LIFE

Τα βιβλία αυτογνωσίας που πρέπει να διαβάσεις μέσα στο 2020

Ολοένα και αυξάνονται τα βιβλία αυτογνωσίας όπου σου μαθαίνουν τεχνικές για να ξεβολευτείς και να αλλάξεις προς το καλύτερο τη ζωή σου. Εμείς διαβάσαμε όλες τις νέες κυκλοφορίες (έχουμε μια αγάπη στη συγκεκριμένη κατηγορία) και συγκεντρώσαμε 10 βιβλία που αξίζει να  διαβάσεις τη φετινή χρονιά.

Ίσως να αναρωτιέσαι αν μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου (και κυρίως τις σκέψεις σου) μέσα από τα βιβλία αυτογνωσίας.  Θα σου απαντήσω πως αν ακολουθήσεις κάποιες χρήσιμες συμβουλές και πρακτικά tips μπορεί να γίνει. Πλέον, υπάρχουν πολλά βιβλία που θα βάλουν το λιθαράκι για να μεταμορφώσεις τη ζωή σου, αρκεί να το επιθυμείς πραγματικά.
Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου – Philippa Perry (εκδόσεις Διόπτρα)

Γιατί να το διαβάσω: Δεν το έβαλα τυχαία στη πρώτη θέση. Όλα ξεκινάνε από την παιδική μας ηλικία και αυτό το βιβλίο θα σου δώσει χρήσιμες συμβουλές για να είναι το παιδί σου ευτυχισμένο και να μην τα θαλασσώσεις στην ανατροφή του. Όσο για αυτό που κρατάω (ως φυλακτό) είναι να διαχειρίζομαι τα συναισθήματα μου και να μπαίνω στη θέση του παιδιού μου ανατρέχοντας στο πως ένιωθα εγώ στη δική του ηλικία. 

Σύνοψη: Σε αυτό το καθηλωτικό, έξυπνο και με χιούμορ βιβλίο, η αναγνωρισμένη ψυχοθεραπεύτρια Philippa Perry εξηγεί πώς χτίζονται ισχυροί δεσμοί αγάπης με τα παιδιά μας και πώς αυτοί οι δεσμοί προάγουν την πνευματική και ψυχική υγεία τους τόσο στην παιδική όσο και στη μετέπειτα ζωή τους. Αντί να καταστρώσει το «τέλειο» πλάνο ανατροφής, μας προσφέρει μια πλήρη εικόνα των στοιχείων που οδηγούν στη βέλτιστη σχέση γονέα-παιδιού.

Η δύναμη του ΌΧΙ – Άμπι Χίντον (εκδόσεις Ψυχογιός)

Γιατί να το διαβάσω: Ο χρόνος που έχουμε μέσα στην ημέρα μας είναι πολύ σημαντικός για να τον ξοδεύουμε σε πράγματα που δεν μας ευχαριστούν πραγματικά. Μέσα από της σελίδες του βιβλίου θα μάθεις να βάζεις προτεραιότητες και θα διαπιστώσεις πως λέγοντας κάποια “‘ΟΧΙ” ανοίγει ο δρόμος όσων ευχαριστούν την ψυχή σου. Για αυτό πές “ΝΑΙ” στο ‘ΌΧΙ”

Σύνοψη: Όχι πια πληγωμένη αυτοπεποίθηση, όχι πια υπερβολικό φόρτο εργασίας, όχι πια δισταγμούς. Χρησιμοποιώντας αυτή την απλή λέξη, θα σπάσεις τα ταμπού που περιβάλλουν το «όχι» και θα καταφέρεις να κατανοήσεις τις ανάγκες σου. “Η δύναμη του ΟΧΙ” σου μαθαίνει πώς να εκτιμάς τον χρόνο σου και σε εξοπλίζει με τις κατάλληλες τεχνικές για να θέσεις τους δικούς σου κανόνες, να βρεις τον δρόμο σου και να απαιτήσεις σεβασμό.

