WELLNESS

Πότε πρέπει να τελειώσετε μια σχέση;

Η ψυχολόγος Παυλίνα Πουλίδου εξηγεί όλους τους λόγους που πρέπει να φύγουμε από μία σχέση.

Το τέλος μια σχέσης είναι μια αρκετά δύσκολη απόφαση και έχει απασχολήσει όλους μας κάποια στιγμή στη ζωή μας.  Σίγουρα θα έχετε βρεθεί στο δίλημμα να χωρίσω ή όχι  και η απάντηση θα σας δυσκόλεψε ιδιαίτερα. Είτε η σχέση είναι μακροχρόνια είτε μερικών μηνών δεν ξέρετε αν είναι σωστό να εγκαταλείψετε τον σύντροφο σας, καθώς αναγνωρίζετε ότι κάποτε ήταν επιλογή σας. Πιθανόν να σκέφτεστε όλα τα θετικά του χαρακτηριστικά  ή ακόμα να αισθάνεστε ανασφάλεια σχετικά με το τι θα γίνει αν τελικά μείνετε μόνοι.

Μέσα από την απόρριψη του συντρόφου σας πολλές φορές μπορεί να αισθάνεστε ότι απορρίπτεται και ένα δικό σας κομμάτι. «Μα καλά πως γίνετε τώρα να μην τον/την θέλω ενώ κάποτε ήταν το «ιδανικό» για μένα;» θα αναρωτηθείτε.

Για να δούμε λοιπόν πότε το ερωτικό αντικείμενο, το αντικείμενο του πόθου σας φτάνει στην απόλυτη υποτίμηση και  παίρνετε την απόφαση να βάλετε τέλος στη σχέση.

Έλλειψη σεβασμού

Σεβασμός, μια αξία που θεωρούμε δεδομένη ότι διακατέχει όλους τους ανθρώπους στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Αυτό θα ήταν φυσικά και το ιδανικό σενάριο, γεγονός που δεν ανταποκρίνεται αρκετές φορές στην πραγματικότητα. Η ύπαρξη του σεβασμού μέσα σε ένα ζευγάρι προστατεύει τους συντρόφους από πιθανές συγκρούσεις και βοηθάει στην καλή επικοινωνία. Σέβομαι τις ατομικές ανάγκες και τις επιθυμίες του συντρόφου μου όπως επιθυμώ και εκείνος να τις σεβαστεί. Ο σεβασμός ως γνωστόν εκφράζεται μέσα από τον λόγο αλλά κυρίως από τις πράξεις των ανθρώπων. Αν λοιπόν ο σύντροφος σας εκδηλώνει συμπεριφορές που αποκλίνουν πολύ από τον σεβασμό και φαίνεται αυτό να έχει διάρκεια και έντονη συχνότητα ίσως είναι  ένας από τους λόγους που θα σας οδηγήσει στην απόφαση του χωρισμού.

Έλλειψη ειλικρίνειας 

 Οι άνθρωποι που καταφεύγουν στα ψέματα δυσκολεύονται να βιώσουν δυσάρεστα συναισθήματα τα οποία πιθανόν να συνοδεύει η αλήθεια των πραγμάτων. Το ψέμα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ασπίδα της αλήθειας καθώς ο κάθε άνθρωπος επιλέγει πόση αλήθεια μπορεί να αντέξει. Δεν αντέχω το πραγματικό ούτε για μένα άλλα ούτε για τον σύντροφό μου και δημιουργώ μια ψεύτικη συνθήκη που μου είναι πιο εύκολη να την βιώσω. Έτσι συμβαίνει και σε κάποια ζευγάρια, για να ικανοποιήσουν θεωρητικά το έτερον τους ήμισυ καταφεύγουν στα ψέματα καθώς πρακτικά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν με έναν πιο λειτουργικό τρόπο. Όπως είναι γνωστό το ένα ψέμα φέρνει το άλλο με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο κάποιος να ξεφύγει από αυτόν τον φαύλο κύκλο. Αν παρατηρήσετε λοιπόν ότι ο σύντροφος σας λέει επανειλημμένα ψέματα για σημαντικά ή ασήμαντα θέματα μάλλον είναι η ώρα να πείτε εσείς την αλήθεια στον εαυτό σας και να αποχωρήσετε από αυτή την σχέση.

