INTERVIEWS

Απόδημος Νοτισμός: Το Άμστερνταμ και όσα κάνει πλέον εκεί η Θεοδώρα Βουτσά

Το Nou-Pou.gr μιλά με Νότιους που άφησαν την Ελλάδα για μια ζωή στο εξωτερικό. Κρατάμε τον Απόδημο Νοτισμό ζωντανό.

Η Θεοδώρα Βουτσά τα τελευταία εννιά χρόνια ζει στο εξωτερικό έχοντας δημιουργήσει τις δικές τις επιχειρήσεις, στο χώρο του θεάματος. Αρχικά ζούσε στη Ρώμη και τώρα η έδρα της είναι η πρωτεύουσα της Ολλανδίας.

Πόσα χρόνια ζεις στο Άμστερνταμ; 

Είμαι εκεί τέσσερα χρόνια.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι τα Νότια;

Τέσσερις λέξεις: οικογένεια, ηρεμία, καθαριότητα, αθλητισμός.

Τι σου λείπει από τα Νότια και συγκεκριμένα από τη περιοχή σου, τη Βουλιαγμένη που ενδεχομένως δεν το έχεις στο Άμστερνταμ;

Η θάλασσα και ο καιρός- η αίσθηση ότι είσαι κάθε μέρα διακοπές.

View this post on Instagram

🎙 #comingsoon

A post shared by ⓉⒽⒺⓄⒹⓄⓇⒶ ⓋⓄⓊⓉⓈⒶ (@theodoravoutsa) on

Τι υπάρχει εκεί που δεν έχουμε εμείς και θα έπρεπε να σε ζηλεύουμε για αυτό;

Δεν θα έλεγα πως πρέπει να ζηλέψει κανείς. Υπάρχει κάτι διαφορετικό, κάτι πολύ πεζό: η οργάνωση. Δεν ταλαιπωρούμαι με εφορία, τα κάνω όλα online. Δεν ταλαιπωρούμαι με την κίνηση, χρησιμοποιώ το ποδήλατο μου με ασφάλεια στους ειδικούς ποδηλατοδρόμους, ή τις συγκοινωνίες που λειτουργούν στην ώρα τους παντού. Αυτό σημαίνει ότι μπορώ να κανονίσω όλες τις δουλειές μου και να προλάβω να έχω χρόνο για μένα και την οικογένεια μου. Από την άλλη, τον ήλιο και το φαγητό της Ελλάδας δεν τα βρίσκεις πουθενά, όποτε ίσως είσαι διατεθειμένος να παραβλέψεις κάποια “μικρή” κίνηση.

Εξήγησε μας λίγο τη σκέψη σου πριν αποφασίσεις να φύγεις από την Ελλάδα. Είναι πολλοί που το σκέφτονται αλλά λίγοι που το επιχειρούν.

Εμείς φύγαμε μαζί με τον σύντροφο μου πριν 9 χρόνια περίπου, δηλαδή δεν συνέβη τώρα πρόσφατα. Πρώτα πήγαμε στη Ρώμη, όπου δούλευα εκεί -ακόμα έχω τον ατζέντη μου- δημιουργώντας τη δική μου επιχείρηση που το αντικείμενο της είναι οι θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Έπειτα η δουλειά του συζύγου μου, Νίκου, μας έφερε στο Άμστερνταμ. Με άλλα λόγια δεν έφυγα από ανάγκη από την Ελλάδα, αλλά από έρωτα. Και μου βγήκε σε καλό!  Αυτή τη στιγμή έχω δημιουργήσει τρεις εταιρείες οι οποίες πάνε πάρα πολύ καλά και είμαι πολύ περήφανη. ΟΙ εταιρείες μου είναι: ‘The International Theatre in English’ με θεατρικές παραγωγές, “The Los Angeles Method’- εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα την υποκριτική και την προσωπική ανάπτυξη και  “The Visibility Studio’ κινηματογραφικές παραγωγές, παραγωγές βίντεο και διαφημίσεις για το διαδίκτυο. Θα συμβούλευα σε όσους το σκέφτονται να φύγουν στο εξωτερικό να ακολουθήσουν το ένστικτό τους, την καρδιά τους -λίγες φορές κάνει λάθος.

