MARKET

Black Friday Secrets and Lies: Τι πρέπει να προσέξεις για να αγοράσεις αυτό που θέλεις στην τιμή που το θέλεις

Μια διαφορετική “μάυρη” Παρασκευή βρίσκεται προ των πυλών και σου έχουμε μερικές συμβουλές για να την εκμεταλλευτείς όπως πρέπει.

Η Black Friday ξεκίνησε σαν μια αμερικάνικη συνήθεια, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει εδραιωθεί για τα καλά στην Ελλάδα και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει ολόκληρες ουρές κόσμου να κατασκηνώνουν έξω από καταστήματα για μια τηλεόραση (και πολλά άλλα είδη) σε προσφορά. Αυτό λόγω της κατάστασης που βιώνουμε όπως καταλαβαίνεις φέτος δεν γίνεται, ωστόσο μπορείς φυσικά να απολαύσεις τα προνόμια της Black Friday με τις online αγορές σου. Η μέρα αυτή ωστόσο, εκτός από τις μεγάλες προσφορές κρύβει και αρκετές παγίδες, τις οποίες αν είσαι σωστά προετοιμασμένος μπορείς εύκολα να αποφύγεις. Αν είσαι ένας από τους fans της Black Friday, εδώ σου έχουμε μερικές συμβουλές για να ψωνίσεις όλα όσα θέλεις έξυπνα.

  • Φτιάξε μια wishlist

Σίγουρα μόλις ακούσουμε ότι κάτι βρίσκεται σε προσφορά, θέλουμε αμέσως να το αγοράσουμε. Είναι μια φυσική μας τάση, αφού θεωρούμε πως πρέπει να αδράξουμε την ”ευκαιρία” που βρήκαμε, ακόμη και αν δεν χρειαζόμαστε κάτι. Προκειμένου να αποφύγεις λοιπόν τις περιττές σπατάλες, φτιάξε μια λίστα με τα πράγματα που πραγματικά χρειάζεσαι και θέλεις να αγοράσεις, προτού τσεκάρεις τις προσφορές. Καλό θα είναι επίσης να υπολογίσεις και το διαθέσιμο budget.

  • Κάνε έρευνα αγοράς

Πριν ξεκινήσεις την διαδικτυακή σου “απόδραση” σου στα καταστήματα, φρόντισε να έχεις κάνει μια έρευνα αγοράς. Σύγκρινε τιμές στα ίδια προϊόντα και σε διαφορετικά καταστήματα, έτσι ώστε να βρεις τις πιο συμφέρουσες. Σε αυτό το στάδιο θα σε βοηθήσουν ιδιαίτερα οι online μηχανές σύγκρισης τιμών.

  • Βεβαιώσου ότι στο προϊόν που σε ενδιαφέρει αναγράφεται η αρχική τιμή

Στην έρευνά σου θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός, όσον αφορά την αρχική τιμή. Θα πρέπει δηλαδή να διαπιστώσεις αν όντως πρόκειται για πραγματική ή για πλασματική προσφορά και να αποφύγεις έτσι τις ενδεχόμενες παγίδες. Το κόλπο είναι να αποφύγεις να κοιτάξεις το ποσοστό έκπτωσης (το οποίο πάντα για να σου τραβήξει την προσοχή αναγράφεται με μεγάλα γράμματα) και να τσεκάρεις πρώτον εάν η αρχική τιμή αναγράφεται, και δεύτερον ποιά είναι αυτή, ώστε να υπολογίσεις αν τελικά υπάρχει έκπτωση.

  • Βεβαιώσου για την πολιτική αλλαγών

Προτού παρασυρθείς από τη στιγμή και αρπάξεις ή παραγγείλεις ό,τι βρεις, διάβασε ποιά είναι η πολιτική των επιστροφών και αν γίνεται συγκεκριμένα για τα εκπτωτικά προϊόντα, ώστε αν θέλεις να το αλλάξεις, να έχεις τη δυνατότητα. Αρκετές φορές τα εκπτωτικά προϊόντα δεν αλλάζονται, οπότε δώσε προσοχή.

  • Tσέκαρε για τη συνολική τιμή

Εννοούμε πως θα πρέπει να λάβεις υπ όψιν σου το συνολικό κόστος της παραγγελίας σου (με μεταφορικά κλπ.) και όχι το αρχικό. Τότε ίσως διαπιστώσεις πως τελικά δεν επωφελείσαι μιας μεγάλης προσφοράς όπως νόμιζες και αυτό είναι ένα trick που συχνά χρησιμοποιούν οι εταιρίες για να ξεγελάσουν το καταναλωτικό κοινό.

  • Βεβαιώσου ότι πρόκειται για κάποιο επώνυμο e-shop

Κάνοντας το ψάξιμό σου βεβαιώσου ότι η ”τεράστια ευκαιρία” που βρήκες σε ένα παντελώς άγνωστο e-shop είναι όντως ευκαιρία. Δεν είναι λίγες οι φορές που πέφτουμε πάνω σε περίεργα και αναξιόπιστα e-shops γι’ αυτό αν δεις μια τόσο μειωμένη τιμή που σου φαίνεται ύποπτη, καλύτερα να μην πατήσεις το κουμπί της ολοκλήρωσης παραγγελίας.

  • Η πιστωτική κάρτα να χρησιμοποιείται με μέτρο

Επειδή οι πειρασμοί είναι πολλοί, αν χρησιμοποιείς πιστωτική κάρτα στις αγορές σου, φρόντισε να μην ξεφύγεις γιατί τότε πραγματικά θα το μετανιώσεις.

  • Κάνε follow στα social media τα brands και τα καταστήματα

Αν ακολουθήσεις στα social media όλα όσα σε ενδιαφέρουν, θα είσαι διαρκώς ενημερωμένος για τις προσφορές και όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να είσαι έτοιμος τη μέρα εκείνη.

  • Ξεκίνα νωρίς!

Για να φερθείς έξυπνα την ημέρα της Black Friday και να αποκτήσεις όλα όσα θέλεις στην τιμή που τα θέλεις, θα πρέπει να έχεις ξεκινήσει καιρό πριν την προετοιμασία σου. Οριοθέτησε τις ανάγκες σου, φτιάξε τη λίστα σου, κάνε σωστή και εκτενή έρευνα αγοράς και αν λάβεις υπόψιν σου και κάποια από τα tips που σου δώσαμε, σίγουρα θα πετύχεις.

Καλές αγορές!