INTERVIEWS

Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου: «Το τιτάνιο και πολυδιάστατο έργο που επιτελείται αυτές τις ημέρες, ειλικρινά δεν έχει προηγούμενο»

Οι δήμαρχοι των νοτίων μιλάνε για τη μάχη με τον κορονοϊό και την καθημερινότητά τους εν μέσω της πανδημίας

Λίγους μήνες μετά την (πρώτη) ορκομωσία του ως Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, ο Γιάννης Φωστηρόπουλος καλείται να οχυρώσει σωστά την πόλη του λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Εμείς του ζητήσαμε να μοιραστεί τις σκέψεις του για όσα αντιμετωπίζει ο Δήμος, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που πήρε ως Δήμαρχος, αλλά και πώς αντιμετωπίζει ο ίδιος αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση.

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου μέσα από τα δικά του λόγια:

“Όλη η ανθρωπότητα και φυσικά και εμείς εδώ αντιμετωπίζουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους, μια κατάσταση που οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε ξαναζήσει. Μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που καλούμαστε όλοι να διαχειριστούμε με την απαιτούμενη ωριμότητα και σοβαρότητα προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τις όποιες αρνητικές συνέπειες.

Είναι οι ώρες όπου κρίνονται η αλληλεγγύη, η προσφορά, η πειθαρχία και κυρίως η κοινωνική και ατομική συμπεριφορά όλων.

Είναι ένας πολυμέτωπος αγώνας κατά μιας νόσου που ενέσκηψε με χαρακτήρα πανδημίας και που εκτός της υγειονομικής και ιατρικής διάστασης ανέδειξε οικονομικές, ψυχολογικές και κοινωνικές πτυχές οι οποίες πιστεύω ότι σε βάθος χρόνου θα μας απασχολήσουν πολύ περισσότερο από αυτή την ίδια την ασθένεια.

Άλλωστε, μετά το αρχικό σοκ, πιο έντονα τις τελευταίες ημέρες, έχουν αρχίσει να γίνονται αντιληπτές οι οικονομικές συνέπειες που προκαλούνται. Και αυτές, σε κάποιο μέρος και όχι σε όλη την έκταση τους, κάτι που θα καταστεί πλήρες και ολοκληρωμένο μόνο όταν πλησιάσουμε σαν ανθρωπότητα και κοινωνία στο τέλος της περιπέτειας.

Τα όποια περαιτέρω σχόλια είναι περιττά. Οι συνθήκες είναι ακραίες και τα μέτρα που ελήφθησαν και που ενδεχομένως να ληφθούν πρέπει να είναι δυναμικά, αποφασιστικά και κυρίως ουσιώδη.

Εάν τα παραπάνω ισχύουν για την Κεντρική Κυβέρνηση και τις Δημόσιες Αρχές, πολύ περισσότερο πρέπει να χαρακτηρίζουν την Αυτοδιοίκηση, τον εγγύτερο προς τον πολίτη θεσμό.

Στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου από την πρώτη στιγμή της κρίσης κινητοποιηθήκαμε με ψυχραιμία, συντονισμό και απόλυτη συνεργασία με την Πολιτεία και την επιστημονική κοινότητα και λάβαμε σειρά μέτρων τα οποία συνεχώς επικαιροποιούνται και αναπροσαρμόζονται ανάλογα τις συνθήκες και τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων.

Ήμασταν από τους πρώτους Δήμους Πανελλαδικά που κλείσαμε τα ΚΑΠΗ μας καθώς, έχοντας εκτιμήσει σωστά, δώσαμε ιδιαίτερο βάρος στην προστασία των ηλικιωμένων συμπολιτών μας. Παράλληλα έγκαιρα αναστείλαμε όλες τις μαζικές εκδηλώσεις – πολιτιστικές, αθλητικές, ενημερωτικές  και με την εξέλιξη της κατάστασης προχωρήσαμε στο κλείσιμο όλων των δημοτικών αθλητικών και πολιτιστικών δομών. Δώσαμε βαρύτητα στην προστασία του προσωπικού μας με αυξημένα μέτρα και μέσα υγιεινής καθώς κύριο μέλημά μας είναι ο Δήμος και οι άνθρωποί του να σταθούν όρθιοι στη δύσκολη αυτή περίοδο ώστε με τη σειρά τους να μπορούν να προσφέρουν αυτές τις δύσκολες στιγμές. Τις σημαντικές υπηρεσίες της καθαριότητας και της αποκομιδής των απορριμμάτων καθώς και της απολύμανσης των δημόσιων χώρων, της προσφοράς και της συνδρομής στις ευαίσθητες ομάδες μέσω της δομής Βοήθειας στο Σπίτι που εξυπηρετεί συμπολίτες μας που είναι άποροι, δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από τις οικίες τους και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις βασικές τους ανάγκες.

