NEWSROOM

Ο Υμηττός αποκτά πεζοπορικό δίκτυο μονοπατιών μήκους 90 χιλιομέτρων

Υπεγράφη σήμερα το μνημόνιο συνεργασίας, με στόχο την αξιοποίηση του Υμηττού και την ανάδειξη και αναβάθμιση των μονοπατιών του βουνού.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας για τα μονοπάτια του Υμηττού υπογράφηκε σήμερα μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου – Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (ΣΕΠ), του Μη Κερδοσκοπικού Φυσιολατρικού Σωματείου «Περιπατητική Ομάδα Υμηττού» (ΠΟΥ) και της «ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ.».

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο προφυλάκιο Αργυρούπολης, παρουσία μεταξύ άλλων της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, δημάρχων και εκπροσώπων των όμορων δήμων, αλλά και των επικεφαλής των Εθελοντικών Ομάδων Δασοπροστασίας & Πυρόσβεσης του Υμηττού.

«Αυτό το έργο είναι η μόνο η αρχή» δήλωσε ο υπ. Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, ενώ υπογράμμισε ότι το υπουργείο θα αναλάβει κι άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες σε άλλες περιοχές της χώρας. Εξήγησε ότι πρόκειται για ένα έργο χαμηλού κόστους καθώς κάθε χιλιόμετρο από τα 110 συνολικά χιλιόμετρα μονοπατιών, θα στοιχίσει έως 2.000 ευρώ και διευκρίνισε ότι το υπουργείο θα χρηματοδοτήσει και θα επιβλέψει το project.

Οι δράσεις που προβλέπονται από τη συνεργασία και που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το ΥΠΕΝ, περιλαμβάνουν τη δημιουργία πιλοτικού πεζοπορικού δικτύου μονοπατιών, την εθνική και ευρωπαϊκή πιστοποίησή τους αλλά και τον συντονισμό δράσεων και πρωτοβουλιών ανάδειξης του Υμηττού ως πόλου έλξης για τους πολίτες και τους επισκέπτες του Λεκανοπεδίου.

Το εν λόγω πιλοτικό πεζοπορικό δίκτυο μονοπατιών θα περιλαμβάνει διαδρομές συνολικού μήκους 90 χιλιομέτρων, θα συνδέεται με το αστικό περιβάλλον με πύλες-εισόδους και περιαστικό πεζόδρομο, θα διαθέτει ζώνες-πόλους δραστηριοτήτων, ενώ μακροπρόθεσμα μπορεί να συνδεθεί με ποδηλατόδρομο με τα μητροπολιτικά πάρκα Γουδή και Ιλισίων αλλά και με το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, έγραψε σε ανάρτησή του πως η σημερινή ήταν μια ιστορική μέρα για τον Υμηττό, ενώ εξήγησε πως το μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε στο Πυροφυλακιο της Αργυρούπολης, το μέρος όπου χτυπάει η καρδιά της εθελοντικής ομάδας δασοπυροπροστασίας. «Πύλες εισόδου, οικογενειακά πάρκα και σταθμοί ενημέρωσης είναι μόνο μερικά από τα δεδομένα που θα φέρουν χιλιάδες Αθηναίους στο βουνό μας» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο ΣΠΑΥ ξεκαθαρίζει ότι «στόχος υλοποίησης της προσπάθειας του Συνδέσμου είναι η διασφάλιση ότι ο Υμηττός να παραμείνει βουνό, αποτρέποντας κάθε άλλη σκέψη, πετυχαίνοντας δραστική μεταβολή στον τρόπο ζωής των ανθρώπων που ζουν γύρω από αυτόν, με απώτερο σκοπό τη βελτίωσή της».

Παρόντες στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων ήταν: O Γ. Γραμματέας Χωροταξίας Ε. Μπακογιάννης, ο Γ. Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου, ο Γ. Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος Κ. Αραβώσης, οι Δήμαρχοι Παιανίας Ι. Μάδης, Αγ. Παρασκευής Β. Ζορμπάς, Καισαριανής Χ. Βοσκόπουλος, Κρωπίας Δ. Κιούσης, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γ. Κωνσταντέλος, Ζωγράφου Β. Θώδας, Ηλιούπολης Γ. Χατζηδάκης, Παπάγου-Χολαργού Η. Αποστολόπουλος, η Αντιδήμαρχος Γλυφάδας Α. Μπίλια. Επίσης ο Δασάρχης Πεντέλης Α. Ρέππας, Πρυτάνεις του ΕΜΠ, Διοικητές Αστυνομικών τμημάτων και στελέχη του ΣΠΑΥ.

Ιστορική μέρα για τον ΣΠΑΥ και τον Υμηττό μας. Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για τον Υμηττό μας αφού υπογράψαμε με…

Geplaatst door Γιάννης Κωνσταντάτος op Dinsdag 19 mei 2020