MARKET

DOMITEC, μια τεχνική εταιρία στα νότια με άποψη

Δεν έχει καμία σημασία αν θέλεις να ανακαινίσεις ένα μικρό μπάνιο, να προετοιμάσεις το σπίτι σου πριν καταχωρηθεί προς εκμετάλλευση ή να κατασκευάσεις ένα συγκρότημα πολυτελών γραφείων. Αυτοί είναι, ούτως ή άλλως, οι άνθρωποι σου.

Ο επίσημος τίτλος της ραγδαία ανερχόμενης τεχνικής εργοληπτικής εταιρείας, με έδρα τα νότια προάστια, που ξεκίνησαν πριν από οχτώ χρόνια οι Ιγνάτιος Στρατήλας και Μιχάλης Παπανικολάου, είναι ‘Οργάνωση & διαχείριση τεχνικών υπηρεσιών – ακινήτων’.

Και, όπως μπορείς να διαπιστώσεις από την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, εκεί που μαθαίνεις και γιατί ακριβώς λέγονται έτσι (domitec: σύνθ. ελλ.[δómisi] δόμη(σις) -ση + [texnoγnosía] τεχνο- + γνώσ(ις) -ία), αναλαμβάνουν μικρά και μεγάλα έργα κατασκευής, ανακατασκευής και ανακαίνισης μαζί με όλες τις ‘παρελκόμενες’ υπηρεσίες που μπορείς να χρειαστείς.

Φωτό: Ολυμπία Ορνεράκη

Στην πράξη, αυτό που κατάλαβα εγώ ήδη από την πρώτη συνάντηση στα γραφεία τους, είναι ότι, αφού τους βάλεις στη ζωή σου, το πρώτο πράγμα που θα καταλήξεις να κάνεις είναι να σβήσεις από το κινητό σου όλα τα τηλέφωνα τεχνικών και γενικότερα μαστόρων ή μαγαζιών με είδη σπιτιού, εξοπλισμού και δομικών υλικών που κρατούσες στην ατζέντα σου ως τώρα. Όπως έκανα κι εγώ από την πρώτη κιόλας φορά που χρειάστηκε να συνεργαστώ μαζί τους για ένα μικρό αλλά έκτακτο πρόβλημα κι ανταποκρίθηκαν άμεσα.

Γιατί το μοναδικό τηλέφωνο που θα χρειαστείς από εδώ και πέρα είναι το δικό τους. Εκείνο που χτυπάει 24 ώρες το 24ώρο. 

Βλέπεις αυτό που αναλαμβάνει να κάνει ουσιαστικά η Domitec, ο λόγος που δημιουργήθηκε, είναι για να λειτουργεί ως project manager σε ότι έχει να κάνει με την κατασκευή. Ή, όταν μιλάμε για τα σπίτια, κάτι σαν το housekeeper που βλέπουμε στις βρετανικές ταινίες εποχής.

‘Πέρα από την κατασκευή (βλέπε από την εκσκαφή μέχρι το κλειδί στο χέρι) και την ανακαίνιση, εμείς αναλαμβάνουμε -αν το επιθυμεί ο πελάτης- την διακόσμηση και τον εξοπλισμό του χώρου. Υπάρχουν δηλαδή πελάτες που μας ζητούν από το να τους αγοράσουμε laptop και πλυντήρια, να τους βάλουμε συναγερμό, να καθαρίσουμε τα χαλιά τους μέχρι να πάμε το αυτοκίνητό τους για service. Ο πιο σωστός όρος για αυτό που κάνουμε είναι ‘διαχειριστές περιουσίας”.

Με αποτέλεσμα το εύρος των πελατών και των project που αναλαμβάνουν είναι εντυπωσιακά μεγάλο. Ξεκινώντας από επιχειρηματίες που τους ζητάνε να αναλάβουν ως project manager σε έργα όπως κατασκευή επαγγελματικών χώρων και καταστημάτων. Έως ιδιώτες που θέλουν να κατασκευάσουν ή να ανακαινίσουν το σπίτι τους εξ ολοκλήρου ή όχι. Ακόμα και μια νέα υπηρεσία που αξίζει να τσεκάρεις- να κάνουν τα απαραίτητα ώστε να είναι σε top κατάσταση προκειμένου καταχωρηθεί προς βραχυπρόθεσμη εκμετάλλευση, πχ. Airbnb.

‘Είναι μια νέα υπηρεσία που δημιουργήσαμε με βάση τις ανάγκες των πελατών μας. Περιλαμβάνει από την κατασκευή ή ανακατασκευή του χώρου και την διακόσμηση και την επίπλωση, μέχρι και στην διαχείριση του ακινήτου μετά (από κατασκευή ιστοσελίδας μέχρι συνεργεία καθαρισμού)’

Γιατί ένα χαρακτηριστικό της Domitec είναι το best value for money που προσφέρουν σε κάθε περίσταση. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι μια εταιρία που δημιουργήθηκε εν μέσω κρίσης και παρουσιάζει τέτοια τρομακτική ανάπτυξη σε κάθε έτος λειτουργίας της.

‘Οι περισσότεροι πελάτες έρχονται, επιφυλακτικοί λόγω κακής εμπειρίας με οικοδομές και τεχνίτες, για κάτι μικρό. Και μετά απλά μας δίνουν εν λευκώ τα κλειδιά στο χέρι. Υπάρχει περίπτωση πελάτη που, μας ζήτησε την ανάληψη του έργου πριν την αγορά του αντίστοιχου ακινήτου.

Επίσης, εντελώς απρόσμενα, αυτό δεν είναι καν το βασικό της χαρακτηριστικό. Εκείνο που θα καταλήξεις να εκτιμήσεις παραπάνω είναι σίγουρα οι φρέσκες ιδέες που έχουν να σου προσφέρουν απλόχερα.

