INTERVIEWS

Ένας Ιταλός μάς λέει πως τρώμε την αυθεντική ιταλική πίτσα

Παγκόσμια Ημέρα Πίτσας σήμερα και η ομάδα του NouPou.gr ρώτησε έναν γνήσιο Ιταλό για το πως «πρέπει» να τρώμε σωστά την πίτσα.

Ο Luca Gatti είναι 33 ετών, κατάγεται από τη λίμνη Como, εργαζόταν ως brand manager στην Procter & Gamble στην Ελβετία και τώρα επιστρέφει στα πάτρια ιταλικά εδάφη για να κάνει τη δική του δουλειά με ντόπιο ιταλικό κρασί κατευθείαν από Ιταλούς παραγωγούς. Η συνέχεια σε λίγο…

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσουμε την πίτσα μας;

Η παραδοσιακή και αυθεντική πίτσα φτιάχνεται στη Νάπολη και είναι με πολύ λίγα υλικά. Για την ακρίβεια, αν ζητήσεις πίτσα στη Νάπολη, θα σου προσφέρουν μαργαρίτα.

Για εσένα ποια είναι η πιο δυνατή γεύση πίτσας;

Η ναπολιτάνικη συνταγή είναι μία καλή επιλογή, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι και η κατάλληλη για όλους. Κάθε ουρανίσκος έχει διαφορετικές γευστικές απαιτήσεις, δεν υπάρχει δηλαδή μία «universal» φοβερή συνταγή πίτσας. Όμως αν πας σε μία trattoria που έχει πολύ καλή πίτσα μαργαρίτα με ποιοτικά υλικά όπως παρθένο ελαιόλαδο, μοτσαρέλα και λίγη τομάτα, τότε θα έχει σίγουρα καλή πίτσα.

Εσύ ως Ιταλός πως προτιμάς την πίτσα σου;

Με πολύ λίγα υλικά.

Έχεις δοκιμάσει καλή πίτσα σε άλλη χώρα;

Έχω φάει πολύ καλή πίτσα στην Ελβετία σ’ εστιατόριο που έχουν δύο Ιταλοί και μπορώ να πω ότι ήταν εξίσου καλή όσο με αυτές που απολαμβάνω στο Μιλάνο. Γενικά όμως ακόμη και στην Ιταλία, εκτός του κέντρου της Βόρειας Ιταλίας, δύσκολα θα βρεις καλή πίτσα.

Ο Luca αγαπάει πολύ την Ελλάδα, έχει πολλούς Έλληνες φίλους και λατρεύει το παραδοσιακό ελληνικό φαγητό. Ακόμη θυμάται τα θαλασσινά που απόλαυσε στη Σκιάθο και τη Μύκονο, το γνήσιο κρέας στα Καλύβια, τις βραδινές βόλτες στην Πλάκα και τη Γλυφάδα. Υποστηρίζει ότι η ελληνική και ιταλική κουζίνα είναι διαχρονικές και σχεδόν από όλους αγαπητές, γιατί βασίζονται και οι δύο στη φύση και σε φρέσκα υλικά.

Τι έχει αλλάξει στην παραδοσιακή ιταλική πίτσα με τα χρόνια;

Αυτό που αλλάζει, είναι τα trends. Τουλάχιστον στη Βόρεια Ιταλία, έχουν αρχίσει κι εντάσσουν πιο διεθνείς γεύσεις στη συνταγή για πίτσα. Εκεί που είχες 5 με 10 επιλογές πίτσας, τώρα έχεις 30! Άλλη τάση που υπάρχει, είναι η gluten- free και ολικής, ζύμη. Η εξέλιξη δηλαδή με τις νέες τάσεις και συνταγές πάει ακριβώς όπως και στα σπαγγέτι.

Ο Luca αποφάσισε πριν έναν περίπου χρόνο να παραιτηθεί από την Procter & Gamble γιατί ένιωθε πως η καθημερινότητά του είχε γίνει κάπως απρόσωπη. Έτσι επέλεξε να επιστρέψει στις ιταλικές ρίζες του και να αξιοποιήσει την εμπειρία του ως brand manager σε πολυεθνική προκειμένου να αναδείξει τους ντόπιους παραγωγούς.

Ένα ποτήρι κρασί που προτείνεις ως ειδικός να συνδυάσουμε την πίτσα μας;

Ο περισσότερος κόσμος προτιμάει να απολαμβάνει την πίτσα του με μπύρα. Οπότε το μυαλό του δεν πηγαίνει καν στην επιλογή του κρασιού! Και σε αυτό σημείο επανερχόμαστε στην προσωπική γευστική προτίμηση. Μαργαρίτα ή πιο πλούσια σε υλικά πίτσα, μπύρα ή κρασί εξαρτάται από το πως νιώθει ο κάθε καταναλωτής. Το κρασί που ταιριάζει απόλυτα με την πίτσα είναι ό,τι έχει bubbles, όπως το prosecco και πιο συγκεκριμένα, προτείνω Lambrusco. Η πίτσα έχει μία «βαριά» γεύση και το prosecco που περιέχει λιγότερη ζάχαρη εξισορροπεί αυτές τις δύο γεύσεις. Τώρα αν η πίτσα μας είναι ελαφριά, π.χ. μαργαρίτα, προσωπικά μού αρέσει να τη συνδυάζω με ένα ποτήρι λευκό κρασί.

Όλα τα κρασιά που θα βρεις στο ScantinandoWineClub και στο LandOfProsecco είναι από προσεκτικά επιλεγμένους και μικρούς παραγωγούς της Ιταλίας, «που συνεχίζουν την παράδοση και τον θρύλο του αυθεντικού ιταλικού κρασιού».

«Όταν η κουβέντα έρχεται στο κρασί, η περιοχή είναι σημαντική. Ακόμη όταν μιλάμε για prosecco, δεν εννοούμε κρασί με bubbles. Το γνήσιο prosecco κατάγεται από έναν συγκεκριμένο τόπο, έχει μεγάλη διαφορά στη γεύση και θα το βρείτε στο landsofprosecco. Τέλος για τους λάτρεις του κρασιού, το Scantinando Wine Club έχετε την ευκαιρία να κάνετε εγγραφή και να λαμβάνετε ένα κουτί με τρία διαφορετικά κρασιά κάθε μήνα για δοκιμή. Κάθε κρασί συνεχίζει τη γευστική, wine διαδρομή σου στην επαρχία της Ιταλίας.»

Η συνδρομή αυτή κοστίζει 59 ευρώ σε Αμερική και Αγγλία και 69 ευρώ (προς το παρόν γιατί είναι θέμα shipping) στην Ελλάδα.

LandsofProsecco

www.landsofprosecco.com

info@landsofprosecco.com

Scantinando Wine Club

www.scantinandowineclub.com

Facebook

info@scantinandowineclub.com

Tel. +393755360945