NEWSROOM

Γλυφαδα: Το νέο ειδικό σχολείο και η Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου τα στοιχήματα του 2021

Για τους στόχους της χρονιάς και τις βασικές προτεραιότητές του για το Δήμο μίλησε στην εφημερίδα “Παρασκήνιο” ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου. Το ειδικό σχολείο και η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου αποτελούν τα πρώτα στοιχήματα.

Τον προγραμματισμό του και τα σχέδιά του για το μέλλον εξήγησε, μιλώντας στο “Παρασκήνιο”, ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.
Όσον αφορά τις προτεραιότητες και τους στόχους του Δήμου για το 2021, ο Δήμαρχος επισήμανε τα εξής:
“Ο μεγαλύτερος στόχος για το 2021 είναι η κατασκευή του πρώτου ειδικού σχολείου Γλυφάδας. Ένα σχολείο που θα στεγάσει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από όλη την Αττική. Που θα δώσει μια τεράστια ανάσα στις οικογένειές τους. Που θα αποδείξει στην πράξη ότι δεν υπάρχουν παιδιά δύο ταχυτήτων. Όλοι δικαιούνται ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση! Πιστεύω πραγματικά βαθιά ότι το νέο ειδικό δημοτικό και νηπιαγωγείο Γλυφάδας, ένα κομψοτέχνημα αρχιτεκτονικά και λειτουργικά, θα αλλάξει συνολικά τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την ειδική αγωγή και εκπαίδευση στη χώρα μας. Από εκεί και πέρα, φυσικά συνεχίζουμε την τεράστια προσπάθεια αναβάθμισης κάθε γειτονιάς της πόλης μας κι ετοιμάζουμε μια δεύτερη μεγάλη «έκπληξη», την ανάπλαση του παραλιακού μας μετώπου, ένα έργο πνοής που θα ξεκινήσει να υλοποιείται τις επόμενες εβδομάδες”.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπανικολάου ερωτήθηκε και για την κατάσταση του Δήμου Γλυφάδας, σε σχέση με την πανδημία, καθώς και για τις συνέπειες που αυτή έχει τόσο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και στην τοπική κοινωνία.  “Εδώ και έντεκα μήνες τώρα, είμαστε σε πλήρη εγρήγορση και επιφυλακή καθημερινά. Κάνουμε τεστ όπου χρειάζεται με δική μας δαπάνη, έχουμε εξαρχής αυξήσει τις βάρδιες καθαρισμού, βάλαμε θερμικές πύλες σε όλα τα σχολεία, κάνουμε απολυμάνσεις όπου είναι απαραίτητο. Και παράλληλα συνεχίζουμε το τεχνικό μας πρόγραμμα με αμείωτη ένταση – δεν μπορούν να μείνουν πίσω έργα που τα έχει ανάγκη η Γλυφάδα. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη μειωμένη ρευστότητα λόγω των lockdown, δημιουργούν μεγάλη πίεση στα οικονομικά του Δήμου. Παλεύουμε με τρόπο οργανωμένο και μεθοδικό να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις και να στεκόμαστε διαρκώς δίπλα στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Γλυφάδας μας”, ανέφερε ο κ. Παπανικολάου.
Σε ερώτηση σχετικά με την ιδέα και τη δημιουργία του «Δρόμου των ποιητών», τον πεζόδρομο που δημιουργήθηκε πρόσφατα στην οδό Λαμπράκη,  απάντησε:
“Η ανάπλαση της Λαμπράκη ήταν από καιρό στον προγραμματισμό μας. Θέλαμε να μετατρέψουμε μια απροσπέλαστη ουσιαστικά για τους πεζούς και «ταλαιπωρημένη» νησίδα σε ένα σύγχρονο πεζόδρομο που οδηγεί στην παραλία, στο πρότυπο της περίφημης Las Ramblas στη Βαρκελώνη. Εκεί ωστόσο υπήρχαν οι προτομές των δύο κορυφαίων μας ποιητών, του Ελύτη και του Σεφέρη, παρατημένες από τη δεκαετία του ’90. Σκεφτήκαμε ότι η ανάπλαση ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία όχι μόνο να αποκαταστήσουμε τις προτομές, αλλά να «απλώσουμε» τη νεοελληνική ποίηση σε όλο τον πεζόδρομο! Κι έτσι κάναμε. Τα αυτοκίνητα δεν σταθμεύουν πλέον στη μέση της νησίδας αλλά σε θέσεις που δημιουργήσαμε περιμετρικά. Έτσι στη μέση της νησίδας δημιουργείται ένας υπέροχος πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος. Η Λαμπράκη είναι πλέον στρωμένη με πρωτότυπους κυβόλιθους, με νέα δέντρα, καινούργια φωτιστικά με λάμπες LED τελευταίας γενιάς, καθιστικά αλλά – κυρίως – είναι στρωμένη με τον πλούτο και τη σοφία της ελληνικής ποίησης. Όσοι τον περπατούν βλέπουν στο διάβα τους το μεγαλείο της ελληνικής ποίησης. Σεφέρης, Ελύτης, Ρίτσος, Καβάφης, Σολωμός, Παλαμάς, Καρυωτάκης και άλλοι σπουδαίοι. Η ανταπόκριση του κόσμου μας έχει πραγματικά συγκινήσει. Πολλά παιδιά μάλιστα, όπως μας λένε οι γονείς, διαβάζουν ένα στίχο και μετά αναζητούν πληροφορίες για τον ποιητή στο διαδίκτυο, κάτι που τα φέρνει πιο κοντά στη νεοελληνική ποίηση και μας χαροποιεί ιδιαίτερα”.
Ο κ. Παπανικολάου κλήθηκε επίσης από τον δημοσιογράφο να επιλέξει ανάμεσα σε Βουλή, Αυτοδιοίκηση και Ευρωβουλή, ενώ ερωτήθηκε σε ποιον θεσμό θα ένιωθε εγγύτερα;
Ποτέ μου δεν έχω αισθανθεί πιο δημιουργικός σε όλη μου την πορεία ενασχόλησης με τα κοινά από ό,τι στο Δήμο Γλυφάδας, στην πόλη που μεγάλωσα και σήμερα μεγαλώνουν τα παιδιά μου. Είναι τεράστιας σημασίας να μπορείς να βελτιώνεις την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των συμπολιτών σου, να μπορείς με έργα και παρεμβάσεις ουσίας να αναμορφώνεις προς το καλύτερο κάθε γειτονιά και κάθε γωνιά του Δήμου. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τη δημοτική μας ομάδα αλλά και για εμένα προσωπικά είναι να συνεχίσουμε να είμαστε το ίδιο δημιουργικοί και να ανταποκρινόμαστε διαρκώς στις αυξανόμενες προσδοκίες των συμπολιτών μας”, ανέφερε

Για λόγους δεοντολογίας δεν ποστάραμε ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης του Δημάρχου Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου στο…

Δημοσιεύτηκε από Δήμος Γλυφάδας (Municipality of Glyfada) στις Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2021