INTERVIEWS

16 νότιες γυναίκες μιλούν για το να είσαι Γυναίκα

Κάναμε τρεις γυναικείες ερωτήσεις σε 16 νότιες ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.  Απολαύστε.

Ερώτηση 1. Τι σημαίνει για σένα η Ημέρα της Γυναίκας;

Ερώτηση 2. Μια γυναίκα που θαυμάζεις και γιατί.

Ερώτηση 3. Ποια είναι η πρώτη λέξη που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη γυναίκα;

Iσμήνη Νταφοπούλου, Star Hellas

1) Προσωπικά δεν πιστεύω ιδιαίτερα σε αυτές τις μέρες, όπως την Ημέρα της Γυναίκας ή του Αγίου Βαλεντίνου. Σίγουρα όμως αποτελεί μια ωραία αφορμή να περάσουμε όμορφα με τις φίλες μας. Όπως όταν είσαι ερωτευμένος, πρέπει να το γιορτάζεις και να το νιώθεις κάθε μέρα και όχι μόνο στις 14 Φλεβάρη, έτσι ισχύει και για την Ημέρα της Γυναίκας. Θα πρέπει να το γιορτάζεις κάθε μέρα, απλά η συγκεκριμένη ημέρα είναι μια καλή αφορμή να το υπενθυμίσεις στον εαυτό σου.

2) Θαυμάζω την Πόπη Τσαπανίδου, γιατί θεωρώ ότι είναι από τις λίγες γυναίκες που εκτός από την εμφάνιση, διαθέτει και κοφτερό μυαλό και έχει κάνει ιδιαίτερα σωστές κινήσεις σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά της.

3) Αγάπη.

Ελεονώρα Μελέτη, Δημοσιογράφος-Παρουσιάστρια

1) Σημειολογικά η Ημέρα της Γυναίκας δεν σημαίνει κάτι για μένα, γενικώς είμαι κατά αυτών των ημερών. Θεωρώ ότι μια έννοια, ένας θεσμός δεν πρέπει να έχει απαραίτητα μια Παγκόσμια Ημέρα, ειδικά όταν πρόκειται για τις γυναίκες. Οι γυναίκες πρέπει να τιμούνται, να αγαπιούνται και να θαυμάζονται καθημερινά γιατί υπάρχουν ηρωίδες γυναίκες γύρω μας, κάτι που δεν το αναδεικνύει μια Παγκόσμια Ημέρα.Από εκεί και πέρα, προσωπικά δεν είμαι φεμινίστρια, θεωρώ μάλιστα ότι ο φεμινισμός έχει χαλάσει τις ισορροπίες ανάμεσα στα δύο φύλα, παρ’όλααυτά,αγαπώ τις γυναίκες.  Κι αυτό γιατί, μεταξύ των δύο (φύλων) είναι εκείνες που λειτουργούν πολυπρισματικά.

2) Όλες εκείνες τις γυναίκες έχουν το σθένος να ακολουθήσουν όλο αυτό που πιστεύουν και τους εκφράζει είναι για μένα είναι άξιες θαυμασμού.

3) Μαμά. (Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ακολουθώ το πρότυπό της, καμία σχέση!)

Aμαλία Κυπαρίσση, συνιδιοκτήτρια του 4moms.gr

1) Είναι μια ημέρα στην οποία θα έπρεπε να αποτίουμε φόρο τιμής σε όλες αυτές τις γυναίκες που πάλεψαν ή συνεχίζουν να παλεύουν για ίσες ευκαιρίες, ίσα δικαιώματα και αξιοπρεπή διαβίωση για όλες τις γυναίκες του πλανήτη.

2) Η Μάργκαρετ Θάτσερ. Σε μια εποχή δύσκολη, σε έναν χώρο αμιγώς ανδροκρατούμενο μια γυναίκα αναλαμβάνει τα ινία μιας χώρας και την πάει “μπροστά”, την αλλάζει κόντρα στις προβλέψεις, κόντρα στις αντιδράσεις, κόντρα στο πνεύμα του τότε καιρού.

3) Ζογκλέρ. (Γιατί καθημερινώς κάνουμε τόσα πολλά…. μάνα, γυναίκα, σύζυγος, εργαζόμενη, νοικοκυρά, φίλη, κ.ο.κ. και όλα αυτά μαζί!)

