STORIES

Golden Visa: Τα νότια προάστια πόλος έλξης για τους επενδυτές

Αλματώδη αύξηση που αγγίζει το 46% σημείωσε το 2018, το επιτυχημένο πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα», που χορηγεί άδειες διαμονής σε επενδυτές από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι αγοράζουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Πόλος έλξης και τα νότια προάστια, τα οποία προτιμούν Άραβες, Κινέζοι και Τούρκοι, εκτοξεύοντας τις τιμές των ακινήτων.

 

 

Της Ελένης Παλαιολόγου

«Φλέβα χρυσού», στην μέχρι σήμερα βαλτωμένη αγορά ακινήτων, φαίνεται πως χτύπησε το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα», καθώς, όπως αποκαλύπτουν τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπήρξε αύξηση 46% στις χορηγήσεις βίζα καθώς εκδόθηκαν συνολικά 3.892 άδειες, έναντι 2.493 αδειών  το 2017 (1399 νέες άδειες έναντι 961 αδειών το 2017 ).

Ενθαρρυντικά είναι άλλωστε και τα στοιχεία για το 2019, καθώς στο πρώτο κιόλας τρίμηνο του έτους, αξιοποίησαν το πρόγραμμα 262 ξένοι επενδυτές  φτάνοντας έτσι τις 4154 άδειες από την έναρξη του προγράμματος. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε μόλις μερικά χρόνια πριν-το 2013-με 21 άδειες κι από τότε υπάρχει διαρκής αύξηση, 444 το 2014, 949 το 2015, 1.532 το 2016, 2.493 το 2017 και 3.892 άδειες το  2018. Αν σε αυτόν τον αριθμό προστεθούν και τα μέλη των οικογενειών των επενδυτών στα οποία χορηγήθηκε άδεια διαμονής φτάνουμε  στα 11.445 άτομα.

Ποιοι αγοράζουν ακίνητα και σε ποιες περιοχές;

Τα στοιχεία του Υπουργείου για την εθνικότητα των αγοραστών αλλά και τις προτιμήσεις τους, αποκαλύπτουν μία νέα «φυλή» επενδυτών, με πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις και καλή γνώση της εγχώριας αγοράς. Πρώτοι στη λίστα είναι οι Κινέζοι, καθώς αγόρασαν 2.416 ακίνητα που αποτελούν το 58,16% των συνολικών αγορών. Ακολουθούν οι Ρώσοι με 428 άδειες, οι Τούρκοι 402, οι Αιγύπτιοι 129 ,οι Λιβανέζοι 122, οι Ιρανοί 87, οι Ουκρανοί 84, οι Ιρακινοί 80, οι Ιορδανοί 69, οι Σύριοι 55 και άλλες χώρες 282.

Όσο για τις πόλεις που επιλέγουν για τις επενδύσεις τους, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αθήνα με 1.542 κι ακολουθούν Πειραιάς 1.047, Παλλήνη 673, Πολύγυρος 205,Χανιά 158, Θεσσαλονίκη 128, Κέρκυρα 60, Κόρινθος 53, Ερμούπολη 51, Λευκάδα 39 και άλλες περιοχές 198.

Οι προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα Golden Visa

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις η ελάχιστη αξία της ακίνητης περιουσίας της κατά το χρόνο κτήσης της καθώς και το συνολικό συμβατικό μίσθωμα των μισθώσεων ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών κατοικιών, καθορίζεται σε 250.000 ευρώ και καταβάλλεται ολοσχερώς κατά την υπογραφή του αντίστοιχου συμβολαίου. Το δε τίμημα καταβάλλεται στο σύνολό του με δίγραμμη τραπεζική επιταγή σε λογαριασμό του δικαιούχου που τηρείται σε τραπεζικό ίδρυμα το οποίο λειτουργεί στην Ελλάδα ή με μεταφορά πίστωσης σε λογαριασμό του δικαιούχου, ο οποίος τηρείται σε πάροχο υπηρεσιών πληρωμών που λειτουργεί στην Ελλάδα.  Να σημειωθεί ωστόσο, πως στελέχη της κτηματαγοράς, ζητούν επιτακτικά την αύξηση του ορίου των 250.000 ευρώ με σκοπό να «κινηθούν» ακόμη μεγαλύτερα ακίνητα που εδώ και χρόνια αναζητούν αγοραστές.

Τα νότια προάστια στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Μια βόλτα στους κεντρικούς, εμπορικούς δρόμους της Γλυφάδας, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς πως ήδη οι νέοι αγοραστές απολαμβάνουν τον ήλιο και τις ομορφιές των νοτίων προαστίων. Άραβες, Ρώσοι, Τούρκοι και Κινέζοι, συνδυάζουν μοναδικά τον τουρισμό με τις χαρές της μόνιμης διαμονής στους ομορφότερους δήμους της Αττικής. Την εμφάνισή τους ήδη έχουν κάνει σε κεντρικά καταστήματα επιγραφές σε κινεζικά, ρωσικά, τουρκικά και αραβικά καθώς οι επενδυτές αυτοί, είναι συχνοί επισκέπτες καταστημάτων των γύρω περιοχών, ενισχύοντας κατά πολύ τις τοπικές οικονομίες. Όσον αφορά στα ακίνητα, προτιμώνται κυρίως ακίνητα 10ετίας και άνω-που απαλλάσσονται από την καταβολή Φ.Π.Α., σε καλή κατάσταση, με πρόσβαση στις συγκοινωνίες και με τις τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο να κυμαίνονται από 2000-2500 ευρώ. Όπως δηλώνουν γνώστες της κτηματαγοράς των νοτίων προαστίων, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θετικό μέτρο, που ήδη έχει αποδώσει και που αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με την έναρξη των έργων στο Ελληνικό.

