WELLNESS

Πώς είναι να κάνεις exclusive γυμναστική με την Ιωάννα Λαουμτζή

Επισκεφθήκαμε το IL Exclusive Fitness δίπλα στο μετρό της Ηλιούπολης και ανακαλύψαμε τη φιλοσοφία που πάει τη γυμναστική ένα βήμα πέρα κι από το personal.

Είναι απόγευμα Πέμπτης. Από την τεράστια τζαμαρία με την πανοραμική θέα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης μπαίνει ο ευπρόσδεκτος φθινοπωρινός ήλιος και ο χώρος του IL Exclusive Fitness λούζεται με φως. Είναι ένας χώρος φτιαγμένος για να μεταφέρει μια αίσθηση οικειότητας, αλλά παράλληλα απολύτως επαγγελματικός, καθαρός και πλήρως εξοπλισμένος. Κυρίως, είναι ένας χώρος που σου φτιάχνει τη διάθεση και σε γεμίζει ενέργεια –μια ενέργεια που συχνά ξεχνάμε να αναζητήσουμε όταν διαλέγουμε γυμναστήριο, τελικά όμως είναι πολύ σημαντική. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον στο οποίο ο καθένας θα βλέπει κάτι από το σπίτι του. Έναν χώρο γνώριμο, όπου ο ασκούμενος θα νιώθει ότι έχει τον trainer δίπλα του και όχι απέναντί του» εξηγεί η δημιουργός του, Ιωάννα Λαουμτζή

Αθλήτρια σχεδόν από τότε που θυμάται τον εαυτό της (έχει ασχοληθεί με τον στίβο, το πόλο, το μπάσκετ, το θαλάσσιο σκι και, τελευταία, με το wind surf) η Ιωάννα ήξερε πάντα ότι η γυμναστική είναι ο προορισμός της. Το μηχανογραφικό της κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών είχε μόνο 5 σχολές, τις ισάριθμες Γυμναστικές Ακαδημίες της Ελλάδας. Τελικά, όχι μόνο μπήκε στην πρώτη της επιλογή, το ΤΕΦΑΑ Αθηνών, αλλά ήταν και μια από τους εισακτέους με τις υψηλότερες βαθμολογίες της χρονιάς, κάτι που της χάρισε μια υποτροφία. Αποφοίτησε από το τμήμα έχοντας ολοκληρώσει δύο ειδικότητες, αθλητικό μάρκετινγκ και θαλάσσιο σκι, και δεν παρέκκλινε ούτε στιγμή από τον σκοπό της: Να αποκτήσει γνώσεις και εμπειρία στον τομέα της ιδιωτικής προπόνησης. «Ποτέ δεν με ενδιέφερε, ως καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, ο τομέας του Δημοσίου. Είχα πάντα στόχο το personal training. Δούλεψα, λοιπόν, σε μεγάλα fitness clubs και personal training gyms της Αθήνας και προσπάθησα να γίνομαι καθημερινά καλύτερη. Εργάστηκα για χρόνια κάνοντας μαθήματα και χτίζοντας, παράλληλα, μια προσωπική φιλοσοφία όχι μόνο γύρω από την προπόνηση, αλλά από το fitness life γενικότερα». 

Τον Μάιο του 2017 δημιουργήθηκε το IL Exclusive Fitness, ένα γυμναστήριο όπου η προπόνηση αναβαθμίζεται από προσωπική σε αποκλειστική. «Δεν θέλουμε να κάνουμε απλώς personal training, αλλά κάτι πιο ολοκληρωμένο. Κάτι στο οποίο το fitness στηρίζεται πάνω σε μια ολόκληρη φιλοσοφία γύρω από την ποιότητα ζωής και όχι σε μια ωριαία προπόνηση» λέει η Ιωάννα. «Γι’ αυτό διαλέξαμε να κάνουμε έναν χώρο ο όποιος θα έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει. Έχουμε λοιπόν fitness, διατροφή, αθλητικό μασάζ, personal yoga (σ.σ.: φυσικοθεραπευτής, διατροφολόγος και άλλοι ειδικοί συνεργάτες εγγυώνται την ποιότητα όλων των υπηρεσιών) ακόμα και food bar με έτοιμα ελαφριά γεύματα και snacks επιλεγμένα από εμένα. Τι εννοώ; Πολύς κόσμος ρωτάει τον γυμναστή του πχ τι τρώει για πρωινό, τι τρώει για βραδινό. Έχω δώσει λοιπόν τις δικές μου συνταγές και έχουμε φτιάξει ένα μενού με βάση τις συνταγές της δικής μου διατροφής».

