STORIES

Η πεντάδα (των burgers) που έκατσε στον πάγκο

Το Nou-Pou.gr επηρεασμένο, ψυχοσωματικά, από τους τίτλους τέλους του γλυφαδιώτικου καταστήματος των McDonalds, θυμάται τα φαστφουντάδικα μιας άλλης εποχής, παλιότερης μεν, γεμάτης γευστικές αναμνήσεις δε.

Όμως, η αγορά της Γλυφάδας δέχεται ένα χτύπημα όχι κάτω από τη μέση, αλλά σίγουρα που αλλάζει για μια ακόμη φορά το DNA της, το οποίο τα τελευταία χρόνια αφήνει ολοένα και περισσότερο τους δεσμούς με το 90s και early 00s παρελθόν του.

Και ναι, οι εποχές έχουν αλλάξει, τα δεδομένα είναι διαφορετικά, ακόμη και οι απαιτήσεις των καταναλωτών είναι αλλιώς, αφού έχουν μάθει από το angus κρέας μέχρι το πόσα γραμμάρια πρέπει να είναι ένα αξιοπρεπές μπιφτέκι, όμως όσα premium burgers και αν υπάρξουν, η ανάγκη για fast food δεν θα πάψει, αφού οι χρόνοι της καθημερινότητας μόνο μικραίνουν.

Ας θυμηθούμε λοιπόν, μια πεντάδα φαστφουντάδικων (μόνο burger oriented) που έχει χάσει η περιοχή της Γλυφάδας τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

McDonalds: αυτό που μας έπεισε να τρώμε γρήγορα

Γιατί το ερωτευτήκαμε: Για το Big Mac και τη μυστική κιτρινωπή σος του, για το χαλαρό περιβάλλον που σε έπειθε να κάτσεις μέχρι το ξημέρωμα, ακόμη και αν είχε κλείσει το κατάστημα, για το McChicken και το πόσο ταίριαζε αυτό το παναρισμένο κοτόπουλο με τη μαγιονέζα και φυσικά για τις καλύτερες τηγανητές πατατές εκεί έξω.
Γιατί το ξεπεράσαμε: Αν και πάντα, όλοι, λέγαμε και ακόμη λέμε και το κάνουμε “μου έχει έρθει η όρεξη να φάω Big Mac”, οι νέες τάσεις και άλλες αλυσίδες burgers μας αποπλάνησαν και μας έκαναν ακόμη πιο απαιτητικούς. Όμως, η αλήθεια είναι ότι ακόμη και αν μείνει ένα μόνο κατάστημα όρθιο, εμείς θα είμαστε εκεί, για να τρώμε αυτά τα cheese σαν καραμέλες.

Royal: Η πρώτη αγάπη και παντοτινή;

Γιατί το αγαπήσαμε: Για το γεγονός, ότι σε μια εποχή όπως αυτή η πολύ μακρινή πλέον των 80s, υπήρχε το Royal, στη Γλυφάδα, εκεί που τώρα ακούγονται τα ψαλίδια και τα σεσουάρ του Gino και μάθαινε τότε στους κατοίκους της περιοχής, ότι δεν υπάρχει μόνο η έννοια της ταβέρνας.
Γιατί το ξεπεράσαμε: Αλυσίδες από το εξωτερικό, σαν αυτές που γράφουμε σε αυτό το αφιέρωμα, ήρθαν, πήραν το ήδη εκπαιδευμένο κοινό από το χέρι και του έδειξαν ακόμη καλύτερα πράγματα. Τόσο απλά. Τόσο φυσιολογικά. Νόμος της αγοράς λέγεται.

Wendy’s: Κάποιος να διορθώσει το ιστορικό αυτό λάθος

Γιατί το αγαπήσαμε: Για το τετράγωνο μπιφτέκι, για το σουσάμι που είχε πάνω το ψωμάκι του bacon mushroom melt, για το mushroom melt, για τις πατάτες με τσένταρ και μπέικον που αντέγραψε όλη η Ελλάδα. Για την αίσθηση που σου άφηνε κάθε μπουκιά.
Γιατί το ξεπεράσαμε: Τι εννοείς, το ξεπεράσαμε; Ας τα φέρει κάποιος πίσω στην Ελλάδα και θα τα ερωτετούμε από την αρχή, λες και παίζουμε στο Before Midnight.

Hambo: Ας παραδεχθούμε, ότι το υποτιμούσαμε

Γιατί το αγαπήσαμε: Ήταν πραγματικά καλό, είχε πολύ ωραίο ψωμάκι και το μπιφτέκι του σου άφηνε πολύ καλή και αρκετά ποιοτική αίσθηση. Εκεί, στη γωνία της Λαζαράκη, όχι τόσο κέντρο, όχι τόσο πολύβουο, το Hambo ήταν μια εναλλακτική επιλογή για τους hipsters της εποχής. Τι, δεν υπήρχαν hipsters τότε; Α οκ, σόρι. Νόμιζα πώς και τότε υπήρχαν, απλά δεν τους λέγαμε έτσι.

Γιατί το ξεπεράσαμε: Η αλήθεια είναι ότι μια αναβίωση του στην Άνω Γλυφάδα, κατάφερε να καλύψει ένα ποσοστό από το κενό του, παρότι πολλοί πλέον δεν το έχουν συνειδητά στο μυαλό τους ως επιλογή. Βέβαια, κανείς δεν ζητάει να δει cult movies σαν τη Ρόδα, Τσάντα και Κοπάνα όταν μπορεί να δει το Prisoners, αλλά αν πέσεις πάνω της στο STAR σίγουρα θα ρίξεις μια ματιά. Κάπως έτσι και με το Hambo.

Lebel: Αυτοί που το θυμούνται, ξέρουν

Γιατί το αγαπήσαμε: Για την κόκκινη, μεγάλη πινακίδα που στεκόταν πάνω από την κεντρική πλατεία της Γλυφάδας, για τα πολύ ωραίο burger του και διαφορετικό σε σχέση με τον τότε σκληρό ανταγωνισμό (Royal, Queen που επέζησε μάλιστα λόγω της διαφορετικότητας του). Οι 35+ θυμούνται το Lebel και αναστενάζουν. Σαν να τους πεις KOKOMO ένα πράγμα (θα πούμε και για αυτό, σε άλλο θέμα).
Γιατί το ξεπεράσαμε: Οι φήμες λένε, ότι έκλεισε λόγω κακής διαχειρίσης, δεν άντεξε δηλαδή να σταθεί στα πόδια του οικονομικά. Εμείς θα πούμε, ως Nou-Pou.gr πως όταν δίπλα σου ανοίγουν τα McDonalds και απέναντι τα Wendy’s, το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να πεις stop με αξιοπρέπεια, γιατί έτσι σε θυμούνται για πάντα (καλή ώρα).

Σημείωση: Για όποιον θυμάται κάποιο μαγαζί που θα είχε θέση στο αφιέρωμα, υπάρχουν τα σχόλια από κάτω.