INTERVIEWS

Χρήστος Παναγιωτακόπουλος, ο νότιος που έφτιαξε το “Πότε έρχεται το λεωφορείο;”

Ο Χρήστος Παναγιωτακόπουλος έστρεψε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας καθώς έφτιαξε μια χρηστική εφαρμογή για όλους όσους περιμένουν με τις ώρες στην στάση των λεωφορείων. Ο νότιος φοιτητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου μας μιλάει για την εφαρμογή του, τα σχέδια για την πόλη του, αλλά και για όσα αγαπάει στα νότια (που δεν αλλάζει με τίποτα).

Χρήστο θα μας πεις λίγα λόγια για σένα;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αργυρούπολη και είμαι 22 ετών. Σπουδάζω Ηλεκτρολόγος- Μηχανικός στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τα τελευταία δύο χρόνια εργάζομαι σε εταιρεία πληροφορικής ως προγραμματιστής.

Ως φοιτητής φαντάζομαι περίμενες πολλές ώρες για να έρθει το λεωφορείο σου. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα για την συγκεκριμένη εφαρμογή;

Έπαιρνα σχεδόν καθημερινά το λεωφορείο 140 κι ενώ η στάση ήταν κάτω από το σπίτι μου και μπορούσα να το δω από μακριά για να κατέβω δεν ήξερα πότε ακριβώς θα περάσει. Πολλές φορές περίμενα πάνω από μισή ώρα για να έρθει το συγκεκριμένο λεωφορείο και να πάω στην σχολή μου. Στην πορεία βγήκε η τηλεματική του ΟΑΣΑ – δεν είχε βγει ακόμα εφαρμογή για τα κινητά- και άρχισα να την μελετάω για να δω πως λειτουργεί ώστε να την ενώσω με το σύστημα που έφτιαξα.

Εξήγησε μου λίγο πως λειτουργεί η εφαρμογή; Πως μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε;

Το πιο σημαντικό είναι πως δεν κατεβάζεις καμία εφαρμογή και αυτό είναι το πλεονέκτημα της. Στην πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς εφαρμογή, αλλά ένα chat-box με ερωτήσεις και απαντήσεις. Λοιπόν, αναζητάς στο facebook την σελίδα «Πότε έρχεται το λεωφορείο μου» -όπως αναζητάς ένα φίλο σου-, ανοίγει η σελίδα και στέλνεις μήνυμα πότε θα έρθει π.χ. το 140 στην τάδε στάση. Η εφαρμογή σε ρωτάει από ποια κατεύθυνση περιμένεις και σου απαντάει. Είναι ακριβώς η ίδια ώρα που θα σου δείξει και η τηλεματική του ΟΑΣΑ. Η διαφορά μας είναι πως δεν κατεβάζεις καμία εφαρμογή γιατί ήθελα να ικανοποιήσω δύο μερίδες κοινού. Τους περιστασιακούς χρήστες των λεωφορείων, οι οποίοι δεν τους είναι απαραίτητη καθημερινά η εφαρμογή, αλλά και τους χρήστες που δεν έχουν χώρο στο κινητό τους για να κατεβάσουν μια επιπλέον εφαρμογή. Μπορείς απλά με ένα κλικ να πάρεις την πληροφορία που χρειάζεσαι.

Πόσο χρόνο σου πήρε να την φτιάξεις;

Η πρώτη έκδοση βγήκε σε ένα βράδυ. Αλλά από εκεί κι πέρα είναι μια διαδικασία όπου τη βελτιώνω συνέχεια μέσα σ αυτά τα τρία χρόνια που λειτουργεί. Ειδικά τον πρώτο χρόνο ήθελε πολύ δουλειά από μένα για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε όλο τον κόσμο χωρίς να έχουν προβλήματα.

Μετά από τρία χρόνια είσαι ικανοποιημένος;

Ναι, είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος γιατί βλέπω ανθρώπους που το εμπιστεύονται και το έχουν βάλει στην καθημερινότητα τους.

Αλήθεια, μόλις είδαν τη δική σου εφαρμογή από τον ΑΣΑΠ σε προσέγγισαν;

Όχι δεν υπήρξε καμία προσέγγιση.

Φαντάζομαι πως όταν έφτιαχνες την συγκεκριμένη εφαρμογή είχες καταλάβει αμέσως τη χρηστικότητα της.

Ήταν χρηστικό για μένα που κινούμαι με τα ΜΜΜ οπότε είχα συνειδητοποιήσει πως θα είχε ανταπόκριση. Αφού ικανοποιούσε μια δική μου ανάγκη σίγουρα θα ήταν χρήσιμο και στον υπόλοιπο κόσμο που κινείται με λεωφορείο. Αυτό που δεν περίμενα ήταν να πάρει τόση μεγάλη δημοσιότητα, ειδικά το τελευταίο διάστημα.

Πόσοι άνθρωποι χρησιμοποιούν την εφαρμογή;

Από τα Χριστούγεννα και μετά 10.000 άτομα καθημερινά. Υπάρχει συνεχώς μια αυξητική τάση.

Έχει συμβεί να περιμένεις στην στάση του λεωφορείου και να βλέπεις ανθρώπους να χρησιμοποιούν την εφαρμογή σου;

Ναι μου συμβεί. Πραγματικά είναι πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις τους συνανθρώπους σου να τη χρησιμοποιούν. Χαίρομαι ιδιαίτερα που τους βοηθάει. Εμένα αυτό μου δίνει τη μεγαλύτερη χαρά.

