STORIES

Αύξηση στο σουβλάκι: Πώς αντιδρούν οι νότιοι ψητοπώλες;

Προβληματισμένοι δηλώνουν οι περισσότεροι επιχειρηματίες στον τομέα της εστίασης για το αν και κατά πόσο η αύξηση στην τιμή του χοιρινού κρέατος, σημαίνει και αύξηση στο τελικό τους προιόν, το σουβλάκι.

Μεγάλος ντόρος έχει γίνει τις τελευταίες μέρες για την αύξηση της τιμής στο τυλιχτό σουβλάκι από 1ης Μαΐου. Σύμφωνα μάλιστα με το υπό ίδρυση Σωματείο Ψητοπωλών η τιμή του αναμένεται να φτάσει έως τα τρία ευρώ. Η αύξηση από 10% έως 15% που αναμένεται να δουν οι καταναλωτές οφείλεται στην αύξηση της τιμής του χοιρινού κρέατος  σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς οι αναλυτές προβλέπουν ότι η αύξηση αυτή θα διαρκέσει πολλά χρόνια λόγω της εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Κίνα, τον μεγαλύτερο παραγωγό και καταναλωτή του συγκεκριμένου κρέατος στον κόσμο. Εφόσον παρατηρηθεί περιορισμός της προσφοράς στις ευρωπαϊκές αγορές, αναμένεται να επηρεαστεί και η τιμή στο σουβλάκι στην Ελλάδα, η τιμή του οποίου θα αυξηθεί. Σε ποιο βαθμό λοιπόν θα επηρεαστεί η τιμή του χοιρινού κρέατος και κατ’ επέκταση και η τιμή στο σουβλάκι θα εξαρτηθεί από το πόσο θα αυξηθούν οι διεθνείς τιμές, από το αν θα παρατηρηθεί περιορισμός της προσφοράς στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς θα αυξάνονται οι εξαγωγές προς την Κίνα και αν θα αντισταθμιστεί η άνοδος της τιμής από στροφή των καταναλωτών προς άλλα είδη κρέατος. Μάλιστα, η προαναγγελία αυξήσεων στο σουβλάκι, προκάλεσε την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεδομένου ότι η εναρμονισμένη πρακτική επιχειρήσεων για τον καθορισμό των τιμών πώλησης απαγορεύεται από τη νομοθεσία.

Πώς αντιδρούν σ’ αυτή την προοπτική αύξησης  οι ψητοπώλες των Νοτίων Προαστίων;

Νίκος Γεωργόπουλος- Ψητοπωλείο “Λότζα“, Ηλιούπολη

“Καταρχάς για μένα είναι επιβεβλημένη μία αύξηση της τιμής στο σουβλάκι. Είναι ένα έδεσμα που αντικαθιστά ένα πλήρες γεύμα και για μας τους ψητοπώλες έχει γίνει ασύμφορο σαν πρώτη ύλη. Σκεφτείτε ότι για να σερβίρουμε ένα σουβλάκι πρέπει να γίνουν 20 κινήσεις. Καθεμία απ’ αυτές τις κινήσεις είναι και ένα υλικό που χρησιμοποιούμε. Για παράδειγμα η πατάτα ακρίβυνε κατά 20 λεπτά, το χοιρινό κατά 1 ευρώ, το κοτόπουλο κατά 50 λεπτά… Ακόμα και το κρεμμύδι έχει ακριβύνει. Εμείς στην περιοχή μας στην Ηλιούπολη, συμφωνήσαμε όλα τα μαγαζιά να έχουμε μία πάγια διαφορά στο σουβλάκι μας στα 10 λεπτά . Παίζει ρόλο φυσικά και η ποσότητα. Τόσο καιρό προσφέρουμε στον κόσμο ένα πλήρες και οικονομικό γεύμα. Ένα γεύμα που οι ψητοπώλες έχουν ευτελίσει στο μυαλό τους. Ήρθε η ώρα να δούμε και την πλευρά των ψητοπωλών”.

