INTERVIEWS

Cyclefi: O επανασταστικός τρόπος ανακύκλωσης ξεκινάει από τα νότια

Πως γίνεται να βαριέσαι μόνο που ακούς τη λέξη “ανακύκλωση” και την ίδια ώρα να ονειρεύεσαι να ξυπνήσεις σε μία πιο πράσινη πόλη;

Θα μου πεις “ωραία η ιδέα της ανακύκλωσης αλλά τα απορρίμματα που πετάω στο μπλε κάδο, καταλήγουν μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια στη χωματερή. Οπότε ποιο είναι το νόημα;” Και κάπως έτσι ξεκινάει η λάθος εντύπωση που έχεις για την ανακύκλωση…

ΦΩΤΟ 4391

Η ομάδα της Cyclefi, η Εύη Φρέρη, ο Άκης Μαρούτας και ο Γιώργος Στέγγος, αποφάσισε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να μας γνωρίσει, ουσιαστικά αυτή τη φορά, την αξία της ανακύκλωσης. Δεν πρόκειται για μία ακόμη προωθητική ενέργεια, η οποία μόλις ολοκληρωθεί θα ξεχαστεί, αλλά για μία νέα, πρωτοποριακή και πανευρωπαϊκά βραβευμένη ιδέα που στοχεύει να αυξήσει την ανακύκλωση και να κάνει σταδιακά πιο πράσινη την κάθε γειτονιά των νοτίων προαστίων, της Αττικής, της Ελλάδας.

«Έχουμε βάλει σκοπό να πετύχει αυτή η προσπάθεια. Θέλουμε να γνωρίσουμε στο κοινό το γιατί κερδίζει ανακυκλώνοντας και να δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο. Μία επιβράβευση για εκείνους που ανακυκλώνουν και ένα κίνητρο για όσους είναι δύσπιστοι σε αυτή την απλή, καθημερινή διαδικασία» Α.Μ.

Γιατί κερδίζουμε ανακυκλώνοντας;

Α.Μ.: Αρχικά προστατεύεις το περιβάλλον. Το τι «σώζει» ένα κουτάκι με τσάντες ανακύκλωσης της Cyclefi, αποτελεί και τον τεράστιο θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο της υπηρεσίας. Μόνο και μόνο αυτό πρέπει να μας κάνει να νιώθουμε ότι είμαστε κερδισμένοι. Η Cyclefi όμως έρχεται να δώσει και ένα επιπλέον κίνητρο, για να κάνει τη διαδικασία λίγο πιο δελεαστική και ενδιαφέρουσα για όλους… Ανακυκλώνοντας με το σύστημά μας, έχεις οικονομικό όφελος στα mobile data που χρησιμοποιείς. Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ειδικές τιμές, που βοηθούν στην εξοικονόμηση έως και 50% στην αγορά MB. Στο άμεσο μέλλον μάλιστα, θα έχουμε ανάλογα οικονομικά οφέλη και για άλλους τομείς του νοικοκυριού (όπως λογαριασμοί ρεύματος, αγορά σε super market κ.ά.). Θέλουμε τα μέλη μας να απολαμβάνουν εκπτωτικές υπηρεσίες στην καθημερινότητά τους και το νοικοκυριό- από όπου προέρχεται ο κύριος όγκος των σκουπιδιών μας- να περιορίσει τα έξοδά του.

Ανοίγοντας το κουτάκι της Cyclefi…

Cyclefi… από το recycling και το wi fi. Με σήμα τον κύκλο-για να συμβολιστεί η κυκλική διαδικασία της ανύκλωσης- και χρώμα πορτοκαλί για να ξεχωρίσει από το κλασικό μπλε ή πράσινο, που έχουμε συνδυάσει στο μυαλό μας με άλλες περιβαλλοντικές δράσεις και συστήματα.