Γράψε τη δική σου ιστορία -Νικόλας Σμυρνάκης (εκδόσεις Διόπτρα)

Γιατί να το διαβάσω: Είχα χρόνια να κρατήσω ημερολόγιο στόχων και ο συγγραφέας αυτού του τετραδίου με έβαλε να γράψω τους στόχους μου και να κάνω βήματα δράσης. Κρατώντας αυτό το ημερολόγιο θα ξεκινήσεις το πιο όμορφο ταξίδι: να δημιουργήσεις τη ζωή που πάντα ήθελες να ζήσεις. Και πάνω απο όλα να απολαύσεις όλη τη διαδρομή του. 

Σύνοψη: Ακόμα κι αν δεν έχεις βρει τον ακριβή προορισμό σου, είναι εντάξει. Ίσως είναι προτιμότερο. Ο ρόλος του σκοπού δεν είναι αναγκαστικά να επιτευχθεί, αλλά να μας δείχνει την πορεία. Όπως μια πυξίδα. Η πυξίδα δεν δείχνει ούτε συγκεκριμένη χώρα ούτε συγκεκριμένη πόλη, δείχνει βορρά. Μόλις φτάσουμε σε έναν προορισμό του βορρά, συνεχίζει να μας παρακινεί: «Προχώρα! Έχεις δρόμο ακόμα. Η απομάκρυνση σε περιμένει». Οι στάσεις μας είναι για να χαρούμε τη διαδρομή. Και πρέπει να είναι συχνές, γιατί διαφορετικά ο δρόμος γίνεται κυνήγι δίχως νόημα. Άλλωστε, όσο μακριά κι αν πας, πάντα θα υπάρχει πιο μακριά. Και εκεί είναι η ουσία. Να χαιρόμαστε τη διαδρομή και να έχουμε πάντα μια κατεύθυνση να μας καλεί, μια κατεύθυνση ποτισμένη με πρόοδο, αγάπη και πληρότητα. Από τη στιγμή που αποκτάς πυξίδα, δεν βιάζεσαι πια. Όχι, δεν καθυστερείς, αλλά δίνεις χρόνο στην απόλαυση. Η άφιξή σου στον προορισμό, άλλωστε, θα κρατήσει μονάχα μια στιγμή. Η διαδρομή προς τα εκεί μπορεί να κρατήσει μια ολόκληρη ζωή. Την ημέρα που τον βρίσκεις, αλλάζεις προορισμό. Εκείνη την ημέρα, προορισμός σου γίνεται η κάθε στιγμή μέχρι αυτόν. Στους δώδεκα μήνες που έρχονται σου εύχομαι αυτό ακριβώς, να μετατρέψεις σε προορισμό σου την απόλαυση της διαδρομής μέχρι αυτόν.

Το κλαμπ των 5 -Robin Sharma (εκδόσεις Διόπτρα)

Γιατί να το διαβάσω: Σ΄ όλα του τα βιβλία ο συγγραφέας επιμένει πως το μυστικό για να αλλάξεις εντυπωσιακά τη ζωή σου είναι το πρωινό ξύπνημα. Τώρα ο Sharma μέσα από μια παραβολή δίνει τις τεχνικές για να βάλεις το ξυπνητήρι σου νωρίς το πρωί. Εγώ το δοκίμασα και τελικά δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται. 

Σύνοψη:  To Κλαμπ των 5 π.μ. είναι η πρωτοποριακή-καταπληκτική ιστορία δύο απλών καθημερινών ανθρώπων που αναζητώντας ευημερία και γαλήνη σε μια εποχή ψηφιακών περισπασμών και υπέρμετρης πολυπλοκότητας συναντούν τον πιο περίεργο μα και υπέροχο μέντορα. Πώς ξεκινούν το πρωινό τους οι σπουδαίες μεγαλοφυΐες, οι τιτάνες των επιχειρήσεων και οι σοφότεροι άνθρωποι του κόσμου, για να παράγουν εκπληκτικά επιτεύγματα. Μια σχεδόν άγνωστη συνταγή που μπορείτε να ακολουθήσετε αμέσως για να ξυπνάτε νωρίς νιώθοντας εμπνευσμένοι, εστιασμένοι και πλημμυρισμένοι με πυρετώδη ορμή ώστε να αξιοποιήσετε στο έπακρο κάθε μέρα. Μια μέθοδο βήμα βήμα για να διασφαλίσετε τις πιο ήσυχες ώρες στο χάραμα και να έχετε χρόνο για εξάσκηση, για προσωπική ανανέωση και ανάπτυξη. «Μυστικές τακτικές» για να υπερασπίζεστε τα χαρίσματα, τα ταλέντα και τα όνειρά σας ενάντια στους ψηφιακούς περισπασμούς και στις εκτροπές για ασήμαντα πράγματα, προκειμένου να έχετε καλή τύχη, επιρροή και μεγάλο αντίκτυπο στον κόσμο.

