MARKET

Μοιράζοντας χαρά και βοήθεια

Αυτές τις ημέρες (έστω) μπορούμε να προσφέρουμε. Λίγα χρήματα, υπάρχοντα που μας περισσεύουν, δύο χείρες βοηθείας. Υπάρχουν γύρω μας στα Νότια Προάστια Σωματεία, Κέντρα και Εταιρίες φιλανθρωπικού χαρακτήρα που μας χρειάζονται.

Στα Νότια Προάστια δραστηριοποιούνται αρκετά φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανισμοί, που πέρα από την εξαιρετική δουλειά που κάνουν, χρειάζονται πάντα δύο παραπάνω χέρια, μια μικρή οικονομική ενίσχυση, ή έστω κάποια υλικά αγαθά που θα κάνουν τη ζωή όλων ευκολότερη. Και καλύτερη.

Ιδού η λίστα με αυτούς που μπορούμε να βοηθήσουμε (ΟΛΟΙ ΜΑΣ) αυτές τις ημέρες:

Παιδικά Χωριά SΟS

Πρόκειται για ένα σωματείο, μη κερδισκοπικού χαρακτήρα, ειδικά αναγνωρισμένο ως φιλανθρωπικό. Ουσιαστικά προστατεύει παιδιά που για σοβαρούς κοινωνικούς λόγους, στερούνται μόνιμα τη φροντίδα των φυσικών του γονιών. Τα παιδια μεγαλωνουν με τα αδελφια τους, σ’ ενα σπιτι, με μια Μητερα SOS.

Στην Ελλάδα λειτουργούν αρκετά παιδικά χωριά και αυτό στη Βάρη είναι το πρώτο που δημιουργήθηκε στη δεκαετία του ’70, σε μια έκταση 23 στρεμμάτων. Αποτελείται από 12 σπίτια οικογενειών, στα οποία φιλοξενούνται 72 παιδιά. Μπορείτε να μάθετε τα πάντα για τη δράση τους, αλλά και για τον τρόπο που μπορεί ο καθένας να συνεισφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα τους.

ΕΡΜΗΣ

Πρόκειται για το Σωματείο Γονέων και Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, σκοπός του οποίου είναι η παροχή κάθε δυνατής ηθικής, κοινωνικής και οικονομικής βοήθειας για τη θεραπεία, την εκπαίδευση, την κοινωική και επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Εδρεύει στην πρώην Αμερικάνικη Βάση Ελληνικού και προσφέρει σημαντικό έργο σε έναν ευαίσθητο τομέα της πρόνοιας. Στην ιστοσελίδα τους, υπάρχει η δυνατότητα να πληροφορηθείτε για όλη τη δράη του Σωματείου.

Ελληνική Εταιρία για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια ασθένεια μη κληρονομική ή μεταδοτική. Αποτελεί ωστόσο μια πάθηση που προσβάλει το κεντρικό νευρικό σύστημα προκαλώντας κινητικά, ορθοκυστικά προβλήματα και προβλήματα όρασης σε ανθρώπους στην παραγωγικότερη ηλικία τους (18-45). Η Ελληνική Εταιρία για τη Σκλήρυνση κάτα πλάκας, που εδρεύει κι αυτή στην πρώτην Αμερικάνικη Βάση του Ελληνικού (έχει ακόμη παραρτήματα στην Θεσσαλονίκη, στην Αλεξανδρούπολη, στη Λάρισα και στο Ηράκλειο Κρήτης). αριθμεί 6.000 μέλη, μεταξύ των οποίων είναι πάσχοντας, φίλοι, συγγενείς, επιστήμονες και φορείς.

Στην επίσημη ιστοσελίδα αποτυπώνεται η έντονη δράση της Εταιρίας, που φιλοξενεί μαρτυρίες των μελών και διαρκώς καλεί κι άλλους να γράψουν την προσωπική τους εμπειρία. Παράλληλα επικεντρώνεται στην ενημέρωση μέσω επιστημονικών άρθρων, δημοσιεύει πληροφορίες για όλες τις δράσεις της, αλλά και λεπτομέρειες για τον τρόπο που μπορεί κάποιος να βοηθήσει.

