OPINIONS

15&1 Παριζιάνικα πράγματα που θα θέλαμε να έχουμε στα Νότια Προάστια (Μέρος B’)

Τι ομοιότητες έχει το Παρίσι με τα νότια προάστια; Προφανώς και καμία. Θα μπορούσε όμως και να έχει… Η συνέχεια των παριζιάνικων πραγμάτων που θα θέλαμε στα νότια, μπας και εισακουστούμε! 

Δεν πιστεύω να έχασες τις προηγούμενες 7 παριζιάνικες εμπνεύσεις για τα νότια; Γιατί συνεχίζω ακάθεκτη…

8. Ένα πάρκο με λίμνη σαν το Buttes-Chaumont 

Έχουμε σχεδόν αγγίξει την τελειότητα με το πάρκο του Π. Φαλήρου! Μας τρώει λίγο το Παρισάκι με τη τεχνητή του λίμνη μέσα στο πάρκο (1,5 εκτάριo, δεν μιλάμε για λιμνούλα) που περιβάλλει το πετρώδες νησάκι Belvédère, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται ο ναός της Sibylle, μια μινιατούρα του ναού της Βέστα στο Τίβολι της Ιταλίας. Το έχουν πάει σε άλλα επίπεδα οι Παριζιάνοι! Το highlight του πάρκου βέβαια είναι το bar Rosa Bonheur. Αυτή τη ροζ ευτυχία βέβαια την βιώνεις μόνο αν προσπεράσεις τη μυθική ουρά που υπάρχει για να μπεις. Τώρα αν είσαι μαγκιόρος ή μαγκιόρα, πηδάς και από τα κάγκελα του πάρκου και την κάνεις την μπινιά σου αλά ελληνικά, χωρίς να περιμένεις στην ουρά. Κάτι τέτοιες στιγμές πάντως σαν χέλια ελισσόμαστε οι άτιμοι απόγονοι των δημοκρατικών διαδικασιών!

9. Μια καντίνα με μια άσπρη πόρτα στο πίσω μέρος της που οδηγεί σε ένα από τα πιο hype bar της πόλης, όπως η Candelaria. 

Η Candelaria είναι μια “καντίνα” για tapas. Στεγάζεται σε ένα πολύ μικρό χώρο, εντελώς αδιάφορο ομολογουμένως που προσπερνάς για την πλάκα σου, ιδίως αν είσαι νότιος, ή μάλλον Αθηναίος γενικότερα και έχεις συνηθίσει μαγαζιά με πολύ ενδιαφέρουσα διακόσμηση. Αλλά εκεί κρύβεται όλο το μυστικό… Στο βάθος της καντίνας υπάρχει μια μικρή άσπρη πόρτα που αν την ανοίξεις δεν οδηγεί στην τουαλέτα… αλλά σε ένα από τα πιο ωραία cocktail bar του Παρισιού. Φαντάσου δηλαδή να έχεις τον Μερακλή, να σου φτιάχνει το βρώμικό σου και στη συνέχεια να περάσεις στο πίσω μέρος για να πιεις το ποτό σου σε ένα chic μπαροπεριβάλλον. Εντάξει το τερμάτισα. Το παραδέχομαι. Μη βαράς. 

10. Ένα και μοναδικό εστιατόριο πάνω σε ένα νησάκι στη μέση μια λίμνης όπως το Chalet des îles. 

Το Chalet des îles είναι ένα ειδυλλιακό εστιατόριο πάνω σε ένα μικρό νησί στη μέση μιας από τις λίμνες του δάσους της Βουλώνης του Παρισιού. Είναι το περίφημο αυτό δάσος (όχι πάντα για καλό λόγο) που έδωσε το όνομά του στο κλασικό αριστούργημα του γαλλικού κινηματογράφου «Οι κυρίες του Δάσους της Βουλώνης», σε σκηνοθεσία του Ρομπέρ Μπρεσόν, με διαλόγους του Ζαν Κοκτώ. Και μετά από αυτό το ευχάριστο πολιστιστικό διάλειμμα (για να πιάσει και τόπο το μεταπτυχιακό μου) να σου πω πως στο εστιατόριο αυτό σε πάει βαρκούλα που διασχίζει τη Lac Inférieur. Και ο ρομαντισμός συνεχίζεται. Έπειτα από τις εξελίξεις στο νησάκι της Βούλας, την Υδρούσα, μου φαίνεται μια ιδέα, όχι και τόσο απίθανη!