Οι περισσότεροι εγκαταλείπουν την Ελλάδα σε αναζήτηση εργασίας. Υπάρχουν πράγματι μεγαλύτερες ευκαιρίες εκεί που βρίσκεσαι για τους Έλληνες;

Ευκαιρίες βρίσκονται παντού, αρκεί να θέλεις να δουλέψεις και να θέλεις να καλυτερεύσεις το ταλέντο σου καθημερινά, να μην βολεύεσαι και να κινείσαι. Εδώ οι άνθρωποι δουλεύουν πολύ. Δεν θα δεις καφέ γεμάτα μεσοβδόμαδα, παρά μόνο από τουρίστες. Κανονίζουν διακοπές 4 φορές το χρόνο, άλλα όταν λένε “τώρα δουλεύουμε” αυτό ακριβώς κάνουν. Από την άλλη αν επιθυμείς να πετύχεις, να δημιουργήσεις, δεν χρειάζεται να πας αλλού. Μπορείς να δημιουργήσεις μόνος σου τις ευκαιρίες. Πόσοι άνθρωποι στην ιστορία έκαναν περιούσιες σε καιρό κρίσης; Αυτοί τι διαφορετικό είχαν; Δεν συντονίστηκαν με τη μιζέρια γύρω τους, πάρα μόνο με το στόχο τους.

Εσύ, Θεοδώρα, ασχολείσαι με το θέατρο και τη διδασκαλία. Είναι εύκολο να καθιερωθείς σ’ αυτό τον κλάδο λόγω γλώσσας;

Το Άμστερνταμ είναι διεθνής μητρόπολη και με το brexit τώρα έρχονται ακόμα πιο πολλοί expats. Και εγώ είμαι ένας από τους 2- 3 θιάσους που προσφέρουμε ψυχαγωγία στα αγγλικά. Είδα ένα κενό όταν ήρθαμε εδώ, άρπαξα την ευκαιρία και το γέμισα.

Έχουν καλή εικόνα για τους Έλληνες και την Ελλάδα στον τόπο που βρίσκεσαι;

Την Ελλάδα την αγαπάνε όλοι πολύ. Έρχονται πολλοί για διακοπές στην Ελλάδα από Ολλανδία. Ξέρουν αρχαία από το σχολείο, την σέβονται και την εκτιμούν. Όσο αφορά τους Έλληνες αυτό είναι μια άλλη ιστορία.  Αν είσαι κάφρος, ότι εθνικότητα και να έχεις τι εικόνα μπορεί να έχει ο άλλος για σένα; Υπάρχουν Έλληνες που διαπρέπουν και τους θαυμάζουν και άλλοι που φέρνουν τη “λαμογιά” μαζί τους και λες “γιατί”;

Από άποψη διασκέδασης, τι είναι αυτό που απολαμβάνεις εκεί ενώ στην Ελλάδα μπορεί να μην υπήρχε ή να μην το έκανες συχνά;

Δεν υπάρχει διασκέδαση εδώ όπως την εννοούμε στην Ελλάδα. Για αυτό το λόγο ερωτεύονται τη χώρα μας όταν έρχονται. Οι επιλογές μου για διασκέδαση στο Άμστερνταμ είναι δείπνο σε εστιατόριο, ποτό σε κάποιο μπαράκι με ωραία μουσική, θέατρο και συναυλίες.  Από εδώ ξεκίνησαν τα μεγάλα dj parties αλλά δεν είναι του στυλ μου τώρα πια.