‘Επειδή η γκάμα των υπηρεσιών που προσφέρουμε είναι τεράστια, από την κατασκευή και την διακόσμηση, μέχρι το after sales service και έχουμε μια τεράστια φαρέτρα από εξειδικευμένους ανθρώπους όλων των ειδικοτήτων (από καθαρίστριες μέχρι ζωγράφους) και προμηθευτών, ενημερωνόμαστε συνεχώς για νέα καινοτόμα προϊόντα και τις εξελίξεις στο design ώστε να μπορούμε να πετυχαίνουμε το καλύτερο κόστος-είτε μιλάμε για δουλειές των 300 ευρώ, είτε για project των 300.000 ευρώ’

Ως και αυτό που αποτελεί το πρωταρχικό μέλημα, εταιρίας ή ιδιώτη, που μπλέκει με εργολάβους και μάστορες. Το ότι δηλαδή τηρούν με στρατιωτική ακρίβεια το χρονοδιάγραμμα που συμφωνείς μαζί τους.

‘Όταν ξέρεις την δουλειά, δεν φοβάσαι να δεσμευτείς για τους χρόνους. Εμείς, π.χ., στα μπάνια, ενημερώνουμε τον πελάτη ότι, Δευτέρα γκρεμίζουμε, το Σάββατο θα μπορείς να μπεις μέσα και να κάνεις μπάνιο’

Άλλωστε αυτό, η τρομακτική σπατάλη χρόνου (και χρημάτων) που έζησαν και οι δυο νότιοι ιδρυτές της Domitec (ο Ιγνάτιος μεγάλωσε στην Βάρη και ο Μιχάλης, αντίστοιχα, στην Γλυφάδα) τα πολλά χρόνια που δούλευαν ως επικεφαλής συνεργείων (χρωματισμού και υδραυλικών αντίστοιχα), εξαιτίας της ασυνεννοησίας των υπευθύνων, ήταν που τους έκανε να πάρουν την απόφαση να δημιουργήσουν την εταιρία εξαρχής.

‘Συναντηθήκαμε για πρώτη φορά σε μια οικοδομή στην Βάρη. Εκεί επιβεβαιώσαμε αυτό που και οι δυο θεωρούμε ως το πιο σημαντικό πρόβλημα. Το χάσμα δηλαδή επικοινωνίας ανάμεσα στον πελάτη και στα συνεργεία. Ότι, επειδή δεν υπήρχε καλή διαχείριση του project από τον εκάστοτε πολιτικό μηχανικό, το ένα συνεργείο έπεφτε πάνω στο άλλο. Με αποτέλεσμα ο πελάτης να χάνει χρόνο και χρήμα. Γιατί, στην οικοδομή, η θεωρία από την πράξη απέχουν πολύ. Εμείς, από την άλλη, έχουμε απόλυτη εικόνα και τρομερή εμπειρία και στο πόσο χρόνο χρειάζεται για να γίνει κάτι και που μπορεί, δυνητικά, να παρουσιαστεί το πρόβλημα. Γιατί πήγαμε από την οικοδομή στο χαρτί, όχι αντίστροφα. Ξέρουμε καλά την μυρωδιά της οικοδομής’

Γιατί μπορεί η Domitec να έχει ιστορία μόλις οχτώ ετών, αλλά και οι δυο ιδρυτές της (μιας και πρόκειται για δεύτερη γενιά τεχνιτών) κουβαλούν πάνω τους συνολικά ιστορία άνω των 60 ετών πάνω στην οικοδομή (βλέπε 40 τουλάχιστον από τους γονείς τους και άλλα 25 μέχρι τώρα οι ίδιοι).

‘Πρώτη φορά μπήκα σε οικοδομή όταν ήμουν 8 ετών. Στα 11 μου , το καλοκαίρι του 1987, τότε που είχε καύσωνα, σε μια οικοδομή στον Άλιμο. Την πρώτη μέρα λιποθύμησα και με έβαλε ο κατασκευαστής κάτω από τη βρύση για να συνέλθω’, Ιγνάτιος

‘Δώδεκα ετών άνοιξα την πρώτη μου τρύπα με κομπρεσέρ, σε μια οικοδομή πάνω από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας’ στην Γλυφάδα, Μιχάλης

Για αυτό σου λέω. Σταμάτα να έχεις την ψευδαίσθηση ότι μπορείς, είτε είσαι ιδιώτης είτε είσαι εταιρία, να διαχειριστείς καλύτερα τα του ακινήτου σου από εκείνους.

Ζήτα τους προσφορά.

Άκου τις ιδέες τους.

Δες το λεπτομερές 3D σχέδιο που θα σου φτιάξουν.

Πάρε στο χέρι σου το χρονοδιάγραμμα που θα σου δώσουν.

Και άσε τα πράγματα να τρέξουν με το μοναδικό τρόπο που οι άνθρωποι της Domitec ξέρουν να το κάνουν. Δηλαδή σαν ελβετικό ρολόι.

‘Από τη στιγμή που αναλάβουμε ένα έργο, τα πάντα περνάνε από εμάς. Από την εκκίνηση των εργασιών μέχρι το να βάλουμε π.χ. το συναγερμό το βράδυ όταν φύγουν τα συνεργεία. Και αυτό γιατί θέλουμε να έχουμε την ευθύνη απέναντι στον κάθε άνθρωπο που μας βάζει στο σπίτι του ή στην δουλειά του’

Info: Domitec, Λ. Βουλιαγμένης 28, Ελληνικό, τηλ.: 210-3005305, 210-3007307, info@domitec.gr, www. domitec.grwww.facebook.com/Domitec