WELLNESS

Πως να απαλλαγούμε από τα κιλά των καλοκαιρινών διακοπών

Ο διαιτολόγος/ διατροφολόγος τεχνολογίας τροφίμων και επαγγελματίας κολυμβητής Στέφανος Δημητριάδης, μας δίνει tips για να ξεφορτωθούμε μια και καλή τα κιλά των διακοπών ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή.

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μια περίοδος ξεκούρασης χαλάρωσης και ανανέωσης για το περισσότερο κόσμο. Είναι πολύ φυσικό η αλλαγή αυτή να επηρεάζει όλες τις συνήθειες της καθημερινότητας είτε έχουν να κάνουν με την οργάνωση, το φαγητό, τα γεύματα και την καθημερινή άσκηση. Έτσι το μεγαλύτερο μέρος  του κόσμου αφού επιστρέψει από τις διακοπές παρατηρεί σημαντική αύξηση του βάρους του που κυμαίνεται από 2-5 κιλά συνήθως. Τα κιλά αυτά είναι κιλά που προέρχονται κατά κύριο λόγο από άστατα γεύματα, γεύματα που είναι πολύ πλούσια θερμιδικά καθώς επίσης και από την αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης και αλκοόλ.

Το ευχάριστο γεγονός είναι πως τα κιλά αυτά όσο γρήγορα αποκτήθηκαν τόσο γρήγορα μπορούν να χαθούν εάν ακολουθήσετε πιστά τα παρακάτω βήματα και οδηγίες.

1ο Βήμα . Πριν ξεκινήσετε την οποιαδήποτε μορφή διατροφής ή προσπάθεια αναθεωρήστε το χρόνο που θα αφιερώσετε για τον εαυτό σας και την υγεία σας.

2ο Βήμα. Προγραμματίσετε να ξεκινήσετε ή να αυξήσετε την άσκηση/φυσική δραστηριότητα σταδιακά ώστε να πετύχετε 180-220 λεπτά την εβδομάδα άσκηση ήπιας/μέτριας έντασης (μπορεί αρχικά να φαντάζει δύσκολο και χρονοβόρο, αλλά στη συνέχεια θα γίνει η αγαπημένη σας συνήθεια).

TIP: Συνδυάστε τουλάχιστον 2 διαφορετικού τύπους άσκησης για το βέλτιστο αποτέλεσμα π.χ κολύμβηση τρέξιμο, τρέξιμο ασκήσεις με όργανα.

Από εδώ και μετά παράλληλα με τα παρακάτω βήματα θα πρέπει να βελτιώσετε τις διατροφικές συνήθειες όπως θα σας περιγράψω:

3ο Βήμα.  Φτιάξτε μια λίστα τροφίμων για super market με τρόφιμα που θα ενισχύσουν το αποτέλεσμα της διατροφής

TIP: Η λίστα των τροφίμων θα πρέπει να περιέχει τρόφιμα όπως: πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά (καρότο, πιπεριές, πατζάρι, μήλο, μπανάνα, αχλάδι και διάφορα berries ), γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά (κυρίως γιαούρτι στραγγιστό), άπαχη πηγή πρωτεΐνης (κοτόπουλο, γαλοπούλα, άλιπο χορινό ή και σπανιότερα μοσχάρι), ψάρι ξηρούς καρπούς και αβοκάντο, και προϊόντα ολικής άλεσης.

4ο Βήμα: Αναθεωρήστε τη ποσότητα φαγητού που βάζετε στο πιάτο σας

TIP: το πιάτο θα πρέπει να περιέχει κατά 50% Λαχανικά, 25% κρέας/πρωτεΐνη και 25% αμυλούχα τρόφιμα όπως ρύζι, μακαρόνια κπλ.

5ο Βήμα Οργανώστε τα ωράρια και τον αριθμό των γευμάτων  σας.

TIP: Πειραματιστείτε με τα ωράρια  ώστε να βάλετε τα γεύματα έτσι  χωρίς να επηρεάζουν τη δουλειά, τη διάθεση και την αποδοτικότητά σας μέσα στην ημέρα.

Ξεκινήστε τη διατροφή σας εφαρμόζοντας τις παρακάτω οδηγίες

Φτιάξτε μια ισορροπημένη διατροφή καταναλώνοντας καθημερινά

  • 4 κούπες από φρέσκα λαχανικά
  • 2 μικρά φρούτα
  • 150-200 γρ άπαχου κρέατος ή ψαριού
  • 3-5 κούπες από σιτηρά και προϊόντα ολικής άλεσης
  • 20-30γρ ανάλατων ξηρών καρπών
  • Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο για τη σαλάτα και το μαγείρεμα αλλά σε πολύ μετρημένη ποσότητα (1-2 κουταλιές σούπας)
  • Προτιμήστε τη κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε εβδομαδιαία βάση (1-2 φορές/ εβδομάδα)
  • Μη ξεχνάτε τα όσπρια και τα λαδερά που μπορεί να είναι σημαντικός σύμμαχος σας στην απώλεια να καταναλώνονται 2-3 φορές την εβδομάδα αλλά όσο το δυνατόν με λιγότερο λάδι.

Ακολουθώντας αν όχι όλες τα παραπάνω βήματα και οδηγίες μπορείτε να δείτε σημαντική βελτίωση όχι μόνο στη ζυγαριά σας αλλά και σε σημαντικούς δείκτες υγείας, στη διάθεση -ψυχολογία, στην ευεξία και την ενέργεια που θα νιώθετε καθημερινά. Καλό Φθινόπωρο.

Στέφανος Δημητριάδης

Διαιτολόγος/ Διατροφολόγος Τεχνολογίας Τροφίμων

sd.integrative.nutrition@gmail.com