Πώς να φτιάξεις το πιο ερωτικό δείπνο για του Αγίου Βαλεντίνου
Πήγαμε στο Γλυφαδιώτικο Ramino παρέα με την influencer Βάλια Χατζηθεοδώρου για να μάθουμε -με τη βοήθεια του σεφ Χρήστου Γιατράκου- λίγη από τη μαγεία των Ιταλικών (και ερωτικών) πιάτων του.
- 12/02/2018
- Κείμενο: NouPou.gr
Το ότι «ο έρωτας περνάει από το στομάχι» είναι γνωστό τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη για εκείνους που ξέρουν και να τρώνε και να ερωτεύονται. Αν χρησιμοποιούσες μέχρι στιγμή την ατάκα προς χάριν αστεϊσμού, ήρθε η ώρα να ανεβάσεις level. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο αγγλικό περιοδικό «Appetite», συγκρίνοντας μετρήσεις, σκανάροντας τις εγκεφαλικές αντιδράσεις 20 γυναικών πριν φάνε και αφού φάνε, δείχνοντάς τους ρομαντικές φωτογραφίες, η επιστήμη απεφάνθη. Νηστικό αρκούδι δεν ερωτεύεται.
Με άλλα λόγια, η ερωτική διάθεση ανεβάζει θερμοκρασία μετά από ένα ωραίο γεύμα, κοινώς όλοι γουστάρουν ρομάντζο όταν το στομάχι είναι χορτάτο. Ένα ακόμη μικρό βήμα για την επιστήμη, ένα τεράστιο βήμα για την (εν δυνάμει) ερωτοχτυπημένη ανθρωπότητα.
Φυσικά τέτοια ευρήματα δεν πρέπει επουδενί να πηγαίνουν χαμένα. Εν όψει της γιορτής του σκανταλιάρη φτερωτού θεού λοιπόν, πήραμε την influencer Βάλια Χατζηθεοδώρου και κατευθυνθήκαμε προς το Ramino, ένα από τα πολύ αγαπημένα μας Ιταλικά εστιατόρια εδώ στο νότο.
Ευκαιρία να μάθουμε πρώτοι τι θα ετοιμάσει η διαβολεμένη φαντασία του chef Χρήστου Γιατράκου για τη μέρα που ο Βαλεντίνος έχει την τιμητική του και να κλέψουμε ιδέες (εντάξει δεν είμαστε τέτοιοι άνθρωποι, ο σεφ προθυμοποιήθηκε να δείξει στη Βάλια πώς να φτιάξει τα ερωτικά αυτά πιάτα). Δεν χάσαμε την ευκαιρία, ωστόσο, να παρακολουθήσουμε από την open κουζίνα του Ramino για να εντυπωσιάσουμε κι εμείς τα amore μας γαστριμαργικά.
Στο Valentine’s menu του Χρήστου υποβόσκει ερωτισμός αλλά χωρίς γλυκανάλατες υπερβολικές εξάρσεις ρομαντισμού.
«Δεν θέλω να τους δώσω εγώ το ερωτικό στοιχείο, δεν θέλησα να φτιάξω για παράδειγμα γλυκό fondue σοκολάτας με φράουλες για να πω ότι είναι Άγιος Βαλεντίνος, ούτε να τους βομβαρδίσω με καρδιές στα πιάτα. Θέλω να φάνε καλά και να περάσουν όμορφα σ’ αυτό το cozy περιβάλλον, με άλλα λόγια απλά να στρώσω το δρόμο, ώστε να βρουν τον ερωτισμό και τις καρδούλες μετά, μόνοι τους στο σπίτι».
Το μάθημα «Εισαγωγή στην… ερωτική κουζίνα» με μαθήτρια τη Βάλια, ξεκίνησε με gnocchi παντζάρι. «Τα gnocchi στην ουσία είναι ένας πουρές πατάτας. Βράζουμε πατάτες, προσθέτουμε παρμεζάνα, αυγά και αλεύρι, αλατοπιπερώνουμε κι έχουμε τη ζύμη. Κόβουμε στο γνωστό σχήμα των gnocchi, βράζουμε ελάχιστα και βάζουμε τη σάλτσα που επιθυμούμε. Εμείς εδώ επιλέξαμε παντζάρι για να δώσουμε το κόκκινο χρώμα του έρωτα στα gnocchi, αντικαθιστώντας το 1/3 της πατάτας με το παντζάρι.
Παίρνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε βούτυρο, 2-3 φύλλα από φρέσκο φρασκόμηλο, σπανάκι baby και τα σωτάρουμε, βάζουμε τα gnocchi, τα γυρίζουμε 2-3 φορές και αλατοπιπερώνουμε. Ο στολισμός επίσης είναι σημαντικός στο παιχνίδι των εντυπώσεων για το έτερον ήμισυ. Στο πιάτο πάει πολύ το καρύδι ή η κρέμα από κατσικίσιο τυρί. Εδώ δεν υπάρχει περιορισμός, ο καθένας μπορεί να αυτοσχεδιάσει ανάλογα με τα γούστα του».
«Είναι τόσο ωραίο σαν εικόνα που νομίζω το έχει κερδίσει το παιχνίδι πριν καν ακόμη το δοκιμάσει κανείς» μου λέει η Βάλια και είμαι σίγουρη πω μπήκε ήδη στη λίστα της για εκείνο το βράδυ.
