MARKET

Το ανθοπωλείο που σώζει σχέσεις και παράγει τέχνη

Στην Χλωροφύλλη δεν έρχεσαι για να αγοράσεις λουλούδια. Έρχεσαι για να αγοράσεις μοναδικά έργα τέχνης, ‘ποτισμένα’ με το μεράκι και το ταλέντο των δυο ιδιοκτητών (και, ιδανικά, για να σου μεταφέρουν μια στάλα από την αστείρευτη αγάπη τους για τα φυτά).

Εδώ θα βρεις από π.χ. ένα μίνιμαλ stand για το γραφείο που χωράει ένα και μόνο λουλούδι (‘Κάτι απλό και γρήγορο, που σου επιτρέπει να διατηρείς την επαφή με το άνθος και να το αφήνεις να σου φτιάχνει την διάθεση, χωρίς να απαιτεί πολύ περιποίηση’), μέχρι μοναδικές συνθέσεις από ξύλο, χαρτοπολτό και γύψο (‘Χρησιμοποιώ ότι υλικό με εμπνέει‘).

Εδώ το βλέμμα σου θα περιπλανηθεί ‘λάγνα’ από τα εστέτ γυάλινα βάζα γεμάτα χρωματιστή άμμο και αποχυμωμένα λουλούδια, μέχρι τον επιβλητικό κορμό bonzai που πλέον διάγει τον δεύτερο βίο του ως καράβι.

Είπαμε, όμως, εδώ τα φυτά και τα άνθη είναι απλώς η αφορμή. Ο πραγματικός λόγος που έρχεσαι είναι για να ακούσεις τον -πληθωρικά ζεν- Γιώργο (που υπήρξε για μια δεκαετία επαγγελματίας τραγουδιστής, με συμμετοχές σε δίσκους και συχνές εμφανίσεις σε όλους τους έντεχνους μουσικούς χώρους της Αθήνας), να σιγοτραγουδάει Χατζηδάκη με τον οποίο, πριν η αγάπη του για τα λουλούδια ‘ανθήσει’ μέσα του σε τέτοιο βαθμό ώστε να επιλέξει να σταματήσει να τραγουδάει επαγγελματικά, είχε φτάσει ένα βήμα από το συνεργαστεί.

Κάτι που έμαθα από τον Σταμάτη (βλέπε κάτω φωτό), τον έτερο ταλαντούχο ιδιοκτήτη, καθώς ο ίδιος ο Γιώργος προτιμά να ακούει τους πελάτες του παρά να μιλάει για τον εαυτό του.

”Την εποχή μου ήμουν τραγουδιστής και μου έφερναν λουλούδια, δεν τα εκτιμούσα. Έλεγα ‘τι θα κάνω τώρα’, ‘που να τα κουβαλάω’ και τέτοια. Όταν όμως άρχισα να έχω επαφή με το λουλούδι και το φυτό, κατάλαβα πόσο καλή ψυχοθεραπεία είναι και πόσο πολλά μπορεί να σου δώσει. Έπιασα τον εαυτό μου, ενώ περνούσα ερωτική απογοήτευση, στεναχώριες ή προσπαθούσα να συνέλθω από το θάνατο του σκύλου μου, να καθαρίζω λουλούδια και να αισθάνομαι φοβερή ανακούφιση”

Στην Χλωροφύλλη, όσο παράδοξο και αν ακούγεται μέχρι να συνειδητοποιήσεις ότι είσαι εδώ μια ώρα και δεν σου κάνει καρδιά να φύγεις, έρχεσαι για να μοιραστείς μαζί του/ς τα ψυχολογικά σου, τα υπαρξιακά σου και, κυρίως τα ερωτικά σου.

”Ένα από τα ωραιότερα πράγματα που μου έχουν πει, τα επτά χρόνια που υπάρχει η Χλωροφύλλη, είναι το ‘Μα καλά, πόσο ερωτευμένος είναι αυτός που τα φτιάχνει όλα αυτά;’ που είπε μια πελάτισσα μπαίνοντας στο μαγαζί και βλέποντας όλα όσα έχουμε φτιάξει. Ή όταν έρχεται κάποιος, κοιτάζει την μπροσούρα με τα σχέδια μας και ψάχνει αυτό που του λείπει για να συμπληρώσει την ‘συλλογή’ του”

Συγκεκριμένα για να εξηγήσεις την βλακεία που έκανες, εξαιτίας της οποίας κινδυνεύει η σχέση σου, και μετά να τους ζητήσεις απεγνωσμένα να σε σώσουν.

