WELLNESS

Όλα τα στάδια για να ξεπεράσεις το χωρισμό

Η ψυχολόγος Παυλίνα Πουλίδη μας δίνει tips για να ξεπεράσουμε ένα χωρισμό καταφέρνοντας να κάνουμε μια νέα αρχή.

 

 

Όταν υποφέρετε να ξεπεράσετε έναν επώδυνο χωρισμό είναι πολύ δύσκολο να σκεφτείτε ότι κάποια στιγμή θα βρεθεί ένας νέος σύντροφος, καθώς στο μυαλό σας βρίσκεται μόνο στον πρώην σας. Σύμφωνα με τους ειδικούς για κάθε μήνα που περάσατε μαζί χρειάζεστε μια βδομάδα για να το ξεπεράσετε. Αλλά ποιος έχει τόσο χρόνο να αφιερώσει προσκολλημένος στο παρελθόν;

Το να ξεπεράσετε έναν χωρισμό είναι μια δύσκολη υπόθεση διότι ξαφνικά διαταράσσεται η καθημερινότητα σας, αλλά και το μέλλον φαντάζει αβέβαιο. Όταν δεσμευόμαστε, ασυναίσθητα αποκτούμε και προσδοκίες από τον άλλον. Συχνά οραματιζόμαστε το υπόλοιπο της ζωής μας με αυτόν τον σύντροφο και σχεδιάζουμε πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε μαζί του. Ότι αφορά το μέλλον λοιπόν σχετίζεται με το «εμείς» και λειτουργούμε με βάση το μέλλον «μας».

Τι γίνεται όμως όταν ξαφνικά διαλύεται η σχέση; Όταν ξαφνικά η δέσμευση και οι υποσχέσεις που δίναμε ο ένας στον άλλον γκρεμίζονται;

Αρχικά μας κατακλύζουν αρνητικά συναισθήματα με κυρίαρχο αυτό της απογοήτευσης. Αναγκαζόμαστε να εγκαταλείψουμε κάτι που μέχρι σήμερα είχαμε πιστέψει και είχαμε επενδύσει συναισθηματικά σε αυτό. Ίσως και αυτή η ψυχολογική αναδιοργάνωση να είναι αυτό που μας δυσκολεύει περισσότερο απ’ όλα.

Το τέλος μιας σχέσης δεν είναι και το τέλος της ζωής μας. Ανεξάρτητα από το ποιος από τους δυο επέλεξε να βάλει τέλος σε αυτή την σχέση, σημαίνει ότι κάτι δεν λειτουργούσε καλά μέσα σε αυτήν. Τις περισσότερες φορές δεν έχει να κάνει με το ποιος δεν ήταν αρκετά καλός αλλά με το πόσο ταίριαζαν μεταξύ τους οι σύντροφοι.

Αν σας απασχολούν διαρκώς  σκέψεις που αφορούν το τι συνέβη και αν δεν είχαν γίνει έτσι τα πράγματα μπορεί και να μην είχε συμβεί, δεν θα μπορέσετε ποτέ να προχωρήσετε. Παραμένοντας προσκολλημένοι στο παρελθόν στερείτε από τον  εαυτό σας την ευκαιρία να  ευτυχίσετε στο παρόν αλλά και στο μέλλον.

Σίγουρα υπάρχει τρόπος να ξεφύγετε από αυτή την κατάσταση και θα βρεθούν πολλοί άνθρωποι που θα σας στηρίξουν και θα ζήσετε πολλές ξεχωριστές εμπειρίες μαζί τους. Φυσικά και είναι δύσκολο να ξεπεράσετε έναν άσχημο χωρισμό. Η περίοδος που θα ακολουθήσει μπορεί να είναι γεμάτη δυσάρεστα συναισθήματα και ψυχολογικές διακυμάνσεις. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας δείξουν τον δρόμο έτσι ώστε να ξεπεράσετε τον χωρισμό σας και να συνεχίσετε την ζωή σας.

Αποδέξου το τέλος της σχέσης

 Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα έτσι ώστε να ξεπεράσετε τον χωρισμό σας είναι να αποδεχτείτε το οριστικό τέλος αυτής της σχέσης . Ακόμα και αν δεν επιλέξατε εσείς το τέλος της, μην ξεκινάτε να αναρωτιέστε τι έφταιξε . Οι σχέσεις που τελειώνουν, τελειώνουν για καλό. Σίγουρα ένας από τους δυο δεν ήταν χαρούμενος μέσα σε αυτή την σχέση ή δεν έπαιρνε αυτό που πραγματικά επιθυμούσε. Αποδέξου ότι η σχέση τελείωσε και τώρα έχεις την δυνατότητα για ένα νέο ξεκίνημα, μια καινούργια αρχή με προδιαγραφές για ένα πολύ καλύτερο μέλλον.