Μιρκέτα Βιδάλη, Ιδιοκτήτρια του brand «Νο Τhinking»

1) Κάθε μέρα πρέπει να είναι η Ημέρα της Γυναίκας! Η συγκεκριμένη μέρα για μένα απλά είναι η επίσημη εκδοχή της.

2) Νιώθω ιδιαίτερο θαυμασμό στην Penelope Cruz γιατί για μένα είναι μια γυναίκα είδωλο σε όλους τους τομείς.

3) Δύναμη.

Josephine , τραγουδίστρια της Panik Records

1) Οι γυναίκες κάθε μέρα πρέπει να νιώθουν όμορφα με τον εαυτό τους, όχι μόνο τη συγκεκριμένη ημέρα. Για μένα αυτή η μέρα λοιπόν είναι σαν όλες τις άλλες.

2) Την Oprah Winfrey, είναι ένας άνθρωπος που με εμπνέει.

3) Φωτιά.

Ελένη Πετρουλάκη Ιβιτς, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

1) Η ημέρα της Γυναίκας μου φέρνει στο μυαλό κατευθείαν τον ρόλο της μητέρας. Έχω συνδυάσει τον ρόλο της γυναίκας με τον ρόλο της μητέρας επειδή το βιώνω κιόλας, οπότε θεωρώ τον ρόλο της μητέρας άκρως σημαντικό γενικότερα στην κοινωνία. Η γυναίκα κρατάει το σπίτι και την οικογένεια, υπάρχει πολλή κούραση πίσω από αυτούς τους πολλαπλούς ρόλους. Αυτό εκφράζει και η εν λόγω μέρα.

2) Θαυμάζω την κάθε γυναίκα που έχει μεγαλώσει σωστούς ανθρώπους. Έχω συναντήσει πολλές τέτοιες γυναίκες στη ζωή μου και πραγματικά τους βγάζω το καπέλο. Δεν υπάρχει πιο δύσκολο πράγμα από το να δίνεις σωστές κατευθύνσεις τα παιδιά σου. Το να καταξιωθεί μια γυναίκα επαγγελματικά, είναι πολύ πιο εύκολο, τελικά.

3) Μια γυναίκα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με μια λέξη! Η γυναίκα είναι η προσωποποίηση της ομορφιάς, αλλά όχι μόνο με την έννοια της εξωτερικής εμφάνισης. Η ομορφιά της ψυχής, η ομορφιά του “δίνομαι”, η ομορφιά του να βάζεις πάνω από όλα την οικογένεια και να δίνεις και τη ζωή σου γι’αυτό, όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα της γυναίκας.

Μαριλένα Σαρίδη, Εκπαιδεύτρια Σκύλων

1) Η Ημέρα της Γυναίκας για μένα είναι ουσιαστικά μια γιορτή για τη δύναμη, την ισότητα με τους άντρες και την ανεξαρτησία που πλέον έχουμε ως γυναίκες.

2) Θαυμάζω την Malala Yousafzai, γιατί τρέφω βαθιά απέχθεια προς τους Ταλιμπάν, το Ισλάμ και τον Σκοταδισμό τον οποίο προάγουν. Ο αγώνας της εναντίον τους και υπέρ της μόρφωσης των γυναικών είναι πραγματικά αξιοθαύμαστος.

3) Πολυεργαλείο!

Κατερίνα Σάλτα, Project Manager στην ΜΚΟ ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΙ

1) Θεωρώ ότι για άλλες γυναίκες που δεν ζουν σε αναπτυγμένες χώρες μια τέτοια μέρα μπορεί να σημαίνει πολλά, με την έννοια ότι δεν ζούμε υπό τις ίδιες συνθήκες, και καλώς που υπάρχει, όμως μπορώ να πω ότι για εμένα δεν σημαίνει τόσα πολλά πράγματα.

2) Θαυμάζω την Μητέρα Τερέζα γιατί αφιέρωσε τη ζωή της στην προσφορά, την αλληλεγγύη και στους πιο αδύνατους.

3) Δύναμη.

Kαλλιστώ Βαρδή, Ιδιωτικός Υπάλληλος

1) Νομίζω αυτές οι γιορτές είναι λίγο κλισέ. Η γυναίκα έχει καταφέρει πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια οπότε δεν χρειάζεται μια συγκεκριμένη ημέρα για να γιορτάζει μια γυναίκα.

