MARKET

Τα χειροποίητα χαλιά που θα αναβαθμίσουν το σπίτι του άντρα

Η κα Charndelina-Αργυρίου, συνιδιοκτήτρια του ‘Χαλί Γλυφάδα’ στην πλατεία Εσπερίδων, μας μιλάει για τη νέα τάση του masculine decor που κάνει κατάληψη σε όλα τα εργένικα σπίτια. Εκεί όπου, κομβικό ρόλο, παίζουν πλέον τα χειροποίητα χαλιά.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το σύγχρονο αντρικό σπίτι δεν έχει απολύτως καμία σχέση με παλιότερες εποχές. Τότε δηλαδή που το μόνο που είχε στο μυαλό του κάποιος ως προαπαιτούμενο ήταν να περιλαμβάνει ένα ανθεκτικό κρεβάτι, ένα αναπαυτικό καναπέ, μια καλή καφετιέρα και μια τεραστίων διαστάσεων τηλεόραση που να δεσπόζει στο σαλόνι.

Πλέον οι άντρες έχουν συνειδητοποιήσει ότι το πως διακοσμείς το σπίτι σου έχει άμεση αντανάκλαση όχι μόνο στο πως σε αντιμετωπίζουν οι άλλοι (φίλοι, συνάδελφοι, ερωτικοί σύντροφοι) αλλά, κυρίως, πως αντιμετωπίζεις εσύ τον εαυτό σου.

Έχουν συνειδητοποιήσει δηλαδή την αξία του να αφιερώνεις χρόνο για να δημιουργήσεις ένα χώρο που να συνδυάζει την αυθεντικότητα με την υψηλή αισθητική, όπως αυτή εκδηλώνεται από λεπτομέρειες όπως π.χ. τι έργα τέχνης έχεις στον τοίχο σου και τι coffee table books στολίζουν το τραπέζι σου ή, πλέον, πόσο ιδιαίτερα είναι τα χαλιά που στολίζουν τα πατώματά σου, προσδίδοντας απίστευτο χαρακτήρα και μοναδική ζεστασιά σε ότι αγγίζουν.

Ένα χώρο εντός του οποίου σου δίνεται η ευκαιρία να απολαύσεις την κάθε στιγμή της ζωής που με τόσο κόπο έχτισες για τον εαυτό σου.

Είτε μιλάμε για εκείνους που φεύγουν για πρώτη φορά από το πατρικό τους ψάχνοντας να βρουν το προσωπικό τους στίγμα (κυριολεκτικά και διακοσμητικά), τους χωρισμένους που προσπαθούν να ανακαλύψουν εκ νέου και να δηλώσουν εμφατικά το ποιοί είναι, τους συνειδητοποιημένους εργένηδες που επιθυμούν να κάνουν τον χώρο τους ακόμη πιο ακαταμάχητο (στους ίδιους και τους επισκέπτες τους) ή τους -fashion conscious- metrosexual και gay που είναι πάντοτε ανοιχτοί στο να αγκαλιάσουν μια καινούργια τάση (όπως αυτή των bachelor χειροποίητων χαλιών, που κάνει ήδη θραύση στο εξωτερικό).

Ένα χώρο που, πάνω από όλα, οφείλει να έχει την προσωπική σου σφραγίδα. Κάτι που, ένα χειροποίητο χαλί, εκ προοιμίου μοναδικό, στο εξασφαλίζει.

Μια νέα δυναμική τάση που συνειδητοποίησα μιλώντας με την κοσμοπολίτισσα συνιδιοκτήτρια του ‘Χαλί Γλυφάδα’, κα Charndelina-Αργυρίου, με την οποιά πρωτογνωριστήκαμε στα πλαίσια ενός αφιερώματος που κάναμε στα χειροποίητα χαλιά Ανατολής και σε αυτούς που ταξιδεύουν στα πέρατα του κόσμου για να τα ανακαλύψουν.