Κάνε Μια Ευχή

Πρόκειται για το παράρτημα του διεθνούς φιλανθρωπικού οργανισμού “Make-A-Wish”, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο στο είδος του παγκοσμίως. Έχει μη κερδισκοπικό χαρακτήρα και εκπληρώνει τις πιο βαθιές επιθυμίες παιδιών από 3 ως 18 ετών, που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες.

Το ελληνικό παράρτημα, με έδρα τη Γλυφάδα, ιδρύθηκε το 1997. Στην επίσημη ιστοσελίδα του, υπάρχει ενημέρωση για τις ευχές που έχουν προγραμματιστεί, για αυτές που εκκρεμούν, αλλά και για αυτές που ολοκληρώθηκαν. Οι άνθρωποι του οργανισμού εκτιμούν κάθε είδους βοήθεια, αφού για να πετύχουν τον σκοπο τους απαιτούνται εκτός από τα χρήματα, φυσική παρουσία και προσφορά.

Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών Βούλας (πρώην ΠΙΚΠΑ)

Ξεκίνησε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον χώρο της Πρόνοιας από το 1954. Από το 2003 λειτουργεί στη Βούλα ως αποκεντρωμένη μονάδα Κοινωνικής φροντίδας παιδιών της συγκεκριμένης περιφέρειας. Απευθύνεται σε 130 παιδιά διαφόρων ηλικίων που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας (βαριές κινητικές αναπηρίες ή πνευματική υστέρηση), τα περισσότερα εκ των οποίων είναι εγκαταλελειμμένα από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Η ανάγκη για βοήθεια είναι μεγάλη, όχι μόνο αυτές τις ημέρες, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί οι διαμαρτυρίες για εγκατάλειψη του Κέντρου από τους κρατικούς φορείς. Μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 210-8990376 ή στο kaapv@otenet.gr

Εταιρία Προστασίας Σπαστικών

Ιδρύθηκε το 1972 στην Αργυρούπολη με σκοπό την ανάπτυξη της πρόνοιας για τα άτομα που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση στην Ελλάδα. Η προσφορά της Εταιρίας αποβλέπει στη συστηματική παροχή ιατρικών, θεραπευτικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών στη λειτουργεία Κέντρου Ημέρας, Λέσχης Ενηλίκων, Παραγωγικών Εργαστηρίων, Ξενώνα Προσωρινής Διαμονής, καθώς και στην διοργάνωση ψυχαγωγικών και αθλητικών προγραμμάτων. Η δράση επεκτείνεται ακόμη στην ενημέρωση του κοινού, αλλά και στην ενθάρρυνση της επιστημονικής έρευνας.

Στο Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης “Πόρτα Ανοιχτή” εξυπηρετούνται καθημερινά πάνω από 250 παιδιά, νέοι και ενήλικες. Μάθετε περισσότερα εδώ.

ΝΙΚΗ – Victor Artant

Ο λόγος για τον Επιστημονικό Σύνδεσμο Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων, που λειτουργεί ως το 1998 στο Καλαμάκι. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης γονέων και κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρίες, καθώς και μέλος της αντίστοιχης Πανελλήνιας Αθλητικής Ομοσπονδίας. Προσφέρει υπηρεσίες σε άτομα με νοητική καθυστέρηση, κινητικές αναπηρίες και ψυχικές διαταραχές, μέσω προγραμμάτων όπως η Πρώιμη Παρέμβαση, η Δημιουργική Απασχόληηση, η Ημιαυτόνομη και Αυτόνομη Διαβίωση. Περιλαμβάνονται πολλά προγράμματα εκπαιδευτικού, θεραπευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, όπως μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η υλοποίηση τους βρίσκει εμπόδια και η ανάγκη για βοήθεια είναι μεγάλη.