MARKET

Tα design κιλίμια από κάνναβη που κάνουν θραύση την άνοιξη

Η πολύπειρη Γεωργία Charndelina-Αργυρίου, συνιδιοκτήτρια του ‘Χαλί Γλυφάδα’ στην πλατεία Εσπερίδων, μας μιλάει για το πόσο αναβαθμίζουν το σπίτι, το εξοχικό (και το μπαλκόνι ή τη βεράντα) τα ‘ανοιξιάτικα ‘ χαλιά και την άνθηση που διανύουν διεθνώς τα χειροποίητα κιλίμια από οργανικά υλικά. 

Μπορεί οι παλιές νοικοκυρές να είχαν στο μυαλό τους το χαλί ως κάτι το αποκλειστικά χειμωνιάτικο, κάτι που με το που ανοίξει ο καιρός φυλάσσεται ‘ερμητικά’ στο βάθος του παταριού, αλλά οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν το χαλί ως αυτό που αντικειμενικά είναι, δηλαδή ένα επιδαπέδιο έργο τέχνης, έχουν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα.

‘Η τάση διεθνώς, αυτή που έχουν υιοθετήσει εδώ και χρόνια πολλοί πελάτες μου από το εξωτερικό – Ισπανία, Ιταλία, Αμερική (Καλιφόρνια, Μαϊάμι)- που κάποιοι έχουν σπίτια ή εξοχικά στην Ελλάδα και, πλέον, αρκετοί Έλληνες, είναι να μην ‘ξεστολίζουν’ το σπίτι όταν αλλάζει ο καιρός. 

Φυλάσσουν απλώς τα ‘βαριά’ κομμάτια και τα αντικαθιστούν με άλλα, πιο φρέσκα και ανοιξιάτικα, από διαφορετική ύφανση και πιο organic, δροσερά και ανάλαφρα υλικά (όπως π.χ. μετάξι, βαμβάκι ή κιλίμι από κάνναβη). Τα resort chic, υπό μια έννοια, χαλιά της άνοιξης / του καλοκαιριού. Εκείνα που έρχονται και δένουν συνολικά το ντεκόρ ενός σπιτιού, ενός εξοχικού, μιας βεράντας ή ενός μπαλκονιού’

Αυτό μας δηλώνει η Γεωργία Charndelina-Αργυρίου, λίγο πριν αναχωρήσει για ένα ακόμη μεγάλης διάρκειας ταξίδι της στο Ιράν, την Ινδία και χώρες της Ανατολής, προκειμένου να βρει και να επιλέξει για τους πελάτες της ότι πιο εκλεκτό, ποιοτικό και μοντέρνο υπάρχει στις συγκεκριμένες Μέκκες του χαλιού.

 

Προσθέτοντας πως:

‘Οι Ελληνίδες, ως γνωστόν, είναι πολύ νοικοκυρές και τελειομανείς. Προσέχουν λοιπόν τα εξοχικά τους όσο και τα σπίτια τους. Για αυτό και έχουν αγκαλιάσει τα πολύ ωραία χαλιά που υπάρχουν για τα σπίτια εκτός πόλεως. Αυτά που δίνουν αυτή τη φρεσκάδα και τη νότα που χρειαζόμαστε είτε σε παραθαλάσσιο σπίτι, είτε σε σπίτι στο βουνό’

Στα πλαίσια αυτής της ανοιξιάτικης στροφής στα πιο ανάλαφρα χαλιά είναι που η συνιδιοκτήτρια του ‘Χαλί Γλυφάδα’ μας εφιστά την προσοχή στα kilims (κιλίμια, κατ’ εμάς) που γνωρίζουν διεθνώς μια τρομερή άνθηση.