Ηγεσία σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο – John C. Maxwell (εκδόσεις Κλειδάριθμος)

Γιατί να το διαβάσω: Ο συγγραφέας είναι από τους μακροβιότερους και πλέον επιδραστικούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι ο νούμερο ένα ευπώλητος συγγραφέας των New York Times, έχοντας πουλήσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίτυπα σε πενήντα γλώσσες. Τα περιοδικά Business Insider και Inc. τον αποκαλούν τον πλέον σημαντικό σύμβουλο ηγεσίας στον κόσμο και έχει τιμηθεί με το Παγκόσμιο Βραβείο Ειρήνης από τη Μητέρα Τερέζα.

Σύνοψη: Σύμφωνα με το νέο βιβλίο του, για να διαπρέψουν σήμερα οι ηγέτες πρέπει να είναι ευέλικτοι και προσαρμοστικοί. Το κλειδί είναι να μάθουν να ασκούν μια ευέλικτη ηγεσία. Στο Ηγεσία σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο, ο συγγραφέας παρουσιάζει ένα «σχέδιο δράσης» και μοιράζεται με τους αναγνώστες τις αλλαγές που εφάρμοσε στην ηγεσία του σε όλη τη μακρόχρονη και επιτυχημένη καριέρα του: από τους στόχους στην ανάπτυξη, από την ομοιομορφία της ομάδας στην πολυμορφία της ομάδας, από τη διατήρηση στη δημιουργία, από την ανάβαση της σκάλας στο χτίσιμο της σκάλας, από την επιβολή στη σύνδεση.

Ζήσε καλύτερα με λιγότερα – Βίκι Βριντ (εκδόσεις Ψυχογιός)

Γιατί να το διαβάσω: Ένα χρηστικό βιβλίο που θα σε μάθει να μην δίνεις τόση μεγάλη βάση στα υίκά αγαθά, καθώς η πραγματική ευτυχία είναι μέσα σου. Θα το διαπιστώσεις κι από την ενδιαφέρουσα εικονογράφηση του.

Σύνοψη: Γεμάτο πρακτικές συμβουλές και ιδέες, το μικρό αυτό βιβλίο θα σε οδηγήσει σε έναν απλούστερο τρόπο ζωής ώστε να αγχώνεσαι λιγότερο, να μειώσεις τον χρόνο που περνάς μπροστά σε μια οθόνη, να πετάξεις ό,τι σου είναι άχρηστο, να ψωνίζεις μόνο ό,τι σου χρειάζεται, να εκμεταλλευτείς τον χρόνο που αφιερώνεις στον εαυτό σου. Επιλέγοντας έναν λιγότερο ασθματικό και αγχώδη τρόπο ζωής, θα αισθανθείς αμέσως πιο υγιής και ευτυχισμένος.

