MARKET

Akzot: Όταν η φωτογραφία γράφει τη δική της ιστορία

Υπάρχει ένας άνθρωπος που μπορεί να μετατρέψει τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής σου σε μικρές φωτογραφικές ιστορίες. Αξίζει να τον γνωρίσεις!

«Η φωτογραφία είναι για μένα έρωτας, πάθος, δεν είναι απλά μια δουλειά» επισημαίνει ο Νίκος Κοκκινάκης, ιδιοκτήτης της Akzot, που βρίσκεται πλέον στην οδό Μεταξά 21 της Γλυφάδας.

Αυτό φαίνεται, ξέρεις. Όταν δεις τις φωτογραφίες του Νίκου από γάμους και βαφτίσεις, είμαι σίγουρη ότι θα σκεφτείς «έτσι θέλω να είναι και οι δικές μου, όταν έρθει αυτή η ώρα». Εγώ τουλάχιστον, αυτό σκέφτηκα. Και ξέρεις γιατί;

Γιατί έχουν κάτι διαφορετικό. Δεν είναι οι κλασικές, «στημένες» φωτογραφίες. Έχουν ένα ύφος «ρεπορταζιακό», όπως μου εξηγεί ο Νίκος.

«Αυτό είναι που μας διαφοροποιεί από τους περισσότερους φωτογράφους στην αγορά, θεωρώ. Και αυτό είναι που μας έχει εξασφαλίσει την επιτυχία τόσα χρόνια. Είτε αναλαμβάνουμε γάμο, είτε βάφτιση, είτε κάποιο άλλο event, δε συνάδουμε με τη ‘στημένη’ λογική. Χρησιμοποιούμε το φυσικό φως, όπου υπάρχει, ελάχιστα το τεχνητό και αποφεύγουμε τα φλας. Γι αυτό και οι φωτογραφίες μας είναι ζωντανές, αυθόρμητες και γι αυτό μας προτιμά ο κόσμος τόσα χρόνια».

Ο Νίκος διατηρούσε χρόνια το γραφείο του στο Χαλάνδρι, αν και ήταν Γλυφαδιώτης. Εδώ και τέσσερις μήνες, αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα του στην οδό Μεταξά.

«Έχω σπουδάσει γραφιστική, αλλά η φωτογραφία ήταν πάντα η ‘τρέλα’ μου, το πάθος μου. Είναι όλες αυτές οι εικόνες που θέλω να αποτυπώνω. Αρχικά, το έκανα ως χόμπι και να σου πω ότι κουβαλούσα πάντα και παντού μια φωτογραφική μηχανή. Από μικρός. Στο γυμνάσιο οι φίλοι μου, μου έλεγαν ‘αμάν πια με αυτές τις φωτογραφίες’, ενώ τώρα μου λένε ‘ευτυχώς που το έκανες αυτό τότε’». Σταδιακά, και βλέποντας ότι οι φωτογραφίες του άρεσαν και είχαν ανταπόκριση, αποφάσισε να το κάνει επαγγελματικά πια. «Και δόξα τω θεώ, πέτυχε και πάμε καλά».

Αξίζει να σου πω εδώ ότι ο Νίκος ασχολείται προσωπικά με τις φωτογραφίες, μετά το πέρας του event. Για την ακρίβεια, ασχολείται με καθεμία ξεχωριστά. «Δεν υπάρχει περίπτωση να φωτογραφήσω κάτι και να το παραδώσω έτσι. Φτιάχνω μια προς μια τις φωτογραφίες. Δεν κάνω μια επεξεργασία, φωτεινότητα ας πούμε, μαζικά. Ασχολούμαι με τις ανάγκες της κάθε φωτογραφίας ξεχωριστά. Συνολικά, αφιερώνω έξι με οκτώ ώρες, μπορεί και παραπάνω, για τις φωτογραφίες κάθε event και παραδίδω μόνο όταν είμαι σίγουρος ότι αυτό που θα δώσω ικανοποιεί, όχι μόνο τον πελάτη αλλά και εμένα απόλυτα».

Ο κόσμος μαθαίνει για την Akzot- αν έχεις περιέργεια για το όνομα, θα στην ικανοποιήσω σύντομα- κυρίως από «στόμα με στόμα». «Συνήθως ο ένας πελάτης με προτείνει στον άλλο, αλλά με βρίσκουν και από το facebook και από το site, το οποίο έχει μία αισθητική μίνιμαλ, όπως και ο χώρος που βρισκόμαστε».

Ο Νίκος και η ομάδα του το διασκεδάζουν όλο αυτό. Δεν το βλέπουν σα μια δουλειά που «πρέπει» να γίνει. Αντλούν ευχαρίστηση από αυτό. Μάλιστα, είναι ιδιαίτερα διακριτικοί. Φαντάζεσαι το άγχος που έχει μια οικογένεια-ειδικά το ζευγάρι- πριν και κατά τη διάρκεια του γάμου. Σκέψου τώρα κι έναν φωτογράφο «πιεστικό» να δίνει συνέχεια οδηγίες «στάσου εδώ, κοίτα εκεί». «Εμείς τους λέμε ότι θα είναι σα να μην είμαστε εδώ. Επίσης, δεν είμαστε αγέλαστοι και αμέτοχοι. Συμμετέχουμε κι εμείς στη χαρά».

Πέρα από γάμο και βάφτιση, η Akzot αναλαμβάνει και άλλα events.  Είτε είναι πάρτι, είτε εταιρικά events ή πιο VIP, press conferences και backstage σε βιντεοκλίπ. «Όλα τα κάνουμε με το δικό μας ξεχωριστό τρόπο».

Και τώρα έφτασε η ώρα να σου λύσω την απορία του ονόματος. «Ο παππούς μου ήταν Μικρασιάτης και η γιαγιά μου μαγείρευε εξαιρετικά. Ποτέ όμως δεν αποκάλυπτε τα μυστικά της συνταγής της κι έτσι ο παππούς μου, όντας ‘χαβαλετζής’ εφηύρε μια δική του λέξη, την akzot. ‘Η γιαγιά βάζει λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και λίγο δυόσμο μέσα, αυτό είναι το‘μυστικό akzot. Έμεινε λοιπόν αυτό ως οικογενειακό αστείο. Οπότε, το όνομα αφενός είναι μοναδικό, αφετέρου μου θυμίζει τον παππού μου».

Αν λοιπόν θέλεις κι εσύ να θυμάσαι τις πιο όμορφες στιγμές σου σαν μικρές χαρούμενες και αυθόρμητες ιστορίες, ξέρεις πού να απευθυνθείς!

Info: Akzot, Α. Μεταξά 21, Εμπορικό Κέντρο Galleria, 2ος όροφος, Γλυφάδα

http://www.akzot.gr/

https://www.facebook.com/Akzot