INTERVIEWS

Ανδρέας Κονδύλης: «Λέω στον εαυτό μου ότι με τίποτα δεν πρέπει να χάσουμε το “φρόνημα”, επειδή ήρθε το αιφνίδιο, το πέρα από κάθε πρόβλεψη»

Ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης μιλάει στο NouPou για τη μάχη με τον κορονοϊό και την καθημερινότητά του εν μέσω πανδημίας.

 

Πριν από λίγους μήνες ο Ανδρέας Κονδύλης επανεκλέχτηκε θριαμβευτικά Δήμαρχος Αλίμου για δεύτερη τετραετία – και μάλιστα από τον πρώτο κύκλο των εκλογών.

Αυτήν την περίοδο καλείται να δώσει τη μεγαλύτερη μάχη για το Δήμο του, προκειμένου να προστατεύσει τους δημότες από την πανδημία του κορονοϊού.

Εμείς του ζητήσαμε να μοιραστεί τις σκέψεις του για όσα αντιμετωπίζει ο Δήμος, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που πήρε ως Δήμαρχος, αλλά και πώς αντιμετωπίζει ο ίδιος αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση.

Ο Δήμαρχος Αλίμου μέσα από τα δικά του λόγια:

«Διότι το αιφνίδιον και το απροσδόκητον και το παρά πάντα υπολογισμόν ερχόμενον καταβάλλει το φρόνημα, πράγμα που συνέβη και με σας, και ένεκα άλλων αιτιών και προ πάντων ένεκα της νόσου».

Όχι, δεν είναι κάποιος σύγχρονος πολιτικός που μιλά για τον κορονοϊό των ημερών μας. Είναι ο Περικλής που μιλά στους Αθηναίους εν μέσω λοιμού κι ενώ έχει αρχίσει ο Πελοποννησιακός Πόλεμος. Αρκετά βράδια, μετά το Δημαρχείο, καθώς «Μένουμε Σπίτι», καταφεύγω και πάλι στον συντοπίτη μου, τον Θουκυδίδη τον Αλιμούσιο, κι όπως μικρότερος μελετούσα γραμμή γραμμή τον «Επιτάφιο», τώρα γραμμή γραμμή διαβάζω για τον λοιμό της Αθήνας, σε μετάφραση του Ελευθέριου Βενιζέλου. Και λέω στον εαυτό μου ότι αυτό είναι, ότι με τίποτα δεν πρέπει να χάσουμε το «φρόνημα», επειδή ήρθε το αιφνίδιο, το απροσδόκητο και το πέρα από κάθε πρόβλεψη.

Αναπόφευκτα, εποχή ενδοσκόπησης και αναστοχασμού. Ο φόβος για το άγνωστο, η αξιολόγηση του τρόπου ζωής μας μέχρι πριν ένα μήνα, τα συνήθη, τα αυτονόητα, που τώρα μπαίνουν στην κρησάρα, οι ήχοι που είναι πια διαφορετικοί, η ατομική ευθύνη, η πολιτική ευθύνη, οι αντιφάσεις…

Σκέφτομαι πολύ τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο Χαρδαλιά, το προσωπικό των νοσοκομείων, τους εργαζόμενους στην καθαριότητα που μαζεύουν από το δρόμο τις μάσκες και τα γάντια των ασυνείδητων, τα κορίτσια στα ταμεία των σούπερ μάρκετ και τόσους άλλους που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Και λέω, να’ το το φρόνημα, είναι εδώ. Θα τα καταφέρουμε!

Το κράτος μάς εξέπληξε ευχάριστα με τα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε. Το ίδιο έπραξαν και οι Δήμοι και γι’ αυτό θαρρώ ότι για πρώτη φορά συνειδητοποιούμε πόσο πολύτιμα χρήσιμη μπορεί να είναι η Αυτοδιοίκηση για τον κάθε πολίτη. Ποιος θα μπορούσε να οργανώσει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τη «βοήθεια στο σπίτι», αν όχι ο κάθε Δήμος; Το δικό μας πρόγραμμα το ονομάσαμε «Στο πλάι σας με ένα τηλεφώνημα», με τρεις τηλεφωνικές γραμμές, για να εξυπηρετούμε συμπολίτες μας που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να βγουν για αγορά φαρμάκων και τροφίμων. Επίσης, τα είδη του Κοινωνικού Παντοπωλείου παραδίδονται κι αυτά κατ’ οίκον στους ωφελούμενους. Δημιουργήσαμε γραμμή τηλεφωνικής ψυχοκοινωνικής στήριξης και στην ιστοσελίδα του Δήμου υπάρχουν συγκεντρωμένα όλα τα καταστήματα της πόλης του Αλίμου που κάνουν delivery, προτεινόμενοι ιστότοποι για δωρεάν ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων αλλά και βίντεο για το πώς πετάμε γάντια και μάσκες. Το Κοινωνικό μας Φροντιστήριο ήταν το πρώτο που έγινε διαδικτυακό και φυσικά από τις πρώτες μας ενέργειες ήταν η εθελοντική αιμοδοσία.

Αισιοδοξώ. Με ψυχραιμία, εγρήγορση, πειθαρχία και φρόνημα υψηλό… ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ.