INTERVIEWS

Απόδημος Νοτισμός: Το Λονδίνο της φοιτήτριας Μαριάννας Ξιφαρά

Το Nou-Pou.gr μιλά με Νότιους που άφησαν την Ελλάδα για μια ζωή στο εξωτερικό.Κρατάμε τον Απόδημο Νοτισμό ζωντανό.

Πόσα χρόνια ζεις στο Λονδίνο;

Tον τελευταίο χρόνο. Συγκεκριμένα 4 Ιανουαρίου του 2018 μπήκα στο αεροπλάνο, για πρώτη φορά,  χωρίς να ξέρω πότε θα είναι η επιστροφή μου.

Με τι ασχολείσαι εκεί;

Είμαι φοιτήτρια στο τμήμα Ναυτικού Δικαίου και παράλληλα εργάζομαι σε μία ναυτιλιακή εταιρεία, ελληνικών συμφερόντων.

Σε ποια περιοχή ζούσες στα νότια;;

Το σπίτι μου βρίσκεται στη Γλυφάδα, κοντά στον Άγιο Κωνσταντίνο και δίπλα στο καταπράσινο Golf.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι τα Νότια;

Αχ, το πρώτο που σκέφτομαι και ίσως με μεγάλη διαφορά είναι η θάλασσα, η μυρωδιά της. Το είχα τόσο δεδομένο όσο ήμουν στην Ελλάδα και όταν έφυγα συνειδητοποίησα πόσο ομορφαίνει τη μέρα σου να κινείσαι γύρω από τη θάλασσα σε συνδυασμό με τον ατελείωτο ήλιο μας.

Τι σου λείπει από τα Νότια και συγκεκριμένα από τη περιοχή σου που δεν το έχει το Λονδίνο;

Λείπει η ζεστασιά, η έννοια της γειτονίας. Το Λονδίνο είναι μία τεράστια πόλη στην οποία κατοικούν εκατομμύρια άνθρωποι. Χάνεται λοιπόν το αίσθημα του να έχεις ένα στέκι, να έχεις γείτονες να νιώθεις ότι είσαι μέρος της τοπικής κοινωνίας σου. Τη Γλυφάδα με τους φίλους μου, την αποκαλούμε χωριό, γνωρίζεις τον κόσμο, όλα τα μαγαζιά, που θα πιείς το καφεδάκι σου, που θα χορέψεις, που θα νιώθεις άνετα γενικότερα.

Τι υπάρχει εκεί που δεν έχουμε εμείς και θα έπρεπε να σε ζηλεύουμε για αυτό;

Το Λονδίνο σου δίνει ευκαιρίες να γνωρίσεις πολλούς πολιτισμούς συγκεντρωμένους σε μία πόλη. Γνωρίζεις ανθρώπους από κάθε γωνιά της γης, ακούς βιώματα τους, γεύεσαι τις κουζίνες τους μέσα από τα άπειρα και εκπληκτικά food markets τους, μαθαίνεις να διασκεδάζεις στους ρυθμούς τους και έτσι έρχεσαι σε επαφή με το χαρακτηριστικό της πολυπολιτισμικότητας που σε κάνει σίγουρα να διευρύνεις τους ορίζοντες σου. Επίσης, το Λονδίνο είναι ιδανική τοποθεσία να είσαι εδραιωμένος, ώστε να ταξιδεύεις πιο εύκολα στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλα, πιο μακρινά μέρη του πλανήτη.

Εξήγησέ μας λίγο τη σκέψη σου πριν αποφασίσεις να φύγεις από την Ελλάδα. Είναι πολλοί που το σκέφτονται αλλά λίγοι που το επιχειρούν.

Είμαι απόφοιτη του τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών Πειραιά και το όνειρο μου είναι να διαγράψω μία επαγγελματική πορεία στη ναυτιλία. Αναμφισβήτητα, η Ελλάδα είναι μεγάλο ναυτιλιακό κέντρο, παρόλο αυτά θεώρησα πως το Ναυτικό Δίκαιο, στο οποίο αποφάσισα εγώ να εξειδικευτώ, έχει μεγαλύτερες προοπτικές και ευκαιρίες στο Λονδίνο.

Οι περισσότεροι εγκαταλείπουν την Ελλάδα σε αναζήτηση εργασίας. Υπάρχουν πράγματι μεγαλύτερες ευκαιρίες εκεί που βρίσκεσαι για τους Έλληνες;

Η ελληνική κοινότητα του Λονδίνου, απαρτίζεται από χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες. Από τα βιώματα μου μέχρι τώρα και από τους ανθρώπους που έχω συναναστραφεί, πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες εργασίας, ειδικότερα σε new entry level, όπως αυτό που πρεσβεύω εγώ. Συγκεκριμένα για τον κλάδο της ναυτιλίας, πολλοί είναι οι Έλληνες πλοιοκτήτες που διατηρούν γραφεία και στο Λονδίνο.

Έχουν καλή εικόνα για τους Έλληνες και την Ελλάδα στον τόπο που βρίσκεσαι;

Φυσικά! Όπως ανέφερα και παραπάνω, η Μεγάλη Βρετανία αποτελεί μόνιμη κατοικία πολλών χιλιάδων Ελλήνων, καθώς και πόλο έλξης για αρκετούς νέους που επιλέγουν να σπουδάσουν σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο στην Αγγλία.