Δώσε στον εαυτό σου χρόνο να το ξεπεράσει

Η πραγματικότητα σου έχει αλλάξει έπειτα από την λήξη της σχέσης αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει άμεσα να αποβάλλεις ότι σχετίζεται με αυτήν.  Αν πιέσετε τον εαυτό σας να ξεπεράσει αμέσως τον πρώην σύντροφο σας, είναι πολύ πιθανόν να έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα.Όλα χρειάζονται  χρόνο για να θεραπευτούν έτσι συμβαίνει και έπειτα από έναν χωρισμό.

Αντικατέστησε το μίσος και τον θυμό με θετικά συναισθήματα.

Παρόλο που φτάσατε στον χωρισμό θα ήταν βοηθητικό για εσάς να μην κρατάτε κακία στον πρώην σύντροφο σας. Όλοι μας κάνουμε λάθη πόσο μάλλον όταν βρισκόμαστε σε συναισθηματική φόρτιση. Μην μισείτε τον πρώην σύντροφο σας  και μην λέτε σε όλους αρνητικά πράγματα για αυτόν. Δεν χρειάζεται να αφήνετε την εντύπωση πως το μόνο που σας έμεινε από αυτή την σχέση ήταν τα αρνητικά. Αντικαταστήστε το μίσος και τον θυμό με θετικά συναισθήματα και νιώστε ευγνωμοσύνη για ότι σας δίδαξε αυτή η σχέση. Μόλις απεγκλωβιστείτε από τα αρνητικά συναισθήματα θα είστε πλέον έτοιμοι να υποδεχθείτε έναν νέο έρωτα και να είστε και πάλι ευτυχισμένοι.

Βρείτε ξανά τον εαυτό σας

Συνειδητοποιήστε ποιοι πραγματικά θέλετε να είστε και ξανά βρείτε τον χαμένο σας εαυτό. Ζώντας αρκετά χρόνια σε μια σχέση παραμελήσατε τις επιθυμίες σας και πολλές φορές οι επιθυμίες του συντρόφου σας έμοιαζαν δικές σας.Έμοιαζαν όμως δεν ήταν. Χάσατε τον εαυτό σας τόσο καιρό μαγειρεύοντας το αγαπημένο φαγητό του πρώην σας, βλέποντας αδιάφορες αγαπημένες του ταινίες και κάνοντας πράγματα που ήταν τα αγαπημένα του ενώ σε εσάς ήταν παντελώς αδιάφορα. Ήρθε η στιγμή λοιπόν να ξανά βρείτε τον χαμένο εαυτό σας και να κάνετε όλα αυτά που σας ευχαριστούν τα οποία είχατε στερηθεί όλο αυτόν τον καιρό.Είναι η κατάλληλη στιγμή να παρατηρήσετε ποιοι ήσασταν  πριν,  κατά την διάρκεια της σχέσης και ποιοι τελικά θα θέλατε να είστε στο μέλλον. Είστε πλέον ελεύθεροι και είναι στο χέρι σας το πως θα διαχειριστείτε αυτή την περίοδο του χωρισμού ή καλύτερα την περίοδο ανασυγκρότησης.

Αναγνωρίστε την αξία σας

Η σχέση σας τελείωσε αυτό όμως δεν πρέπει  να συγχέεται με την αυτοεικόνα σας και το πόσο μπορεί να αξίζετε σαν άνθρωπος-σύντροφος. Δεν αναιρεί τις ικανότητες σας και ούτε καθορίζει αυτό που πραγματικά είστε. Όλοι μας άλλωστε έχουμε βιώσει κάποια στιγμή στο παρελθόν την εμπειρία μιας αποτυχημένης σχέσης. Φεύγοντας λοιπόν από μια δυσλειτουργική σχέση αυξάνονται οι  πιθανότητες να βρεθεί αυτό που πραγματικά αναζητάτε, και όχι το άλλο σας μισό όπως θα έλεγαν κάποιοι. Τα «μισά» είναι για εκείνους που αισθάνονται «μισοί», αναζητάτε έναν άνθρωπο «ολόκληρο» σαν και εσάς για να συμπορευτείτε όχι για να αποκτήσετε μια εξαρτητική-νοσηρή σχέση. Νιώστε καλά με τον εαυτό σας, κάντε πράγματα για την αυτοβελτίωση σας, περάστε παραγωγικό χρόνο με ανθρώπους που αγαπάτε, κάντε όσα είχατε αφήσει πίσω τόσο καιρό.

Και να θυμάστε δεν είστε μόνοι είστε άπλα ελεύθεροι!

 Πουλίδη Παυλίνα, MSc Health Psychology

Ψυχολόγος, Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεύτρια

Δούσμανη 24, Γλυφάδα

Τηλ: 6946575959

Email: ppoulidi@hotmail.com