MARKET

Ποια events στο Facebook; Τα καλύτερα πάρτι τα βρίσκεις μόνο στο Olwyc

To Olwyc είναι η εφαρμογή που δεν ήξερες πόσο ανάγκη έχεις μέχρι που εμφανίστηκε στην ζωή σου. Το Nou-pou.gr βρήκε τον Κωνσταντίνο Διαμαντόπουλο, CEO της εταιρείας, και έλυσε όλες τις απορίες σου.

O Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος είναι από τους νέους που δεν φοβούνται να ρισκάρουν τα πάντα στη ζωή τους για μια ιδέα.  Από εκείνους που με την επιμονή αλλά και την υπομονή τους να κάνουν πραγματικότητα όλα αυτά που ονειρεύονται. Κάπως έτσι έφτιαξε και το Olwyc. Εκείνος μαζί με την Γεωργία Διαμαντοπούλου, τον Πάνο Δάφνη, τον Θανάση Τσανέ αλλά και τα Νότια παιδιά της Webflow, Γιώργο Μαλαματλή, Δημήτρη Σερελέα και Γιάννη Καρδιασμένο που ασχολούνται με το web και backend κομμάτι, δημιούργησαν μια εφαρμογή που όμοιά της δεν υπάρχει στην Ελλάδα.

(Φωτογραφίες: Τόνια Φάντη)

Όμως καμία από τις παραπάνω πληροφορίες δεν θα είχε νόημα αν αυτή η ομάδα δεν σου είχε λύσει κάποιο πρόβλημα. «Οι startups έχουν ένα δεδομένο: Εντοπίζεις ένα πρόβλημα, βρίσκεις μια λύση γι’ αυτό το πρόβλημα και ύστερα βρίσκεις τρόπους να δημιουργήσεις μια εταιρεία ή μια επιχείρηση. Το πρόβλημα που είδαμε εμείς, ήταν ένα gap στο κομμάτι του nightlife -όπως αντίστοιχα το φαγητό είναι κορεσμένο με τις εφαρμογές που υπάρχουν, αυτό δεν υπάρχει στη νύχτα-. Έτσι, είπαμε ότι εμείς αυτό το κενό μπορούμε να το γεμίσουμε γιατί υπάρχει αγορά και αξία αγοράς για εμάς ώστε να το επιχειρήσουμε και να ρισκάρουμε. Έτσι βρεθήκαμε σε αυτή εδώ την θέση,» μου είπε ο Κωνσταντίνος στα γραφεία της Olwyc και πολλών άλλων startups στο Hub του ΟΠΑ (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) πρώην ΑΣΟΕΕ, ACEin.

«Olwyc σημαίνει ‘All week’ –απλώς το έχουμε γράψει αλλιώς εμείς σαν trademark- αλλά κρύβεται κι ένα ‘Always’ μέσα, της αμερικάνικης slang. Οπότε τα συνδυάζουμε και τα δύο με την έννοια ότι εμείς μέσα απ’ την εφαρμογή προμοτάρουμε parties. Τα Parties στην Ελλάδα δεν είναι μόνο Σάββατο, είναι κάθε μέρα, έτσι με αυτή τη λογική μπορείς να διασκεδάζεις κάθε μέρα από Δευτέρα έως Κυριακή.»

Τι είναι όμως το Olwyc;

Το Olwyc είναι μια εφαρμογή που λειτουργεί σαν χάρτης σου στις νυχτερινές σου βόλτες. Είναι μια μικρή βοήθεια στο να περάσεις ένα φανταστικό βράδυ με την παρέα σου, σε όποιο πάρτυ της Αθήνας θέλεις. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να την κατεβάσεις (αν δεν την έχεις ήδη), να δημιουργήσεις έναν λογαριασμό και αφού γίνει το τελευταίο update θα χρειαστεί να απαντήσεις σε μερικές ερωτήσεις για αυτά που σου αρέσει να κάνεις αλλά και για την ηλικία σου και στην συνέχεια να βρεις το πάρτυ που σου ταιριάζει καλύτερα. Ποια events στο Facebook; Τα πάρτυ βρίσκονται στο Olwyc.

«Το Olwyc απευθύνεται κυρίως σε άτομα που δεν έχουν πολύ μεγάλη πρόσβαση στη νύχτα -γιατί η νύχτα μιλάει τη δική της γλώσσα- και φοιτητές αλλά και άλλους νέους που δε θέλουν να ρισκάρουν το που θα πάνε το βράδυ, το αν θα περάσουν καλά ή ακόμη και τα χρήματά τους. Επίσης, η εφαρμογή απευθύνεται και σε άτομα που έχουν ένα πολύ γεμάτο πρόγραμμα και θέλουν να κανονίσουν το που θα πάνε αρκετές ημέρες νωρίτερα.»

