INTERVIEWS

Απόδημος Νοτισμός: Η Βιέννη της φοιτήτριας Στεφανίας Αντωνοπούλου

Το Nou-Pou.gr μιλά με Νότιους που άφησαν την Ελλάδα για μια ζωή στο εξωτερικό.Κρατάμε τον Απόδημο Νοτισμό ζωντανό.

Πόσα χρόνια ζεις στη Βιέννη;

Ζω 1.5 χρόνο στη Βιέννη. Ήρθα το Σεπτέμβριο του 2017.

Με τι ασχολείσαι εκεί;

Είμαι φοιτήτρια στο 2ο έτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Σε ποια περιοχή στα νότια έμενες;

Στο Παλαιό Φάληρο.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι τα Νότια;

Η γειτονιά μου, η θάλασσα και η υπερβολική, για μένα, δόση ήλιου.

Τι σου λείπει από τα Νότια και συγκεκριμένα από τη περιοχή σου που δεν το έχει η Βιέννη;

Η λιακάδα και το αίσθημα της γειτονιάς. Όσο ήμουν στην Αθήνα δεν εκτιμούσα τον καλό καιρό που είχαμε σχεδόν 365 μέρες το χρόνο. Μετά από λίγο καιρό στη Βιέννη, παρόλο που προτιμώ το κρύο,  αντιλήφθηκα πόσο μου λείπει να ξημερώνει με λιακάδα. Όσον αφορά το θέμα της γειτονιάς ίσως υπάρχουν γειτονιές και στη Βιέννη, και εγώ απλώς δεν έχει τύχει να τις ανακαλύψω. Παίζει όμως και σημαντικό ρόλο το ότι εδώ είμαι μόνη μου, χωρίς δηλαδή το σπίτι με την οικογένειά μου ή τα σπίτια φίλων μου σε απόσταση 5 λεπτών.

Τι υπάρχει εκεί που δεν έχουμε εμείς και θα έπρεπε να σε ζηλεύουμε για αυτό;

Οργάνωση και νομοταγή. Όλα στην ώρα τους, όλα κανονισμένα μέχρι και την μικρότερη λεπτομέρεια. Οι υπηρεσίες τρέχουν και οι άνθρωποι εδώ θέλουν πολύ να σε εξυπηρετήσουν. Ο κόσμος ακολουθεί πιστά τους νόμους και αυτό είναι ένα από τα πράγματα που θαυμάζω. Ωστόσο, πιστεύω ότι αυτά δεν είναι αξιοζήλευτα πράγματα αλλά παραδείγματα προς μίμηση.

Εξήγησέ μας λίγο τη σκέψη σου πριν αποφασίσεις να φύγεις από την Ελλάδα. Είναι πολλοί που το σκέφτονται αλλά λίγοι που το επιχειρούν.

Ήξερα από μικρή ότι θέλω να σπουδάσω στο εξωτερικό. Ήμουν βέβαια τυχερή που είχα την ευκαιρία. Τα είχα (σχεδόν) όλα προγραμματισμένα από τα 17 μου. Όταν έφυγα για πρώτη φορά αντί να έχω φόβο ή άγχος είχα ανυπομονησία και περιέργεια. Οπότε αποχαιρέτησα τα αγαπημένα μου πρόσωπα, μπήκα στο αεροπλάνο και ξεκίνησα την καινούργια μου ζωή.

Οι περισσότεροι εγκαταλείπουν την Ελλάδα σε αναζήτηση εργασίας. Υπάρχουν πράγματι μεγαλύτερες ευκαιρίες εκεί που βρίσκεσαι για τους Έλληνες;

Όντας φοιτήτρια δε μπορώ να απαντήσω εξ ολοκλήρου σωστά την ερώτηση. Από τη μικρή μου εμπειρία και από αυτά που ακούω ωστόσο, οι ευκαιρίες είναι πράγματι πολλές για ανθρώπους που έχουν όρεξη να δουλέψουν σκληρά. Αν αναλογιστεί κανείς ότι μια εργασία για έναν φοιτητή/φοιτήτρια έχει κατά μέσο όρο σχεδόν διπλάσιο μισθό από τους κατώτατους μισθούς στη χώρα μας, τότε ναι οι ευκαιρίες είναι κατά πολύ μεγαλύτερες.

