NEWSROOM

«Μήλον της έριδος» τα ακίνητα στις παραλίες της Αττικής για τις ημέρες του Πάσχα

Οι παραθαλάσσιες περιοχές καταγράφουν υψηλές πληρότητες για ακίνητα που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Οι τιμές ανά περιοχή.

Η αναγκαστική ελέω περιοριστικών μέτρων παραμονή των Αθηναίων στην πρωτεύουσα δημιούργησε μία έντονη ζήτηση από πολλούς που θέλουν να περάσουν το Πάσχα με την οικογένειά τους σε κάποια παραθαλάσσια περιοχή. Ειδικότερα από την στιγμή που οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για εκείνες τις ημέρες κάνουν λόγο για θερμοκρασίες πλησίον των 30 βαθμών Κελσίου.

Παραδοσιακά άλλωστε, πολλοί επέλεγαν να βρεθούν αυτές τις Άγιες ημέρες στα χωριά τους ή/και να ταξιδέψουν όπως συνήθως προβλεπόταν σε νησιά και μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας με θρησκευτικό χαρακτήρα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2019 οι πληρότητες σε προορισμούς με θρησκευτικό χαρακτήρα ξεπερνούσαν το 80%, ενώ δεν ήταν λίγοι οι ταξιδιώτες από την Ευρώπη που επέλεγαν την Κέρκυρα για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Πάσχα. Την ίδια απήχηση είχε και η Τήνος, όπως σταθερά άλλωστε συνέβαινε την προ covid-19 εποχή.

Πάσχα εντός των… «τειχών»

Και τη φετινή χρονιά όμως, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας θα κάνουν Πάσχα εντός των «τειχών», αφού το σενάριο για απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων απορρίφθηκε, με το επιδημιολογικό φορτίο να παραμένει υψηλό και την πίεση στο ΕΣΥ να εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον και το επόμενο 10ήμερο.

«Στο Νομό Αττικής διαμένει περίπου το 50% του πληθυσμού της χώρας μας, αρκετοί εργάζονται μέσω τηλεργασίας ή/και με κυκλική εργασία από το πρώτο lockdown, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι όλο αυτό το χρονικό διάστημα με αίσθημα ευθύνης για τη δημόσια υγεία και την υγεία των αγαπημένων τους προσώπων, τηρούν τα μέτρα προστασίας για την καταπολέμηση του κορονοϊού» αναφέρει ο Θέμης Μπάκας, πρόεδρος της E-Real Estates.

Δεκατρείς και πλέον μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά από ένα δεύτερο παρατεταμένο lockdown, ο κ. Μπάκας σημειώνει ότι «πολλοί  νιώθουν πλέον πιεσμένοι, νιώθουν την λαχτάρα να φύγουν από τους ίδιους τοίχους που βλέπουν καθημερινά, νιώθουν την ανάγκη έστω αυτές τις ημέρες να βρεθούν με τα μέλη της οικογένειας τους κοντά στη φύση, σε κάποιο παραθαλάσσιο προάστιο του Νομού Αττικής που με ασφάλεια και τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, να αλλάξουν παραστάσεις για 2-3 ημέρες»

Σημειώνεται ότι προ πανδημίας, το 2019, τα παραθαλάσσια προάστια του νομού Αττικής επέλεγαν για το Πάσχα μόνο συμπολίτες μας που λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν μπορούσαν να επιλέξουν μακρινότερους προορισμούς και τα επέλεγαν για 2-3ημέρες ή/και για μόνο μια διανυκτέρευση σε αυτοτελή διαμερίσματα με κόστος που κυμαινόταν από 30€ έως 40€/διανυκτέρευση.

Σε ποιες περιοχές καταγράφονται υψηλές πληρότητες

Το φετινό Πάσχα, παραθαλάσσιες περιοχές όπως Ωρωπός, Σούνιο, Πόρτο Ράφτη, Βραυρώνα, Κινέτα, Παλαιά Φώκαια, Λούτσα και Λαύριο καταγράφουν υψηλές πληρότητες για ακίνητα που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ο κ. Μπάκας επισημαίνει ότι, «οι υψηλές πληρότητες που καταγράφουμε, αφορούν διαμερίσματα ή αυτοτελής κατοικίες (όχι βίλες) που οι ιδιοκτήτες / διαχειριστές  τα διαθέτουν με δωρεάν πολιτική ακύρωσης – δηλαδή χωρίς καμία χρέωση σε περίπτωση ακύρωσης και χωρίς προκαταβολή. Οι πληρότητες που καταγράφονται δεν αποτελούν κλειδωμένες κρατήσεις, αλλά καταγράφουν μια επιθυμία – τάση για το τριήμερο του Πάσχα. Επιπλέον, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα διαθέσιμα ακίνητα αριθμητικά δεν είναι πολλά στην εκάστοτε περιοχή». Ενδεικτικά, για τα συγκεκριμένα ακίνητα οι ζητούμενες τιμές στο Σούνιο είναι (για 3 διανυκτερεύσεις) από 270 μέχρι 516 ευρώ, δηλαδή από 90 μέχρι 172 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Στην Παλαιά Φώκαια, οι τιμές (για 3 διανυκτερεύσεις) κυμαίνονται από 180 μέχρι 470 ενώ στο Λαύριο υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη απόκλιση, από 219 μέχρι 590 ευρώ.

ΠΕΡΙΟΧΗ 3 ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ 30/4 – 3/5/

ΖΗΤΟΥΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΣΕ

ΣΟΥΝΙΟ 270-516
ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ 220-380
ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ 180-470
ΑΙΓΙΝΑ 190-560
ΩΡΩΠΟΣ Έως 506
ΒΡΑΥΡΩΝΑ Από 240
ΑΡΤΕΜΙΔΑ / ΛΟΥΤΣΑ 165-360
ΛΑΥΡΙΟ 219-590
ΚΙΝΕΤΑ Έως 380

Πηγή/Επεξεργασία : Ιστοσελίδες βραχυχρόνιας μίσθωσης/Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, Ολόκληρα διαμερίσματα ή αυτοτελής κατοικίες (όχι βίλες). * Το κόστος διαμονής προκύπτει βάση της διαθεσιμότητας. Η κατοικία στην ίδια τιμή μπορεί να φιλοξενήσει έως και 6 άτομα, ανάλογα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη – διαχειριστή.

Πληρότητες: Διαμερίσματα ή αυτοτελής κατοικίες (όχι βίλες) με Δωρεάν Πολιτική Ακύρωσης – Χωρίς Προπληρωμή

Σούνιο: 77%

Παλαιά Φώκαια: 72%

Πόρτο Ράφτη : 81%

Αίγινα : 79%

Ωρωπός: 90%

Βραυρώνα : 93%

Αρτέμιδα / Λούτσα: 72%

Λαύριο: 76%

Κινέτα: 85%