11. Μια παραδοσιακή γειτονιά με σοκάκια και άρωμα παρελθόντος, όπως η Μονμάρτρη. 

Τώρα θα μου πεις “κοπελιά μας δουλεύεις”. Πού να βρεθεί παραδοσιακή γειτονιά στα νότια; Αλλά εγώ πιστεύω πως κάπου εκεί στις Τζιτζιφιές, στο Π. Φάληρο με τα παλιά αρχοντικά, κάπου θα υπάρχει μια τέτοια γειτονιά που με την κατάλληλη διαμόρφωση να την βοηθήσει, θα μπορούσε να φέρνει κομματάκι στα σοκάκια της Μονμάρτης. Και μη με προκαλείς γιατί δεν το ‘χω σε πολύ να πάρω αμπάριζα τους δρόμους με τη μηχανή και να αρχίσω να ψάχνω. 

12. Μια παραλιακή κρουαζιέρα σαν τα bateaux mouches.

Δηλαδή με το pardon, καλύτεροι είναι οι Παριζιάνοι; Ένα καραβάκι που θα ξεκινάει από το Φάληρο και θα φτάνει ως το Σούνιο και θα επιστρέφει, ενώ οι επιβάτες θα μπορούν να γευματίσουν απολαμβάνοντας τη θέα της Αθηναϊκής Ριβιέρας από το ηλιοβασίλεμα ως και το βράδυ με τα πολύχρωμα φώτα! 

13. Ένα υπερυψωμένο πάρκο σαν την Promenade Plantée.

Στο Παρίσι υπάρχει ένας περίπατος 4,7 χιλιομέτρων με δέντρα και λουλούδια δεξιά κι αριστερά, ένα ολόκληρο πάρκο που δεν πατάει στο έδαφος! H Promenade plantée όπως το λένε οι Γάλλοι που εγκαινιάστηκε το 1993 πάνω σε μια εγκαταλελειμμένη σιδηροδρομική γραμμή που αιωρείται στο 12ο διαμέρισμα του Παρισιού. Φαντάσου να είχαμε ένα τέτοιο αιωρούμενο διάδρομο πάνω από την παραλιακή και ενώ τα αυτοκίνητα θα έτρεχαν στο δρόμο, εμείς από πάνω να τρέχαμε δίπλα στη φύση, κάνοντας jogging. Το οξύμωρο σχήμα σε όλο του το μεγαλείο!

14. Μια αγορά vintage, όπως το marché aux puces.

H αγορά Marché aux Puces είναι μια ολόκληρη πολιτεία! Με 7 στρέμματα και 2000 εκθέτες είναι μια αογρά που αποτελεί θεσμό για τους λάτρεις άλλων εποχών! Ο όρος “Puces”, ανεξάρτητα από την προέλευσή του, αποτελεί σήμερα συνώνυμο της αναζήτησης “θησαυρών”, επίπλων, ρούχων, βιβλίων, και γενικότερα αντικειμένων από τη σφαίρα του παρελθόντος διάφορων χωρών. Ομολογουμένως θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον μια τέτοια μεγάλη αγορά στα νότια.  

15. Ένα bar πάνω σε καράβι όπως το Rosa Bonheur sur Seine. 

Δηλαδή τώρα σοβαρά, έχουμε θάλασσα απ’άκρη σ’άκρη και κανείς δεν σκέφτηκε να κάνει ένα bar πάνω σε πλοίο σε κάποια από τις μαρίνες μας; Το Rosa Bonheur, που εκτός επί της γης, στο πάρκο Buttes Chaumont, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται και επί της θαλάσσης, αγκυροβολημένο στην Pont Alexandre, την πιο όμορφη γέφυρα του Παρισιού. Το πλοίο είναι όλο από ξύλο και γυαλί και προσφέρει την ασυναγώνιστη θέα των bateaux-mouches που πλέουν κοντά. Αν δεν υπάρχει ένα bar καράβι στα νότια, τότε πού;

15&1. Έναν ουρανοξύστη με θέα όλα τα νότια προάστια, όπως το Tour Montparnasse. 

Ο Πύργος του Montparnasse με 210 μέτρα ύψος και 59 ορόφους – οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι γραφεία-, προσφέρει την καλύτερη θέα του Παρισιού! Στον 56ο όροφο στεγάζεται το bar-restaurant Ciel de Paris και είναι το very best place να θαυμάσεις το Παρίσι στα πόδια σου, πίνοντας cocktail!