Μιλάς με τον κόσμο που χρησιμοποιεί την εφαρμογή;

Δεν έχω μιλήσει με κόσμο που κάθεται στην στάση περιμένοντας το λεωφορείο γιατί σκέφτομαι πως θέλουν την ηρεμία τους και όχι να τους ενοχλείς. Όμως, συνομιλώ με τον κόσμο που μου στέλνει μηνύματα στο facebook είτε γιατί υπάρχει κάποιο πρόβλημα, είτε για να μου πούνε μια πρόταση ώστε να βελτιωθεί περισσότερο η εφαρμογή –κάτι που με έχει βοηθήσει πολύ.

Υπάρχει τρόπος να χρηματοδοτηθεί;

Προς το παρόν, δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η χρηματοδότηση του. Το ξεκίνησα γιατί κυρίως ήθελα να μάθω εγώ κάποια πράγματα γιατί μέχρι τότε δε γνώριζα πολλά. Η αλήθεια είναι πως το ξεκίνησα ως χόμπι και μετά συνειδητοποίησα πόσο χρήσιμη είναι η συγκεκριμένη εφαρμογή. Δεν με νοιάζει να βγάλω άμεσα κάποιο κέρδος, δεν σημαίνει πως δεν έχω όνειρα ή δεν θέλω να βγάλω λεφτά αλλά ακόμα και να προσφέρεις κάτι τόσο χρηστικό στους συνανθρώπους σου για μένα είναι κέρδος.  Επιπλέον, έχω τη δουλειά μου γιατί είχα φτιάξει την συγκεκριμένη εφαρμογή και αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για το βιογραφικό μου.

Δουλεύεις το επόμενο project στο μυαλό σου;

Έχω πολλές ιδέες! Μια ενδιαφέρουσα ιδέα  είναι να φτιάξω μια εφαρμογή πάλι μέσω messenger όπου θα μπορείς να αναφέρεις συγκεκριμένα προβλήματα που παρατηρείς στην περιοχή σου. Για παράδειγμα ένας δημότης που βρίσκει πεταμένα κλαδιά μπορεί να το αναφέρει μέσω της εφαρμογής να δώσεις τις πληροφορίες (διεύθυνση) και να μετά να ενημερώνεται για την εξέλιξη. Οι δήμοι έχουν εφαρμογή αλλά λίγος κόσμος το γνωρίζει και ακόμα λιγότεροι κατεβάζουν αυτή την συγκεκριμένη εφαρμογή στο κινητό τους.  Έτσι, πάλι μέσω messenger θα μπορούνε να το κάνουν. Δεν έχω σκοπό να καταργήσω τη δική τους εφαρμογή αλλά να τους διευκολύνω μέσα από το messenger.

Σ’ ενδιαφέρει να φύγεις στο εξωτερικό;

Είμαι πολίτης του κόσμου. Βλέπω την Ελλάδα ως ένα μέρος που έχει ευκαιρίες. Αναμφισβήτητα έχουμε πάρα πολλά προβλήματα αλλά δεν πρέπει να απορρίψουμε τη χώρα μας. Προφανώς αν μου έρθει μια καλή ευκαιρία από το εξωτερικό δεν θα πω όχι αλλά δεν είναι αυτοσκοπός μου να φύγω από την Ελλάδα.

Φαντάζομαι στη γειτονιά σου οι κάτοικοι γνωρίζουν για την εφαρμογή σου.

Ναι, υπάρχουν άνθρωποι που με αναγνωρίζουν και χαίρονται για την εξέλιξη μου. Για μένα είναι μια επιβεβαίωση και μου δίνει ευχαρίστηση. Θα ξανά πω πως το μεγαλύτερος κέρδος που έχω πάρει είναι ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι ένα πλεονέκτημα στο βιογραφικό μου και στη μετέπειτα εξέλιξη μου.

Χρήστο είσαι ανήσυχο πνεύμα. Εκτός από τις εφαρμογές αποφάσισες να βάλεις υποψηφιότητα ως δημοτικός σύμβουλος. Γιατί θέλεις να ασχοληθείς με την πολιτική;

Από μικρός είχα ανησυχίες. Αποφάσισα να βάλω υποψηφιότητα με το συνδυασμό «Ξανά η πόλη μπροστά» με υποψήφιο Δήμαρχο τον Κώστα Στέφα. Ο λόγος που το έκανα είναι γιατί βλέπω κάποια πράγματα στην περιοχή μου τα οποία δεν μου αρέσουν και θέλω πάρα πολύ να τα βελτιώσω. Στο ίδιο πλαίσιο που θέλω να προσφέρω μέσα από τις εφαρμογές μου για τους συμπολίτες  έτσι επιθυμώ να προσφέρω και στην περιοχή μου. Πιστεύω πάρα πολύ πως η πολιτική είναι για τους πολιτικούς, αλλά σε ότι αφορά την περιοχή μας πρέπει εμείς οι ίδιοι να αναλάβουμε δράση που ενδιαφερόμαστε για το τόπο μας διαφορετικά τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Πιστεύω πως οι μικρές αλλαγές φέρνουν τις μεγάλες.

Τι απολαμβάνεις στα νότια;

Μου αρέσει που τα νότια είναι πιο αραιοκατοικημένα, έχουμε πολύ πράσινο και αρκετά πάρκα. Τα νότια συνδυάζουν μοναδικά το βουνό με τη θάλασσα και είναι η καλύτερη περιοχή για να ζεις.

Τι είναι αυτό που δεν σου αρέσει στην περιοχή σου, την Αργυρούπολη;

Η καθημερινότητα έχει αμεληθεί. Μεταξύ άλλων προβλημάτων υπάρχουν ακόμα πεζοδρόμια τα οποία δεν είναι προσβάσιμα με αποτέλεσμα να μην μπορείς να περπατήσεις εύκολα και υπάρχει μεγάλο θέμα με την στάθμευση ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Η περιοχή έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ, αλλά δεν έχει βελτιωθεί η ζωή των κατοίκων.