INTERVIEWS

Ανδρέας Κονδύλης: «Οι κάτοικοι του Αλίμου είδαν την πόλη τους να αλλάζει προς το καλύτερο»

Ο Δήμαρχος Αλίμου μιλάει στο Nou-Pou για την πρώτη του θητεία, για τη μεγάλη επένδυση στη μαρίνα Αλίμου και εξηγεί γιατί θέλει καθαρή εντολή από τους δημότες του από την πρώτη Κυριακή.

Δήμαρχε βρισκόμαστε στη τελική ευθεία των εκλογών. Κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας σας είστε ευχαριστημένος για τα έργα που έχετε κάνει μέχρι σήμερα;

Οι ανάγκες μιας πόλης δεν σταματούν ποτέ. Είμαι όμως αρκετά ικανοποιημένος, γιατί δουλέψαμε πολύ και το πρόγραμμά μας έχει ολοκληρωθεί σχεδόν όλο. Μάλιστα, αν εξαιρέσουμε δύο έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί, αν και δρομολογημένα, έχουμε κάνει περισσότερα έργα από όσα είχαμε στο αρχικό μας πρόγραμμα. Στον απολογισμό μας έχουμε περισσότερα από 480 ουσιαστικά έργα, μεταξύ άλλων ασφαλτοστρώσεις 80 δρόμων, αναβάθμιση 22 παιδικών χαρών και δημιουργία 2 νέων και το θερινό cine Άλιμος, που φέτος θα λειτουργήσει για τέταρτη χρονιά. Επίσης, όταν παραλάβαμε τον Δήμο, ξεκινήσαμε με 30 εκατομμύρια ευρώ χρέος και το παραδίδουμε στα 15,5 εκατομμύρια – σχεδόν τα μισά χρέη τα έχουμε εξοφλήσει.

Έπειτα από αρκετές καταγγελίες η Πολεοδομία σας δικαίωσε με την απόφαση της πως το Cine Άλιμος είναι νόμιμο.

Δυστυχώς, η αντιπολίτευση στη χώρα μας εκλαμβάνει τον ρόλο της, τις περισσότερες φορές, ως προσπάθεια αρνητικής αντιμετώπισης των πραγμάτων και δημιουργίας κωλυμάτων και όχι ως προσπάθεια δημιουργικής συνεισφοράς, για να πάνε τα πράγματα ακόμα καλύτερα. Η αντιπολίτευση δεν ψήφισε τη δημιουργία του σινεμά και έγιναν καταγγελίες εις βάρος μας τόσο στην Πολεοδομία και στην Κτηματική Υπηρεσία, όσο και στους Επιθεωρητές περιβάλλοντος. Ύστερα από ενάμισι χρόνο ταλαιπωρίας βγήκε η απόφαση, πριν αρκετές βδομάδες, από την Πολεοδομία πως ο χώρος είναι νόμιμος. Είναι λυπηρό ότι στην τοπική πολιτική ζωή η αντιπολίτευση, αντί να αγκαλιάσει κάτι όμορφο και δημιουργικό, προσπάθησε να το κλείσει και να το καταστρέψει, γιατί το έκανε ο Δήμαρχος άλλης παράταξης. Έφτασε ο καιρός να ξεφύγουμε επιτέλους από τέτοιες νοοτροπίες.

Ποια είναι τα έργα που δεν προλάβατε να ολοκληρώσετε, ενώ τα είχατε υποσχεθεί προεκλογικά;

Όπως προανέφερα, δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε δύο έργα. Το πρώτο έργο είναι το Κλειστό Γυμναστήριο, για το οποίο έχουμε έτοιμες μελέτες και είμαστε στη φάση εξασφάλισης της χρηματοδότησης. Μπορεί να μην είναι ολοκληρωμένο, αλλά έχει δρομολογηθεί. Το δεύτερο είναι η δημοτική συγκοινωνία. Έχουμε αγοράσει τα λεωφορεία, έχουμε χαράξει διαδρομές, έχουμε πάρει έγκριση από τον ΟΑΣΑ και υπολείπονται γραφειοκρατικά θέματα τα οποία μας έχουν καθυστερήσει. Εμείς είμαστε έτοιμοι, για να βγούμε στον δρόμο από το περσινό καλοκαίρι και σχεδόν ένα χρόνο τώρα μας κρατάει πίσω η γραφειοκρατία. Ελπίζω, φέτος το φθινόπωρο, τα λεωφορεία να αρχίσουν να εξυπηρετούν τον κόσμο.

