OPINIONS

Το τραμ με το όνομα «Πόθος» : Η NouPou ετυμηγορία

Σας αρέσει το θέατρο; Εμάς πολύ κι έτσι πήγαμε και είδαμε μερικές θεατρικές παραστάσεις, στο παρά πέντε, και ιδού η NouPou ετυμηγορία μας!

Από τον Μιχάλη Προβατά

Το Έργο

Χρόνος; 1947. Τόπος; Νέα Ορλεάνη. Η ιστορία; Η Μπλανς, καθηγήτρια από το Νότο επισκέπτεται στη Νέα Ορλεάνη την αδελφή της Στέλλα, που ζει με τον άνδρα της Στάνλεϋ. Η Μπλανς βλέπει υποτιμητικά τον Στάνλεϋ, λόγω της καταγωγής του αλλά και του οξύθυμου και ακατέργαστου χαρακτήρα του, στοιχεία που καθηλώνουν την Στέλλα σε μια σχέση που κυριαρχείται από το ωμό πάθος. Η εύθραυστη και με ευγενική καταγωγή Μπλανς βρίσκεται σε συνεχή αντιπαράθεση με τον Στάνλεϋ και η συγκατοίκηση μαζί του αποτελεί την αφετηρία για να ξεδιπλωθεί το ομιχλώδες παρελθόν της και να αναπτυχθεί μια σχέση πάθους και μίσους, που κλονίζει για πάντα τις ευαίσθητες ισορροπίες των ηρώων. 

Nou Pou Ετυμηγορία

Η ανακοίνωση πως ο Μιχαήλ Μαρμαρινός θα αναλάμβανε τα σκηνοθετικά ηνία της παράστασης δημιούργησε προσδοκίες. Αναμφισβήτητα, η δική του εκδοχή έχει ενδιαφέρον.  To ύφος του είναι πια αναγνωρίσιμο, οπότε είναι προφανές πως έχει συγκεκριμένο όραμα και μένει πιστός σε αυτό. Ενδεχομένως να βρει αντίσταση από μία μερίδα του κοινού που έχει δει αρκετά ανεβάσματα του έργου και θα ήθελε να δει κάτι πιο “ακαδημαϊκό” (“του άλλαξε τα φώτα” ήταν ένα σχόλιο που ακούστηκε μετά το τέλος της παράστασης). Ωστόσο, σίγουρα θα κερδίσει και ένα νέο κοινό που δεν θα επέλεγε να δει σήμερα ένα κλασικό ανέβασμα. Λένε πως ρίσκο ίσον εξέλιξη, οπότε θα υπερασπιστούμε αυτή την ,σε σημεία, αιρετική οπτική.

Από την παράσταση ξεχωρίζει η ερμηνεία της Μαρίας Ναυπλιώτου. Από τη πρώτη στιγμή φαίνεται πως έχει δημιουργήσει έναν καλοδουλεμένο, στρωτό και ολοκληρωμένο χαρακτήρα. Ενθουσίασε και απέσπασε θερμό χειροκρότημα. Η Θεοδώρα Τζήμου ,επίσης, πολύ ικανοποιητική αν και μου φάνηκε λίγο αμήχανη σε κάποια σημεία και δεν με πήρε μαζί της.  Μπορεί να ευθύνεται και το γεγονός πως ήταν και η πρεμιέρα του έργου (η οποία είχε μετατεθεί μία ημέρα αργότερα, ώστε οι ηθοποιοί να κάνουν περισσότερες πρόβες). Ο Χάρης Φραγκούλης ,παραδόξως, είναι αρκετά μακριά από τις απαιτήσεις του ήρωα που ερμηνεύει. Δε ξέρω, δε ξέρω το γιατί *κουνάει κεφάλι μπερδεμένος*. 

Οι παραστάσεις που ανεβαίνουν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά είναι πάντα από ένα συγκεκριμένο υψηλό πήχη και επάνω και αυτό είναι καλό. Η συγκεκριμένη, είναι παράσταση αναφοράς που όπως λέει και το κλισέ είτε θα λατρέψεις είτε θα μισήσεις. Από την άλλη ,όμως, σε ποιον αρέσουν οι ενδιάμεσες καταστάσεις;

+ η Μαρία Ναυπλιώτου στο ρόλο της Μπλάνς είναι όλα όσα θα ήθελες, ο εμπνευσμένος φωτισμός του Γιάννη Δρακουλαράκου, η μουσική επένδυση, το διαχρονικό κείμενο του Τένεσι Ουίλιαμς.

–  spoiler alert: η ιδέα της video προβολής (την έχω δει να χρησιμοποιείται και σε πρόσφατο ανέβασμα του έργου), η σχεδόν τρίωρη διάρκεια της παράστασης.

INFO

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ηρώων Πολυτεχνείου 32
Πειραιάς
τηλ. 2104143310 

Παίζουν: Μαρία Ναυπλιώτου, Χάρης Φραγκούλης, Θεοδώρα Τζήμου, Άγγελος Τριανταφύλλου, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Αdrian Frieling 

Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Σκηνικά- Κοστούμια: Εύα Νάθενα    
Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος 
Διεύθυνση Παραγωγής: Ρένα Ανδρεαδάκη
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Ηλιάνα Καλαδάμη, Μαριλένα Κατρανίδου 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 20.30
Σάββατο: 17.30 & 21.00
Κυριακή: 19.00 

Τιμές εισιτηρίων

Διακεκριμένη: 30 €
Α’ Ζώνη: 25 € / Φοιτητικό-Ανέργων: 20 €
B’ Ζώνη: 20 € / Φοιτητικό-Ανέργων: 15 €
Γ’ Ζώνη: 15 € / Φοιτητικό-Ανέργων: 10 €