NEWSROOM

Αγωνία με τον ιό του Δυτικού Νείλου-Μέτρα στην Ηλιούπολη

Η έλλειψη ψεκασμού έχει φέρει απρόσμενα κρούσματα σε πολλές περιοχές της Αττικής και στην Ηλιούπολη, με την αγωνία να μεγαλώνει.

Τελικά (δεν) μας ψεκάζουν. Αν και θα έπρεπε. H ΚΕΔΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου KAI στην Αττική, μετά και τις σχετικές προειδοποιήσεις από το υπουργείο Υγείας ότι το φαινόμενο θα έχει έξαρση μέσα στον Αύγουστο.

Με αφορμή τον διπλασιασμό των κρουσμάτων της νόσου στη χώρα μας αλλά και την εμφάνιση περιστατικού στην Ηλιούπολη, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε τα μέτρα που έχουν πάρει οι αρμόδιοι φορείς, σε ότι αφορά την προστασία των πολιτών.

Διότι μοιάζει αστείο να έχουν δώσει μόνο 8.625 ευρώ (!!!) για ψεκασμούς στα Νότια Προάστια, ενώ θα έπρεπε το ποσό να είναι το λιγότερο 20πλάσιο.

Στις καταγγελίες του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ότι η Περιφέρεια Αττικής φαίνεται ότι έχει διαθέσει μόλις 8.625 ευρώ το χρόνο, για την καταπολέμηση των κουνουπιών, στην περιοχή των Νοτίων Προαστίων, απάντηση δεν υπήρξε. Η ανακοίνωση της Περιφέρειας πως ΘΑ διατεθεί το ποσό των 3 εκ. ευρώ για ψεκασμούς στην Αττική, για την περίοδο 2018-2020, χρήζει σοβαρών διευκρινίσεων. Ως τώρα δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επισημαίνει τα εξής: « Ο διπλασιασμός των κρουσμάτων της νόσου του ιού του Δυτικού Νείλου αλλά και η εμφάνιση περιστατικού σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως είναι η Ηλιούπολη, αφενός δείχνει ότι κάποιοι δεν ενήργησαν σωστά και αφετέρου δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο για εφησυχασμούς.

Ποιες περιοχές έχουν μπει σε καραντίνα

Συγκεκριμένα μέχρι και τις 2 Αυγούστου είχαν καταγραφεί πανελλαδικά 43 κρούσματα σε Μέγαρα, Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Ηλιούπολη, Τανάγρα, Αλίαρτο Θεσπιέων, Χαλκηδόνα, Ωραιόκαστρο, Βόλβη, Κορδελιό-Εύοσμο, Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα, Αλεξάνδρεια, Βέροια, Σαλαμίνα, Λουτράκι-Περαχώρα-Άγιοι Θεόδωροι.

Αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων

Το 80% των ατόµων που µολύνονται παραµένουν ασυµπτωµατικοί, το 20% εµφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στα 100 ασθενείς (<1%) εµφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστηµα. Όπως τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, ενώ θεωρείται πιθανή η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Πώς να προστατευθείτε

Κατόπιν τούτου, οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη τήρησης μέτρων προστασίας από τα κουνούπια –μέσω των οποίων μεταδίδεται ο ιός– από το σύνολο του πληθυσμού. Σε αυτά περιλαμβάνονται η χρήση εντομοαπωθητικών, στο σώμα ή στο περιβάλλον, αντικουνουπικών πλεγμάτων στα παράθυρα, ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, αλλά και μέτρα όπως η απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές κ.ά. τα οποία μπορούν να προστατέψουν από το ενδεχόμενο μόλυνσης.

Μέτρα στην Ηλιούπολη

Στο πρόγραμμα εργασιών για την καταπολέμηση κουνουπιών που θα γίνει από την Περιφερειακή Ενότητα του Κεντρικού Τομέα Αθηνών από τη Δευτέρα 20-08-2018 έως και την Τετάρτη 22-08-2018 αναφέρεται ότι την Τρίτη 21 Αυγούστου 2018 θα πραγματοποιηθούν εργασίες για την καταπολέμηση κουνουπιών στον Δήμο Ηλιούπολης, στο Ρέμα Πικροδάφνης συμπεριλαμβανομένου του τμήματος υπογείου αγωγού.

Πηγή: notia.gr