Το Κοινωνικό μας Παντοπωλείο και το Κοινωνικό μας Συσσίτιο που επίσης λειτουργεί κανονικά ενώ και οι υπηρεσίες μας αναπροσάρμοσαν τις διαδικασίες τους προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν την ανάγκη μετακίνησης των Δημοτών προς το Δημαρχείο , τα ΚΕΠ και τις άλλες υπηρεσίες.

Παράλληλα προχωρήσαμε σε προληπτικές απολυμάνσεις δρόμων, πλατειών και δημόσιων χώρων  και ενεργοποιούμε τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης μέσω των κοινωνικών μας δομών, διευρύνοντας τις δράσεις μας για τις ευπαθείς ομάδες αξιοποιώντας όλα τα μέσα και στρατεύοντας σε αυτή την προσπάθεια τους εθελοντές που προσφέρθηκαν να μας υποστηρίξουν.

Το τιτάνιο και πολυδιάστατο έργο που επιτελείται αυτές τις ημέρες, ειλικρινά δεν έχει προηγούμενο. Και όλα αυτά με μειωμένο προσωπικό λόγω των ειδικών συνθηκών τις οποίες βιώνουμε όλοι μας καθώς οι Δήμοι είναι από τις ελάχιστες δημόσιες υπηρεσίες που δεν έχουν την πολυτέλεια να υπολειτουργούν.

Και εάν οι Δήμοι είναι αυτοί που κατά γενική ομολογία κράτησαν την Κοινωνία όρθια τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια της κρίσης, σε αυτή την συγκυρία καλούμαστε να αναμετρηθούμε με μια πραγματικότητα πολύ πιο δύσκολη και απαιτητική.

Στο Παλαιό Φάληρο εγώ και οι συνεργάτες μου αλλά και το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων αυτό κάνουμε από την πρώτη στιγμή και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε όσο χρειαστεί, για όποιον χρειαστεί, δίπλα  στους πολίτες, με στόχο την ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή.

Η μάχη με τον Κορoνοϊό είναι συνεχής και απαιτεί εκτός των άλλων οργάνωση, αυτοσυγκράτηση, πειθαρχία και σε πολλές περιπτώσεις ευελιξία προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα συνεχώς νέα προβλήματα που ανακύπτουν. Θέλω όμως να γνωρίζουν όλοι, ότι ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου είναι από τους θεσμούς και τους μηχανισμούς που βρίσκονται στην προμετωπίδα της αντιμετώπισης του προβλήματος και τολμώ να πω, χωρίς να εφησυχάζουμε,ότι μέχρι στιγμής και με την συνεργασία και των δημοτών τα καταφέρνουμε.

Η επιτυχημένη αιμοδοσία που πραγματοποιήσαμε πρόσφατα, η μεγάλη και αυθόρμητη ανταπόκριση του κόσμου και η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά που αναδείχτηκε από όλους τους συμμετέχοντες, μας γεμίζουν αισιοδοξία και δύναμη. Δύναμη ώστε καθημερινά να ξεκινάμε πρώτοι την μάχη και να φεύγουμε τελευταίοι.

Με μόνο αντάλλαγμα, το χαμόγελο του παιδιού, την ευχή της γιαγιάς και το νεύμα του άπορου που εξυπηρετούνται  και υποστηρίζονται από το Κοινωνικό μας Παντοπωλείο και Συσσίτιο και οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνοi”.