WELLNESS

Στο Fitnovation πιστεύουν πως η Καλλισθενική Γυμναστική είναι για όλους

Στον νέο fitness πολυχώρο του Αλίμου, το group training περνάει σε άλλο επίπεδο (και ο καθένας μπορεί να βρει το πρόγραμμα που πραγματικά του ταιριάζει).

Η καρδιά σου χτυπάει δυνατά. Σκύβεις, ακουμπάς τις παλάμες στα γόνατά σου, παίρνεις μια βαθιά ανάσα. Σκουπίζεις τον ιδρώτα από το μέτωπό σου. Χαμογελάς. Νιώθεις το σώμα σου δυνατό και την ίδια στιγμή απίστευτα ελαφρύ. Ξαφνικά, όλα γύρω σου μοιάζουν πιο αισιόδοξα.

Είτε είσαι αθλητής, είτε ασκείσαι περιστασιακά, είτε είναι η πρώτη φορά που γυμνάζεσαι στη ζωή σου, τα πρώτα δευτερόλεπτα αμέσως μετά το τέλος της προπόνησης θα τα βιώσεις με τον ίδιο περίπου τρόπο. Αυτή η αίσθηση ευεξίας, πληρότητας και ευφορίας είναι η αναπόφευκτη κατάληξη. Όσα έχουν προηγηθεί δεν έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Το σημαντικό είναι πως τα κατάφερες.

Σε αυτό ακριβώς το συναίσθημα πιστεύουν με πάθος η Ηλέκτρα Ραδιώτη και ο Μιχάλης Ουρούμης, οι δύο αθλητές της Καλλισθενικής που πριν από μερικές εβδομάδες άνοιξαν στον Άλιμο το Fitnovation Gym, έναν αθλητικό πολυχώρο που ξεχωρίζει στα νότια προάστια. Μονόζυγα, πολύζυγα και δίζυγο ενόργανης, κρίκοι και aerial straps, σχοινιά εδάφους και αναρρίχησης, freestyle park για street workout με στρώματα ασφαλείας, pole dancing competition poles, μπάρες, ελεύθερα βάρη και medicine balls είναι μερικά από όσα θα βρεις στο νούμερο 10 της οδού Παλαιστίνης. Αυτό που βέβαια ξεχωρίζει είναι ο εντυπωσιακός «αεροδιάδρομος» -όπως χιουμοριστικά αρέσει στον Μιχάλη να αποκαλεί το gymnastics air tumbling track. «Είναι κάτι ανάμεσα σε έδαφος ενόργανης και τραμπολίνο. Διευκολύνει την αναπήδηση, αλλά παράλληλα αν υπάρξει πτώση αυτή γίνεται με απόλυτη ασφάλεια. Εδώ μαθαίνουμε όλα τα flips» μου εξηγεί η Ηλέκτρα.

Στο Fitnovation θα βρεις προγράμματα πολυδιάστατα, για κάθε επίπεδο φυσικής κατάστασης. «Τα μαθήματά μας καλύπτουν μεγάλο εύρος των αναγκών από την καύση λίπους και τη μυϊκή υπερτροφία, μέχρι την ελαστικότητα, την ισορροπία, την προστασία και αποκατάσταση από τραυματισμούς. Ειδικευόμαστε σε μεγάλο βαθμό στην καλλισθενική γυμναστική, ένα σύστημα προπόνησης που περιλαμβάνει κυρίως ασκήσεις με το βάρος του σώματος. Η αρχή της Προοδευτικότητας είναι ο πυρήνας της φιλοσοφίας μας» λέει ο Μιχάλης.

Μπορεί όμως ένας αρχάριος να ασχοληθεί με την Καλλισθενική Γυμναστική; Η απάντηση της Ηλέκτρας είναι ξεκάθαρη: «Ακριβώς επειδή λειτουργούμε με βάση την προοδευτικότητα, η προπόνηση είναι απόλυτα ασφαλής. Υπάρχουν ξεχωριστά τμήματα αρχαρίων, που τους εξασφαλίζουν μία ομαλή και ευχάριστη μετάβαση στα πιο απαιτητικά τμήματα, μέσα από την άσκηση και το παιχνίδι. Έχουμε από παιδιά μέχρι ανθρώπους πάνω από 60 ετών. Είναι μία πολύ εξατομικευμένη γυμναστική. Ξεκινάς από το δικό σου επίπεδο και πορεύεσαι με τη δική σου ταχύτητα προσαρμογής, γι’ αυτό και δεν υπάρχουν τραυματισμοί. Μπορεί λοιπόν να έρθει κάποιος που είναι ήδη αθλητής, μπορεί όμως να έρθει και ένας άνθρωπος που δεν έχει γυμναστεί ποτέ του. Εγώ φέρνω την μαμά μου, που είναι 67 χρόνων και δεν είχε κάνει ποτέ γυμναστική στη ζωή της. Δεν θα τη βάλω να κάνει έλξεις, μπορεί όμως, μέσα από ένα πρόγραμμα φτιαγμένο πάνω στις ανάγκες της, να κάνει μια ολοκληρωμένη προπόνηση, που θα της προσφέρει λειτουργικότητα στο σώμα της. Και, κυρίως, της προσφέρει χαρά. Τη χαρά του να κάνεις κάτι για τον εαυτό σου. Δεν υπάρχουν άνθρωποι για τους οποίους δεν ενδείκνυται η Καλλισθενική Γυμναστική. Τα προγράμματά μας απευθύνονται και σε αρχάριους, σε υπέρβαρους, σε γυναίκες που έχουν πρόσφατα αποκτήσει παιδάκι και θέλουν να επανέλθουν στην προηγούμενη φυσική τους κατάσταση ή και σε ανθρώπους που χρειάζονται αποκατάσταση από κάποιον τραυματισμό. Εδώ είναι όλοι ευπρόσδεκτοι».

