WELLNESS

Η καλή ημέρα από τις 5 το πρωί ξεκινάει

Έχεις σκεφτεί να βάλεις το ξυπνητήρι να χτυπάει στις 5 το πρωί για να έχεις μια (πολύ) αποδοτική ημέρα;

Η σχέση μου με τον ύπνο ήταν περίεργη. Αρκετά περίεργη. Έχω περάσει διάφορες φάσεις της ζωής μου από το να κοιμάμαι πολλές ώρες (τι χάσιμο χρόνου!), να ξυπνώ μια φυσιολογική ώρα (γύρω στις 9.00 πριν γίνω μαμά) μέχρι να βάζω ξυπνητήρι στις 13.00 το μεσημέρι για να αποχωριστώ τα σκεπάσματα μου.

Πριν πέντε περίπου χρόνια ξεκίνησα να διαβάζω βιβλία αυτογνωσίας όπου τότε γνώρισα τον Robin Sarma τον συγγραφέα του «Ο μοναχός που πούλησε τη Φεράρι του» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα) και θυμάμαι που μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση που σε κάθε βιβλίο του έδινε μεγάλη έμφαση στο πρωινό ξύπνημα. Στη πορεία ακολούθησα πολλές από τις συμβουλές του για να βελτιώσω τη ζωή μου, όχι όμως το πολύ πρωινό ξύπνημα. Κι όταν λέω πρωινό ξύπνημα εννοώ στις 5 το πρωί. Γιατί ο κοινός παρανομαστής σε όλα αυτά τα βιβλία αυτογνωσίας αρχίζει και τελειώνει με το πρωινό ξύπνημα στις 5 (εννοείται πως κάποτε ήταν η ώρα που έπεφτα για ύπνο).

Όταν έγινα μαμά αναζητούσα λίγο χρόνο για να συναντηθώ με τον ύπνο. Κοιμόμουν ελάχιστα, ακατάστατες ώρες μέσα στην ημέρα και μόλις ερχόταν η μαμά μου να με βοηθήσει αντί να βγω μια βόλτα για να ξεσκάσω προτιμούσα να κλειστώ στο δωμάτιο μου να κοιμηθώ όσο περισσότερο μπορούσα.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε ανέλαβα ένα project όνειρο ζωής για μένα που δεν μπορούσα να αντισταθώ. Πώς να αντισταθείς σ΄ ένα στόχο που είχες βάλει και τώρα έφτασε η στιγμή να γίνει πραγματικότητα; Πήρα χαρτί και μολύβι να τα βάλω κάτω για να δω πότε θα βρω χρόνο γιατί όταν είσαι εργαζόμενη μαμά ο χρόνος κυλάει πολύ γρήγορα. Η μόνη μου λύση ήταν να βάλω το ξυπνητήρι πολύ νωρίς το πρωί, γύρω στις 5. Και το έβαλα –αυτό που δεν ήξερα τότε ήταν πως θα παρέμενε εκεί από επιλογή!

Δεν θα πω ψέματα: οι πρώτες ημέρες κύλησαν λίγο περίεργα (εντάξει δύσκολα θέλω να γράψω) γιατί ήθελα να κλείσω το ξυπνητήρι, νύσταζα και τα περισσότερα (καλοκαιρινά) βράδια κοιμόμουν από τις 9. Η δεύτερη βδομάδα κύλησε πολύ καλύτερα γιατί άρχισα να απολαμβάνω πράγματα. Ετοίμαζα το πρωινό μου με ηρεμία, έβλεπα την ανατολή του ήλιου και μπορούσα να γράψω με ηρεμία –που σήμαινε πως ήμουν πιο αποδοτική. Επίσης, οργάνωνα καλύτερα την ημέρα μου, δεν έτρεχα να κάνω δουλειές με την ψυχή στο στόμα και ήμουν σε όλα πιο αποτελεσματική. Επιπλέον, ήμουν πιο ευδιάθετη και δημιουργική.

Η συνήθεια του πολύ πρωινού ξυπνήματος παρέμεινε στην καθημερινότητα μου στις διακοπές –είναι τόσο διεγερτικό να έχεις λίγο χρόνο για σένα στην αρχή της ημέρας. Πλέον έχω μπει επίσημα στο «Κλαμπ των 5» το νέο βιβλίο του Sarma (από τις εκδόσεις Διόπτρα) όπου μέσα από τη παραβολή που χρησιμοποιεί σου δίνει χρήσιμα tips για να γίνεις πρωινός τύπος. Διαβάζοντας το βιβλίο του θα συνειδητοποιήσεις πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το να ξυπνάς την ώρα που οι άλλοι κοιμούνται, ενώ τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Γιατί θα αλλάξει εντελώς ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα.

Ένα ακόμα χρήσιμο βιβλίο είναι “Η επανάσταση του ύπνου” της Arianna Hiffington (εκδόσεις Διόπτρα) όπου η συγγραφέας ύστερα από την υπερκόπωση που έπαθε σε καθοδηγεί σωστά για τη σωστή διαχείριση του χρόνου σου: από την ώρα που ξυπνάς μέχρι που πέφτεις για ύπνο. Κι αυτό που κράτησα είναι «8 ώρες εργασία, 8 ώρες ύπνος και 8 ώρες για τον εαυτό σου».

Μόλις ξεκινήσεις να βάλεις το ρολόι στις 5 το πρωί θα αρχίσεις να τακτοποιείς σωστά τη ζωή σου. Εσύ θα μπεις στο «Κλαμπ των 5»;;