2) Θαυμάζω τη μητέρα μου. Έχει περάσει πάρα πολύ δύσκολες στιγμές και παρ’όλαυτά παραμένει δυνατός χαρακτήρας.

3) Ανεξαρτησία.

Nεφέλη Παναγιωτοπούλου, MakeupArtist της MAC

1) Νομίζω την περιμένει η γυναίκα αυτήν την ημέρα. Της παίρνουν δωράκια, νιώθει λίγο πιο χαρούμενη και περιποιείται τον εαυτό της.

2) Την Angelina Jolie για το ιδιαίτερο φιλανθρωπικό έργο της.

3) Ομορφιά.

Θωμαή Απέργη, Tραγουδίστρια

1) Είναι μια πάρα πολύ όμορφη ημέρα γιατί εξυμνεί το πιο όμορφο πλάσμα του σύμπαντος. Μου αρέσει να παρατηρώ τις γυναίκες όσο περνάνε τα χρόνια και να βλέπω πόσο δυναμικές έχουν γίνει, αλλά και τον νέο ρόλο που έχουν αποκτήσει στην κοινωνία. Νιώθω περήφανη για όλα αυτά.

2) Γυναίκες όπως η Anastasia ή η Kylie Minogue που έχουν καταφέρει να βγουν πιο δυνατές μετά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπισαν. Αυτές οι γυναίκες, εκτός από καταξιωμένες για την καριέρα τους, είναι παράδειγμα προς την κοινωνία για τη δύναμη της ψυχής τους.

3) Δεν μπορώ να πω μια! Δυναμική, Ανεξάρτητη και αυτόνομη.

Mάντη Περσάκη, Γυμνάστρια

1) Δεν συγκρατώ ημερομηνίες εορτών, σίγουρα όμως είναι σημαντικό το ότι οι γυναίκες του σήμερα έχουν καταφέρει πολλά και σε πολλές κατηγορίες έχουν γίνει καλύτερες και από άντρες.

2) Η μητέρα μου. Είναι δυναμική, δραστήρια και καταφέρνει να κάνει πάρα πολλά πράγματα συγχρόνως.

3) Πολυμήχανο ον.

Μαρίζα Μπαϊρακτάρη, Social Media Coordinator& Fashion Trend Setter

1) Είναι μια ευκαιρία να θυμίσουμε στον εαυτό μας αλλά και σε όλους τους υπολοίπους όλα αυτά που έχουν καταφέρει οι γυναίκες μέχρι και σήμερα. Γυναίκα ίσον θησαυρός!

2) Η Coco Chanel γιατί άλλαξε τη φιλοσοφία της μόδας και είχε την μεγαλύτερη επιρροή σε αυτόν τον χώρο τον 20ο αιώνα.

3) “Who runs the World” (βλέπε τραγούδι Beyonce)

Πέλη Αδραμίτογλου, fashion blogger

1) Αυτή η ημέρα μια λέξη μου φέρνει στο μυαλό. Την ισότητα. 

2) Όλες. Ακόμα περισσότερο εκείνες που προσέχουν και δεν παραμελουν τον εαυτό τους.

3) Μυστήριο.

Μάσα Φασούλα, Επιχειρηματίας

1) Mια ευκαιρία για να πάρω λουλούδια.

2) Η Indira Gandhi . To 1999 ονομάστηκεαπότο BBC “Woman of the Millennium”. Η προσωπικότητά της συγκέντρωνε όλα τα χαρακτηριστικά που είναι άξια σεβασμού και θαυμασμού. Δύναμη, αποφασιστικότητα, αφοσίωση. Μια πολύ έξυπνη και μορφωμένη γυναίκα. Μια γυναίκα που έγραψε ιστορία.

3) Αρχή και τέλος.

Έλενα Θωμοπούλου, ηθοποιός

1) Η ημέρα αυτή με κάνει να σκέφτομαι τις γυναίκες που προσπαθούν να ενσαρκώσουν όλους αυτούς τους ρόλους της ζωής, ως μητέρες, ως εργαζόμενες, ως σύζυγοι και δεν χάνουν το χαμόγελο τους.
2) Θαυμάζω την Μελίνα Μερκούρη γιατί ήταν μία διεθνής προσωπικότητα που έγινε σύμβολο της Ελλάδας και κατάφερε να παραμείνει ο εαυτός της.
3) Ρομαντισμός γιατί είμαστε περισσότερο συναισθηματικές και λιγότερο λογικές.