MARKET

Imagine να μην υπήρχε και το Ίντερνετ

Σε μια εποχή που το Ίντερνετ βασιλεύει θα έλεγες ότι τα videoclubs έχουν «πεθάνει». Μια βόλτα στο Imagine της Γούναρη θα σε κάνει να αλλάξεις γνώμη.

Ομολογώ ότι μπαίνοντας μετά από πολλά χρόνια στο Imagine, ένιωσα σαν να κάνω ταξίδι στο χρόνο. Είχα την ίδια αίσθηση που έχει ένας 30άρης όταν πέφτει στα χέρια του μια βιντεοκασέτα ή ένα mix tape με μουσική τέκνο από τα χρόνια του γυμνασίου. Ένα συναίσθημα νοσταλγίας ανεμειγμένο με μια μικρή δόση απορίας: ποιός έρχεται πλέον σε dvdclub; Όταν ευτυχώς ή δυστυχώς, το Ίντερνετ μπορεί να σου παρέχει τα πάντα χωρίς να κουνηθείς από τον καναπέ σου, πόσο κόσμο να έχει πια ένα dvdclub;

Όμως καθώς έκανα βουτιά στο παρελθόν, κάνοντας βόλτα στους διαδρόμους του, διαπίστωνα λεπτό με λεπτό ότι η εικόνα του καταστήματος δεν διέφερε και πολύ από αυτά που θυμάμαι όταν τα dvds ήταν στα φόρτε τους. Κόσμος μπαινόβγαινε και κοιτούσε τα ράφια, στο ταμείο υπήρχε μια μίνι ουρά. Μα ποιός βλέπει ακόμα dvd, αναρωτήθηκα και πάλι.

Η απάντηση: πολύς κόσμος. Πολύ περισσότερος από όσο εσύ κι εγώ ίσως νομίζουμε. “Ειλικρινά, η πελατεία μας δεν έχει μειωθεί σχεδόν καθόλου όλα αυτα τα χρόνια. Σε αντίθεση με ότι μπορεί να πιστεύουν πολλοί, υπάρχουν πάρα πολλοί που βλέπουν ταινίες στο σπίτι τους με τον “παραδοσιακό” τρόπο”, με ενημερώνει ο ιδιοκτήτης του Imagine, Κώστας Ζαιμάκης. Kαι δεν υπάρχει καλύτερο μέρος να το διαπιστώσεις αυτό από το πιο κεντρικό και παλιό videoclub της Άνω Γλυφάδας.

Το Imagine στη Γούναρη ήταν και είναι ακόμα ένα meeting point για τους Γλυφαδιώτες, από το 1984 από όταν πρωτοάνοιξε. Είναι το πρώτο της αλυσίδας και ακόμα και σήμερα, σε μια ιντερνετοκρατούμενη εποχή μπορεί να υπερηφανεύεται ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στην απήχησή του. “Σίγουρα κάποιοι πελάτες χάθηκαν, αλλά και πάλι ήταν ένα αμελητέο ποσοστό επί του συνόλου. Ακόμα και σήμερα, κάθε μέρα έχουμε νέες εγγραφές” επισημαίνει ο Κώστας, με τέτοια φυσικότητα λες και είμαστε στο 1995.

Και μην κάνεις το λάθος να σκεφτείς ότι η πελατεία του είναι άνω των 50. Πολύ μεγάλη μερίδα των εγγεγραμμένων πελατών του Imagine είναι νέοι, ακόμα και κάτω των 20. Αναπόφευκτα αναρωτιέμαι γιατί κάποιος που έχει ανδρωθεί με τους υπολογιστές, δεν κάνει πιο εύκολη τη ζωή του με ένα- δυο κλικ στο pc του. “Η προσωπική σχέση και επαφή παίζει μεγάλο ρόλο. Δηλαδή πολλοί έρχονται για να ανταλλάξουν προτάσεις για ταινίες, για να συμβουλευτούν ποια ταινία να δούνε σήμερα, για να πούμε μια κουβέντα παραπάνω”.

