NEWSROOM

Σαρωνικός και μαζούτ: Να μπούμε στη θάλασσα φέτος;

Το  Nou-Pou.gr ρώτησε τους Δήμους και Δημάρχους των νοτίων προαστίων, προκειμένου να λάβει κάποιες υπεύθυνες απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς για το συγκεκριμένο ερώτημα.

Μόλις πέρυσι τον Σεπτέμβριο τα μπάνια μας στις θάλασσες της Αττικής διεκόπησαν απότομα με τον πιο δυσάρεστο τρόπο. Η πετρελαιοκηλίδα μαύρισε τις περισσότερες ακτές και οι Δήμαρχοι των νοτίων προαστίων αιφνιδιάστηκαν μεν αλλά προχώρησαν άμεσα και με δικά τους μέσα, σε ενέργειες αναχαίτισής της.

Όποιος πήγε έστω για βόλτα εκείνες τις ημέρες σε κάποια παραλία των νοτίων προαστίων, θα είδε το λάδι που άφηνε το μαζούτ στη θάλασσα και τα ολόκληρα μαύρα κομμάτια που ξέβραζε το νερό στην αμμουδιά. Για να μη θυμίσουμε την έντονη μυρωδιά πετρελαίου σε όλη την περιοχή…

Φέτος λοιπόν είμαστε αρκετοί αυτοί που αναρωτιόμαστε αν μπορούμε να κολυμπήσουμε άφοβα στις παραλίες του Φαλήρου και Αλίμου, του Ελληνικού και της Γλυφάδας, της Βούλας, της Βουλιαγμένης, του Καβουρίου και της Βάρκιζας. Το NouPou ζήτησε από τους Δήμους και Δημάρχους των Νοτίων Προαστίων να απαντήσουν στο συγκεκριμένο ερώτημα.

Δήμος 3Β: «Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ για μετρήσεις. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα νερά είναι μολυσμένα.»

Ο Δήμος Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης λειτούργησε άμεσα και δραστικά όταν η πετρελαιοκηλίδα έφτασε να μαυρίζει τα νερά της Γλυφάδας, “υψώνοντας” ένα ειδικό φράγμα από το ΠΙΚΠΑ έως το μικρό νησάκι που φαίνεται από το Δημαρχείο της Βούλας. Έτσι η πετρελαιοκηλίδα δεν “πέρασε” στις θάλασσες της περιοχής.

Το κόστος ήταν εξαιρετικά μεγάλο, αλλά ο Δήμος δεν το διαπραγματεύτηκε και προχώρησε “ακόμη και με τους πόρους που δεν είχε”. Σήμερα ο Δήμος 3Β έχει μιλήσει με μηχανικούς και ζήτησε από το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών) γραπτή επιβεβαίωση ότι τα νερά δεν είναι μολυσμένα βάσει μετρήσεων. Η επίσημη απάντηση του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ έχει ως εξής:

Σε απάντηση του εγγράφου σας που εστάλη στις 12. 04. 2018, σάς ενημερώνουμε ότι όπως έχει ήδη ανακοινωθεί στους αρμόδιους Υπουργούς, το ΕΛ. ΚΕ. ΘΕ στα πλαίσια της μελέτης των επιπτώσεων της διαρροής του πετρελαίου στο Σαρωνικό κόλπο προτίθεται να πραγματοποιήσει προληπτική παρακολούθηση της ποιότητα των παράκτιων υδάτων κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο 2018, με τη διενέργεια δειγματοληψιών θαλασσίων υδάτων και μετρήσεων ολικών πετρελαϊκών και πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων. Οι δειγματοληψίες θα λάβουν χώρα την τελευταία εβδομάδα έκαστου μήνα σε εκτεταμένο δίκτυο παράκτιων σταθμών του Σαρωνικού κόλπου. Στα όρια της δικαιοδοσίας του δήμου σας, θα εξεταστούν οι θέσεις Ασκληπείο Βούλας (ακτή έναντι πλατείας Ελευθερίου Βενιζέλου, Δημαρχείο Βούλας, Μεγάλο Καβούρι, Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης, Πλαζ Βουλιαγμένης, Λιμανάκια Βουλιαγμένης και Ναυτικός Όμιλος Βάρκιζας.

Το ΕΛ. ΚΕ. ΘΕ σημειώνει επίσης ότι αν ο Δήμος επιθυμεί να εξεταστούν περαιτέρω θέσεις, να ενημερώσει το Κέντρο όπως επίσης ότι θα υπάρξει γραπτή ενημέρωση με τα αποτελέσματα της κάθε μέτρησης ξεχωριστά.

Παράλληλα ο Δήμος 3Β παρακολουθεί τη θάλασσα και μέσω των περιπολιών, που γίνονται τακτικά, παραλιακά. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα νερά είναι μολυσμένα. Το καλό, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι τέτοιου είδους μόλυνση φαίνεται. Δεν πρόκειται για κωλοβακτηρίδια, τα οποία δεν είναι ορατά, αλλά για πετρέλαιο που φαίνεται σαν λάδι στο νερό της θάλασσας και για μαύρα κομμάτια αυτού. Τέλος η ίδια η γεωγραφική θέση της Βουλιαγμένης και της Βάρκιζας βοήθησαν στη μη μόλυνση των νερών εκεί, συνδυαστικά με το φράγμα που τοποθετήθηκε.

