MARKET

«Τoυ κύκλου τα γυρίσματα» στα Εκπαιδευτήρια Γείτονα

Το πανηγύρι των εκπαιδευτηρίων Γείτονα θα πραγματοποιηθεί τη Τετάρτη 5 Ιουνίου.

«Η βάρκα μας η κουρελού», «Ο Μανώλαρος», «Από ξένο τόπο», «Η Βασιλικούδα», το «Κοίτα με γλυκειά μου αγάπη», το «Έχε γειά Παναγιά», μια ταραντέλα της Κάτω Ιταλίας, ένας κλειστός χορός Κύμης, ένας τσακώνικος, ένας ζερβοδέξιος Σύμης, είμαι μερικά από τα τραγούδια που θα ακουστούν και κάποιοι από τους χορούς που θα παρουσιαστούν στο «Ελληνικό Πανηγύρι» των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019, για 23η συνεχή χρονιά, στις εγκαταστάσεις στη Βάρη. Η ώρα προσέλευσης για γονείς και μαθητές είναι 18:30 – 18:50.

Η έναρξη της εκδήλωσης είναι στις 20:15 και η λήξη της στις 21:30.

Το Ελληνικό Πανηγύρι, που εφέτος έχει τίτλο «Του κύκλου τα γυρίσματα», αποτελεί επιτυχημένο θεσμό και συστατικό που προσδιορίζει τη φυσιογνωμία των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα, συνδέοντάς τα με την Ελληνική Παράδοση και τον Πολιτισμό.  «Σας καλωσορίζουμε και φέτος στο Ελληνικό Πανηγύρι μας» σημειώνει ο Σάκης Τσαγκογιάννης, καθηγητής Φυσικής Αγωγής που είχε την επιμέλεια της εκδήλωσης με τον Μπάμπη Τσαγκογιάννη. «Εδώ και 23 χρόνια στο Σχολείο μας η πρώτη Τετάρτη του καλοκαιριού είναι αφιερωμένη στη Ελληνική Παράδοση με μουσικές, τραγούδια και χορούς από αυτήν. Στο 23ο Ελληνικό Πανηγύρι του Κύκλου τα γυρίσματα θα μας θυμίσουν την ζωή μας, που άλλες «ώρες ψηλά και άλλες στα βάθη πηαίνει» όπως αναφέρεται  στο Ερωτόκριτο από τον Βιντσέντζο Κορνάρο. Όλα αυτά μέχρι να δούμε τα παιδιά μας, να πλέκουν τους κύκλους τους στα μουσικά γυρίσματα των παραδοσιακών τραγουδιών». Μαθητές και μαθήτριες από τον Παιδικό Σταθμό έως και την Στ’ τάξη του Δημοτικού ντυμένοι/ες με παραδοσιακές φορεσιές θα χορέψουν υπό τους ήχους της ζωντανής ορχήστρας, (Κοτσίνης. Κικιλής, Δημούδης, Κωνσταντίνου, Μερετάκης) χαρίζοντας στους παρευρισκόμενους που αναμένεται να κατακλύσουν τους χώρους των Εκπαιδευτηρίων μας, ένα μοναδικό θέαμα.

«Το Ελληνικό Πανηγύρι του 2019 θα φωτίσει ακόμη περισσότερο τις αναμνήσεις που έχει ο καθένας μας από τα πανηγύρια στα νησιά του Αιγαίου και του Ιουνίου, στα Μικρασιατικά παράλια, την Προποντίδα και τη Μαύρη Θάλασσα» τονίζει ο Ελευθέριος Γείτονας, γενικός διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων.

«Με αυτόν το επιτυχημένο θεσμό, τις Βιβλιοδρομίες, τα Προγράμματα Βιωματικής Μάθησης, το Ταξίδι στο Χώρο και στο Χρόνο, τις Λογοτεχνικές Περιπλανήσεις, τη συμμετοχή μας σε Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Λογοαθλήματα και σε ελληνικά και παγκόσμια μαθητικά συνέδρια τους διαγωνισμούς για τις Εσωτερικές Υποτροφίες, τις επιτυχίες μας στις Πανελλαδικές  εξετάσεις και τις εξετάσεις του ΙΒ DP, επικυρώνουμε την παιδαγωγικής μας διακήρυξη, ότι είμαστε Σχολείο Παιδείας και Πολιτισμού και αναδεικνύουμε το Φιλοσοφικό μας Τρίπτυχο ότι είμαστε Σχολείο με Ελληνικό χαρακτήρα, Ευρωπαϊκή διάσταση και Παγκόσμια προοπτική. Ας απολαύσουμε το μεθυστικό  ήχο της ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής και ας θυμηθούμε τα λόγια του Σκιαθίτη κοσμοκαλόγερου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη:‘’ενόσω ζω και αναπνέω και σωφρονώ, δεν θα παύσω πάντοτε, ιδίως δε κατά τας πανεκλάμπρους ταύτας ημέρας, να υμνώ μετά λατρείας τον Χριστόν μου, να περιγράφω μετ’ έρωτος την φύσιν και να ζωγραφώ μετά στοργής τα γνήσια ελληνικά ήθη”. Μέσα από τη μύηση αυτή, τα παιδιά μας θα μπορέσουν να αγαπήσουν την Ελλάδα και να την κρατήσουν όρθια. Δεχθείτε παρακαλώ τις ευχαριστίες μου, διότι με τόση ζεστασιά και αγάπη  αγκαλιάζετε τα προγράμματα που με βαθιά γνώση, αγάπη και ζήλο σχεδιάζουν, οργανώνουν και υλοποιούν οι δάσκαλοι των παιδιών σας.  Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τους θαυμάζω και τους αγαπώ για την υπέροχη και μοναδική προσφορά τους στα παιδιά μας. Σας περιμένουμε για να διασκεδάσουμε όλοι μαζί».