Συνεχίζει, λέγοντας ότι το Imagine εξακολουθεί να είναι τόπος συνάντησης όπως παλιά, ότι ακόμα και σε μια εποχή κρίσης το dvd παραμένει σταθερά από τις πρώτες επιλογές στη διασκέδαση. “Είναι ο πιο φτηνός τρόπος ψυχαγωγίας και στις εποχές που διανύουμε είναι λογικό όλο και περισσότεροι να επιλέγουν να περάσουν ένα βράδυ με μια ωραία ταινία στο σπίτι τους. Π.χ. την περίοδο του δημοψηφίσματος, δεν προλαβαίναμε να καθίσουμε ούτε ένα λεπτό από τον κόσμο που έπρεπε να εξυπηρετήσουμε”.

Όλα αυτά ακούγονται εξαιρετικά ευοίωνα για τον νέο ιδιοκτήτη του Imagine της Γούναρη. Αν είσαι τακτικός και παλιός πελάτης, σίγουρα θα θυμάσαι τον Κώστα, αλλά και τον αδερφό του Νίκο, αφού εργάζονταν σχεδόν δέκα χρόνια εκεί πριν γίνουν επίσημα οι νέοι «κηδεμόνες» του. “Το σκεφτόμασταν και το θέλαμε για αρκετό καιρό. Ανέκαθεν το κλίμα στο Imagine ήταν τρομερά ευχάριστο και προσωπικά μου άρεσε πάντα η επαφή με τον κόσμο – και φυσικά οι ταινίες”.

Ο Κώστας, ο αδερφός του αλλά και τα άλλα παιδιά που εργάζονται εκεί θα σε βοηθήσουν να βρεις την ταινία ή τη σειρά που είναι για σένα, θα σε ενημερώσουν για τις νέες κυκλοφορίες αλλά και για εκείνες τις ταινίες που συζητιούνται ανάμεσα στον τόσο κόσμο που μπαινοβγαίνει καθημερινά στο Imagine. Εννοείται ότι εκεί θα βρεις και ότι τίτλο σε gaming θέλεις να παίξεις στο playstation σου, καθώς και να αγοράσεις παλιότερους τίτλους ταινιών για να εμπλουτίσεις την προσωπική σου βιντεοθήκη.

Και για να συνοδέψεις το νέο blockbuster ή τον πιο πρόσφατο νικητή του φεστιβάλ των Κανών- γούστα είναι αυτά- μπορείς να αγοράσεις από εκεί ποπ κορν, νάτσος ή παγωτό, λες και πας σινεμά. Για να μην αναφέρω καν τα αμέτρητα κουκλάκια, παιχνίδια, φιγούρες, θήκες κινητών, μπρελόκ και ότι μπορείς να φανταστείς που έχει στις βιτρίνες του. Το γεγονός ότι είναι ανοιχτό Κυριακή, μπορεί να σε σώσει αν χρειάζεσαι ένα “κινηματογραφικό” δώρο τελευταία στιγμή.

“Ψάχνουμε συνέχεια νέους τρόπους για να αναβαθμίσουμε την έννοια του dvdclub και να διευρύνουμε τους ορίζοντές του. Έχουμε πολλές ιδέες και θέλουμε να κάνουμε ότι καλύτερο περνάει από το χέρι μας. Ακόμα είναι νωρίς (σ.σ. το Imagine είναι επίσημα στα χέρια του εδώ και ένα εξάμηνο) αλλά το σίγουρο είναι ότι έχουμε την όρεξη.”

Από όλη τη συζήτηση με τον Κώστα και ζώντας για ένα δίωρο το vibe και το περιβάλλον του Imagine, ένα είναι σίγουρο. Ακόμα κι αν σε 20 χρόνια μπορούμε να βλέπουμε μέσω του υπολογιστή μας τον Ράιαν Γκόσλινγκ σε ολόγραμμα, τα παιδιά στο Imagine της Γούναρη θα έχουν βρει ένα τρόπο να κρατήσουν την παράδοση των dvdclubs ζωντανή.

Γούναρη 194
210- 9633929