‘Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε χάσει γυναίκα μέχρι τώρα. Συνήθως έρχεται ο άλλος, συζητάμε για το τι έκανε, για το τι χρώματα αρέσουν στην παραλήπτρια, παίρνω μια αίσθηση του ποιος είναι και του φτιάχνουμε κάτι για να τον βοηθήσουμε. Μια βοήθεια του δίνουμε ώστε να μπορέσει να εκφράσει αυτό που αισθάνεται. Τίποτα παραπάνω’

Έρχεσαι γιατί σε τρώει η περιέργεια να καταλάβεις τι μέρος του λόγου είναι αυτός ο τύπος με τη ‘γητευτική’ φωνή και το φιλοσοφημένο βλέμμα που είδες τυχαία ένα βράδυ που πέρναγες από τη Γούναρη, στις δυο τα μεσάνυχτα, με όλα τα τριγύρω μαγαζιά να είναι σκοτεινά, να κάθεται εντός του ανθοπωλείου, ανάμεσα στα φυτά του, να ακούει έντεχνα τραγούδια και να δημιουργεί.

Έρχεσαι γιατί πιστεύεις τον Γιώργο (αν και αυτό ισχύει και για τους δυο τους) όταν σου λέει ότι δεν αισθάνεται ότι δουλεύει, αλλά ότι κάνει το χόμπι του (‘Όντως δεν έχω νοιώσει ακόμη ότι δουλεύω. Αν το νιώσω με παίρνει από κάτω και σταματάω‘)

Ένα χόμπι από το οποίο, για να μπούμε και στα πρακτικά της υπόθεσης, κερδισμένος βγαίνεις και εσύ. Γιατί εδώ οι άνθρωποι δεν θέλουν να σου πουλήσουν λουλούδια. Αυτό που θέλουν είναι να μάθουν τι ψάχνεις, να μάθουν γιατί το ψάχνεις και μετά, μαζί, να βρείτε την καλύτερη λύση.

Βγαίνεις κερδισμένος γιατί τίποτα εδώ δεν είναι φασόν. Κάτι δικό τους που μπορεί να είδες σε ένα γάμο, δεν είναι απαραίτητο ότι θα το βρεις ξανά. Αλλά σίγουρα θα βρεις κάτι άλλο.

‘Έρχονται πολλοί σε εμάς για το γάμο τους. Συνήθως θέλουν να βάλουν 10 φανάρια επειδή νομίζουν ότι έτσι ‘πρέπει’. Εμείς τους λέμε να χαλαρώσουν, να το διασκεδάσουν και να κάτσουμε να δημιουργήσουμε μαζί κάτι που θα το χαρούν πραγματικά’

Επίσης, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των πραγμάτων σε αυτή την ζωή, εδώ δεν είναι όλα για πούλημα. Όπως διαπίστωσα όταν άρχισα να ρωτάω πόσο κάνει εκείνο το bonzai καράβι για το οποίο στα είπα παραπάνω.

‘Δεν μπορώ να σου βγάλω τιμή. Είτε σου πω δυο κατοστάρικα, είτε δυο χιλιάρικα, θα αισθάνομαι ότι το ξεπουλάω. Έχει πάνω του τόση δουλειά και τόσο ψυχή που προτιμώ να στο δώσω δωρεάν για την εκδήλωσή σου, αλλά όχι να στο πουλήσω’

Προσοχή, για να μην παρεξηγηθούμε. Μπορεί στην Χλωροφύλλη να ψωνίζεις έργα τέχνης, αλλά οι τιμές παραμένουν αυτές ενός κανονικού ανθοπωλείου.

‘Μιλάμε για εφαρμοσμένα έργα τέχνης. Μπορεί δηλαδή να υπάρχει ένα αντικείμενο που εμένα μου πήρε 20 ώρες δουλειάς για να το φτιάξω και να το πάρει κάποιος με 30 ευρώ. Γιατί αυτό που με νοιάζει είναι να σε κάνω να αγαπήσεις το φυτό και να πάρεις το μήνυμα’

Στο τέλος της ημέρας είναι δεδομένο ότι ο Γιώργος και ο Σταμάτης θα γίνουν οι ανθοπώλες σου. Οι ανθοπώλες της καρδιάς σου. Εκείνοι που ποτέ δεν θα θέλεις να γνωρίσεις στην γυναίκα σου, καθώς αποτελούν το μεγαλύτερο όπλο σε μια σχέση σου.

Εκείνοι στους οποίους θα στραφείς για να κάνεις δώρο ένα ρολόι 15.000 ευρώ μέσα σε μια ανθοδέσμη ή για να αμπαλάρεις ως δώρο ένα ολοκαίνουργιο VW Beatle. Δυο από τις extreme αποστολές που τους έχουν εμπιστευτεί κατά καιρούς. Λογικό γιατί, εν τέλει, αυτό εκπέμπουν. Ότι είναι άξιοι της εμπιστοσύνης σου.

Info: Χλωροφύλλη, Γούναρη, 229, τηλ.:210-9628008, chlorofilli.gr/