Και έφτασε η στιγμή που παίρνεις το κουτάκι στα χέρια σου! Είναι τόσο όμορφο και προσεγμένο, που αισθάνεσαι ότι πράγματι, θα κάνεις κάτι καλό. Το ανοίγεις, διαβάζεις το ενημερωτικό φυλλάδιο (ενημερωτικό αλλά καθόλου κουραστικό) με τις σχετικές οδηγίες και τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες- όπως αυτές έχουν προκύψει από μέλετες και έρευνα- ανοίγεις την πορτοκαλί σακούλα (επίσης από ανακυκλωμένο πλαστικό) και τη γεμίζεις με τα καθαρά, ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασιών που έχεις συγκεντρώσει. Εφόσον έχεις κάνει την εγγραφή σου εισάγοντας τα στοιχεία και τον κωδικό που βλέπεις στο κουτί σου, στέλνεις το μήνυμά σου και έχεις άμεση πρόσβαση στις ηλεκτρονικές και εκπτωτικές υπηρεσίες.

Έχεις πέντε δικές σου ετικέτες και έναν προσωπικό κωδικό για όλες. Ο κωδικός αυτός διασφαλίζει τα προσωπικά δεδομένα σου- τα οποία δε φαίνονται πουθενά παρά μόνο χρησιμεύουν για να απολαύσεις τις εκπτωτικές υπηρεσίες που προσφέρει η Cyclefi και για να εξατομικεύσεις την πορτοκαλί σακούλα σου- και βοηθάει στην ιχνηλασιμότητα της σακούλας σου.

Η δική σου ανακύκλωση κυριολεκτικά παρακολουθείται μέχρι να φτάσει στο σωστό προορισμό της προς ανακύκλωση!

Ποια είναι η καινοτομία της Cyclefi;

Ε.Φ.: Είμαστε η πρώτη εταιρεία, που συνδέει την ανακύκλωση με τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας σε ό,τι αφορά τα έξοδα του νοικοκυριού. Επιπλέον, το ειδικό σύστημα ιχνηλασιμότητας και παρακολούθησης της σακούλας μας, αλλά και η λογική της συγκεκριμένης επιβράβευσης (έκπτωσεις στα πάγια μηνιαία έξοδα ενός νοικοκυριού) των πολιτών που ανακυκλώνουν δε συναντώνται πουθενά.

Γιατί ξεκινήσατε την εφαρμογή του συστήματος από τα νότια προάστια;

Γ. Σ.: Ο προφανής λόγος είναι ότι μένουμε και οι τρεις στην περιοχή των νοτίων προαστίων. Ο ουσιαστικός όμως είναι ότι βρήκαμε και εύφορο έδαφος, χάρη στους νέους σε μυαλά και ανοικτούς σε καινούργιες ιδέες, Δημάρχους Αλίμου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και Γλυφάδας, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή που άκουσαν την ιδέα μας, στήριξαν την προσπάθειά μας, κατανοώντας το όφελος τόσο για τον Δήμο όσο και για τους πολίτες. Τέλος πιστεύουμε- και ελπίζουμε- πως οι άνθρωποι των νοτίων προαστίων, που πιθανά έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό, θα είναι πιο πρόθυμοι να ανακυκλώσουν από τη στιγμή που έχουν δει τα οφέλη από αντίστοιχα προηγμένα συστήματα ανακύκλωσης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το ήξερες ότι….

  • Κάθε μέρα παράγουμε σχεδόν 1 kg σκουπίδια ο καθένας;

  • Η Νο1 ευρωπαϊκή πρωτεύουσα στον τομέα της ανακύκλωσης είναι η Λιουμπλιάνα;

  • Η Δανία ανακυκλώνει το 70% των απορριμμάτων της, ενώ η Ελλάδα μόλις το 7%;

  • Η Αμερική αποφάσισε πως το πιο αποτελεσματικό σύστημα ανακύκλωσης είναι να δοθεί βαρύτητα στη σχετική εκπαίδευση;

  • Κάθε Δήμος που δεν ανακυκλώνει τα απορρίμματα των μπλε κάδων και τα στέλνει στο ΧΥΤΑ, λαμβάνει πρόστιμο 45 ευρώ για κάθε τόνο (και μιλάμε για πολλούς τόνους…);

Μένουμε στο τελευταίο κομμάτι, που αφορά το πρόστιμο των Δήμων που αμελούν την ανακύκλωση και το συνδυάζουμε με την αμφισβήτηση που υπάρχει για κάθε σχετικό σύστημα. Όπως καταλαβαίνεις, δε συμφέρει ούτε τους ίδιους τους Δήμους να μην ανακυκλώνουν. Συν ότι τα πρόστιμα αυτά φτάνουν τελικά σ’ εμάς, τους πολίτες, με τη μορφή δημοτικών τελών. Επομένως η ανακύκλωση έχει πολλά οφέλη, ΚΑΙ οικονομικά. Σε μία περίοδο κρίσης τα χρήματα που θα γλυτώσει ένας Δήμος από την παραπάνω διαδικασία, μπορούν να επενδυθούν σε άλλα έργα που θα ομορφύνουν- και θα πρασινίσουν- την πόλη του (και μας).