Γιώργος Παπανικολάου, Δήμαρχος Γλυφάδας: “Πλέον, η παραλία μας είναι όπως και πριν: Καθαρή, λειτουργική και φιλόξενη για όλους”

Σε σχετική συνέντευξή του στο Nou-Pou.gr ο Γιώργος Παπανικολάου, Δήμαρχος Γλυφάδας, είχε δηλώσει «Νομίζω ότι την Άνοιξη θα καταφέρουμε να πάρουμε ξανά τη Γαλάζια Σημαία κι αυτός είναι ο πιο άμεσος τρόπος για να αρθεί κάθε αμφιβολία αν τα νερά είναι καθαρά.» Και πράγματι, έτσι έγινε. Η παραλία της Γλυφάδας βραβεύτηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά με Γαλάζια Σημαία. Το πλέον αναγνωρίσιμο παγκοσμίως οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές θα τοποθετηθεί και επισήμως για τη φετινή χρονιά στην πρώτη, στη δεύτερη και στην τρίτη παραλία του Δήμου, που κατάφεραν να ανταποκριθούν στις πλέον απαιτητικές προϋποθέσεις των 33 κριτηρίων που θέτει το Πρόγραμμα. Πλέον η Γλυφάδα διαθέτει τις τρεις από τις 20 συνολικά γαλάζιες σημαίες σε όλη την Αττική. Απαντώνται έτσι οι ανησυχίες όλων των λουομένων, που μπορούν να κάνουν άφοβα μπάνιο.

«Η βράβευση αυτή είναι η πιο σημαντική και ξεχωριστή που έχουμε λάβει, γιατί με αυτή τη βράβευση διώχνουμε οριστικά το μαύρο που μπήκε πέρυσι το φθινόπωρο στη ζωή μας με τη ρύπανση από το “Αγία Ζώνη” και στη θέση του και πάλι βάζουμε το παγκόσμιο σύμβολο της οικολογίας και της ποιότητας των ακτών, τη γαλάζια σημαία. Είναι ένα σπουδαίο νέο για την πόλη μας, που απαντάει τελεσίδικα στην αγωνία όλων μας: Πλέον, η παραλία μας είναι όπως και πριν: Καθαρή, λειτουργική, φιλόξενη για όλους», δήλωσε ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, που παρευρέθηκε στην εκδήλωση για την ανακοίνωση των βραβεύσεων του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» για το 2018, στο Άστρος Κυνουρίας, που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.

«Από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο καθημερινά κάναμε τα πάντα για να καθαρίσουμε τις ακτές μας από τη θαλάσσια ρύπανση, για να μετράμε διαρκώς την ποιότητα των υδάτων και ταυτόχρονα να εκπληρώσουμε και τα 33 αυστηρά κριτήρια του προγράμματος: Καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων, προσβασιμότητα σε ΑΜΕΑ και πολλά ακόμα», συμπλήρωσε ο κ. Παπανικολάου.

Διονύσης Χατζηδάκης, Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου: “Η παραλία του Φαλήρου από το ΕΔΕΜ μέχρι το Φλοίσβο είναι καθαρή, όπως αποδεικνύουν οι επίσημες μετρήσεις.”

Ο Δήμαρχος Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης, ενημερώνει τους πολίτες και επισκέπτες του Δήμου του ότι “μετά από την απόφαση και την έγγραφη γνωστοποίηση από το Υπουργείο Υγείας ότι η παραλία του Φαλήρου από ΕΔΕΜ μέχρι το Φλοίσβο είναι καθαρή, έγινε άρση της απαγόρευσης της κολύμβησης. Όπως ακριβώς μας υπέδειξαν οι μετρήσεις.”, κλείνοντας με την προτροπή- για τους πιο δύσπιστους- να ζητήσουμε τις μετρήσεις του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ που το αποδεικνύουν.

Βασίλης Κρητικός, Αντιδήμαρχος Ελληνικού- Αργυρούπολης: “Κατόπιν δικής μας προσπάθειας να ενημερωθούμε για την καταλληλότητα των υδάτων, τα Υπουργεία Υγείας και Ναυτιλίας διαβεβαιώνουν ότι οι θάλασσες είναι καθαρές.”

Το NouPou.gr μίλησε με τον Αντιδήμαρχο Ελληνικού- Αργυρούπολης, Βασίλη Κρητικό, ο οποίος τόνισε ότι έχουν λάβει κάθε απαραίτητη διαβεβαίωση και μάλιστα γραπτά, από τους αρμόδιους φορείς και τις εμπλεκόμενες αρχές ότι οι παραλίες είναι καθαρές μέσα και έξω. “Κατόπιν δικής μας προσπάθειας για ενημέρωση σχετικά με την καταλληλότητα των υδάτων, μπορούμε πλέον με σιγουριά να υποδεχθούμε τους λουόμενους και να ξεκινήσουμε άμεσα τα μπάνια μας στη θάλασσα. Μάλιστα έχουμε ήδη οργανώσει τις πρώτες εκδρομές με λεωφορεία προς τις παραλίες μας και την καθιερωμένη πλέον ενέργειά μας για τον καθαρισμό των παραλιών στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των πολιτών.”