WELLNESS

Στην «dance drops» στο Παλαιό Φάληρο ο χορός δεν έχει ηλικία

Χορεύοντας από τότε που ήταν ακόμη έμβρυο, η Ηλεάνα Μπάλλα έχει ανακαλύψει από νωρίς την «ανάσα» της καθημερινότητας της. Στόχος της, να τη μεταδώσει, μέσα από τα μαθήματα της dance drops.

Με υποδέχεται στο φιλόξενο γραφείο της – χώρο υποδοχής-, προσφέροντάς μου μια κούπα ζεστό γαλλικό καφέ φουντούκι. «Εδώ κάθονται συνήθως οι γονείς περιμένοντας τα μικρά τους,τα καραμελάκια τους, όπως μου αρέσει να τα αποκαλώ! Χαλαρώνουν, πίνουν τον καφέ τους, κουβεντιάζουν», μου λέει η Ηλεάνα Μπάλλα, ιδιοκτήτρια της Σχολής Χορού dance drops στο Παλαιό Φάληρο. Έχοντας αναλάβει τη διεύθυνση της σχολής από τον Ιούνιο του 2019, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη μητέρα της, Χριστίνα Σουμή, φαίνεται πανέτοιμη να δώσει μια νέα πνοή, συνεχίζοντας, στους δικούς της πια ρυθμούς, μια ιστορία που γράφεται από το 1976.

Κόρη χορεύτριας και ηθοποιού, είχε την τύχη να ζήσει και τις δύο τέχνες από τότε που γεννήθηκε. Κι ενώ οι γονείς της προσπαθούσαν να την μεταπείσουν να μην ασχοληθεί επαγγελματικά με κάποιον από τους δύο τομείς, εκείνη, μετά από ένα δίλημμα ζωής, αποφασίζει να σπουδάσει θέατρο, δουλεύοντας τελικά μέσα σε αυτό για μια 20ετία.

(Aπό την παράσταση “Da” με τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο,σε σκηνοθεσία του ιδίου,στο θέατρο “ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ”)

Ο χορός όμως ήταν πάντα κομμάτι της ύπαρξής της. «Δεν σταμάτησα να ασχολούμαι με το χορό, από τριών ετών, μέχρι σήμερα. Βασικά, ξεκίνησα να χορεύω πολύ νωρίτερα, ως έμβρυο!». Το να αποφασίσει να δώσει την ενέργειά της σ’αυτήν την τέχνη ήταν πια φυσικό επακόλουθο. «Όταν αγαπάς κάτι θέλεις να το ανακαλύψεις από όλες τις πλευρές του. Έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω τον δικό μου χώρο, ανακαινίζοντας ριζικά τη σχολή και αλλάζοντας το όνομά της. Δεν κάνω τίποτα διεκπεραιωτικά, δίνω όλη μου την ψυχή σε αυτό που αγαπάω. Θέλω να μεταφέρω την αγάπη μου για τον χορό σε όσους μπορώ».

Η ανανέωση μεταφέρεται και στο πρόγραμμα της dance drops, γεμάτο από διαφορετικά μαθήματα, για κάθε ηλικία, γούστο και ανάγκες. Η κύρια αίθουσα, ευρύχωρη και γεμάτη καθρέφτες, πηγάζει μια θετική αύρα και μια ηρεμία έτοιμη να… διαταραχθεί, με την έναρξη του κάθε μαθήματος. «Υπάρχει τόση ένταση τα μαθήματα που δεν θα ήταν λογικό και η αίθουσα να είναι έντονη. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία».

 

Τα μαθήματά της σχολής αφορούν όλες τις ηλικίες, απευθυνόμενα ακόμη και σε μαθητές που δεν έχουν καν γεννηθεί. «Θεωρώ ότι από την εγκυμοσύνη ξεκινάει η διαμόρφωση του χαρακτήρα ενος πλάσματος και η σχέση της μαμάς μαζί του. Είναι πολύ βασικό όταν είναι έγκυος μια γυναίκα να νιώθει  και να περνάει όμορφα. Με αυτό το σκεπτικό έφερα κάποια νέα μαθήματα στη «dance drops».

Ξεκινώντας από την Prenatal Yoga, ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα που σε προετοιμάζει σωματικά και ψυχολογικά για το ταξίδι προς τη μητρότητα. Αφού το μωράκι κλείσει τους δύο μήνες, μπορεί να κάνει, μαζί με τη μαμά του, Βaby Yoga, η οποία στηρίζεται σε απαλές διαδραστικές πρακτικές βασισμένες στη Yoga. Το άγγιγμα, η αναπνοή, ο ρυθμός, η κίνηση και η βαθιά χαλάρωση, το καθετί βοηθά τη μαμά και το μωρό να περνούν όμορφα και να ωφελούνται ταυτόχρονα.

