MARKET

Μια αγκαλιά λουλούδια από το ανθοπωλείο Κοντογιάννης

Εννοείται πως θα της πάρουμε και φέτος λουλούδια, αυτή την Κυριακή (14/05) που είναι η γιορτή της. Είπαμε όμως, πριν, να ρωτήσουμε τους ειδικούς του ανθοπωλείου Κοντογιάννης στη Βουλιαγμένη που έχουν και τη σχετική πείρα 100 χρόνων. 

Κάθε χρόνο τη Γιορτή της Μητέρας σκέφτεσαι πως «εντάξει είναι μία εμπορική γιορτή αλλά να μην της πάρω ένα λουλούδι;». Να της πάρεις και μάλιστα φρόντισε η επιλογή αυτού του λουλουδιού να γίνει με αγάπη. Σαν την αγάπη της μητέρας και σαν την αγάπη που έχει το ανθοπωλείο Κοντογιάννης εδώ και 100 χρόνια για τον παραμυθένιο κόσμο των λουλουδιών.

«Το λουλούδι είναι σαν τη φρεσκάδα που νιώθεις όταν ξυπνάς το πρωί. Αν μάλιστα επιλέξεις να προσφέρεις ένα λουλούδι που μυρίζει-γιατί υπάρχουν και λουλούδια που δε μυρίζουν όπως είναι το ανθούριο- τότε θα έχεις κάνει μία πολύ καλή επιλογή.»

Η Μάγδα Κοντογιάννη μάς υποδέχθηκε στο χώρο της, με τον τρόπο που θα μας υποδεχόταν στο σπίτι της. Μας σύστησε την οικογένειά της, τα λουλούδια, και μας μίλησε για την ιστορία της γνωριμίας της με αυτά τονίζοντας την αδυναμία της στα λουλούδια που μυρίζουν.

«Τα λουλούδια είναι άνθρωποι. Γεννιούνται και πεθαίνουν, χαρακτηρίζονται από τη μυρωδιά τους και κάποια από αυτά έχουν τη μαγεία να ανθίζουν. Δύσκολα με εντυπωσιάζει κάποιο λουλούδι πλέον, αλλά τα αγαπώ όλα πολύ. Προτιμώ τις μονοχρωμίες και τα λευκά άνθη, όπως είναι τα λευκά τριαντάφυλλα και οι παιώνιες, ενώ έχω αδυναμία στα λουλούδια που μυρίζουν.»

Παιώνια για τη Γιορτή της Μητέρας

Όταν ρωτήσαμε τι προτείνει το ανθοπωλείο Κοντογιάννης για τη γιορτή της μητέρας, η απάντηση ήταν… «Μία αγκαλιά λουλούδια κι αν μυρίζουν όμορφα, ακόμη καλύτερα!».

Η κ. Μάγδα μας εξήγησε πως μία αγκαλιά λουλούδια θα περιλαμβάνει και κάποια άνθη που δε μυρίζουν, αλλά κι αυτά έχουν τον αισθητικό σκοπό τους για να δημιουργηθεί μία σύνθεση. Το ζήτημα στην επιλογή της σύνθεσης είναι ο όμορφος συνδυασμός των χρωμάτων.

Όσο για το λουλούδι που θα ήθελε να λάβει εκείνη από την κόρη της στη γιορτή της μητέρας;

«Παιώνια! Είναι η βασίλισσα των λουλουδιών. Πρόκειται για ένα λουλούδι που ονειρεύονται οι περισσότερες νύφες. Είναι εκπληκτικό το ότι ξεκινάει από μία μπίλια και ανοίγει σιγά σιγά ανθίζοντας έτσι ώστε να φτάσουμε στην τελική μορφή της παιώνιας. Η εποχή της είναι τον Ιούνιο, οπότε και μπορείτε να τη βρείτε πιο εύκολα και σε πιο καλή τιμή. Στο ανθοπωλείο μας όμως, επειδή αγαπάμε τόσο τα λουλούδια και την παιώνια πιο συγκεκριμένα, τη γιορτή της μητέρας θα έχουμε παιώνιες σε προσιτή τιμή.»