Έπειτα το ερωτικό μενού επιβάλλει όστρακα σε ατμό Pinot Grigio. Με την κατανάλωση θαλασσινών και ιδιαίτερα οστράκων αυξάνεται στο αίμα η περιεκτικότητα ψευδαργύρου που είναι ο πρωταγωνιστής των σεξουαλικών ορμονών και σχετίζεται με τη γονιμότητα, τη σεξουαλική ικανότητα, την έλξη και τη μακροχρόνια σεξουαλική υγεία, ενώ είναι απαραίτητος για την παραγωγή τεστοστερόνης, ορμόνη που ξυπνάει την επιθυμία σε άντρες αλλά και γυναίκες.
Καλά πάει το σχέδιο του Βαλεντίνου μέχρι στιγμής. Η Βάλια στο τέλος θα ερωτευτεί τον σεφ.
Η συνέχεια του μενού βυθίζει τη Βάλια στην κρεμώδη γεύση ενός Risotto Gorgonzola με αχλάδι. «Για 2 μερίδες χρειαζόμαστε 200 γραμμάρια ρύζι αρμπόριο, μισό κρεμμύδι, ελάχιστο σκόρδο, λευκό κρασί, ζωμό λαχανικών, ώριμα αχλάδια, τώρα που είναι η εποχή τους, γκοργκονζόλα ντόλτσε, που δεν έχει μεγάλη ωρίμανση, είναι πιο μαλακή και πιο γλυκιά. Σ’ ένα τηγάνι βάζουμε βούτυρο, σκόρδο και κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε το ριζότο και σωτάρουμε ελαφρά.
Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε ζεστό ζωμό. Στο εικοσάλεπτο περίπου πρέπει να έχει χυλώσει, ρίχνουμε 3 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα και μια κουταλιά βούτυρο. Πριν σερβίρουμε προσθέτουμε κομματάκι γκοργκονζόλα και φλούδες ή κομματάκια αχλαδιού ξεφλουδισμένου. Τις φλούδες μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για ντεκόρ».
Ως εναλλακτική γι’ αυτούς που θέλουν το κρεατάκι το καλό, είναι ένα πιάτο Rib Eye Steak με πουρέ πατάτας, καπνιστό provolone και pasta tartufata.
«Ο πουρές που θα σερβίρουμε εκείνη τη μέρα είναι αρωματισμένος με πάστα τρούφας και μανιταριών, μέσα στον οποίο έχουμε βάλει τυρί provolone και τα έχουμε κρυώσει μαζί, αφού τους δώσαμε ένα στρογγυλό σχήμα και στη συνέχεια το πανάραμε. Στην ουσία είναι μια πατατοκροκέτα, απ’ έξω με τραγανή κρούστα και με μαλακή γέμιση στο εσωτερικό. Ναι θα έλεγα, δε γίνεται εύκολα στο σπίτι, οπότε η Βάλια μπορεί να κάνει ένα απλό πουρέ πατάτας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τυριά, καπνιστό provolone ή παρμεζάνα.
Το rib eye το αλατοπιπερώνουμε σ’ ένα καυτό τηγάνι. Δίνουμε χρώμα κι από τις δύο μεριές. Την ώρα που ψήνεται μπορούμε να βάλουμε 2-3 σκελίδες σκόρδου, ένα κλαδάκι δενδρολίβανο και θυμάρι και μια κουταλιά βούτυρο και γυρνώντας το στο τηγάνι να το βρέχουμε με το βούτυρο για να δώσουμε άρωμα και χρώμα. Αφού καραμελώσει να το τελειώσουμε στο φούρνο, ανάλογα με το πόσο ψημένο το θέλουμε. Στο σπίτι δεν πειράζει να πάρουμε κι ένα μαχαιράκι και να κρυφοκοιτάξουμε μέσα».
Ένα πιάτο με μια ωραία μπριζόλα θα έλεγα πως δεν περνάει απαρατήρητη. Μ’ ένα κόκκινο κρασί είναι ό,τι πρέπει.
Αν τώρα σου φαίνονται δύσκολα τα παραπάνω πιάτα, μη σκας! Μια κράτηση στο Ramino (που σημαίνει μικρό χάλκινο μαγειρικό σκεύος στα Ιταλικά για να μην αναρωτιέσαι) αυτό το cozy αλλά ταυτόχρονα εστέτ χώρο Ιταλικής γαστρονομίας είναι αρκετή για να σε γεμίσει κυριολεκτικά και μεταφορικά με ερωτισμό!
Άλλωστε ο γλυκός του επίλογος περιλαμβάνει pavlova. Ένα επιδόρπιο που πήρε το όνομά του από τη διάσημη Ρωσίδα μπαλαρίνα Άννα Πάβλοβα, δεν μπορεί παρά να ολοκληρώσει μια βραδιά γεμάτη χάρη και ομορφιά. Και ας μην ξεχνάμε και την Ιταλική φινέτσα. Παθιασμένος (γαστριμαργικός) συνδυασμός.
Επίσης μην ξεχνάς ότι κάθε πιάτο του Valentine’s menu συνοδεύεται από επιλεγμένα Ιταλία κρασιά. Ένα wine pairing, με διαφορετικό κρασί για κάθε πιάτο, που κάνει τη διαφορά.
Ramino: Αγγ. Μεταξά 34, Γλυφάδα, τηλ. 210-8944430 / Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά από 12.00-24.00, www.facebook.com/raminoresto, http://www.raminoresto.gr/
To μενού για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου