WELLNESS

Πως να διαχειριστείτε έναν τοξικό άνθρωπο

Επειδή οι τοξικοί άνθρωποι ζούνε ανάμεσα μας η ψυχολόγος Παυλίνα Πουλίδη μας δίνει χρήσιμα tips προκειμένου να τους διαχειριστούμε σωστά χωρίς να χάσουμε την δική μας ενέργεια.

Όλοι μας κάποια στιγμή στην ζωή μας έχουμε συναντήσει ανθρώπους οι οποίοι μας δημιούργησαν πρόβλημα στην καθημερινότητα μας. Κάποιες φορές μπορεί να τους συναντήσαμε στον εργασιακό μας χώρο και άλλες στο οικογενειακό ή στο φιλικό μας περιβάλλον.

Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι εκφράζουν  έντονη επιθυμία να γίνονται τα πράγματα όπως εκείνοι επιθυμούν και δεν δέχονται να αποκλίνουν από αυτό. Έχουν την τάση να χειρίζονται τους γύρω τους μέσα από τα λόγια τους αλλά και τις πράξεις τους. Με λίγα λόγια οι τοξικοί άνθρωποι εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες μας και μας γεμίζουν με βάρη και ενοχές.

Επιθυμούν να γνωρίζουν τα πάντα για τις ζωές μας άλλα σπανίως αποκαλύπτουν αδυναμίες τους ή δικά τους λάθη.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα λεγόμενα «ενεργειακά βαμπίρ» δηλαδή οι άνθρωποι που «ρουφάνε» την καλή ενέργεια, την αισιοδοξία και την αυτοεκτίμηση των γύρω τους καθώς δεν μπορούν από μόνοι τους να βιώσουν τέτοια συναισθήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όποιος βρίσκεται δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους να αισθάνεται εξουθένωση, εκνευρισμό και θλίψη. Εμφανίζονται με διάφορες μορφές στην ζωή μας είτε παριστάνοντας το θύμα είτε αναζητώντας την προσοχή και πολλές φορές επιθυμούν να τους λυπούνται οι γύρω τους.

Σύμφωνα με τους τοξικούς ανθρώπους όλοι έχουν κάποιο πρόβλημα, ενώ στην πραγματικότητα το μόνο πρόβλημα είναι η ίδια τους η συμπεριφορά. Επικρίνουν διαρκώς τους γύρω τους και έχουν πάντα δίκιο σε σημείο που δεν δέχονται αντιρρήσεις.

Έχουν την τάση να αποθαρρύνουν τους γύρω τους έτσι ώστε να τους πείθουν ότι δεν αξίζουν τίποτα και δεν είναι αρκετά ικανοί. Μέσω της επανάληψης των αρνητικών σχολίων καταφέρνουν να τους επηρεάζουν και περισσότερο εκείνους που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τέτοιους ανθρώπους καθώς δεν αποσκοπούν στο καλό μας.

Συνήθως είναι ζηλόφθονες, αλαζόνες, υποκριτές και υποβαθμίζουν τους γύρω τους με κάθε τρόπο.  Οι τοξικοί άνθρωποι είναι καταθλιπτικοί, αρνητικοί και τους αρέσει να βλέπουν τους άλλους να υποφέρουν.

Τι να κάνετε λοιπόν όταν θα συναντήσετε έναν τοξικό άνθρωπο και πως να τον διαχειριστείτε έτσι ώστε να μην σας επηρεάσει;

Προσπαθήστε να τους αγνοήσετε

Εκείνοι θα προσπαθούν διαρκώς να τραβάνε την προσοχή σας και να σας προκαλούν έτσι ώστε να εμπλακείτε σε διαμάχη. Εσείς όμως θα πρέπει να διαχειριστείτε αυτή την κατάσταση αγνοώντας τους και λειτουργώντας όπως συνηθίζατε μέχρι τώρα.

-Αποφύγετε να μιμηθείτε την τοξική συμπεριφορά

Ένα από τα βασικά στοιχεία των τοξικών πραγμάτων είναι ότι είναι μεταδοτικά.

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τους τοξικούς ανθρώπους, μεταδίδουν την συμπεριφορά τους. Σε περίπτωση λοιπόν, που μιμηθείτε την τοξική συμπεριφορά έχετε ήδη χάσει τη μάχη. Ακόμα και αν αυτό το τοξικό άτομο καταφέρει να σας δημιουργήσει ενοχικά συναισθήματα δεν είναι αργά για το αλλάξετε.

-Θέστε τα όρια σας

Χωρίς να έρθετε σε διαμάχη προσπαθήστε να θέσετε ξεκάθαρα όρια έτσι ώστε να διαφυλάξετε την αξιοπρέπεια σας και την ψυχική σας ηρεμία.

-Εξασκηθείτε στην πρακτική συμπόνια

Σύμφωνα με αυτά που αναφέραμε παραπάνω θα μπορούσατε να αντιμετωπίσετε τους τοξικούς ανθρώπους μέσω της επίθεσης, της άμυνας ή απλώς να τους  αγνοήσετε.

Βέβαια δεν είναι απαραίτητο να οικειοποιηθείτε κάποια από τις παραπάνω συμπεριφορές. Θα μπορούσε να είναι πιο βοηθητικό το να είστε ευγενικοί μαζί τους διότι μπορεί να περνούν μια δύσκολη περίοδο στην ζωή τους λόγω μιας συναισθηματικής κατάστασης που δεν καταφέρνουν να διαχειριστούν.

Πουλίδη Παυλίνα

Ψυχολόγος- Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια (Παιδιών-Εφήβων- Ενηλίκων)

MSc Health Psychology

Διεύθυνση: Δούσμανη 24, Γλυφάδα

Τηλ: 6946575959