Όταν λέμε κιλίμι, στην Ελλάδα σκεφτόμαστε αυτόματα κάτι το πολύ παραδοσιακό και ρουστίκ. Αντιθέτως στο εξωτερικό αναφέρονται στα χαλιά που έχουν διαφορετική ύφανση (flatweave), είναι πιο λεπτά και ανάλαφρα, εξού και είναι ιδανικά για βεράντες, μπαλκόνια και εξοχικά σπίτια. Υπάρχουν πλέον μοντέρνα kilims, χειροποίητα και αυτά στον αργαλειό, αλλά πιο σοφιστικέ, δια χειρός καταξιωμένων Αμερικανών και Ευρωπαίων σχεδιαστών (Zollanvari, Jan Kath), σε διαφορετικά και αναπάντεχα σχέδια και χρώματα, που ταιριάζουν ιδανικά σε χώρους με πολύ υψηλές προδιαγραφές ντεκόρ’

Συγκεκριμένα στο ‘Χαλί Γλυφάδα’ μπορεί κανείς να βρει μια μεγάλη ποικιλία από kilims που ταιριάζουν σε κάθε σπίτι και εξοχικό και σε κάθε είδος διακόσμησης. Όπως διευκρινίζει η κα Charndelina-Αργυρίου:

‘Αν κάποιος έχει πολύ μοντέρνο και μίνιμαλ ή industrial αισθητικής σπίτι ή εξοχικό, τότε θα του πρότεινα ανεπιφύλακτα τα organic hemp κιλίμια από κάνναβη που είναι εντελώς μονόχρωμα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και επιλογές, σε πιο παστέλ γκάμα αποχρώσεων, πάντα flatweaven, για όσους έχουν πιο colonial ή provencal λογική deco. Ή, ακόμη, και πιο παραδοσιακά κιλίμια για άτομα που έχουν κρατήσει το σπίτι τους σε πιο country τόνους. Το μυστικό είναι στο mix and match. Εγώ π.χ. στο δικό μου σπίτι, που έχει μοντέρνα αισθητική, έχω επιλέξει για το μπαλκόνι παραδοσιακό kilim ώστε να αλλάζει εντελώς η ατμόσφαιρα από το μέσα στο έξω’

Εξίσου άριστες επιλογές για χαλιά για σπίτια εκτός πόλεως ή για βεράντα / μπαλκόνι είναι τα ολομέταξα σουμάκ kilims, κεντημένα, με προέλευση από την Περσία και επίσης flat, που σου δίνουν μια εξαίσια αίσθηση στο μάτι λόγω των χρωμάτων και όταν τα αγγίζεις.

Τα συγκλονιστικά destroyed χαλιά (τα οποία και λάτρεψα), δηλαδή vintage χαλιά στα οποία έχουν πέσει τα χρώματα και το πέλος, που ξυρίζονται εντελώς, περνάνε από διάφορες επεξεργασίες και δείχνουν υπέροχα όπου και να τα τοποθετήσεις.

Και τα cow leather ή ζέμπρες με ωραίο print, που αγκαλιάζουν πολύ ωραία και το minimal αλλά και το νεοκλασικό (κάτι που χρησιμοποιεί πολύ και ο Ralph Lauren).

 Κάτι στο οποίο η κα Charndelina-Αργυρίου, λόγω Λατινοαμερικάνικης καταγωγής, έχει σαφές συγκριτικό πλεονέκτημα αφού από εκείνη την περιοχή είναι που προέρχονται τα καλύτερα δέρματα του είδους.

Τι μένει για το τέλος; Η υπενθύμιση ότι, όπως λένε και οι Πέρσες, το καλύτερο και το μεγαλύτερης αξίας χαλί είναι αυτό που σου ταιριάζει. Εκείνο που έρχεται και δένει στη φιλοσοφία σου. Τόσο τη δικιά σου όσο και του σπιτιού σου.

Ιnfo: Χαλί Γλυφάδα: Κύπρου 70, Πλατεία Εσπερίδων, Γλυφάδα, Τηλ.: 210-8982918, 210-8945778, 210-8944748, www.xali.gr