INTERVIEWS

Έμη Λιβανίου: “Θέλω να βάλω το λιθαράκι μου στην εμπέδωση των σωστών νοοτροπιών με τη δύναμη της Προσφοράς στην κοινωνία μας”

Η δημοσιογράφος και υποψήφια βουλευτής στο Νότιο Τομέα μιλάει στο NouPou για την απόφαση της να κατέβει στις εκλογές.

Eίστε υποψήφια βουλευτής στoν Νότιο Τομέα. Γιατί να βάλει κάποιος δίπλα στο όνομα σας έναν σταυρό;

Η απάντηση είναι απλή. Για να είμαι χρήσιμη και την επόμενη μέρα. Για να μπορέσω να συνεχίσω και να επεκτείνω αυτό που κάνω τα τελευταία χρόνια. Και αυτό δεν είναι άλλο από την εξάπλωση της Δύναμης της Προσφοράς. Το 2012 ξεκίνησα τη «Δύναμη της Προσφοράς», ένα ετήσιο λεύκωμα για την προβολή της φιλανθρωπίας. Και το 2018 δημιούργησα το www.dinamiprosforas.gr, το πρώτο ειδησεογραφικό site στη χώρα μας για τα νέα της Προσφοράς και της Αλληλεγγύης και το πρώτο web portal που φέρνει σε επαφή τους εθελοντές και τα ιδρύματα. Ο στόχος είναι να προβληθούν νέα πρότυπα Προσφοράς και Αλληλεγγύης με απώτερο σκοπό να τα ‘περάσουμε’ αυτά στην καθημερινότητά μας. Να μην έχει η διάθεση Προσφοράς μόνο συγκυριακή χροιά. Να είναι καθημερινή συνήθεια. Να είναι αναμενόμενη πρακτική. Για εμένα η αλληλεγγύη δεν υπάρχει μόνο μέσα στην κρίση. Είναι πάντα επίκαιρη. Και στις παχιές και στις αδύνατες αγελάδες. Γιατί πιστεύω ότι η πραγματική δύναμη του ανθρώπου δεν είναι ο πλούτος, δεν είναι η εξουσία, είναι η ανθρωπιά του. Είναι η δύναμη του ανθρωπισμού του. Για την συνολική επανεκκίνηση των αξιών μας. Αφορά στην εμπέδωση των σωστών νοοτροπιών. Γι’ αυτό και ζητώ την ψήφο των συμπολιτών μου!

Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα κοινά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή;

Όπως σας είπα o λόγος που ‘κατεβαίνω’ στο Νότιο Τομέα της Αθήνας είναι πολύ συγκεκριμένος. Δεν είναι μία απόφαση που πήρα ελαφρά τη καρδία. Ξέρετε, είμαι στη δημοσιογραφία από το 2000. Στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Δελτία ειδήσεων και εκπομπές κοινωνικού ενδιαφέροντος. Mega, Ant1, Alter, Star, Blusky, Αθήνα 9.84. Και από το 2014 επικεφαλής ειδικών εκδόσεων στο Huffpost.gr, μία από τις μεγαλύτερες Ηλεκτρονικές Εφημερίδες παγκοσμίως προβάλλοντας σημαντικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο. Το 2012 ξεκίνησα τη «Δύναμη της Προσφοράς» και το 2018 την αντίστοιχη ιστοσελίδα. Και τώρα έρχεται η πρόταση του Κυριάκου. Ε, αυτό είναι κάτι στο οποίο δεν θα μπορούσα να πω όχι. Το να σου δίνεται η ευκαιρία να προσπαθήσεις να αλλάξεις προς το καλύτερο την καθημερινότητα του κόσμου μέσα από την εξάπλωση της Προσφοράς θεωρώ ότι είναι κάτι που πρέπει να γίνει προτεραιότητα για όλους μας.