Χρήστος Ζάχος- Zaxos Grill, Βουλιαγμένη

“Για μας ως κατάστημα φαίνεται λογική αυτή η αύξηση.  Τα πάγια έξοδα που αφορούν στο σουβλάκι έχουν αυξηθεί -τα κρέατα, τα προϊόντα της λαχαναγοράς, υπήρχαν και 1-2 χρόνια που απορροφήσαμε τις αυξήσεις αυτές και δεν πέρασαν στους πελάτες. Σε ό,τι αφορά στο Zaxos Grill που δεν είμαστε χθεσινοί, 40 χρόνια είμαστε γνωστοί για την ποιότητα μας, η τιμή στο σουβλάκι μας -2,20 ευρώ- είναι κάτι παραπάνω από value for money.  Εμείς δεν σκοπεύουμε να το αυξήσουμε στα 3 ευρώ. Από 2,20 το πολύ να φτάσει στα 2,50 -2,80 στο τραπέζι”.

Χρήστος Τσαρούχας- “Ο Πρόεδρος”, Άλιμος

 “Ήταν απόλυτα αναμενόμενη η αύξηση αυτή. Από τη στιγμή που αυξάνεται η τιμή στην πρώτη ύλη, αυξάνεται και η τιμή στο τελικό προϊόν. Απ’ ότι συζητήσαμε και με άλλους ψητοπώλες η αγορά θα αυξήσει το σουβλάκι κατά 15% που σημαίνει κατά 20 με 30 λεπτά. Έγινε πολύ φασαρία για το τίποτα γιατί έτσι κι αλλιώς όταν αυξήθηκε ο ΦΠΑ στο 24% απορροφήθηκε από εμάς και δεν έφτασε ποτέ στην τσέπη του πελάτη”.

Στέλιος Μαγκιάφας- “Πάρις Σουβλάκια“, Άλιμος

 “Εμείς θα ανεβάσουμε την τιμή στο σουβλάκι από τα 2,20€ στα 2,40€. Έγινε πολυς ντόρος για κάτι που ήταν πολύ λογικό να συμβεί από τη στιγμή που αυξήθηκε η τιμή του χοιρινού, είναι και Πάσχα πάντα “τσιμπάνε” οι τιμές προς τα πάνω. Η γνώμη μου είναι ότι η τιμή δε θα ανέβει πάνω από τα 2,60€. Οι αυξήσεις θα είναι από μηδενικές έως ελάχιστες και για όσους μπορούν να το κάνουν γιατί  για τα συνοικιακά σουβλατζίδικα αυτό δεν είναι εύκολο”

Τάσος Κλεισιάρης- “Το Στέκι του Τρικαλινού”, Ελληνικό

“Aπ’ ότι θυμάμαι, 50 χρόνια που βρίσκομαι στο χώρο της εστίασης, κάθε χρόνο αυτή την εποχή, πάντα γίνονται αυξήσεις, προβάλλοντας κάποια αφορμή. Φέτος αυτή η αφορμή είναι η αύξηση της τιμής του χοιρινού σε παγκόσμιο επίπεδο. Όταν υπάρχει αύξηση της τιμής της πρώτης ύλης, γιατί υπάρχει έλλειψη, φυσικά και θα πρέπει να γίνει μια σχετική αύξηση και στο σουβλάκι.  Θεωρώ, ωστόσο, υπερβολική την αύξηση στα 3€. Εμείς στο μαγαζί έχουμε το σουβλάκι στα 2€ και θα το πάμε στα 2,20€. Δεν γίνεται να το πάμε παραπάνω. Η τιμή της πρώτης ύλης, του χοιρινού, ανέβηκε 50 λεπτά, δεν μπορείς να ανεβάσεις λοιπόν το τελικό προϊόν περισσότερο από 20 λεπτά. Με δεδομένο μάλιστα ότι το σουβλάκι θεωρείται και το “φαγητό των φτωχών”, θα ήταν εκμετάλλευση κάποια μεγαλύτερη αύξηση”.