WELLNESS

Η Ελεάννα Λίμα προτείνει τα καλύτερα μέρη για τρέξιμο στα νότια

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν το τρέξιμο στην ύπαιθρο για να κάνουν την προπόνησή τους. Για αυτό και εμείς ρωτήσαμε την αγαπημένη μας personal trainer Ελεάννα Λίμα για μας εκμυστηρευτεί τα αγαπημένα της μέρη για τρέξιμο στα Νότια.

Εδώ στα Νότια υπάρχει πολύς κόσμος που τρέχει. Και ευτυχώς οι περισσότερες γειτονιές, ειδικά όσο πηγαίνεις όλο και πιο Νότια, ενδείκνυνται για τζόκινγκ και τρέξιμο χάρη στους φαρδείς δρόμους. Εκεί που το κέντρο της Αθήνας αποτελεί πολλές φορές βραχνά για τους ανθρώπους που αγαπούν το τρέξιμο, οι δρόμοι στα Νότια σου δίνουν τη δυνατότητα να τρέχεις όποια ώρα θες. Ας μη μιλήσουμε για τη θάλασσα που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και ακόμα και αν είσαι στο κρεβάτι και δε θες με τίποτα να σηκωθείς, σε προκαλεί πολύ περισσότερο να βγεις τελικά για εκείνο το τζόκινγκ.

Αλλά. Γιατί να τρέχεις γύρω γύρω το τετράγωνό σου όταν τόσο κοντά σου υπάρχουν πολύ ωραία μέρη για να τρέξεις με θέα τη θάλασσα ή σε κάποιο άλλο μέρος που ενδείκνυται για άσκηση; Η Ελεάννα Λίμα – που λατρεύει το υπαίθριο τρέξιμο – μοιράζεται μαζί μας – και μαζί σας-  τις αγαπημένες της διαδρομές και τα μέρη που προτιμά για τρέξιμο στα Νότια Προάστια.

Στη Μαρίνα του Φλοίσβου

Πολύ ωραία διαδρομή γιατί έχεις τη δυνατότητα να τρέξεις σε έναν χώρο που συνήθως συναντάς ασφυκτικά γεμάτο από τον κόσμο να καταναλώνει, να πίνει και να τρώει. Εσύ όμως θα φροντίσει να πας αρκετά νωρίς το πρωί. Θα τρέχεις με τα σκάφη πλάι σου και τον μεγάλο κυματοθραύστη να σε καλύπτει από τον αέρα στη θάλασσα. Εκτός κι αν όπως σου προτείνουμε αποφασίσεις να τρέξεις λίγο παραπάνω.

Απόσταση: Η διαδρομή που προτείνουμε είναι 4 χιλιόμετρα. Μπορείς να την επαναλάβεις για περισσότερα χιλιόμετρα ή να συνεχίσεις προς το κλειστό του Ταε Κβο Ντο και ακόμα πιο πέρα για να «γράψεις» περισσότερα χιλιόμετρα. Αυτή είναι μία διαδρομή που κάνει και η ομάδα του #1morekm

Στο γκολφ της Γλυφάδας

Είναι απλά ο γύρος του γκολφ. Θα μου πεις «τι ιδιαίτερο μπορεί να έχει αυτό». Κι όμως. Υπάρχουν εναλλαγές στη διαδρομή. Εντάξει, δεν τρέχεις δίπλα σε παραμυθένια μέρη αλλά εκεί που στην ανηφόρα έχεις στο αριστερό σου χέρι το πολύ ωραίο πάρκο του γκολφ, στην κατηφόρα τρέχεις έχοντας στα δεξιά σου το παλαιό αεροδρόμιο και μερικά «κουφάρια» αεροπλάνων.

Η απόσταση: Είναι σχεδόν 4 χιλιόμετρα αλλά μην την αψηφήσεις. Η μία μεριά είναι ύπουλα ανηφορική με λίγες αλλά δύσκολες μοίρες. Θα ανεβαίνεις διαρκώς και είναι πολύ πιθανόν να κουραστείς πολύ περισσότερο απ’ ό,τι περίμενες.

