NEWSROOM

«Γιατί θα κάνω το εμβόλιο»: 5 νότιοι απαντούν

Με τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού να έχει ξεκινήσει τόσο στην Ελλάδα όσο και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ζητήσαμε από πέντε επαγγελματίες και ενεργούς πολίτες των νοτίων προαστίων να μοιραστούν μαζί μας τις σκέψεις τους.

Χριστιάνα Ψαλτάκου, ελεύθερη επαγγελματίας

Βεβαίως και θα το κάνω το εμβόλιο. Προσωπικά, ανήκω στις ευπαθείς ομάδες και γενικώς πιστεύω πολύ στην επιστήμη και στην εξέλιξή της. Είμαι υπέρ του ανθρώπου. Με όλη αυτήν την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί και έχει επηρεάσει συνολικά την ανθρωπότητα, πιστεύω ότι το εμβόλιο είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη ζωή μας. Και θα το ξεπεράσουμε όλο αυτό αν όλοι οι άνθρωποι ενδιαφερθούν να κάνουν το εμβόλιο. Να ξεπεράσουμε επιτέλους αυτόν τον σκόπελο και να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας.

Δεν είχα ούτε μία δεύτερη σκέψη. Διάβασα πάρα πολύ τη γνώμη και τις αναλύσεις της επιστημονικής κοινότητας -και όχι όλα όσα κυκλοφορούν στο internet-, ενημερώθηκα και από την πρώτη στιγμή δεν είχα αμφιβολίες.

Νατάσα Αργυρουδάκη, ασφαλιστική πράκτορας

Γενικώς, δεν είμαι υπέρ των εμβολίων. Δηλαδή αυτά που γίνονται κάθε χρόνο, όπως της γρίπης, προσωπικά δεν τα κάνω. Εννοείται πως εμπιστεύομαι την επιστήμη και σε καμία περίπτωση δεν ανήκω στους αντιεμβολιαστές, απλώς γενικώς δεν είμαι άνθρωπος που θα κάνει εύκολα ό,τι εμβόλιο κυκλοφορεί. Όμως αυτή τη φορά θα το κάνω. Επειδή έχω φοβηθεί και, πάνω απ’ όλα, επειδή με νοιάζει το καλό όλων μας, ναι, θα το κάνω.

Η αλήθεια είναι πως έχω προβληματιστεί πάρα πολύ. Μετά από αυτό που ζούμε όμως,  νομίζω ότι όλοι μας πρέπει να το κάνουμε. Είναι ένα πράγμα που έχει επηρεάσει τη ζωή μας, τα παιδιά μας, τις δουλειές μας, όλα… Θα τα θυμόμαστε για πάντα όσα περνάμε σήμερα. Γι’ αυτό και πήρα τελικά την απόφαση αυτή.

Νίκος Κορμάς, Πολιτικός Μηχανικός

Θα σας απαντήσω στην ερώτηση γιατί θα κάνω το εμβόλιο, διηγούμενος μια προσωπική μου ιστορία: Περίπου το ‘60, ίσως και λίγο νωρίτερα, υπήρχε σε έξαρση ο ιός της πολιομυελίτιδας. Ήταν -και είναι – μια τρομερή αρρώστια, που προκαλεί παράλυση καθώς και άλλες σοβαρές ζημιές στον οργανισμό. Ανακαλύφθηκε λοιπόν το εμβόλιο εκείνη περίπου την περίοδο και ο πληθυσμός άρχισε να εμβολιάζεται. Εμένα η μητέρα μου με εμβολίασε αμέσως, κάτι που όμως δεν συνέβη και με τη γιαγιά μου. Κάποια στιγμή, ένα από εκείνα τα καλοκαίρια, πήγα στο εξοχικό μας στην Πάρο με τη γιαγιά μου, η οποία λίγες μέρες αργότερα κόλλησε τον ιό της πολιομυελίτιδας. Μην έχοντας κάνει το εμβόλιο, έπαθε παράλυση στο ένα από τα δύο κάτω άκρα και έζησε την υπόλοιπη ζωή της έτσι. Εγώ πάλι, ενώ ήμασταν μαζί εκείνη την περίοδο, δεν κόλλησα, αφού είχα εμβολιαστεί. Το εμβόλιο ήταν για εμένα σωτήριο. Αυτός είναι λοιπόν κι ένας από τους λόγους για τους οποίους ναι, θα εμβολιαστώ και για τον κορονοϊο.

Λίνα Ζαΐμη, Φαρμακοποιός

Εφόσον, προς το παρόν, δεν υπάρχουν επαρκώς δραστικά φάρμακα για τη θεραπεία της COVID-19, τα εμβόλια είναι ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτή η ασθένεια με ιατρική μέθοδο. Τα εμβόλια που χορηγούνται σήμερα φαίνονται να είναι αρκετά αποτελεσματικά, έως και 95%. Επίσης, οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί που εγκρίνουν την κυκλοφορία των εμβολίων θέτουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων ως προτεραιότητα.

Προσωπικά, έρχομαι σε επαφή με μεγάλο αριθμό ανθρώπων, και παρόλο που λαμβάνω όλα τα μέτρα προστασίας, φοβάμαι αρκετά γιατί δεν γνωρίζω την κατάσταση της υγείας τους και κατά πόσο προσέχουν επαρκώς.

Πολλές μεταδοτικές ασθένειες σήμερα είναι πολύ σπάνιες χάρη στον εμβολιασμό, με αποτέλεσμα να λησμονούνται μερικές φορές οι αρνητικές συνέπειες των ασθενειών αυτών. Εάν οι άνθρωποι σταματούσαν να εμβολιάζονται, πολλές από τις εν λόγω ασθένειες και οι εστίες τους θα μπορούσαν και πάλι να κάνουν την εμφάνισή τους. Συνεπώς, δεν πέρασε στιγμή από το μυαλό μου το ενδεχόμενο να μην εμβολιαστώ. Με αυτή την άποψη ταυτίζεται τόσο η οικογένειά μου όσο και οι φίλοι μου. Το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος να ξαναπάρουμε την ζωή μας στα χέρια μας. Κατά τη γνώμη μου δεν πρόκειται για προσωπική απόφαση αλλά για κοινωνική υποχρέωση.

Το ραντεβού μου για την πρώτη δόση του εμβολίου είναι την αύριο, Τετάρτη, και η χαρά μου είναι απερίγραπτη!

Άρτεμις Ξηρογιάννη, ιδιωτική υπάλληλος

Οι λόγοι για του οποίους θα κάνω το εμβόλιο είναι, βασικά, δύο: Αρχικά, γιατί ακούω την επιστημονική κοινότητα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι “μέσα στα πράγματα”, γνωρίζουν καλύτερα, ενημερώνονται για ό,τι συμβαίνει και επιλέγουν να το κάνουν (το εμβόλιο) άφοβα.

Το δεύτερο είναι ότι θέλουμε επιτέλους να βγούμε και πάλι έξω στον κόσμο. Είτε να δούμε τους γονείς μας, είτε να δούμε τους φίλους μας. Έχουμε αποκοινωνικοποιηθεί εντελώς, δεν μπορούμε να δούμε τους δικούς μας ανθρώπους, δεν μπορούμε να βγούμε έξω από το σπίτι μας.

Θέλω να πάω στο γραφείο μου και να μην φοβάμαι, να μπορώ να αγκαλιάσω τα παιδιά μου γυρνώντας από το γραφείο και να μη φοβάμαι. Γενικώς, θέλω να φύγει όλος αυτός ο φόβος του κορονοϊού. Εννοείται λοιπόν ότι θα το κάνω.