Τι είναι αυτό που θεωρείται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα / πρόκληση που αντιμετωπίζει η περιοχή και πως μπορείτε να βοηθήσετε προσωπικά στο να αντιμετωπιστεί;

Η προσωπική μου έκθεση στην πολιτική έχει να κάνει με την βούλησή μου να βάλω και εγώ το λιθαράκι μου στην εμπέδωση των σωστών νοοτροπιών αναφορικά με τη δύναμη της Προσφοράς στην κοινωνία μας. Να συμμετέχω με την εμπειρία που έχω αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια από την προβολή των καλών προτύπων και της προσφοράς στην κοινωνία μας. Αυτό ασφαλώς αφορά ολόκληρη την κοινωνία της χώρας. Καλούμαι λοιπόν, να ‘κουβαλήσω’ αυτή την προσπάθεια στο Νότιο Τομέα της Αθήνας. Μία περιφέρεια που τα έχει όλα. Έχει και ανάγκη να δώσει και ανάγκη να πάρει. Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι η πολιτική αλλαγή που ευαγγελίζεται ο Κυριακός Μητσοτάκης δεν αφορά μόνο στην οικονομία. Αφορά την συνολική επανεκκίνηση των αξιών μας. Αφορά στην εμπέδωση των σωστών νοοτροπιών. Στο να διορθώσουμε όσα μας έχουν πληγώσει. Να αποκτήσουμε αντανακλαστικά ανθρωπισμού 24 ώρες την ημέρα.

Πως θα περιγράφατε τα νότια σε ένα ξένο και που θα τον πηγαίνετε για να βιώσει την καλύτερη εκδοχή τους;

Θα πρέπει να έχει μέρες ο ξένος… Που να τον πρωτοπάω… Ο Νότιος Τομέας όπως σας είπα είναι ένας τομέας με πολλές ταυτότητες. Και δεν του λείπει τίποτα! Η προφανής ‘βιτρίνα’ είναι το θαλάσσιο μέτωπο από το κάτω κομμάτι τις Καλλιθέας και τις Τζιτζιφιές, το Φάληρο, τον Άλιμο, το Καλαμάκι, το Ελληνικό, μέχρι και τη Γλυφάδα. Με τα νέα τοπόσημα -όπως το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος- αλλά και την ομορφιά της παραλιακής και τα ταβερνάκια πάνω στο κύμα. Είναι όμως δυνατό να μην τον πάω στην Πλατεία; Της Νέας Σμύρνης εννοώ. Ή στη Γαρδένια στου Ζωγράφου; Ή στη μαρίνα του Αλίμου και του Φλοίσβου. Είναι δυνατόν να αφήσουμε έξω μια βόλτα στο πράσινο του Υμηττού, της Καισαριανής ή της πανεπιστημιούπολης του Ζωγράφου. Μπορούμε να αφήσουμε έξω τις δράσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς στον Ταύρο και την Καλλιθέα; Μπορούμε να μην πάμε σε φεστιβάλ στην Πλατεία Νερού στο Φάληρο, ή στο Θέατρο Βράχων στο Βύρωνα, για παράδειγμα. Να μην πάμε για ψώνια και καφέ στην Άγιο Δημήτριο και τη Γλυφάδα; Να μην δούμε τα ολυμπιακά ακίνητα –όταν επιτέλους γίνει πλήρης ανακαίνισή και εκμετάλλευσή τους- στο παραλιακό μέτωπο; Και ασφαλώς το πολύπαθο και πολυπόθητο Ελληνικό –όταν και αυτό ολοκληρωθεί. Και τόσα άλλα…είμαι τόσο περήφανη για αυτή την περιοχή….

Έχουμε βιώσει 10 χρόνια οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης. Υπάρχει φως στο τούνελ; Ποιες τονωτικές ενέσεις χρειάζεται να γίνουν προκειμένου η χώρα μας να ανακάμψει;