Σε τι έχει αλλάξει η καθημερινότητά σου από τότε που έφυγες;

Ακούγεται τετριμμένο αλλά είναι όντως η αλήθεια πως στο Λονδίνο οι ρυθμοί ζωής είναι εξαιρετικά γρήγοροι. Σε αυτό που άλλαξε κυρίως η καθημερινότητα μου όμως είναι οι διατροφικές μου συνήθειες, καθώς πλέον δεν έχω τη χαρά να τρώω το παστίτσιο ή το μουσακά σε εβδομαδιαία βάση και φυσικά τη δυνατότητα που σου δίνει η μία ώρα διάλειμμα ανάμεσα στο 8ωρο της δουλειάς σου να ξεσκάσεις, να πάρεις μια βαθιά ανάσα και να συνεχίσεις. Γενικότερα έμαθα να κάνω καλύτερη διαχείριση του χρόνου μου καθώς η μέρα μου για τη δουλειά ξεκινάει στις 8 και τελειώνει στις 7 το απόγευμα, οπότε κάπως πρέπει να ισορροπηθούν όλες οι υποχρεώσεις και ανάγκες μου.

Από άποψη διασκέδασης, τι είναι αυτό που απολαμβάνεις εκεί ενώ στην Ελλάδα μπορεί να μην υπήρχε ή να μην το έκανες συχνά;

Για εμένα διασκέδαση στο Λονδίνο είναι να χάνεσαι με τις ώρες περπατώντας ή κάνοντας ποδήλατο στα ατελείωτα πράσινα πάρκα τους. Γεμίζει το μυαλό σου όμορφες εικόνες. Επιπλέον, μου αρέσει τρομερά να ταξιδεύω και το Λονδίνο μου δίνει αυτή τη δυνατότητα διασκέδασης, ακόμα και αν είναι μία εκδρομή της τελευταίας στιγμής.

Υπάρχει κάποιο προϊόν που να σου κάνει εντύπωση το πόσο φθηνότερο ή ακριβότερο είναι εκεί που βρίσκεσαι;

Προϊόν όχι, αλλά ίσως στον τομέα των υπηρεσιών να σκεφτόμουν ότι τα ενοίκια των σπιτιών εδώ είναι εξωφρενικά ακριβά, όπως και το Λονδίνο γενικότερα είναι ακριβό σε όλα του.

Τι θα έπαιρνες μαζί σου από τα Νότια αν χωρούσε στη βαλίτσα σου;

Λίγη θάλασσα και το Εριεττάκι μου! Είναι η παιδική μου φίλη και όσες αναμνήσεις και αν έχω από τα νότια προάστια, τη Βουλιαγμένη, τις ατελείωτες βόλτες μας στα στενά της Γλυφάδας, τα παγωτά μας, τους καφέδες στο Rumors, είναι όλες συνυφασμένες με εκείνη! Η αγάπη μας για τη θάλασσα μας ενώνει, οπότε φεύγοντας από τη Γλυφάδα θα την έπαιρνα μαζί μου. Τώρα που το σκέφτομαι, ίσως και ένα freddo espresso από το αγαπημένο μου στέκι στη Βούλα, το Rey Pablo!

Από θέμα φαγητού, τι θα έφερνες πίσω μαζί σου στα Νότια από εκεί;

Εδώ λάτρεψα την ινδική κουζίνα. Δεν είχα ιδέα το πόσο γευστική είναι. Οπότε θα έφερνα σίγουρα κάτι από το αγαπημένο μου ινδικό εστιατόριο που βρίσκεται στο κεντρικό Λονδίνο.

Κάθε φορά που επισκέπτεσαι την Ελλάδα ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις στα Νότια;

Γλυφαδίτσα, καφεδάκι στο χέρι, περπάτημα στη θάλασσα, παρέα με όλα μου τα αγαπημένα πρόσωπα. Κάθε πρώτο βραδάκι που έρχομαι στην Ελλάδα, φυσικά είναι αναπόφευκτο το delivery – σουβλάκια από τον αγαπημένο μας Πρόεδρο.

Έχεις σκοπό να επιστρέψεις μόνιμα στην Ελλάδα;

Ναι. Το όνειρο μου είναι καταφέρω να πάρω τη γνώση και την εμπειρία που χρειάζομαι από το εξωτερικό και να εφαρμόσω αυτό το know how, μετέπειτα σε κάποια θέση εργασίας στην Ελλάδα. Πιστεύω στην Ελλάδα μας και θα κάνω ότι μπορώ και εγώ για να συμβάλλω στην ανάπτυξη της. Σαν την Ελλάδα, άλλωστε, δεν έχει πουθενά.
«Αν η Ελλάδα καταστραφεί τελείως, θα μείνει ένα κλήμα, μία ελιά, και μία βάρκα. Είναι αρκετά για να ξαναχτιστεί από την αρχή.»
Οδυσσεάς Ελύτης

Αν είσαι Νότιος και ζεις στο εξωτερικό και θέλεις να σε φιλοξενήσουμε για να μας πεις τη δική σου, εκτός συνόρων, ιστορία μπορείς να μας στείλεις mail στο info@nou-pou.gr ή στο messenger στη σελίδα μας στο facebook.