Πράγματι: Σαλάτες, smoothies, χειροποίητες μπάρες δημητριακών και άλλες υγιεινές επιλογές της Ιωάννας, φτιαγμένες αποκλειστικά για το IL Exclusive Fitness, είναι μερικά από όσα προσφέρει το food bar. (Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να περιμένεις μέχρι την επίσκεψή σου εκεί για να μάθεις τι ακριβώς τρώει η ίδια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάνε λίγη υπομονή μέχρι το τέλος του κειμένου). Όσο για το υπόλοιπο πλάνο, αυτό είναι απόλυτα προσαρμοσμένο σε κάθε ασκούμενο και φτιαγμένο εξαρχής πάνω του, με one to one fitness και yoga sessions, στα οποία μπορούν να προστεθούν και συνεδρίες αθλητικού μασάζ ή συμβουλευτικές συναντήσεις με τον Διατροφολόγο.

IL Exclusive Fitness Philosophy: Η πρώτη επαφή

Ανακαλύπτοντας για πρώτη φορά το Exclusive Fitness και τη φιλοσοφία του, θα περάσεις από ένα βασικό τελετουργικό: Αφού κλείσεις το πρώτο ραντεβού, θα γνωρίσεις την Ιωάννα και θα σου ζητηθεί να συμπληρώσεις ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο σχετικά με το ιατρικό ιστορικό σου, την προηγούμενη σχέση σου με τη γυμναστική και,  φυσικά, τους στόχους σου. «Οι στόχοι δίνουν την αίσθηση κατεύθυνσης. Τίποτα δεν επιτυγχάνεται αν δεν έχουμε στόχους για το μέλλον. Να επιλέγεις να είσαι ο καλύτερος εαυτός σου. Η επιτυχία δεν είναι θέμα τύχης, αλλά θέμα επιλογής» τονίζει η ίδια. Στη συνέχεια, θα κλείσεις μια πρώτη δοκιμαστική -και δωρεάν- προπόνηση όπου θα κάνεις κάποιες μετρήσεις πάνω σε ασκήσεις, έτσι ώστε η Ιωάννα να αξιολογήσει το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης, την ευλυγισία, τη δύναμη, την ταχύτητα και, μαζί, να καθορίσετε τους στόχους του προγράμματός σου. Τελικά, θα στήσετε ένα πλάνο διαμορφωμένο αποκλειστικά με βάση τις δικές σου ανάγκες, πιθανούς τραυματισμούς αλλά και τη δομή της καθημερινότητάς σου.

»Τα fitness sessions περιλαμβάνουν είτε αερόβια, είτε αναερόβια άσκηση με το βάρος του σώματος (πχ ασκήσεις με trx, fysioball κ.ά.) ή με εξωτερική επιβάρυνση (πχ λάστιχα, αλτήρες κλπ). Από εκεί και πέρα, εξετάζουμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και, αναλόγως με αυτό που βλέπουμε, κατευθύνουμε τον ασκούμενο. Ορίζουμε δηλαδή πόσες φορές πρέπει να έρχεται την εβδομάδα, τι πρόγραμμα θα ακολουθεί, τι πρέπει να κάνει συμπληρωματικά, πχ κάποιες ασκήσεις στο σπίτι αν βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης από έναν τραυματισμό, και τι περιμένουμε να δούμε μέσα από το πρόγραμμα που έχουμε δημιουργήσει παρέα.

»Το team μας αποτελείται από εξειδικευμένους προπονητές με άριστες γνώσεις του αντικειμένου τους. Ωστόσο, το ότι γυμνάζεσαι πχ με έναν trainer δεν σημαίνει ότι ασχολείται μαζί σου μόνο εκείνος. Κάθε εβδομάδα μαζευόμαστε σαν ομάδα και κάνουμε ένα meeting, όπου συζητάμε για την πορεία όλων των μελών μας. Έτσι, μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί σε ό,τι αφορά τους στόχους που έχουμε θέσει μαζί τους. 