Ζεν σε 10 λεπτά – Own o Cane (εκδόσεις Διόπτρα)

Γιατί να το διαβάσω: Όπως προσέχουμε τη διατροφή μας έτσι αξίζει να προσέχουμε το νου και τις σκέψεις μας. Με το πρόγραμμα του συγγραφέα έρχεσαι σε επαφή με τις εσωτερικές σου σκέψεις δημιουργώντας τα κατάλληλα αποτελέσματα για να είσαι ψυχολογικά power. Γιατί η καλή ημέρα από τις σκέψεις μας ξεκινάει…

Σύνοψη: Πριν ξεκινήσουμε τη μέρα μας κάθε πρωί, αφιερώνουμε κάποιο χρόνο στην προετοιμασία μας και στη δια­τροφή μας, αλλά καθόλου χρόνο στη διανοητική και ψυχολογική μας υγεία. Με έναν μοναδικό συνδυασμό τεσσάρων θεραπευτικών μοντέλων –ενσυνειδητότητα, γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, κλασική ψυχοθεραπεία και EMDR – Eye Movement Desensitization & ­Reprocessing–, o O’Kane παρουσιάζει ένα απλό και αποτελεσματικό πρόγραμμα για να πετύχουμε την άμεση χαλάρωση και ηρεμία του νου, την εστίαση του νου, χωρίς κόπο, σε όποιο θέμα επιθυμούμε και την αναθεώρηση αυτοκαταστροφικών μοτίβων σκέψης.

Τι ακριβώς να πεις – Phil M. Jones (εκδόσεις Κλειδάριθμος)

Γιατί να το διαβάσω: Σου έχει συμβεί να είσαι σε ένα επαγγελματικό ραντεβού και να ψάχνεις τις κατάλληλες λέξεις για να πάρεις το αποτέλεσμα που θέλεις; Για να μην βρίσκεσαι σ αυτή την νάβολη θέση και να ξέρεις από πριν να κατευθύνεις την συζήτηση με τις “σωστές λέξεις” αυτό το βιβλίο αξίζει τη προσοχή σου.

Σύνοψη: Ας το παραδεχτούμε. Το αποτέλεσμα μιας επιτυχημένης προφορικής επικοινωνίας εξαρτάται από τη χρήση των σωστών λέξεων τη σωστή στιγμή. Η σκληρή δουλειά, το ταλέντο και το σωστό timing είναι μεν απαραίτητα συστατικά της επιτυχίας, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να κατευθύνετε εσείς τη συζήτηση και να δημιουργήσετε το περιβάλλον για τη σύναψη μιας συμφωνίας.

happy Happy – Lars Johan Age (εκδόσεις Διόπτρα)

Γιατί να το διαβάσω: Όταν κλείνεις μια συμφωνία, σε κάποιες περιπτώσεις, νιώθεις ενοχές για όσους δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την εξέλιξη. Διάβαζοντας με προσοχή τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσεις θα μάθεις πώς μπορείς να επιτύχεις μια συμφωνία με τέτοιο τρόπο που να τους αφήσεις όλους ικανοποιημένους. 

Σύνοψη: Ο συγγραφέας Lars-Johan Age, ειδικός στον τομέα των διαπραγματεύσεων, περιγράφει τα πέντε βήματα που συνιστούν το μυστικό της επιτυχούς συνεργασίας, καθώς και τα οφέλη που προκύπτουν όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι μένουν ικανοποιημένοι. Με αυτά τα πέντε βήματα θα μάθετε πώς η σωστή προσέγγιση και η κατάλληλη επιλογή λέξεων και φράσεων θα σας βοηθήσουν να φτάσετε σε συμφωνία ακόμα και με τον πιο «πεισματάρη» συνομιλητή. Το Happy Happy δεν είναι ακόμα μία συνταγή ευτυχίας, είναι τρόπος ζωής!

Πως να είσαι θετικός – Σόφι Γκόλντινγκ (εκδόσεις Ψυχογιός)

Γιατί να το διαβάσω: Διαβάζεται πολύ εύκολα και μέσα από ενδιαφέρουσες ρήσεις θα δεις τη ζωή με θετική ματιά.

Σύνοψη: Ετοιμάσου να ανακαλύψεις την εσωτερική αισιοδοξία σου ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, ώστε να διώξεις τα μαύρα σύννεφα και να επικεντρωθείς σε ό,τι καλό υπάρχει γύρω σου. Γεμάτο ενθαρρυντικές ρήσεις για να σε βοηθήσουν να δεις τη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων, το βιβλίο αυτό θα σε προικίσει με τη δύναμη της θετικότητας, προκειμένου να κατακτήσεις την ευτυχία.