 

Άρης Γούτος (Golden land Goutos real estate): Κινέζοι, Τούρκοι και Άραβες επενδύουν στα νότια προάστια

Το πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας που αφορά απόκτηση βίζας από μη Ευρωπαίους με την αγορά και διατήρηση ακινήτου με αξία ανώτερη των 250.000€ είναι αρκετά επιτυχημένο στην Ελλάδα και ειδικότερα στις περιοχές γύρω από το κέντρο της Αθήνας. Εκεί παρατηρήθηκε το αρνητικό φαινόμενο του φουσκώματος των τιμών για να φτάσουν σε αυτό το όριο με όλα τα θετικά αλλά και αρνητικά που αυτό μπορεί να προκάλεσε. Στα νότια προάστια που οι τιμές είχαν κρατήσει αντίσταση στα χρόνια της κρίσης και κατά βάση ξεπερνούν τις 250.000€ για ένα αξιόλογο σπίτι ήρθαν αρκετοί ξένοι αλλά ευτυχώς πιο ουσιαστικοί επενδυτές και αποφύγαμε σε μεγάλο βαθμό τον τυχοδιωκτισμό που παρατηρήθηκε αλλού. Μεγαλύτερα ακίνητα με κάποια παλαιότητα κινήθηκαν αρκετά και έτσι έπεσε κάποιο ρευστό στην αγορά αλλά και κάποια νεότερα διαμερίσματα μικρότερου  μεγέθους πουλήθηκαν σε ξένους επενδυτές, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν για τις διακοπές τους κατά κύριο λόγο τους καλοκαιρινούς μήνες και αρκετοί από αυτούς τα ενοικιάζουν βραχυχρόνια τις περιόδους που δεν βρίσκονται εδώ. Αρκετοί Κινέζοι και Τούρκοι επέλεξαν τα νότια αλλά τη μερίδα του λέοντος έχουν επενδυτές από αραβικές χώρες όπως ο Λίβανος και η Αίγυπτος , όπου και λόγω πολύ μικρής  απόστασης έχουν μεγαλύτερη ευκολία στο να έρθουν στα νέα τους σπίτια για μεγάλα διαστήματα μέσα στον χρόνο και αυτό συμπαρασύρει θετικά και την αγορά του λιανεμπορίου και τον χώρο της εστίασης που αυξάνουν με αυτόν τον τρόπο το πελατολόγιο τους ειδικότερα τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες.

Συνοψίζοντας, το πρόγραμμα χρυσής βίζας έχει βοηθήσει πολύπλευρα τα νότια προάστια, όχι με τον ρυθμό βέβαια που έχει γίνει στο κέντρο της Αθήνας. Αν τα όρια αυξηθούν, πράγμα που όπως φαίνεται θα συμβεί σχετικά άμεσα, τότε θα παρατηρήσουμε ποιοτικότερους και ουσιαστικότερους επενδυτές που θα διατηρήσουν ή ακόμα και θα αυξήσουν το θετικό κλίμα που παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο στην αγορά της κατοικίας στα νότια προάστια.

Ελευθερία Σταυρακάκη (Σύμβουλος Ακίνητης Περιουσίας-Remax Plus): Αύξηση τιμών κατά 20% στα ακίνητα 10ετίας λόγω Χρυσής Βίζα στα Νότια

Έντονα αυξητικές τάσεις παρουσιάζει τα τελευταία 2 χρόνια η αγορά διαμερισμάτων και μονοκατοικιών από ξένους αγοραστές στα Νότια Προάστια. Κατά κύριο λόγο αυτό οφείλεται στην άνοδο του επενδυτικού ενδιαφέροντος με σκοπό την απόκτηση της πολυπόθητης Χρυσής Βίζας. Η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας, τουλάχιστον προς το παρόν, προσφέρει το πιο φθηνό πακέτο χρυσής βίζας στην Ευρώπη και σε συνδυασμό με τις ελκυστικές εμπορικές αξίες των ακινήτων συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι αγορές από ξένους αυξήθηκαν κατακόρυφα την τελευταία διετία. Η πλειονότητα των αγοραστών προέρχεται από την Κίνα, ενώ αξιοσημείωτο ενδιαφέρον παρατηρείται και από χώρες όπως η Τουρκία, το Ισραήλ και ο Λίβανος. Είναι προσεκτικοί στις αποφάσεις τους, έχουν συγκεκριμένες προτιμήσεις και κάνουν μελετημένες επιλογές. Τα είδη των ακινήτων που αποκτούν ποικίλουν, με πιο δημοφιλή επιλογή τα διαμερίσματα από 50τμ-120τμ ή βίλες-μονοκατοικίες. Ως επί το πλείστον προτιμούν ακίνητα άνω των 10ετών , έτσι ώστε να αποφύγουν την καταβολή Φ.Π.Α. που επιβαρύνει τα νεόδμητα ακίνητα. Ειδικότερα στα Νότια Προάστια, οι τιμές έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 20% κατά μέσο όρο σε ακίνητα άνω των 10 ετών, με τις τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο να κυμαίνονται από 2000-2500 ευρώ. Υπό αυτές τις συνθήκες και λαμβάνοντας υπόψιν το γενικότερο κλίμα σχετικής ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το προσεχές μέλλον, κρίνουμε ότι η περίοδος αυτή είναι ιδανική για την πώληση ενός ακινήτου.

Άδειες διαμονής σε επενδυτές ανά έτος (πηγή: Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής)

Συνολικές χορηγήσεις αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων ανά έτος
ΕΤΟΣ ΑΔΕΙΕΣ
2013 21
2014 444
2015 949
2016 1532
2017 2493
2018 3892
2019 4154
Πηγή: Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής
Ημερομηνία: 01.04.2019