MARKET

Ο γύρος του κόσμου στο Χαλί Γλυφάδα

Η πολύπειρη Γεωργία Charndelina-Αργυρίου, συνιδιοκτήτρια του ‘Χαλί Γλυφάδα’ στην πλατεία Εσπερίδων, μας μιλάει -μεταξύ άλλων- για τη νέα Μέκκα του χαλιού στην οποιά έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια η Ινδία.

Μια φωτογραφία της κας Αργυρίου από έκθεση χαλιού στην Ινδία, στο πρόσφατο αφιέρωμα του έγκριτου Γερμανικού περιοδικού υψηλής ταπητουργίας Carpet XL στην συγκεκριμένη ραγδαία ανερχόμενη αγορά, μας έδωσε την αφορμή να μιλήσουμε ξανά με τη βαθιά αυτή γνώστρια του γαλαξία του χειροποίητου χαλιού.

Μια γυναίκα με τόσο πάθος για το χειροποίητο χαλί Ανατολής ( ‘Το χειροποίητο χαλί είναι ένα ζωντανό πράγμα. Κάθε ένα είναι ένα μοναδικό έργο τέχνης που σου ‘ζεσταίνει’ και σου δίνει χαρακτήρα στο σπίτι. Βγαίνει από την ψυχή κάποιων ανθρώπων και κουβαλάει πάνω του χιλιετίες παράδοσης και ιστορίας’) που, εδώ και 20 χρόνια, περνάει τουλάχιστον ένα μήνα κάθε καλοκαίρι στο Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν, το Πακιστάν και τις υπόλοιπες παραδοσιακές αγορές του είδους.

‘Η Ινδία και η συναρπαστική κουλτούρα της αποτελεί πλέον ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για τους πλέον ταλαντούχους δυτικούς δημιουργούς που σχεδιάζουν και δημιουργούν μοντέρνα χαλιά με Indian allure. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο πολυβραβευμένος Jan Kath, που αφομοιώνει δημιουργικά στα σχέδια του και τις συλλογές του την έθνικ παράδοση της Ινδίας -και όχι μόνον- με το σύγχρονο μινιμαλισμό δίνοντας το στίγμα της νέας τάσης. Ενώ στην ίδια λογική κινούνται και οι -σχεδιάστριες του “Unico Rugs”- αδελφές Tanja & Nicole Fassold, ο James Tufenkian και η Stephanie Odegard των ομώνυμων οίκων και η Rug Star by Jürgen Dahlmanns‘, μας δηλώνει η κα Αργυρίου.

Διευκρινίζοντάς μας έτσι με τον πλέον σαφή τρόπο αυτή τη στροφή που έχει λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια και που αποτελεί το βασικό λόγο που και η ίδια έχει εντάξει στο πρόγραμμά της σταθερές ετήσιες επισκέψεις στις πιο σημαντικές εκθέσεις χαλιού της Ινδικής ηπείρου στο Νέο Δελχί και το Βαρανάσι (εδώ που βρέθηκε, μάλιστα, επίσημη καλεσμένη από την κυβέρνηση της Ινδίας).

‘Η Ινδία μέσα σε ελάχιστο χρονικά διάστημα κατάφερε να κερδίσει πραγματικά το στοίχημα όχι μόνο των εντυπώσεων, αλλά αυτό της ποιότητας και του design, και να στρέψει -όσον αφορά το χαλί- τα μάτια όλου του κόσμου πάνω της. Μια συναρπαστική εξέλιξη που, ως οφείλουμε, παρακολουθούμε στενά’

Κάτι που, προφανώς, έχει άμεση αντανάκλαση και στην γκάμα χειροποίητων χαλιών που είναι διαθέσιμη στο Χαλί Γλυφάδα, αυτή τη κιβωτό νέων τάσεων στο γαλαξία της υψηλής ταπητουργίας, όπου δίπλα σε παραδοσιακές επιλογές -όπως τα κλασσικά κ’ διαχρονικά ολομέταξα μάλλινα χειροποίητα Περσικά- μπορεί να βρει κάποιος και επιλεγμένα χαλιά Ινδίας.

Εννοείται ύψιστης ποιότητας αφού τα κριτήρια επιλογής της κα Αργυρίου παραμένουν στρατοσφαιρικά υψηλά με εκείνη να επιλέγει συνολικά 100 περίπου χειροποίητα χαλιά από τα 5-10.000 που είναι διαθέσιμα. Πάντα με γνώμονα την πολύχρονη εμπειρία της και ένα πελατολόγιο που έχει κατανοήσει ότι η αγορά ενός χειροποίητου χαλιού είναι παρόμοια με αυτή της αγοράς ενός έργου τέχνης. Μένει στην οικογένεια για γενιές ολόκληρες και παίρνει αξία με το χρόνο.

Όσον αφορά το τι χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος που σκέφτεται να αγοράσει ένα χειροποίητο χαλί Ανατολής, η Γεωργία Charndelina-Αργυρίου, με την πολύχρονη εμπειρία της, μας παραπέμπει σε κάτι που λένε εδώ και αιώνες οι παλιοί έμποροι στην Ανατολή. Ότι δηλαδή ‘Το ακριβότερο χαλί του κόσμου είναι πάντα αυτό που μας αρέσει και μας ταιριάζει. Δεν είναι αυτό που θα έχει την μεγαλύτερη αξία ή τους περισσότερους κόμπους’.

Στο «Χαλί Γλυφάδα», με γνώμονα και την προσπάθεια να ικανοποιήσουν την ανάγκη μας για ζεστασιά και πολυτέλεια, εκτός από τα υπέροχα ινδικά χαλιά- έργα τέχνης θα βρείτε και τα διαχρονικά ολομέταξα ή μάλλινα χειροποίητα Περσικά χαλιά. Και φυσικά το εξειδικευμένο και άρτια καταρτισμένο προσωπικό της εταιρείας είναι πάντα στη διάθεσή σας για να σας προτείνει ιδέες και να σας βοηθήσει να επιλέξετε το ιδανικό για εσάς χειροποίητο χαλί.

Χαλί Γλυφάδα: Κύπρου 70, Πλατεία Εσπερίδων, Γλυφάδα, Τηλ.: 210-8982918, 210-8945778, 210-8944748, www.xali.gr