Ο λόγος που το Olwyc  αποφάσισε να σε φέρει πιο κοντά στα πάρτυ της πόλης σου δεν ήταν μόνο επειδή σε είδε να περιμένεις στις ουρές έξω από κάποια πόρτα ή επειδή στριμώχτηκες με ένα ποτό στο χέρι αλλά και για το well-being των ίδιων των μαγαζιών. «Γιατί στη νύχτα είδαμε ότι τα μαγαζιά λόγω κρίσης δεν μπορούν να γεμίσουν –όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες-. Παρατηρήσαμε λοιπόν, πως άρχισαν να δίνουν την διαχείριση του μαγαζιού κάθε βράδυ και σε άλλη ομάδα παιδιών που διοργανώνουν κάποιο πάρτυ. Αυτά τα παιδιά, είναι η δική μας επαφή στο Olwyc,» και κάπως έτσι βρέθηκαν στη μέση εσού και του πιο hot right now πάρτυ της Αθήνας.

«Δεν είμαστε μια εφαρμογή που θα διαφημίζεται ένα μαγαζί αλλά είμαστε μια πλατφόρμα για πάρτυ. Στο τελευταίο μας update, θα φύγει η διαχείριση από εμάς και θα μπορεί ο καθένας να ανεβάζει το πάρτυ του. Αυτό που κρατάμε εμείς θα είναι το κομμάτι του booking. Αυτό δηλαδή, που κάνουμε confirmation ότι όντως είναι το μαγαζί ή η διοργάνωση που έχει κάνει αυτό το αίτημα και του δίνουμε το δικαίωμα είτε να βάλει booking, είτε offers.»

Πως ξεκίνησε το Olwyc;

Η ιδέα της εφαρμογής ξεκίνησε πριν 1,5 χρόνο, όπως με ενημέρωσε ο Κωνσταντίνος και η έκδοση για Android βγήκε τον Σεπτέμβριο του 2016. Όλα έγιναν τόσο γρήγορα για το Olwyc που με την τελευταία έκδοση για iOS τον ίδιο Δεκέμβριο, ξεκίνησε η ανοδική του πορεία.

Σήμερα, το Olwyc μετρά τους 1,700 χρήστες με το 87% από αυτούς να μην κάνουν απεγκατάσταση της εφαρμογής. Πράγμα που σημαίνει πως όλοι εμείς που το έχουμε στο κινητό μας, το βρίσκουμε κάτι παραπάνω από χρήσιμο στην καθημερινότητά μας. Αυτό έχει συμβεί «Μόνο με WoM και χωρίς καθόλου διαφήμιση.»

«Τον περασμένο Απρίλιο αποφασίσαμε να κατέβουμε με ένα spin off στον διαγωνισμό του αεροδρομίου του Digital Gate και τον Ιούλιο καταφέραμε να πάρουμε την πρώτη συνεργασία μας με το αεροδρόμιο. Τώρα απλώς στήνουμε αυτό.»

H συμβουλή που θα έδιναν στις startups για τις ιδέες τους

«Αν πιστεύουν στην ιδέα τους, το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κάνουν είναι να μιλήσουν γι’ αυτήν γιατί όσο πιο πολύ συζητάς για τις ιδέες τόσο πιο καλό feedback αλλά και διορθώσεις πάνω σε αυτό παίρνεις,. Όλοι εκείνοι που επενδύουν πάνω στην ιδέα σου δεν το κάνουν για αυτή την ιδέα αλλά για τον άνθρωπο πίσω από αυτήν. Αν μπορεί δηλαδή αυτός που σκέφτηκε την ιδέα να την υλοποιήσει.»

Γιατί τώρα είναι η πιο κατάλληλη ώρα που μπορεί και πρέπει κάποιος να αναπτύξει τις ιδέες του στην Ελλάδα. «Ακριβώς γιατί δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις εύκολα αλλά και γιατί η χώρα δεν έχει κάτι άλλο στο οποίο διαπρέπει. Οι ιδέες είναι κάτι που μπορούμε να αναπτύξουμε και να πετύχουμε σε αυτό.» Οπότε, ίσως να πρέπει να το ξανασκεφτείς πριν αποφασίσεις να μην κυνηγήσεις τα όνειρά σου.

Πως λειτουργεί τελικά αυτή η εφαρμογή;

«Κατεβάζεις το app, επιλέγεις το που θέλεις να πας το βράδυ,  διαλέγεις από την party list το πάρτυ που σ’ ενδιαφέρει, διαβάζεις τις απαραίτητες πληροφορίες γι’ αυτό και κατεβαίνοντας προς τα κάτω υπάρχει και η επιλογή του drive me ώστε να σε πάει ένα Uber εκεί, ενώ όπου υπάρχει επιλογή κράτησης μπορείς να κλείσεις και το τραπέζι σου. Στην πρώτη σου κιόλας διαδρομή, εάν βάλεις τον κωδικό Olwycgr παίρνεις 10 ευρώ έκπτωση.»

*Από τα τέλη Οκτώβρη, η Olwyc θα έχει και την δική της εβδομαδιαία εκπομπή στην τηλεόραση του Rise TV (πρώην MTV).

Μπορείς να κατεβάσεις την εφαρμογή σε Android και iOS.