»Η yoga είναι κάτι που αποφασίσαμε να προσθέσουμε φέτος στον χώρο μας, αλλά θέλουμε να την κάνουμε με τη μορφή personal ή, το πολύ, σε γκρουπ των τριών ατόμων. Η yoga δημιουργεί έτσι κι αλλιώς μια προσωπική σχέση μεταξύ δασκάλου και μαθητή, οπότε η αποκλειστικότητα έρχεται κι εδώ να κουμπώσει πλήρως με τη φύση της συγκεκριμένης άσκησης.

Αδυνάτισμα, κλισέ που (περίπου) ισχύουν και χρήσιμα tips

Αν και η Ιωάννα δεν διαπραγματεύεται ότι κάθε πρόγραμμα είναι πλήρως εξατομικευμένο και στοχευμένο στις ανάγκες του εκάστοτε ασκούμενου, τελικά καταφέρνω να εκμαιεύσω τη «μαγική συνταγή» της για γρήγορα αποτελέσματα: «Έχω δει ότι όσες φορές έχω προτείνει σε κάποιον να κάνει δύο με τρεις φορές την εβδομάδα fitness, μία φορά yoga και μία με δύο φορές τον μήνα μασάζ σαν αποθεραπεία, έχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Το έχω δει να γίνεται και τα αποτελέσματα, αν τρως υποτυπωδώς σωστά, είναι τρομερά». Όσο για το κλισέ που θέλει τη διατροφή να είναι το 70% της επιτυχίας και την άσκηση το άλλο 30%, σύμφωνα με την Ιωάννα ισχύει: «Αν έχεις στόχο να αδυνατίσεις, ναι, είναι αλήθεια ότι η διατροφή είναι πολύ σημαντική. Ωστόσο, αν κάνεις δίαιτα χωρίς παράλληλα να γυμνάζεσαι, δεν θα δεις το αποτέλεσμα που θέλεις στο σώμα σου. Θα έχεις απώλεια βάρους, αλλά θα υπάρχει και χαλάρωση. Οπότε θα χάσεις κιλά, αλλά δεν θα δεις στον καθρέφτη αυτό που περιμένεις» εξηγεί.

Ήρθε, λοιπόν, η ώρα για τα προσωπικά της tips (και για την επιβεβαίωση ενός ακόμη διατροφικού κλισέ, αυτού σχετικά με το ελαφρύ βραδινό γεύμα).

Η βασική αρχή της διατροφής της: «Ακόμα και το λάθος, μπορείς να το διορθώσεις. Μη φοβάσαι, λοιπόν, να φας ‘λανθασμένα’. Απλώς την επόμενη μέρα φάε σωστά και διόρθωσέ το με λίγη παραπάνω γυμναστική, με λίγο πιο μικρά και τακτικά γεύματα». 

Ο διατροφικός κανόνας που η ίδια ακολουθεί ευλαβικά: «Μην τρως ποτέ μετά τις 21:00. Ή, τουλάχιστον, αν τρως μετά τις 21:00, προσπάθησε να φας κάτι πραγματικά ελαφρύ, όπως μια ομελέτα με ασπράδια».

Το πρωινό της: «Μου αρέσει να τρώω γλυκό πρωινό. Το αγαπημένο μου είναι η κουακερόπιτα με αβγό και βρώμη, που γίνεται σαν κρέπα. Τη σερβίρω με ταχίνι, μέλι και μπανάνα. Είναι ένα γεύμα πολύ νόστιμο και με πολλή ενέργεια. Καλή ενέργεια!». 

Το βραδινό της: «Συνήθως, τελειώνω μετά τις 22:00 από τη δουλειά, οπότε έχω φροντίσει να τρώω το βραδινό μου νωρίτερα, στο γυμναστήριο. Μπορεί να είναι μια σαλάτα με κινόα, κοτόπουλο και λαχανικά ή μια σαλάτα με όσπρια. Εναλλακτικά, μια τορτίγια ολικής με αβγό. Επιστρέφοντας στο σπίτι, θα φάω κάτι πάρα πολύ ελαφρύ, όπως ένα γιαούρτι με λιναρόσπορο και κανέλα ή μια σούπα λαχανικών.  Το μεσημεριανό μου είναι πάντα όμως πιο πλούσιο». 