‘Είναι αλήθεια πως, τον τελευταίο χρόνο, έχουμε δει πολλούς άντρες πελάτες που έχουν αρχίσει να εκτιμούν την αξία (πραγματική, συναισθηματική, διακοσμητική) ενός χειροποίητου χαλιού. Κάποιοι προτιμούν κλασικές επιλογές όπως Nain, Tabriz και Silk Qum, κάποιοι κινούνται στον safe διακοσμητικά χώρο του minimal και υπάρχουν και οι πιο bohemian τύποι που προτιμούν πιο ιδιαίτερα χαλιά όπως Jan KATH, Tufenkian, Unico rugs και Odegard’

Το ότι το χειροποίητο χαλί είναι όντως κάτι που θα έπρεπε να υπάρχει σε κάθε εργένικο σπίτι υψηλής αισθητικής είναι κάτι που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εξήγηση. Όπως χαρακτηριστικά μου είχε πει την πρώτη φορά που την είδα η κα Charndelina-Αργυρίου (Ελληνοχιλιανή, από Έλληνα πατέρα και Ισπανίδα μητέρα):

‘Η αγορά ενός χειροποίητου χαλιού είναι παρόμοια με αυτή της αγοράς ενός έργου τέχνης. Παίρνει αξία με το χρόνο. H αγορά του, όμως, δεν είναι μια ψυχρή διαδικασία που περιορίζεται στο να αποφασίσεις τι διάσταση σου ταιριάζει και τι χρώμα. Εδώ αγοράζεις κάτι που βγαίνει από την ψυχή κάποιων ανθρώπων, που κουβαλάει πάνω του χιλιετίες παράδοσης και ιστορίας. Κάθε ένα είναι ένα μοναδικό έργο τέχνης που σου ‘ζεσταίνει’ και σου δίνει χαρακτήρα στο σπίτι’

To ότι η ίδια, λόγω εμπειρίας και ιδιοσυγκρασίας, είναι σε θέση να διακρίνει πρώτη τις νέες τάσεις, όπως συνέβη π.χ. τόσο στην περίπτωση των ινδικών contemporary χαλιών όσο και σε αυτή των design οργανικών κιλιμιών από κάναβη, το θεωρώ επίσης δεδομένο.

Αλλά, η αλήθεια είναι, ότι όταν μιλήσαμε αρχικά για το masculine decor, ήμουν αρχικά δύσπιστος. Κάτι που της το είπα. Εκείνη δεν μου είπε λέξη, απλώς χαμογελάσε και μου έδειξε με το δάχτυλο της την βιτρίνα. Εκεί που είδα -λες και άκουγε τι λέγαμε- το μέλος της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου, Παναγιώτη Κονέ, μαζί με ένα φίλο του, να κοιτάζουν την βιτρίνα με περισσή αφοσίωση και να προσπαθούν να αποφασίσουν τι του ταιριάζει καλύτερα.

Θα μου πεις, ο Κονέ έχει ζήσει και πολλά χρόνια στην Ιταλία. Οπότε λογικό είναι να έχει κολλήσει το μικρόβιο του design. Και γενικώς και συγκεκριμένα για τα χειροποίητα χαλιά. Μόνο που, για την επόμενη μια ώρα και βάλε που ήμουν στο μαγαζί, μιλώντας με την κα Charndelina-Αργυρίου για το τι ακριβώς ανακάλυψε στο τελευταίο της ταξίδι στο Ιράν, την Ινδία και τις υπόλοιπες Μέκκες του χαλιού, μπήκαν στο μαγαζί τουλάχιστον τρεις εργένηδες σε αναζήτηση χαλιού.

Άντρες διαφορετικών ηλικιών (από μοδάτους 20χρονους και bohemian chic 30άρηδες μέχρι executive chic 40άρηδες), όλοι με κοινό γνώμονα την αισθητική και την έμφαση στην λεπτομέρεια, που φαινόντουσαν να γνωρίζουν το αντικείμενο, ρωτόντας την συνιδιοκτήτρια του Χαλί Γλυφάδα και τους βοηθούς της πολύ συγκεκριμένα πράγματα προκειμένου να καταλήξουν στο τι θα αγόραζαν ώστε να ταιριάζει αρμονικά και οργανικά στην υπόλοιπη διακοσμητική φιλοσοφία τους (από classic και formal, μέχρι flirty και bohemian).

Γιατί, στο τέλος της ημέρας, αυτό που πραγματικά χρειάζεται ένα σύγχρονο αντρικό σπίτι είναι ζεστασιά και χαρακτήρα. Δυο δηλαδή από τα βασικά χαρακτηριστικά κάθε χειροποίητου χαλιού.

Χαλί Γλυφάδα: Κύπρου 70, Πλατεία Εσπερίδων, Γλυφάδα, Τηλ.: 210-8982918, 210-8945778, 210-8944748, www.xaliglyfada.gr, info@xali.gr, www.facebook.com/xali_glyfadawww.instagram.com/xaliglyfada