Το καλύτερο είδος παιώνιας προέρχεται από την Ολλανδία, από όπου εισάγει και το ανθοπωλείο Κοντογιάννης. «Η παιώνια της Ολλανδίας δεν είναι ίδια με εκείνες που μπορείς να βρεις από άλλες χώρες. Κι επειδή μιλάμε για ένα ξεχωριστό λουλούδι για ξεχωριστές ημέρες, όπως είναι ο γάμος, η βάπτιση ή μία γιορτή σαν τη γιορτή της μητέρας, θέλουμε και έχουμε την καλύτερη ποιότητα.»

Ένα ανθοπωλείο με ιστορία σαν παραμύθι

Τι να διαλέξουμε να σας πούμε πρώτα, δεν ξέρω. Την εκπληκτική ιστορία του ανθοπωλείου ή τη ρομαντική ιστορία της κ. Μάγδας; Λοιπόν, το ανθοπωλείο Κοντογιάννης ξεκίνησε το 1915 όταν ο Σπύρος Κοντογιάννης (πατέρας του συζύγου της κ. Μάγδας) έστησε τον πρώτο πάγκο λουλουδιών στη Βουκουρεστίου και Ζαλοκώστα στο κέντρο της Αθήνας. Οι δημιουργίες του ήταν κυρίως ματσάκια γιασεμιά τα οποία έδενε με πευκοβελόνες. Λίγο αργότερα, στα παλαιά ανάκτορα όπου βρίσκεται τώρα η Βουλή, παραχωρήθηκε χώρος για τους ανθοπώλες και ο πάγκος έγινε μαγαζί. Το 1939 ο κ. Σπύρος πεθαίνει και το ανθοπωλείο πέρασε στα χέρια της γυναίκας του που το κράτησε «ζωντανό» στα χρόνια της κατοχής. Ο Μίμης Κοντογιάννης (ο σύζυγος της κ. Μάγδας) ανέλαβε την επιχείρηση το 1958 όταν τελείωσε το νυχτερινό σχολείο. Σύντομα άνοιξε δύο ακόμη καταστήματα σε Γλυφάδα και Βουλιαγμένη.

«Όταν τον ρωτούσες πως έφτασε ως εδώ, σου απαντούσε «όλα ξεκίνησαν από τα γιασεμιά.»

Η κ. Μάγδα γνώρισε τον άνδρα της όταν πήγε να εργαστεί στο ανθοπωλείο. Μέχρι τότε αγαπούσε τα λουλούδια αλλά όπως όλοι. Η διαφορά ηλικίας τους ήταν μεγάλη, δε στάθηκε όμως εμπόδιο για μία υπέροχη ζωή κοντά του γεμάτη αγάπη και λουλούδια. Σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά το θάνατο του συζύγου της Μίμη, η κ. Μάγδα αναπολεί τις υπέροχες στιγμές μαζί του, φροντίζει την επιχείρηση και την κόρη τους, ενώ αγαπάει τα λουλούδια σίγουρα πολύ περισσότερο από ό,τι όταν μπήκε για πρώτη φορά στον κόσμο τους.

«Στην είσοδο του σπιτιού μας σάς υποδέχομαι με μία σειρά από λευκές γαρδένιες και τις μυρωδιές τους, ενώ κάθε χρόνο τέτοια εποχή προσθέτω ένα βασιλικό. Η μυρωδιά του σημαίνει για εμένα πως ήρθε καλοκαίρι…»

Info

Ανθοπωλείο Κοντογιάννης

Αθηνάς 7, Βουλιαγμένη, τηλ.: 210-8960086, www.kontogiannis-flowers.gr

Facebook page