Πράγματι τα χρόνια είναι πολλά. Και τα τραύματα επίσης. Και παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει αφήσει έντονο το στίγμα της στην ελληνική κοινωνία, η έννοια της προσφοράς στον συνάνθρωπο συνεχίζει να έχει μια συγκυριακή χροιά. Για την ελληνική κοινωνία η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, η φιλανθρωπία, είναι έννοιες συνυφασμένες είτε με μια κατάσταση κρίσης. Ο δε εθελοντισμός με κάποιο μεγάλο αθλητικό γεγονός. Όμως, η Ελληνίδα και ο Έλληνας, η καθεμιά και ο καθένας από εμάς, διαθέτουμε αστείρευτο πλούτο και διάθεση προσφοράς. Πολλές φορές όμως η καθημερινότητα, τα προβλήματα μας κάνουν να κλεινόμαστε στον εαυτό μας. Να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα ατομικά. Όμως, ας θυμόμαστε ότι μπορεί και εμείς να χρειαστούμε αυτό που χρειάζονται άλλοι από εμάς. Το μυστικό είναι να μάθουμε να μπαίνει ο ένας στη θέση του άλλου. Αυτή είναι η πρότασή μου. Και αυτό θα γίνει μόνο όταν αλλάξουμε συνήθειες. Μόνο όταν βάλουμε τον εθελοντισμό και την προσφορά στην καθημερινότητά μας.

Πως βλέπετε την κατάσταση σήμερα στα Νότια της Αθήνας και πως οραματίζεστε να τα δείτε τέσσερα χρόνια μετά;

Η κατάσταση περιγράφεται από την εξής φράση: τέσσερα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερα χρόνια χαμένες ευκαιρίες. Κάποιοι θα πουν, μα είναι δυνατόν; Η περιοχή είναι μια χαρά σε σύγκριση με άλλες. Ίσως, αλλά αν σκεφτείς πως θα μπορούσε να είναι, πραγματικά εκνευρίζεσαι. Και μιλάω για μία συνολική δυναμική. Μία περήφανη αποτύπωση της ομορφιάς της περιοχής και του δυναμισμού της κοινωνίας της. Μία κοινωνία που αλλάζει σε μια περιοχή που αλλάζει. Μία κοινωνία που έχει ανάγκη να μπει στη νέα εποχή με νέα οξυμένα κοινωνικά αντανακλαστικά. Με να δύναμη ανθρωπισμού, με νέα διάθεση προσφοράς. Αυτή θα είναι η δική μου αποστολή. Και μετά από τέσσερα χρόνια είμαι βέβαιη ότι θα μιλάμε για μια περιοχή με ισορροπημένη ανάπτυξη, δουλειάς, ασφάλεια και κοινωνική προσφορά παντού!

Κεφάλαιο Ελληνικό: Θα καταφέρουμε τα επόμενα χρόνια να δούμε τα έργα να υλοποιούνται; Και τι επίπτωση θεωρείται ότι θα έχει αυτό συνολικά στην περιοχή;

Όπως σας έλεγα και πιο πριν, το Ελληνικό είναι το κορυφαίο παράδειγμα ανενέρεγειας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν έχουμε αλλεργία στις επενδύσεις. Και δεν έχουμε όχι γιατί θέλουμε να ευνοήσουμε κάποια συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, αλλά γιατί θέλουμε δουλειές για όλους. Ένα πρόγραμμα επενδυτικής δραστηριότητας που θα συμπαρασύρει την ανάπτυξη παντού, όπως η επέκταση της Αττικής Οδού προς Λεωφόρο Βουλιαγμένης στο Ελληνικό. Αυτός είναι ο τρόπος της ανάπτυξης. Έτσι θα μπει φρέσκο χρήμα στην αγορά. Ασφαλώς, και πρέπει να τηρηθούν όλοι εκείνοι οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται για μια ισορροπημένη μετάβαση σε ένα νέο τοπίο. Και μιλάω τόσο για τις περιβαλλοντικές πρόνοιες που πρέπει να τηρηθούν, όσο και για την κοινωνική συμμετοχή σε αυτό το νέο σχεδιασμό. Το Ελληνικό οφείλει να αποτελέσει –και θα αποτελέσει- το υπόδειγμα επενδυτικής δραστηριότητας για το οποίο θα είναι όλοι υπερήφανοι και όλοι θα απολαμβάνουν την ποικιλία των χρήσεων του. Αυτές τις ισορροπίες μόνο η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να τις τηρήσει.