Ποιο είναι το  επίτευγμα για το οποίο είστε περήφανος στο πλαίσιο της θητείας σας;

Θα μπορούσα να σας πω το cine Άλιμος και τις ασφαλτοστρώσεις, αλλά δεν θέλω να μείνω στα τεχνικά έργα. Θα σας πω, λοιπόν, κάτι που δεν είναι χειροπιαστό, αλλά έχει μεγάλη σημασία, για να πάει ο τόπος μας μπροστά. Η προσπάθειά μας να αλλάξουμε τη νοοτροπία των ανθρώπων, δηλαδή τη διάθεσή τους να σεβαστούν το περιβάλλον και τον διπλανό τους, να γίνουν πιο υπεύθυνοι πολίτες απέναντι σε ένα δήμο που βλέπουν ότι και εκείνος λειτουργεί υπεύθυνα και οργανωμένα. Επιπλέον, να μάθουν οι πολίτες πως, όταν βγάζουμε βόλτα το σκύλο, μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του, ότι δεν παρκάρουμε σε θέσεις ΑμεΑ, ούτε πάνω στο πεζοδρόμιο και ότι πρέπει να πετάμε τα σκουπίδια στους κάδους. Όλα αυτά συνιστούν μια παθογένεια της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, αλλά σιγά σιγά οι πολίτες στον Άλιμο έχουν ξεκινήσει να υιοθετούν τη συμπεριφορά που ονομάζουμε «πολιτισμό της καθημερινότητας». Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο άψογο αποτέλεσμα, όμως είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Έχουμε μπει σε μια τροχιά που μας δίνει ελπίδα.

Η εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανακηρύχτηκε προτιμητέος επενδυτής για την εκμετάλλευση της μαρίνας Αλίμου. Έχετε δει κάποια μακέτα; Έχετε σκοπό να συνεργαστείτε;  

Για όσους δεν το γνωρίζουν, επισημαίνω ότι η Μαρίνα Αλίμου ελέγχεται από το Ελληνικό Δημόσιο και όχι από τον Δήμο μας. Το 2014, που αναλάβαμε τον Δήμο, υπήρχε ήδη σε εξέλιξη ένας διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ. Εμείς αντιδράσαμε πάνω σ’ αυτό και με εξώδικα και διαμαρτυρίες πετύχαμε να ακυρωθεί αυτός ο διαγωνισμός. Στη συνέχεια, ξεκινήσαμε μια διαπραγμάτευση που κράτησε δύο χρόνια, ώστε να βελτιώσουμε τους όρους και τις μελέτες που είχε αποδεχτεί η προηγούμενη δημοτική αρχή. Ξέρετε τι πετύχαμε; Πρώτον, μπήκαν κάποιοι όροι μέσα στην περιβαλλοντολογική μελέτη, δεύτερον, μπήκε πρόβλεψη ότι ο επενδυτής θα πληρώνει δημοτικά τέλη, τα οποία δεν μας πλήρωνε το Ελληνικό Δημόσιο και ήταν μεγάλη οικονομική ζημιά, και τρίτον, το κολυμβητήριο που ήταν να γκρεμιστεί θα παραμείνει στη θέση του και στα χέρια του Δήμου για τα επόμενα 40 χρόνια.

Επιπλέον, ο  επενδυτής με δικές του δαπάνες θα ανεγείρει για τον Δήμο, μέσα στη Μαρίνα, ένα κτήριο τουλάχιστον 200τμ, όπου θα λαμβάνουν χώρα πολιτιστικά δρώμενα και τέλος, προβλέπεται γενικότερα μια συνεργασία του Δήμου με τον επενδυτή, ώστε να μπορέσουμε να φτιάξουμε μια μαρίνα υποδειγματική, την οποία θα ζηλεύουν μέχρι και οι δήμοι του εξωτερικού.  Όσο για τα σχέδια, θα βγουν το επόμενο χρονικό διάστημα και αναμένουμε τα έργα να ξεκινήσουν το 2020. Θα αλλάξει όψη η πόλη μας και μέσα από τη συγκεκριμένη επένδυση θα γίνει ακόμα πιο γνωστή, ενώ στόχος μας είναι να προσελκύσουμε επισκέπτες και ν’ αναπτυχθεί ο τουρισμός. Ένα τρενάκι θα μπορούσε να παίρνει τους τουρίστες από τη Μαρίνα και να τους βάζει μέσα στην πόλη, προκειμένου να δουν τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα της πόλης μας και να ξεναγηθούν στις δύο τοπικές αγορές, να κάνουν τα ψώνια τους, να πιουν τον καφέ τους και ν’ απολαύσουν το φαγητό τους. Σ αυτό πρέπει να συμβάλουν και οι τοπικές επιχειρήσεις αποκτώντας μια νέα νοοτροπία και στοχεύοντας στον τουρισμό.

