STORIES

Η Άννα Μορδεχάι μας έκανε την καρδιά περιβόλι (στη Βάρη)

Η εμπνεύστρια και δημιουργός του πρωτοποριακού χώρου ‘Περιβόλι στη Βάρη’, που φέρνει σε επαφή μικρούς και μεγάλους με το μεγαλείο της φύσης και μάλιστα με τον πλέον εμπνευσμένο και νόστιμο τρόπο, μας μιλάει για το μυστικό της επιτυχίας της.

Όταν άνοιξα την πόρτα για να μπω στο Περιβόλι στη Βάρη- ένα σιδερένιο πορτάκι που μου θύμισε την πόρτα του σπιτιού της γιαγιάς και του παππού στο χωριό- αμέσως ένιωσα να με “περιβάλλει” η φύση.

Μέσα σε δέκα μόλις λεπτά από το κέντρο των νοτίων προαστίων της πόλης, βρέθηκα σε αυτό που ονειρεύεται ο κάθε σύγχρονος 30άρης που σπαταλάει όλο το χρόνο του καθημερινά στον υπολογιστή και το κινητό τηλέφωνο, να βρεθεί σ’ ένα φυσικό ησυχαστήριο. Πράσινο όπου κι αν κοιτάξεις, μυρωδιές που συνήθως απολαμβάνουμε στην ελληνική ύπαιθρο και natural ήχοι όπως τα βατραχάκια, ο κόκορας ή ο αέρας στα φύλλα των δέντρων. Ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι είχα πάει εκδρομή.

Το Περιβόλι στη Βάρη μας δίνει την ευκαιρία να “γυρίσουμε στη φύση”  με τον πλέον εύκολο, οικονομικό και, κυρίως, ωφέλιμο για τη σωματική και ψυχική μας υγεία τρόπο

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Η Άννα Μορδεχάι, εμπνεύστρια του Περιβολιού, προέρχεται από το χώρο της μόδας αφού για χρόνια δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά στο συγκεκριμένο κλάδο. Συμπτωματικά και κυρίως βιωματικά, μία μέρα, που η Άννα είχε αρχίσει ήδη να ερευνά το πως θα μπορούσε η καθημερινότητά της να έχει περισσότερο «φύση» και λιγότερο «πόλη», ανακάλυψε την Περμακουλτούρα.

Η Περμακουλτούρα είναι ένα σύστημα σχεδιασμού, που σου δείχνει τον τρόπο να οργανώσεις έτσι το οικσύστημά σου ώστε να δουλεύεις σε συνδυασμό με τη φύση κι όχι ενάντιά της. Πρόκειται για ένα σύστημα που ταιριάζει απόλυτα με το ελληνικό κλίμα.

Ποιος είναι ο στόχος του Περιβολιού;

“Το Περιβόλι στη Βάρη δημιουργήθηκε για να φέρει στον άνθρωπο της πόλης την καθημερινή επαφή με τη φύση. Ζούμε μία ζωή τόσο μακριά από τη φύση που δημιουργούμε προβλήματα, τα οποία δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης. Θέλουμε να δώσουμε το κίνητρο ώστε να αλλάξουμε τον τρόπο που τρώμε, το τι τρώμε, πως περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας, πως δουλεύουμε, το πως κάνουμε τη φυσική ανάγκη μας χωρίς να επιβαρύνουμε τη φύση. Ακόμη και το πως πεθαίνουμε, πρέπει να έιναι κοντά στη φύση κι όχι με τρόπο που να την μολύνουμε.”

Το δικό μας όνειρο είναι ο κόσμος να έρχεται συχνά εδώ, να χαλαρώνει και να παίρνει κάθε φορά κάτι διαφορετικό. Γι’ αυτό επιλέξαμε την εύκολη πρόσβαση από κάθε σημείο της Αθήνας.

Τι μπορεί να πάρει κανείς από εδώ;

“Καταρχάς μπορεί να φάει πάρα πολύ ωραία στο εστιατόριό μας, το μενού του οποίου βασίζεται στα λαχανικά από τα παρτέρια μας.”

Τα προϊόντα μας είναι βιολογικά πιστοποιημένα αλλά δε χρησιμοποιούμε ούτε τα φάρμακα που επιτρέπονται στις συνθήκες της βιολογικής πιστοποίησης, αφού στη φιλοσοφία της πρεμακουλτούρας απαγορεύονται τα χημικά σκευάσματα.

Στο Περιβόλι υπάρχουν ειδικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους.

Τα παιδιά κατανοούν πολύ εύκολα, οι ενήλικες από την άλλη πρέπει να «ξεμάθουν» και να μάθουν κάτι από την αρχή εστιάζοντας στο όφελος που θα έχει για εκείνους.

Το Περιβόλι έχει επισκέπτες από όλο τον κόσμο

Το Περιβόλι βρίσκεται πράγματι σ’ ένα πολύ εύκολα προσβάσιμο σημείο. Τόσο για εκείνους που ζουν σε κάποιο από τα νότια προάστια, όσο και για εκείνους που επιλέγουν να έρθουν από άλλα μέρη της Αθήνας, της Θήβας και όχι μόνο. Μάλιστα έχει επισκέπτες και από αρκετά πιο μακριά όπως είναι η Αυστραλία, η Νέα Υόρκη, η Ιαπωνία καθως δεχεται πολλούς τουρίστες στις αγροτουριστικές του δράσεις. 