Το πρόγραμμα της γυμναστικής της: «Γυμνάζομαι είτε πολύ πρωί, είτε αργά το βράδυ, αλλά προτείνω στον κόσμο να γυμνάζεται πρωί αν έχει τη δυνατότητα. Είναι ό,τι καλύτερο! Επίσης, τις Κυριακές μου αρέσει να σηκώνομαι και να τρέχω. Είναι κάτι που με κάνει να νιώθω ότι ‘αδειάζω’. Δεν γυμνάζομαι πάντως κάθε μέρα. Πρέπει να ξεκουράζεται κιόλας ο οργανισμός. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει λόγος να κάνει κανείς πάνω από 5 προπονήσεις την εβδομάδα». 

Και λίγη επιτόπια έρευνα

Καλά όλα αυτά, αλλά τι λένε τελικά οι ασκούμενοι στο Exclusive Fitness για τη φιλοσοφία του και, κυρίως, για τα αποτελέσματα που είδαν πάνω τους; Πριν φύγω, φρόντισα να μιλήσω με δύο από τα μέλη του γυμναστηρίου, για να έχω μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Βαγγέλης Κουμανέλης: «Πηγαίνω στο IL εδώ και έναν περίπου χρόνο. Μένω κοντά, οπότε μια μέρα, περνώντας από εκεί, είδα την ταμπέλα και αποφάσισα να μπω για να ρωτήσω. Ο χώρος με κέρδισε αμέσως. Το ίδιο και η Ιωάννα. Ξεκίνησα λοιπόν κάνοντας προπονήσεις δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Μέσα σε τέσσερις περίπου μήνες, και χωρίς να κάνω διατροφή, είδα πολύ μεγάλη αλλαγή και στο σώμα μου και στη φυσική μου κατάσταση. Και το βασικό είναι ότι ανυπομονώ να πάω για προπόνηση. Το βλέπω σαν ψυχοθεραπεία. Πηγαίνω εκεί και αδειάζει το μυαλό μου από όλα». 

Έφη Στρέμπα: «Ξεκίνησα στα τέλη του περασμένου Μαΐου. Στην αρχή δίσταζα, αλλά επειδή είδα μια φίλη μου που πήγε και είχε πολύ καλά αποτελέσματα, είπα να το δοκιμάσω. Σήμερα, έχω χάσει ήδη 8 κιλά! Αυτός ήταν και ένας από τους στόχους μου. Και τα έχω καταφέρει πολύ καλά μέχρι στιγμής. Παλιότερα είχα ξαναγυμναστεί, πήγαινα σε γυμναστήριο. Αλλά δεν υπάρχει σύγκριση. Στο γυμναστήριο δεν ασχολείται κανείς μαζί σου, είσαι εντελώς μόνη σου. Στο IL Excusive Fitness είναι πολύ διαφορετικός ο τρόπος που γυμνάζεσαι. Είσαι μόνη σου με τον γυμναστή σου, οπότε ό,τι κι αν κάνεις, σε κοιτάει. Σε προσέχει. Και λάθος να κάνεις ή να πας να κλέψεις ένα σετ που λέει ο λόγος, δεν μπορείς. Είναι από πάνω σου και τα μετράει όλα! Επίσης, είναι απίστευτο το πώς δεν βαριέμαι καθόλου. Είναι η μοναδική ώρα της ημέρας που λέω ‘πάω γυμναστήριο να χαλαρώσω λίγο’. Εντάξει, το να ‘χαλαρώσω’ πρέπει να μπει βέβαια σε εισαγωγικά, γιατί η προπόνηση είναι πολύ έντονη. Όταν έκανα το πρώτο δοκιμαστικό με την Ιωάννα, μέσα σε μία ώρα ίδρωσα τόσο πολύ! Ήταν καταπληκτικό. Ήμουν κατενθουσιασμένη. Και παραμένω. Το έχω προτείνει σε όλους τους φίλους και τους γνωστούς μου. Έτσι κι αλλιώς, με ρωτούν κι εκείνοι. Στη δουλειά μου με βλέπουν και μου λένε ‘τι αλλαγή είναι αυτή, τι έχεις κάνει;’. Ε, και τους στέλνω στην Ιωάννα!».