«Ο μεγαλύτερος μαθητής είναι περίπου 80 ετών και ο πιο μικρός δεν έχει γεννηθεί ακόμη. Είναι σημαντικό να αγκαλιάζεις τον κύκλο της ζωής»

Για τα παιδάκια από 3μιση έως 5μιση ετών, η μουσικοκινητική αγωγή είναι μονόδρομος, μου λέει η Ηλεάνα. «Μαθαίνουν τις βασικές αρχές του μπαλέτου, έρχονται σε (πρώτη) επαφή με τη μουσική, με τον χορό και το σώμα τους». Μετά την ηλικία των 6 ετών, το παιδί μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. «Αυτό που  προτείνουμε εμείς είναι να κάνει κλασικό και σύγχρονο, τμήματα που έχουμε τόσο για παιδιά, όσο και για ενήλικες. Το κλασικό μπαλέτο δυναμώνει πάρα πολύ τον άξονά σου, είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να κάνει ένα παιδί αν έχει τον κατάλληλο δάσκαλο. Από την άλλη το μοντέρνο δυναμώνει τα «εκτός του άξονα» και είναι κι αυτό πολύτιμο».

Στην dance drops θα βρεις και παιδικά μαθήματα όπως το Breakdance ή η αφροβραζιλιάνικη capoeira που θα ξεσηκώσουν τους μικρούς, ενώ παράλληλα τους γυμνάζουν. Με τον ερχομό του 2020 , στο πρόγραμμα θα ενταχθεί κι ένα ακόμη μάθημα, το Θεατρικό
παιχνίδι. «Θα γίνεται κάθε Σάββατο πρωί ώστε και οι γονείς να βρουν λίγο χρόνο να κάνουν κάτι για τους εαυτούς τους, αλλά και τα παιδιά αντίστοιχα να περνούν όμορφα και δημιουργικά».

Οι ενήλικες μαθητές που επιθυμούν μια πιο δυναμική άσκηση, μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στο TRX – γυμναστική ενδυνάμωσης με ιμάντες που στην ουσία χρησιμοποιείς το βάρος του σώματός σου- Pilates, Υοga και Aerial Yoga. Nέες αφίξεις στο πρόγραμμα είναι και το Bangee Dance: Ένας πολύ διασκεδαστικός τρόπος να γυμνάζεσαι, χορεύοντας στον αέρα και το African Dance, ένας χορός  κατάλληλος για να μας γειώσει και να μας απελευθερώσει.

Φυσικά, υπάρχει τμήμα και για τις γυναίκες που είναι από 55 -60 ετών, οι οποίες έχουν ξεκινήσει (αλλά δεν έχουν σταματήσει) τον χορό από τα 40 τους χρόνια και ακόμα κάνουν κλασικό μπαλέτο ή την πολύ απαιτητική Graham. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει προβλεφθεί και ένα αρχάριο τμήμα, για τις μεγάλες ηλικίες που αποφασίζουν να ξεκινήσουν το χορό. Ως γνωστόν, ποτέ δεν είναι αργά.

Το κομμάτι της ευθύνης του δασκάλου πάντως είναι το Α και τω Ω. «Οι δάσκαλοι πρέπει να σέβονται απόλυτα το σώμα του κάθε μαθητή αλλά και την ψυχή του. Καμία μέρα δεν είναι ίδια με την άλλη. Κάποιες μέρες το σώμα είναι πιο χαλαρό και λειτουργεί τέλεια, άλλες είναι μπλοκαρισμένο, κουρασμένο, στρεσαρισμένο. Εκεί δεν πρέπει να πιέσεις τον μαθητή. Θέλω ο δάσκαλος να μπορεί να το αναγνωρίσει αυτό από πριν, διότι τα πάντα ξεκινούν από την ψυχολογία. Στη σχολή μας οι δάσκαλοι είναι εξαιρετικοί .Πέρα από τις σπουδές και την εμπειρία, τους επέλεξα και με βάση το ένστικτό μου. Το πιο σημαντικό είναι ότι μου ταίριαξαν πολύ σαν άνθρωποι και ταίριαξαν και στο κλίμα της σχολής».

«Το να βλέπω ότι είναι ευχαριστημένοι και οι γονείς και οι μαθητές είναι από τις πιο σημαντικές επιβραβεύσεις»

Οι εγγραφές δεν σταματούν κατά τη διάρκεια της χρονιάς. «Αυτό που λέω σε κάθε έναν που έρχεται  είναι να δοκιμάσει κάθε είδος που πιστεύει ότι του αρέσει, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Αξίζει να δοκιμάσεις το καθετί πριν αποφασίσεις, αλλά σίγουρα, η τελική απόφαση να είναι δική σου. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τις ανάγκες της ψυχής και του κορμιού και τις φάσεις που διανύει ο καθένας». Σίγουρα πάντως, μπορείς να κάνεις συνδυασμό προγραμμάτων, εφόσον το επιθυμείς. Οι εγγραφές συνεχίζονται καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς και οι τιμές διαμορφώνονται με βάση τις ώρες μαθημάτων.

Επιθυμία της; «Να αποτελέσει αυτός ο χώρος την ανάσα για τον κάθε άνθρωπο. Να παίρνει αγάπη τόσο μέσα από εμένα και τους δασκάλους, όσο και από τον χορό». «Πολλές φορές οι μαθητές έρχονται κουρασμένoι, μου λένε ότι σκεφτόντουσαν να μην έρθουν. Όταν βγαίνουν από την αίθουσα, είναι τόσο ανάλαφροι! Είναι τόσο όμορφο να βλέπεις να φεύγει το σκοτάδι και να μπαίνει το φως στο πρόσωπό τους».