Σε ότι αφορά το Νότιο Τομέα, ποιες είναι οι απαραίτητες επενδύσεις που θεωρείται κρίσιμο να πραγματοποιηθούν και ποια από αυτές έχει την μεγαλύτερη προτεραιότητα για εσάς; Εκείνη που είναι No1 στην ατζέντα σας προσωπικά. 

Θα έχετε καταλάβει μέχρι τώρα ότι η προσωπική μου ατζέντα είναι η επένδυση σε σωστές νοοτροπίες. Σε νοοτροπίες που θα κάνουν την κοινωνία μας πιο αλληλέγγυα. Πιο εθελοντική. Πιο ανθρώπινη. Τα των οικονομικών επενδύσεων θα τα φροντίσουν άλλοι που τα γνωρίζουν καλύτερα. Εγώ συμμετέχω με την εμπειρία που έχω αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια από την προβολή των καλών προτύπων και της προσφοράς στην κοινωνία μας. Να νοιαζόμαστε για τον συνάνθρωπο στην καθημερινότητά μας. Αυτό είναι η νέα συλλογικότητα. Αυτή είναι η νέα αλληλέγγυα κοινωνία στην οποία θέλουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας. Αυτός είναι ο νέος Πολιτισμός της Καθημερινότητας.

Το παραλιακό μέτωπο αλλάζει ραγδαία. Με βάση αυτό το δεδομένο, πόσο σημαντική είναι για εσάς η στενή συνεργασία με τους νότιους Δημάρχους και πως σκοπεύετε πρακτικά να βοηθήσετε στο να επιτευχθεί αυτή. 

Ένα από τα προβλήματα που μας οδήγησαν εδώ που είναι ότι ο καθένας έχει μάθει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του και να βάζει τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Ασφαλώς και χρειάζεται να αποκτήσουμε μια συλλογικά αντίληψη μητροπολιτικής διαχείρισης. Τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει σε ποιόν ανήκει μία αρμοδιότητα. Τον ενδιαφέρει να λυθεί το πρόβλημά του. Και αυτό περνά μέσα από την απόκτηση συλλογική αντίληψης και όχι ατομικής διαχείρισης. Αυτό είναι που προσπαθώ και εγώ με όσες δυνάμεις έχω να περιγράψω από την πλευρά μου. Όχι διαφοροποίηση μεταξύ λίγων ή πολλών. Όχι δικό μου ή δικό σου. Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί!

Ο λαός και ιδιαίτερα η νεολαία έχει μια αποστροφή για τους πολιτικούς. Πως σκοπεύετε να καταφέρετε προσωπικά να κερδίσετε ξανά την εμπιστοσύνη τους;

Φταίμε όλοι σε αυτό. Η απάντηση ωστόσο βρίσκεται στη συμμετοχή. Να σκεφτούν –ειδικά οι νέοι-ότι αν δεν ψηφίσουν, δεν μπορούν να έχουν το δικαίωμα του ελέγχου. Το δικαίωμα να παραπονιούνται. Αν δεν συμμετέχουν θα ‘λούζονται’ τι αποφάσεις των άλλων. Και ας δουν καλά γύρω τους. Είμαι σίγουρος ότι θα βρουν ανθρώπους που έχουν τα πόδια του στη γη. Υποψηφίους που είναι όπως και εκείνοι. Ξέρουν να προσφέρουν γιατί αυτό κάνουν ούτως ή άλλως στη ζωή τους.

Τι είναι αυτό που θα θέλετε να θυμούνται οι ψηφοφόροι για εσάς πριν μπουν στις κάλπες;

Να ψηφίσουν ανθρώπους που ξέρουν ότι θα μπορούν να είναι χρήσιμοι την επόμενη αμέσως ημέρα.

Το NouPou επιθυμεί να δώσει βήμα και να φιλοξενήσει τις απόψεις και το πρόγραμμα όλων των υποψηφίων βουλευτών στο Νότιο Τομέα και την Ανατολική Αττική.