WELLNESS

Πως θα αναγνωρίσετε ότι έχετε δίπλα σας ένα νάρκισσο;

Η ψυχολόγος Παυλίνα Πουλίδη μας δίνει όλα τα tips για να αναγνωρίσουμε ένα νάρκισσο, αλλά και πως πρέπει να του συμπεριφερθούμε.

Πως θα αναγνωρίσετε λοιπόν έναν άνθρωπο που είναι νάρκισσος ή πάσχει από ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας;

Η διαταραχή πήρε το όνομα της από ένα πολύ χαρακτηριστικό πρόσωπο της Ελληνικής Μυθολογίας, τον Νάρκισσο.

Ο Νάρκισσός ήταν ένας ωραίος νέος γιος του ποταμού Κηφισού και της Νύμφης Λειριώπης. Σύμφωνα με τον μύθο ο όμορφος νέος αφιέρωνε πολύ χρόνο στο να θαυμάζει την άριστη σωματική του διάπλαση στις όχθες του ποταμού και πιο συγκεκριμένα στα νερά αυτού. Στο τέλος, μια μέρα ενώ αντίκρισε το είδωλό του στα νερά του ποταμού, το ερωτεύτηκε τόσο πολύ που έμεινε καθηλωμένος στην ίδια θέση μέχρι που πνίγηκε θαυμάζοντας το κάτοπτρο του.

Στην καθημερινή γλώσσα ο νάρκισσος είναι το άτομο που ασχολείται υπερβολικά με  τον εαυτό του και αδιαφορεί για τις ανάγκες των άλλων. Πιστεύει ότι είναι σπουδαίο και όλοι οι άλλοι οφείλουν να το αναγνωρίζουν και να το θαυμάζουν. Έχει την πεποίθηση ότι είναι πολύ ξεχωριστό και μοναδικό για αυτό και πολύ συχνά αναζητά την παρέα αναγνωρισμένων προσώπων με κύρος. Δυσκολεύεται ιδιαίτερα να αποδεχτεί τις επιθυμίες των άλλων καθώς και τα αισθήματα των ανθρώπων γύρω του. Επίσης είναι πολύ ανταγωνιστικός, αρνείται να δεχτεί το «όχι» και την απόρριψη και όταν αυτό συμβεί του προκαλεί μεγάλο θυμό. Ουσιαστικά ο ψυχισμός του δεν μπορεί να δεχτεί ότι υπάρχουν στιγμές ή καταστάσεις στην ζωή που δεν θα μπορεί να έχει αυτό που επιθυμεί.

Ο νάρκισσος προβαίνει σε υπερβολικά θετικές εκτιμήσεις για τον εαυτό του και διατηρεί φαντασιώσεις επιτυχίας και εξουσίας καθώς θεωρεί ότι μπορεί να εκμεταλλεύεται τους άλλους και τις ανάγκες τους. Επίσης έχει συχνά φαντασιώσεις που σχετίζονται με ομορφιά, εξυπνάδα και επιτυχίες.

Φυσικά δίνει προτεραιότητα στις προσωπικές του ανάγκες και έχει έντονη επιμονή στην ικανοποίηση τους από τους γύρω του. Εκδηλώνει έντονη αδιαφορία για τους κοινωνικούς κανόνες και τις συμβατικότητες. Παράλληλα δυσκολεύεται να ελέγξει τον παρορμητισμό του και τις φορές που δεν καταφέρνει να εκπληρώσει έναν στόχο του αισθάνεται απογοήτευση και εγκαταλείπει την προσπάθεια.

Πολύ συχνά ένα τέτοιο άτομο  εκδηλώνει προβληματικές συμπεριφορές, όπως κατάχρηση αλκοόλ ή υπερβολική κατανάλωση φαγητού με στόχο να αντιμετωπίσει συναισθήματα θλίψης και ματαίωσης. Οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά σε έναν νάρκισσο συχνά παραπονιούνται για την συναισθηματική ψυχρότητα που τους  διακρίνει, γεγονός που δυσχεραίνει τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Αν έχετε σχέση με έναν νάρκισσο πως θα πρέπει να συμπεριφερθείτε;

Καταρχάς θα πρέπει να κατανοήσετε τους λόγους για τους οποίους το άτομο αυτό συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Κάποιοι από τους βασικότερους λόγους αναφέρθηκαν παραπάνω.

  • Μην περιμένετε να αλλάξει ο απαιτητικός σας σύντροφος. Αλλάξτε εσείς τον τρόπο που συμπεριφέρεστε απέναντι του και μάθετε να τον αντιμετωπίζετε.
  • Προσπαθήστε να θέσετε εσείς τα όρια και τους περιορισμούς καθώς οι νάρκισσοι αδυνατούν να το κάνουν.
  • Διεκδικείστε τα δικαιώματα σας στη σχέση σας και διατυπώστε αυτό που θέλετε με σταθερό και ήρεμο τρόπο.
  • Τέλος αν αντιληφτείτε ότι τα στοιχεία της διαταραχής είναι τόσο έντονα ώστε να επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργικότητα και τις διαπροσωπικές του σχέσεις ή αν παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης , παροτρύνε το να απευθυνθεί σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

 

Πουλίδη Παυλίνα

Ψυχολόγος –MSc Health Psychology

Γνωσιακή- Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια

Διεύθυνση: Δούσμανη 24 Γλυφάδα

Τηλ: 6946575959