Έχουν καλή εικόνα για τους Έλληνες και την Ελλάδα στον τόπο που βρίσκεσαι;

Όποτε έχει τύχει να αναφέρω τον τόπο καταγωγής μου, οι αντιδράσεις είναι αναμενόμενες. Όλοι δείχνουν θαυμασμό, αναλύουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στα νησιά της Ελλάδας και ανυπομονούν να τους προσκαλέσεις.

Σε τι έχει αλλάξει η καθημερινότητά σου από τότε που έφυγες;

Το να ζει κανείς μόνος του στα 18 είναι από μόνο του μια μεγάλη αλλαγή. Φροντίζει για τα πάντα γύρω του, αποκτά τον έλεγχο για ό,τι και να συμβεί, πηγαίνει για ψώνια για να μη μείνει νηστικός και πλένει τα ρούχα του για να έχει καθαρά ρούχα να φορέσει. Πέρα από αυτά, η καθημερινότητά μου αποτελείται από πολύ διάβασμα, πολλά τρεξίματα και λίγο χρόνο. Είμαι ωστόσο πολύ ικανοποιημένη με τη ζωή μου εδώ, μιας και αυτό που κάνω με ενθουσιάζει.

 

Από άποψη διασκέδασης, τι είναι αυτό που απολαμβάνεις εκεί ενώ στην Ελλάδα μπορεί να μην υπήρχε ή να μην το έκανες συχνά;

Διασκέδαση για μένα είναι να δοκιμάζω καινούρια πράγματα, να ταξιδεύω και να κάνω παρέες. Και τα 3 υπάρχουν στην Ελλάδα, όσο όμως ήμουν στην Ελλάδα ζούσα, όπως είναι φυσιολογικό, «στη γυάλα μου». Η αγαπημένη μου μορφή διασκέδασης εδώ είναι να ταξιδεύω όσο πιο συχνά μπορώ, αφού βρίσκομαι στην κεντρική Ευρώπη. Είτε σε κάποια περιοχή 20 λεπτά μακριά, είτε χιλιόμετρα μακριά με το αεροπλάνο σε άλλες χώρες.

Υπάρχει κάποιο προϊόν που να σου κάνει εντύπωση το πόσο φθηνότερο ή ακριβότερο είναι εκεί που βρίσκεσαι;

Δεν είναι ένα, αλλά πολλά. Ολόκληρο το σουπερμάρκετ θα έλεγα. Οι επιλογές άπειρες, οι τιμές εμφανώς χαμηλότερες από την Ελλάδα.

Τι θα έπαιρνες μαζί σου από τα Νότια αν χωρούσε στη βαλίτσα σου;

Η πρώτη σκέψη που μου έρχεται στο μυαλό απεριόριστα ελληνικά φαγητά τόσο από τοπικά μαγαζιά όσο και σπιτικά. Αν είχα παραπάνω χώρο στη βαλίτσα, την καλοσύνη και την καλή διάθεση των Ελλήνων. Να σε βοηθάνε και να σου συστήνονται χωρίς να έχουν ιδέα ποιος είσαι. Οι άνθρωποι εδώ είναι κάπως πιο κλειστοί.

Από θέμα φαγητού, τι θα έφερνες πίσω μαζί σου στα Νότια από εκεί;

Τα παραδοσιακά και πεντανόστιμα Wiener Schnitzel.

Κάθε φορά που επισκέπτεσαι την Ελλάδα ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις στα Νότια;

Barbeque στον κήπο με την οικογένειά μου, party στο σπίτι με τους φίλους μου, τρέξιμο στην παραλία με ήλιο.

Έχεις σκοπό να επιστρέψεις μόνιμα στην Ελλάδα;

Εξαρτάται από το τι θα έχει γίνει μέχρι να τελειώσω τις σπουδές μου. Δεν το αποκλείω όμως σε καμία περίπτωση.

Αν θες να μάθεις παραπάνω για τη ζωή μου στη Βιέννη, διάβασε στο www.blogit.gr/stefania τα άρθρα μου!

Αν είσαι Νότιος και ζεις στο εξωτερικό και θέλεις να σε φιλοξενήσουμε για να μας πεις τη δική σου, εκτός συνόρων, ιστορία μπορείς να μας στείλεις mail στο info@nou-pou.gr ή στο messenger στη σελίδα μας στο facebook.