WELLNESS

Πόσο διαφέρει ο κεραυνοβόλος έρωτας από την αγάπη;

Δύο έννοιες “κεραυνοβόλος έρωτας” και “αγάπη” που οι περισσότερο λίγο πολύ τα μπερδεύουμε. Η ψυχολόγος Παυλίνα Πουλίδη θα σας λύσει κάθε απορία.

 

Σύμφωνα με έρευνες ψυχολόγων όπου διερευνήθηκαν διάφορα είδη «αγάπης» προέκυψε το συμπέρασμα ότι συχνά χρησιμοποιείται η λέξη αγάπη για συναισθήματα που διαφέρουν μεταξύ τους. Τι είναι όμως αυτό που ονομάζουμε κεραυνοβόλος έρωτας και πόσο διαφέρει από την αγάπη;

Η αγάπη ως μακροχρόνιο συναίσθημα διαφέρει πολύ από το σύντομο και έντονο συναίσθημα που ονομάζουμε κεραυνοβόλο έρωτα. Θα ήταν πιο αντιπροσωπευτικό να ορίσουμε αυτές τις έντονες εμπειρίες ως «ξεμυάλισμα» και να χρησιμοποιήσουμε το όνομα αγάπη για μακροχρόνιες και πιο σοβαρές συναισθηματικές δεσμεύσεις.

Ο κεραυνοβόλος έρωτας θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα έντονο πάθος το οποίο εμπεριέχει μια πολύ μεγάλη δόση φαντασίας. Συνήθως το αντικείμενο του πόθου γίνεται η έμμονη ιδέα του ερωτευμένου ατόμου, το οποίο ξοδεύει πολύ χρόνο σε σκέψεις και μελλοντικά πιθανά σχέδια. Οι σκέψεις αυτές συχνά στρέφονται γύρω από την εξωτερική εμφάνιση του ερωτικού υποκειμένου αλλά και με στοιχεία της προσωπικότητας του.

Ο έρωτας κυρίως εκφράζει ανάγκες του ερωτευμένου παρά χαρακτηριστικά του υποκειμένου του έρωτα του.  Πιο συγκεκριμένα ο ερωτευμένος βλέπει αυτά που έχει ανάγκη να δει στον άλλον και όχι  αυτό που πραγματικά είναι.

Θα μπορούσαμε να τον ορίσουμε σαν μια εσωτερική ανάγκη του ατόμου για να ερωτευτεί και όχι απαραίτητα στην εύρεση του κατάλληλου συντρόφου. Υπάρχει έντονη τάση εξιδανίκευσης με αποτέλεσμα το ερωτευμένο άτομο να μην βρίσκει κανένα ψεγάδι στο αντικείμενο του πόθου του και να γίνεται για αυτόν ο ιδανικός σύντροφος.

Πολύ πιθανόν αυτό το άτομο να διαθέτει κάποια στοιχεία που μας ταιριάζουν και έτσι να ευνοείται η δημιουργία του εσωτερικού μας σεναρίου και για αυτό να μας προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον.  Από την άλλη μπορεί αυτό το άτομο να μην διαθέτει καν αυτά τα χαρακτηριστικά.

Το πιο βασικό στοιχείο του έρωτα είναι ο έντονος πόθος για το άλλο άτομο. Υποστηρίζεται ότι για την διατήρηση του κεραυνοβόλου έρωτα απαιτείται η περιστασιακή απόσταση ανάμεσα στους ερωτευμένους. Αν το ζευγάρι βρίσκεται διαρκώς μαζί το συναίσθημα του έρωτα έχει την τάση να μειώνεται λόγω του ότι δεν υπάρχει ανατροφοδότηση από τον πόθο του ενός για τον άλλον.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις η περίοδος του έρωτα είναι η αρχική φάση μια θεμελιώδης σχέσης αγάπης η οποία μπορεί να έχει μεγάλη διάρκεια. Σύμφωνα με τον Sternberg η αγάπη έχει τρεις διαστάσεις οι οποίες διαμορφώνουν τα είδη της αγάπης.

Η οικειότητα είναι η πρώτη διάσταση η όποια σχετίζεται με το πόσο στενή είναι η σχέση και πόσα μοιράζεται το ζευγάρι μεταξύ του. Φυσικά η οικειότητα εμπεριέχει και τα στοιχεία της καλής επικοινωνίας που θα πρέπει να διαθέτουν οι σύντροφοι έτσι ώστε να υπάρχει κατανόηση και συναισθηματική υποστήριξη. Κοινός τόπος και των δυο ατόμων να είναι η ευτυχία και η παροχή βοήθειας όποτε αυτή χρειάζεται.

Το πάθος είναι η δεύτερη διάσταση της αγάπης και δεν σχετίζεται μόνο με την σωματική έλξη αλλά και με ανάγκες επιθυμίες , όπως η στοργή, η φροντίδα και η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης.

Τέλος η τρίτη διάσταση της αγάπης αφορά την δέσμευση των συντρόφων. Υπάρχουν μακροχρόνιες υποτιθέμενες δεσμεύσεις και μακροχρόνιες δεσμεύσεις που οικοδομούν σχέσεις ζωής. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η δέσμευση είναι το θεμελιώδης χαρακτηριστικό μιας σχέσης αγάπης.  Μέσω της αμοιβαίας δέσμευσης το ζευγάρι μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν με την πάροδο των χρόνων.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ακούμε ζευγάρια να περνάνε κρίση στον γάμο τους έπειτα από μια ή δυο δεκαετίες που έχουν ζήσει μαζί. Παρόλα αυτά πολλές φορές καταφέρνουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες λόγο του μακροχρόνιου δεσμού και της αμοιβαίας δέσμευσης που τόσα χρόνια χαρακτήριζε την σχέση τους.

Επομένως αντιλαμβανόμαστε ότι η αγάπη είναι μια βαθιά σχέση που έχει υποστηρικτικό χαρακτήρα και δεν έχει τον ανταποδοτικό χαρακτήρα που έχει ο έρωτας. Για να φτάσει κανείς στο επίπεδο της αληθινής αγάπης, σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε στο Χάρβαντ, πρέπει να περάσει από διάφορα στάδια και κυρίως στάδια τα οποία αφορούν τον ίδιο του τον εαυτό. Όταν αγαπάς κάποιον, υποστηρίζεις τις επιλογές του και  μοιράζεσαι τις σκέψεις σου και τις ανησυχίες σου μαζί του. Τέλος όταν αγαπάς νιώθεις ασφάλεια και σιγουριά μέσα σε αυτή την μοναδική φροντιστική σχέση .

«Αληθινή αγάπη είναι να θέλεις να δίνεις στον άλλον χωρίς να σκέφτεσαι ποιος ωφελείται παραπάνω.»

Leo Buscalia

Πουλίδη Παυλίνα,  

Ψυχολόγος (παίδων-εφήβων-ενηλίκων)

Γνωσιακή- Συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεύτρια

Διεύθυνση: Δούσμανη 24 Γλυφάδα

Τηλ: 6946575959