Πως φαντάζεστε τα νότια προάστια μέσα στα επόμενα 5 χρόνια;

Εκτιμώ πως μέσα στα επόμενα 5 χρόνια θα διαφαίνεται πια ξεκάθαρα αυτό που τώρα περιγράφεται ως Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Υπάρχει συνεργασία με τους υπόλοιπους Δημάρχους των νοτίων;

Έχουμε πολύ καλή και συστηματική συνεργασία με όλη την ευρύτερη γειτονιά. Για παράδειγμα, έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τους Δήμους του Παλαιού Φαλήρου και της Καλλιθέας, τη Δήμαρχο Αγίου Δημητρίου που έχουμε πολλά κοινά ζητήματα, όπως και με τον Δήμαρχο Γλυφάδας που αντιμετωπίζουμε παρόμοια θέματα σε ό,τι αφορά στη διεκδίκηση των παραλιών μας. Έχουμε στενή επαφή μεταξύ μας, καθώς προκύπτουν θέματα που δεν είναι μόνο τοπικά αλλά διαδημοτικά, όπως είναι το παραλιακό μέτωπο.

Δεν αναφέρατε το Δήμαρχο Αργυρούπολης- Ελληνικού. Υπάρχει και με το συγκεκριμένο δήμο συνεργασία;

Δυστυχώς όχι, δεν έχουμε συνεργασία για το ζήτημα του παλιού αεροδρομίου. Έχουν αποφασίσει πως θέλουν να κινηθούν χωρίς τους άλλους δήμους που συνορεύουν με το ακίνητο. Είναι σεβαστό, μιας και είναι η επιλογή τους. Αντίθετα, εμείς ως Δήμος Αλίμου έχουμε την άποψη πως ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, το οποίο είναι σαφέστατα μητροπολιτικό, θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται σε συνεργασία με τους Δήμους Αργυρούπολης – Ελληνικού και Γλυφάδας. Παλαιότερα υπήρχε κοινή δράση – ξεκίνησε τη δεκαετία του 90 -, αλλά πριν από τρία χρόνια αποχώρησε ο Δήμος Αργυρούπολης – Ελληνικού. Εμείς με τη Γλυφάδα συνεχίζουμε, αλλά μια τέτοια προσπάθεια, για να είναι πλήρης και αποδοτική, πρέπει να έχει όλους τους Δημάρχους μέσα.

Γιατί θεωρείται πως οι πολίτες πρέπει να σας ψηφίσουν για δεύτερη φορά;

Οι κάτοικοι του Αλίμου είδαν την πόλη τους να αλλάζει προς το καλύτερο, είδαν να γίνονται ουσιαστικά έργα, αλλά και να επιλύονται χρόνια προβλήματα, είδαν ότι δεν αφήσαμε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη. Βάλαμε γερές βάσεις για τη Μαρίνα, διεκδικήσαμε και εξακολουθούμε να διεκδικούμε για το Ελληνικό και ασχοληθήκαμε με το αύριο της πόλης μας. Νομίζω οι πολίτες θέλουν να συνεχιστεί αυτή η δουλειά, άρα η εντολή πρέπει να ανανεωθεί. Έχουμε ζητήσει μια καθαρή εντολή από την πρώτη Κυριακή.

Σε περίπτωση που δεν κερδίσετε την αυτοδυναμία είστε πρόθυμος για συνεργασίες;

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που ξέρουμε πώς γίνεται η αντιπολίτευση και σε ένα Δήμο σαν τον δικό μας, που η αντιπολίτευση ασκείται με καταγγελίες, εκτιμούμε ότι σε μια τέτοια περίπτωση  θα διασαλευτεί η ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του Δήμου. Είμαι ανοιχτός σε συνεργασίες, αλλά πάνω σε μια υγιή βάση. Η σύμπραξη θέλει τουλάχιστον δύο. Δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι θα πετύχει αυτό, γιατί γνωρίζω τουλάχιστον δύο παρατάξεις που έχουν δηλώσει ανοιχτά πως δεν θέλουν μαζί μας συνεργασία για συγκεκριμένους λόγους. Εμείς, βέβαια, θα παλέψουμε για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο δήμος.

Το NouPou επιθυμεί να δώσει βήμα και να φιλοξενήσει τις απόψεις και το πρόγραμμα όλων των υποψηφίων δημάρχων των νότιων Δήμων.