Αν είσαι Νότιος και ζεις στο εξωτερικό και θέλεις να σε φιλοξενήσουμε για να μας πεις τη δική σου, εκτός συνόρων, ιστορία μπορείς να μας στείλεις mail στο info@nou-pou.gr ή στο messenger στη σελίδα μας στο facebook.

Υπάρχει κάποιο προϊόν που να σου κάνει εντύπωση το πόσο φθηνότερο ή ακριβότερο είναι εκεί που βρίσκεσαι;

Τα περισσότερα είναι πιο ακριβά, άλλα και τα έσοδα είναι διαφορετικά.

Τι θα έπαιρνες μαζί σου από τα Νότια αν χωρούσε στη βαλίτσα σου;

Να μπορώ να σηκώνομαι το πρωί και να πηγαίνω να πιω τον καφέ μου βλέποντας τη θάλασσα στο Moorings ή στον Όμιλο της Βουλιαγμένης.

View this post on Instagram

#togetherwherever ❤️

A post shared by ⓉⒽⒺⓄⒹⓄⓇⒶ ⓋⓄⓊⓉⓈⒶ (@theodoravoutsa) on

Από θέμα φαγητού, τι θα έφερνες πίσω μαζί σου στα Νότια από εκεί;

Απολύτως τίποτα! Οι Ολλανδοί έρχονται στη χώρα μας με μία βαλίτσα και επιστρέφουν με δύο -η δεύτερη είναι γεμάτοι ντομάτες. Εδώ τις ντομάτες τους τις λένε νερόμπαλες.

Κάθε φορά που επισκέπτεσαι την Ελλάδα ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις στα Νότια;

Να πάω στη θάλασσα.

Πριν μερικούς μήνες έγινες μανούλα για πρώτη φορά. Η κόρη σου έχει περισσότερες παροχές στο Άμστερνταμ;

Ναι! Κάθε παιδί που γεννιέται στην Ολλανδία αυτομάτως παίρνει ένα ποσό από το κράτος κάθε δυο μήνες, αυτό είναι η βάση. Έπειτα,  ανάλογα με τη δουλειά και το εισόδημα των γονιών αυτό αυξομειώνεται, όμως όλα παίρνουν το βασικό. Η εκπαίδευση και η ασφάλεια των παιδιών είναι δωρεάν.

View this post on Instagram

#familyportrait 🖤

A post shared by ⓉⒽⒺⓄⒹⓄⓇⒶ ⓋⓄⓊⓉⓈⒶ (@theodoravoutsa) on

Πως είναι να μεγαλώνεις μόνη το παιδί σου στο εξωτερικό;

Πακέτο! (γέλια).  Τώρα καταλαβαίνω την έκφραση ότι χρειάζεται ένα χωριό. Ευτυχώς, όμως,  η μητέρα μου μπορεί κι έρχεται  και μας βοηθάει για παράδειγμα όταν λείπω σε ταξίδι για γύρισμα.

Έχεις σκοπό να επιστρέψεις μόνιμα στην Ελλάδα;

Όχι! Βέβαια, ποτέ δεν ξέρεις πως θα στα φέρει η ζωή.  Αυτή τη στιγμή, όμως, βρίσκομαι σε πολύ δημιουργική κατάσταση και τα πράγματα πάνε καλά εδώ που είμαι. Για παράδειγμα χρειαστούν οι γονείς μου ή συμβεί κάτι άλλο.  Πάντως, η Ελλάδα τη δεδομένη στιγμή δεν είναι πολύ φιλική με τους επιχειρηματίες. Μπορεί αύριο να αλλάξουν τα πράγματα και να σε πάρω τηλέφωνο να σου πω να πάμε τα παιδιά μας για σκι στη Βουλιαγμένη.

Αν είσαι Νότιος και ζεις στο εξωτερικό και θέλεις να σε φιλοξενήσουμε για να μας πεις τη δική σου, εκτός συνόρων, ιστορία μπορείς να μας στείλεις mail στο info@nou-pou.gr ή στο messenger στη σελίδα μας στο facebook.