Κάτι παραπάνω από μια τυχαία συνάντηση

Η Ηλέκτρα ασχολήθηκε για πρώτη φορά με την Καλλισθενική το 2016, όταν και η ίδια αναζητούσε μια μέθοδο αποκατάστασης από έναν τραυματισμό στον ώμο της. «Μέσα από τη διαδικασία της αποκατάστασης, άρχισα να ερωτεύομαι την Καλλισθενική, γιατί είναι ένα απόλυτα ωφέλιμο σύστημα προπόνησης. Άφησα λοιπόν την δουλειά μου ως δικαστική επιμελήτρια και αφοσιώθηκα στην καλλισθενική. Πολλές ώρες προπόνησης και ακόμα περισσότερες διαβάσματος. Πήρα το δίπλωμα πάνω στην προπονητική, καθώς και το πτυχίο εξειδικευμένου προπονητή καλλισθενικής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Λίγο καιρό αργότερα άνοιξα την πρώτη σχολή Καλλισθενικής στα Νότια Προάστια με έναν συναθλητή. Όμως, στις αρχές του 2019, έκρινα ότι για το καλό των μαθητών μου η συνεργασία έπρεπε να λήξει. Ήρθα λοιπόν στον Άλιμο και λίγο πριν ανοίξω αυτόν τον χώρο, γνώρισα τον Μιχάλη, με τον οποίο μας ενώνει η βαθιά αγάπη για τη γυμναστική».

Ο Μιχάλης, από την άλλη, βρήκε στην Καλλισθενική τη διέξοδο που πάντα έψαχνε. «Το 2017, μετά από μια περίοδο που δεν είχα ασχοληθεί καθόλου με το σώμα και την υγεία μου, αποφάσισα ότι πρέπει να κάνω κάτι που να με γεμίζει. Ασχολήθηκα με την Καλλισθενική και σύντομα την αγάπησα. Πήρα την πιστοποίηση από την NASM (National Academy of Sports Medicine), διάβασα ανατομία, προπονητικές μεθόδους και την επιστήμη πάνω στο fitness και παράλληλα έκανα καλλισθενική ως χόμπι. Το 2018 πήρα την πρώτη θέση στις έλξεις με επιπρόσθετο βάρος και το 2019 κέρδισα τον τίτλο του πρωταθλητή στην επίσημη διοργάνωση Street Lifting του Ελληνικού Σωματείου Δυναμικού Τριάθλου (ΕΣΔΤ). Κάπου μέσα σε αυτήν τη διαδρομή, κατάλαβα ότι μπορώ να το προσφέρω αυτό και στους άλλους, όχι μόνο στον εαυτό μου. Έτσι, οι δρόμοι μας με την Ηλέκτρα συναντήθηκαν και δημιουργήθηκε το Fitnovation Gym».

Κάνοντας για πρώτη φορά Calisthenics

Στο Fitnovation πιστεύουν ακράδαντα πως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Η εισαγωγή στην Καλλισθενική Γυμναστική γίνεται λοιπόν με απόλυτη μεθοδικότητα και με έναν πλήρως εξατομικευμένο τρόπο. Από το τμήμα Calisthenics Intro πρέπει να περάσουν όλοι όσοι ασκούνται για πρώτη φορά. Από εκεί και πέρα, μπορεί κάποιος να προχωρήσει γρήγορα στο επόμενο τμήμα ή να μείνει για περισσότερο καιρό στο Intro, μέχρι να μάθει να αντιλαμβάνεται το σώμα του και να αφομοιώσει τις θεμελιώδεις κινήσεις και ασκήσεις που θα αποτελέσουν τη βάση για την μετέπειτα προπόνηση.