Who is Who

Είναι η Εύη Φρέρη, ο Άκης Μαρούτας και ο Γιώργος Στέγγος. Συναντήθηκαν απλά, μέσω κοινών γνωστών και φίλων. Τους συνδέει η αγάπη για το περιβάλλον. Και εδώ η «αγάπη» ερμηνεύεται ως χρόνια σπουδών, μελέτης, εθελοντισμού και σίγουρα ανακύκλωσης! Ο Γιώργος σπούδασε στο Πολυτεχνείο Μηχανολόγος- Μηχανικός και έφυγε για Αμερική, όπου απόκτησε τον τίτλο του Μηχανικού Περιβάλλοντος. Ο Άκης σπούδασε στο Πολυτεχνείο, Μεταλλειολόγος- Μηχανικός, και πήγε στη Γερμανία όπου έκανε το μεταπτυχιακό του στα Συστήματα Ανακύκλωσης. Η γυναίκα της παρέας, η Εύη, ολοκληρώνει τώρα το μεταπτυχιακό της στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στον τομέα της Διοίκησης Υπηρεσιών και έχει σημαντική εθελοντική δράση σε ζητήματα περιβάλλοντος (σε σχολεία και όχι μόνο).

«Οι προωθητικές ενέργειες και ο εθελοντισμός δε φτάνουν. Είναι ωραία, αλλά δεν αρκούν… Πάντα χρειάζεται ένα επιπλέον κίνητρο, γιατί στην Ελλάδα υπάρχουν άλλες δομές και υποδομές. Θέλουμε κάτι που να έχει επαναληψιμότητα και διάρκεια. Έτσι μόνο η ανακύκλωση θα γίνει τρόπος ζωής, προωθώντας μία μικρή μεν, αλλά προς τη θετική κατεύθυνση δε, αλλαγή της συμπεριφοράς μας. Αλλάζουμε τις ζωές μας, αλλά μόνο προς το καλύτερο!» Ε. Φ.

Και το βραβείο πάει στη… Cyclefi!

Παρόλο που πρόκειται για μία startup, η οποία υπάρχει μόλις λίγους μήνες, το καινοτομικό πρόγραμμα ανακύκλωσης στο οποίο βασίζεται, έχει χαρίσει δύο σημαντικές διακρίσεις στην ομάδα της Cyclefi.

Η πρώτη είναι πανευρωπαϊκή, με τη Cyclefi να κερδίζει τον τίτλο της καλύτερης ιδέας κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη στα Social Impact Awards. Η διάκριση έγινε ανάμεσα σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες και η Cyclefi άφησε πίσω τη διοργανώτρια Αυστρία με ψήφους 4.800 έναντι των 1.600 της δεύτερης.

Επιπλέον, η Cyclefi βραβεύθηκε πρόσφατα στα πολύ δημοφιλή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Best City Awards 2016, κερδίζοντας το Silver Βραβείο στην ενότητα Green City. Η αναγνώριση της καινοτόμας ιδέας της Cyclefi, ως της καλύτερης πρακτικά λύσης για μια πιο ευφυή, αειφόρα και οικονομικά βιώσιμη πόλη, ανάμεσα σε τόσες άλλες ιδέες από κάθε γωνιά της Ελλάδας αποδεικνύει την πιθανή επανάσταση που μπορεί να φέρει η νέα και πολύ δυναμική αυτή εταιρεία στον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας μας την έξυπνη διαχείριση των απορριμμάτων τους.

Οι προεγγραφές ξεκίνησαν! Πρόλαβε και δήλωσε συμμετοχή

Ακολουθήστε και γνωρίστε καλύτερα τη Cyclefi

Facebook>> https://www.facebook.com/cyclefi

Twitter>> https://twitter.com/cyclefistartup?lang=en

Instagram>> https://www.instagram.com/cyclefi/

www.cyclefi.com/gr