Στο Καβούρι και τη Βουλιαγμένη

Από τις πιο ωραίες διαδρομές στα Νότια Προάστια και αρκετά μεγάλης δυσκολίας αν αναλογιστείς την ανηφόρα του Margi και τον ανηφορικό δρόμο προς τον Λαιμό της Βουλιαγμένης. Έχεις όμως τη δυνατότητα να τρέχεις σχεδόν συνέχεια δίπλα στη θάλασσα αλλά και να κάνεις το πολύ όμορφο πεζοδρομημένο κομμάτι στο Μεγάλο Καβούρι. Ο στενός δρόμος στο μικρό Καβούρι δεν θα αποτελέσει εμπόδιο αν πας ώρα με λίγη κίνηση.

Η απόσταση: Στο σύνολο 10 χιλιόμετρα. Τη διαδρομή έτσι ακριβώς την κάνει η ομάδα του #1morekm και είναι αρκετά απαιτητική. Μπορείς φυσικά να την προσαρμόσεις στα δικά σου μέτρα και σταθμά βάζοντας άλλη αφετηρία ή κάνοντας μόνο τμήματα της διαδρομής. Ίσως εκείνα που δεν θα σε δυσκολέψουν τόσο πολύ.

Στο Παλαιό Φάληρο

Ουσιαστικά μιλάμε για την παραλιακή βόλτα του Παλαιού Φαλήρου που βλέπεις τόσο και τόσο κόσμο να κάνει. Τους περισσότερους θα τους δεις απλά να χαζεύουν τη θάλασσα ή να βγάζουν βόλτα σκύλους και μωρά. Εσύ έχεις τη δυνατότητα να τρέξεις τόσο κοντά στη θάλασσα με ωραίο άνετο πεζόδρομο. Αρκεί να διαλέξεις μία ώρα της ημέρας που δεν θα γίνεται ο απόλυτος χαμός.

Απόσταση: Η διαδρομή που βλέπεις στο χάρτη είναι 6,1 χιλιόμετρα στο σύνολό της. Εσύ βέβαια μπορείς να επιλέξεις να μην μπεις στην μαρίνα ή να θες να ελιχθείς σε όλες τις προβλήτες. Όπως και να ‘χει, οι επιλογές είναι πάρα πολλές και σίγουρα θα βαρεθείς πολύ δύσκολα αυτή τη διαδρομή.

Στην παραλιακή της Γλυφάδας

Η Διαδόχου Παύλου ήταν πάντα ένας πολύ άνετος δρόμος που ένιωθες ότι για κάποιο λόγο είναι ανεκμετάλλευτος. Οι δρομείς πάντως έχουν βρει έναν αρκετά συμπαθητικό δρόμο για το τρέξιμό τους μιας και δεν έχουν ούτε πολλή κίνηση αυτοκινήτων να τους ενοχλεί ούτε τα τόσο εκνευριστικά σκαμπανεβάσματα των υπολοίπων παραλιακών δρόμων. Τρέχεις στην άσφαλτο, στο πεζοδρόμιο, στις προβλήτες, όπου θες.

Η απόσταση: Η συγκεκριμένη διαδρομή που έχει και την παράκαμψη στην προβλήτα είναι 5,5 χιλιόμετρα. Μια αρκετά καλή απόσταση δρόμου την οποία φυσικά μπορείς να παραλλάξεις ή να επαναλάβεις για να αυξήσεις τα χιλιόμετρα που θα τρέξεις. Τι εννοείς «να τα μειώσεις»;

ΚΠΙΣΝ

Το πάρκο Σταύρος Νιάρχος αγγίζει τα 170 στρέμματα και καλύπτει το 85% της έκτασης της επιφάνειας του ΚΠΙΣΝ. Εκεί υπάρχουν διάφορες πολύ όμορφες επιλογές για τρέξιμο  – και τόσο εντός του χώρου όσο και περιμετρικά πχ,μπορεί κάποιος να ξεκινήσει από την οδό Ευρυπίδου, στην πίσω μεριά του Ιδρύματος και να τρέξει δυτικά.

Η απόσταση:  Η μεγαλύτερη είναι έως και 5 χιλιόμετρα. Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει από το στίβο στον ΚΙΠΣΝ και να συνεχίσει γύρω και μέσα στο Πάρκο με τερματισμό πάλι στον χώρο του στίβου.