Στη συνέχεια, τα προγράμματα προσαρμόζονται και πάλι πάνω στις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες του ασκούμενου, ενώ η ποικιλία των μαθημάτων που προσφέρεται είναι σίγουρο πως θα καλύψει κάθε επιθυμία. Για παράδειγμα, το Booty Duty, όπως χαριτωμένα το αποκαλεί η Ηλέκτρα. Μάθημα που αγαπιέται από γυναίκες και άντρες, γιατί δίνει έμφαση στους γλουτούς και τα πόδια. Το κάτω μέρος μάς στηρίζει, δεν πρέπει να παραμελείται. Από την άλλη, το Fatality είναι ένα μάθημα που εστιάζει στην καύση λίπους, μέσα από προγράμματα HIIT (High Intensity Interval Training) που αυξάνουν τον μεταβολισμό όχι μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά και για όλο το υπόλοιπο 24ωρο. Σανίδες, έλξεις, καθίσματα, burpees, jumping jacks και αμέτρητες άλλες ασκήσεις περιλαμβάνονται στο ασκησιολόγιο, ενώ το πρόγραμμα αλλάζει καθημερινά. Στο Fitnovation, κανένα μάθημα δεν είναι ίδιο με το προηγούμενο. Αυτός είναι ο μόνος απαράβατος κανόνας.

Τα προγράμματα πάντως δεν σταματούν στο πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο του ισογείου. Ανεβαίνοντας στον πρώτο όροφο, οι ρυθμοί πέφτουν και η ενέργεια του χώρου μοιάζει να αλλάζει. Το ξύλο κυριαρχεί, ο εξοπλισμός περιορίζεται σε πολύζυγα τοίχου και στρώματα, όλη η αίθουσα αποπνέει μια ηρεμία. Εδώ είναι ο χώρος όπου η Ηλέκτρα διδάσκει τα δύο αγαπημένα της μαθήματα, το Hand Balancing και το Active Flexibility. «Έχουμε ξεχωρίσει από την Καλλισθενική -που έχει ένα τεράστιο ασκησιολόγιο- τρία κομμάτια της και έχουμε ενσωματώσει στο πρόγραμμα μαθήματα αφιερωμένα σε αυτά. Το Hand balancing, το Dynamic Flexibility και το Static and Dynamic Strength. Τα δύο πρώτα τα διδάσκω εγώ, συνήθως σε αυτόν τον χώρο του πρώτου ορόφου. Το Hand Balancing αφορά την κατακόρυφο και τις παραλλαγές της. Στηρίξεις στα χέρια δηλαδή! Πρόκειται για ένα σημαντικό κομμάτι της Καλλισθενικής που είναι πολύ αγαπητό και θέλω να του δίνεται η έμφαση που του αρμόζει και να μαθαίνεται σωστά. Από την άλλη, στο Active Flexibility (Δυναμική Ευλυγισία) δίνεται έμφαση στην κινησιολογία, την ιδιοδεκτικότητα και την ισορροπία. Δεν θα κερδίσεις μόνο ευλυγισία, αλλά και δύναμη ταυτόχρονα! Άλλο είναι να κάνεις διάταση πιάνοντας το ένα πόδι με τα χέρια σου και φέρνοντάς το ψηλά και άλλο να φέρεις το πόδι ψηλά και να το κρατήσεις χωρίς τη βοήθεια των χεριών. Αυτό είναι δυναμική ευλυγισία, το πρώτο είναι παθητική».

Όσο για το Static and Dynamic Strength: Πρόκειται για ένα μάθημα που περιλαμβάνει εντυπωσιακές στατικές και δυναμικές ασκήσεις με το βάρος του σώματος, από εκείνες που στους «κοινούς θνητούς» μοιάζουν ακατόρθωτες. Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρει ο Μιχάλης, υπάρχουν κι εδώ προασκήσεις όλων των επιπέδων για σταδιακή ενδυνάμωση. Το δικό του αγαπημένο μάθημα είναι πάντως το Street Lifting (αυτό στο οποίο κέρδισε φέτος τον τίτλο του πρωταθλητή στην επίσημη διοργάνωση του ΕΣΔΤ). «Είναι ένα μάθημα που δεν διδάσκεται σε καμμία άλλη σχολή. Πρόκειται για βασικές ασκήσεις της Καλλισθενικής, όπως έλξεις, βυθίσεις κλπ., που γίνονται με επιπρόσθετο βάρος. Φυσικά, στα προγράμματά μας περιλαμβάνουμε την εκγύμναση των ποδιών, γιατί είναι η βάση για να στηριχθεί το υπόλοιπο σώμα και αναπόσπαστο κομμάτι του σκελετικού μυϊκού συστήματος».

Κοινός παρονομαστής όλων των παραπάνω η αγάπη και η προσοχή που δίνουν σε κάθε ασκούμενο οι δύο δημιουργοί του Fitnovation: «Για να γυμναστείς σωστά, θέλεις έναν άνθρωπο από πάνω σου. Να σε διορθώνει, να σου λέει τα μπράβο σου και να προχωράτε μαζί. Δεν έχει σημασία αν είσαι αρχάριος ή προχωρημένος.. αν θέλεις να κάνεις κάτι έντονο, κάτι που θα σε χαλαρώνει ή θα σε γεμίζει ενέργεια. Έχουμε σίγουρα το πρόγραμμα που είναι ιδανικό για εσένα και είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε σε κάθε βήμα της διαδικασίας».