Η φύση είναι μαγική και θέλουμε να το δείξουμε σε όλο τον κόσμο! Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εμπνέοντας τους ανθρώπους μέσω από μία βιωματική εμπειρία. Είτε πρόκειται για γευσιγνωσία, είτε για δραστηριότητες που απευθύνονται σε παιδιά, είτε για εργαστήρια διατροφής για ενήλικες. Η διαφορά είναι ότι ο Ιάπωνας πρέπει να μπει σε τρία αεροπλάνα, ενώ ο νότιος μπορεί να το νιώσει μέσα σε λίγα λεπτά.

Ένας φυσικά μελετημένος χώρος

Κάθε πράγμα που συμβαίνει εδώ, συμβαίνει για ένα συγκεκριμένο λόγο και μ’ ένα συγκεκριμένο τρόπο. Δεν ταϊζουμε το φυτό αλλά το χώμα. Η βασική αρχή του Περιβολιού είναι ότι δεν πετάμε τίποτα. Ό,τι δε φας εσύ, θα το φάνε τα σκουλήκια στη σκουληκοφάρμα, οι κότες στο κοτοτρακτέρ που θα το κάνουν λίπασμα για να εμπλουτίσουν το χώμα που θα μεγαλώσει το μαρούλι το οποίο θα ξαναφάς εσύ κλείνοντας τον κύκλο της τροφής όπως τον ορίζει η ίδια η φύση. Ακόμη έχουμε τη λιμνούλα μας στην οποία ζουν λιβελούλες και βατράχια τα οποία τρώνε το μεγαλύτερο μέρος των φυτοφάγων εντόμων, προστατεύοντας τα λαχανικά μας. Κάνουμε συγκαλλιέργειες ώστε τα φυτά να υποστηρίζουν το ένα το άλλο και να ευδοκιμούν όλα μαζί στο ίδιο έδαφος.

Το Περιβόλι είναι τέσσερα στρέμματα και παρόλο που μοιάζει ένας άτακτος χώρος, είναι απόλυτα μελετημένος. Έχει φτιαχτεί έτσι ώστε τα φυτά να μπορούν να ζουν όπως θα ζούσαν άγρια.

Τι μπορείς να κάνεις στο Περιβόλι στη Βάρη

Να απολαύσεις το γευστικό μενού, όπως κάναμε κι εμείς δηλαδή, με τα φρέσκα και πολύ προσεκτικά επιλεγμένα υλικά.

Να κάνεις τη βόλτα σου στη φύση.

Να πάρεις το laptop και να δουλέψεις ήσυχα σ’ ένα από τα τραπεζάκια του Περιβολιού.

Να ενημερωθείς για τις αρχές της Περμακουλτούρας και να εμπνευστείς ώστε να τις εφαρμόσεις με μικρές μικρές αλλαγές στο δικό σου σπίτι στη δική σου καθημερινότητα.

Να παρακολουθήσεις ένα από τα Fresh Kitchen Stories σεμινάρια διατροφής για ενήλικες, όπου διδάσκεται ο τρόπος για να παρασκευάζουμε και να απολαμβάνουμε πιο φυσικά γεύματα στο σπίτι (φτιάχνουμε ψωμί, κεφίρ, πίκλες κ.ά.)

Να φέρεις τα παιδιά μετά το σχολείο για φυσικό παιχνίδι, αγνό φαγητό και απογευματινές δραστηριότητες όπως το πρόγραμμα Mommy & Me Gardening.

Ο συγκεκριμένος τρόπος καλλιέργειας εχει αλλαξει και το μικροκλίμα του Περιβολιού. Αυτή είναι και η πρόταση της Άννας. “Αντί να φυτεύουμε γκαζόν, προτιμούμε μεγάλη ποικιλία ενδημικών φυτών, και αλλάζουμε την ατμόσφαιρα και το κλίμα μας με φυσικό τρόπο.”

Στα επτά χρόνια λειτουργίας του, το Περιβόλι της Βάρης έχει ενσωματώσει 350 τόνους οργανικής ύλης, που αλλιώς θα κατέληγαν στη χωματερή του Δήμου. Οι τόνοι αυτοί μετατράπηκαν σε ωφέλιμο χώμα. Η δυνατοτητα απορροφησης νερου των εδαφων της εχει αυξήσει την απόδοση του πηγαδιού της κατα 30% ενώ κάθε χρόνο παραγονται περισσοτερα και μεγαλύτερα
οπωροκηπευτικά, εκεί που για χρόνια φύτρωναν “μόνο πέτρες”.

Φωτογραφίες: Ολυμπία Ορνεράκη

Info: Το Περιβόλι στη ΒάρηΚυρηνειας 15 (πρωην Κυργιών)16672, Βάρη, Τ: 210-8963 000, Email: info@perivolivari.gr

Χάρτης και οδηγίες εδώ: www.perivolivari.gr