Έλλειψη κοινών στόχων

Το σταυροδρόμι ή ο κοινός δρόμος στην πορεία της ζωής ενός  ζευγαριού θα κριθεί από τους ατομικούς στόχους που έχει ο κάθε σύντροφος ξεχωριστά.  Αν για παράδειγμα εσείς επιθυμείτε μελλοντικά την δημιουργία οικογένειας και ο σύντροφος σας δεν επιθυμεί να προβεί σε μια τέτοια δέσμευση ποτέ, σίγουρα θα φτάσει η στιγμή που και οι δυο θα είστε δυσαρεστημένοι. Οι κοινοί στόχοι εκφράζουν και τα κοινά θέλω τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την εξέλιξη και την διάρκεια της σχέσης. Όσο και αν προσπαθείτε να συμβιβαστείτε στα θέλω του άλλου η συναισθηματική σας φόρτιση θα εντείνεται καθώς το ανικανοποίητο της μη ολοκλήρωσης των στόχων σας θα καθιστούν τον σύντροφο σας ανεπαρκή. Ίσως να είναι δύσκολη απόφαση ένας χωρισμού ειδικά όταν έχετε επενδύσει χρόνο και συναισθήματα  αλλά αν υπάρχουν διαφορετικοί στόχοι ζωής μάλλον ήρθε η ώρα να χωριστείτε σε αυτό το «σταυροδρόμι».

Αδιαφορία

Η αδιαφορία θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια παθητική συμπεριφορά η οποία όμως εκφράζει επιθετικότητα. Αδιαφορώντας για τις ανάγκες, τα θέλω και τα συναισθήματα του συντρόφου σας τον κάνετε να αισθάνεται δυσάρεστα συναισθήματα όπως στεναχώρια και θυμό. Ίσως η πίεση των καθημερινών και επαγγελματικών υποχρεώσεων να σας ωθούν σε μια τέτοια συμπεριφορά αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την ύπαρξη της. Αν λοιπόν ο σύντροφος σας αδιαφορεί επανειλημμένα για εσάς έφτασε η ώρα να σταματήσετε να είστε παθητικοί και να ενεργήσετε φεύγοντας από αυτή την σχέση που πιθανόν να σας κάνει πολλές φορές να αναρωτηθείτε και για τον ίδιο σας τον εαυτό.

Απιστία

Στην εποχή που ζούμε δυστυχώς η απιστία είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο καθώς οι άνθρωποι έχουν διαρκώς το αίσθημα του ανικανοποίητου. Πως λοιπόν να είναι ευχαριστημένοι από τον σύντροφο τους αφού διαρκώς αναζητούν αυτό που λείπει από αυτόν και δεν επικεντρώνονται σε όλα αυτά που αρχικά τον έκαναν να επιθυμεί διακαώς τον εν λόγο άνθρωπο; Η απιστία μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει και σε αυτόν που την διαπράττει αλλά και σε αυτόν που είναι αποδέκτης αυτής της συμπεριφοράς. Το θύμα θα βιώνει αισθήματα απογοήτευσης και προδοσίας καθώς και ο θύτης πολύ πιθανόν να αισθάνεται τύψεις και ενοχές. Αν αντιληφθείτε ότι ο σύντροφος σας σας απατά καλό θα ήταν να επαναξιολογήσετε την σχέση σας και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτό συνέβη. Να θυμάστε ότι αν μια τέτοια συμπεριφορά εμφανιστεί μια φορά πολύ εύκολα μπορεί να ξανά κάνει την εμφάνιση της . Ίσως ήρθε η ώρα να δώσετε ένα τέλος στην απιστία, πιστεύοντας περισσότερο στον εαυτό σας και επιλέγοντας την λήξη της σχέσης.

Πουλίδη Παυλίνα

Ψυχολόγος- Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια (Παιδιών-Εφήβων- Ενηλίκων)

MSc Health Psychology

Διεύθυνση: Δούσμανη 24, Γλυφάδα

Τηλ: 6946575959