INTERVIEWS

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος: “Από το δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης θέλουμε να δείξουμε πως θα μπορούσε να λειτουργεί το ελληνικό κράτος”

Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης μιλάει στο Nou-Pou για τα έργα που ολοκλήρωσε στην θητεία του, εξηγεί πως είναι να “πιλοτάρεις” ένα Δήμο και αναφέρει ποια είναι τα μελλοντικά του σχέδια ως Πρώτος Πολίτης του Δήμου.

Από το Γιώργο Κιούση

«Nobody’s perfect except the captain», γράφει η ξύλινη επιγραφή μπροστά από το γραφείο του. «Κανείς δεν είναι τέλειος εκτός από τον κυβερνήτη, μου το  έφερε δώρο ένας φίλος» λέει γελώντας, ενώ βάζει στο αθόρυβο το κινητό του. Μπροστά του μπανανιές και φοίνικες δίπλα στο κύμα και στο βάθος το Μεγάλο Καβούρι. Στα αριστερά του το καταδυτικό σκάφανδρο, δώρο από τον Δήμαρχο της Καλύμνου Δημήτρη Διακομιχάλη, πίσω του σημαιάκι του Ολυμπιακού και ένα σπαθί σαμουράι. Παίρνει από τη μολυβοθήκη το pointer red, ρίχνει την κόκκινη γραμμή σε μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή της Ευρώπης και μου εξηγεί πως είχε βρεθεί σε κάποιο ταξίδι του. Προσδεθείτε καθώς ξεκινά η πτήση με πιλότο το δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλο.

Για που πετάμε σήμερα;

Για τις 26 Μαΐου, για τις δημοτικές εκλογές. Ο παγκόσμιος χάρτης απέναντι στον τοίχο είναι για να βλέπουμε εγώ και οι συνεργάτες μου που ταξιδεύω όταν κάποιες φορές το χρόνο πετώ ως κυβερνήτης αεροσκάφους.

Συμπληρώσατε μια τετραετία στο τιμόνι του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Τι είναι ευκολότερο  Κυβερνήτης σε Falcon 900/ DX EASy 2 ή Δήμαρχος;

Και τα δύο είναι εξίσου γοητευτικά. Ο Δήμος όμως έχει μεγαλύτερες προκλήσεις και μεγαλύτερη ηθική ανταμοιβή όταν βλέπουμε πως το όραμά μας για την πόλη γίνεται πραγματικότητα.

Ολοκληρώνετε με επιτυχία μια θητεία σε λίγο καιρό. Αν ήταν να βάλετε μια κατακλείδα σε αυτή την προσπάθεια που αναλάβατε από το 2015, ποια θα ήταν αυτή;

Το 2014 υποσχεθήκαμε λίγα, μετρημένα στους συμπολίτες μας και 4,5 χρόνια αργότερα έχουμε παραδώσει έργο που ξεπερνάει κατά πολύ αυτό που είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά. Σήμερα ζητάμε την ανανέωση της θητείας μας για να συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση να υλοποιούμε το έργο μας που θα κάνει το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, εκτός από τον ομορφότερο Δήμο της χώρας, μία πόλη πρότυπο με υποδομές, πράσινο, μοναδικές παραλίες και σύγχρονες παροχές που θα αναβαθμίζουν ακόμα περισσότερο την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.

Στον απολογισμό που κάνετε ποια έργα που υλοποιήσατε περιλαμβάνετε;

Συνολικά έχουμε υλοποιήσει ή είναι σήμερα σε εξέλιξη περίπου 280 μικρά και μεγάλα έργα σε όλες τις γειτονιές της πόλης. Είναι αδύνατον να αποτυπωθεί το σύνολο τους σε έναν απολογισμό, σε μία συνέντευξη ή σε ένα άρθρο. Πρέπει όμως να σταθούμε στις σημαντικές παρεμβάσεις που κάναμε στο παραλιακό μας μέτωπο, στην απομάκρυνση 3000 κυβικών μέτρων τσιμέντο από τις παραλίες μας και στον εξωραϊσμό τους, στη δημιουργία και πιστοποίηση 47 παιδικών χαρών, στην εγκατάσταση 6250 λαμπτήρων LED σε όλο το οδικό δίκτυο της πόλης και στην τοποθέτηση 3200 νέων φωτιστικών στα πάρκα και τις πλατείες μας, στην αναβάθμιση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων της πόλης και πολλά ακόμα που βιώνουν οι συμπολίτες μας στην καθημερινότητα τους.

Τι δεν προλάβατε να κάνετε, παρόλο που βρισκόταν στην προεκλογική σας ατζέντα; Αυτό συνιστά αποτυχία σας κατά μία έννοια;

Ίσως το σημαντικότερο έργο που αναφέρεται στο προεκλογικό μας πρόγραμμα το οποίο δεν ολοκληρώθηκε κατά την τρέχουσα θητεία είναι η συνολικά ανακατασκευή της Πλατείας Ιμίων στη Βούλα και η διαπλάτυνση της Λεωφόρου Βασιλέως Παύλου για τη δημιουργία περισσότερων κοινόχρηστων χώρων και χώρων στάθμευσης. Στην Πλατεία Ιμίων ολοκληρώθηκε μία πρώτη φάση ανάπλασης με την υπογειοποίηση των καλωδίων και των υποσταθμών της ΔΕΗ και με τη φύτευση δέντρων και καλλωπιστικών φυτών. Δυστυχώς, δεν καταφέραμε για τεχνικούς λόγους να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο της συνολικής ανάπλασης της Πλατείας Ιμίων, αλλά το έργο είναι πλέον ώριμο και ενδέχεται να δημοπρατηθεί εντός του 2019.

Πως το opening του Four Seasons αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή;  

Από τη στιγμή που διασφαλίστηκαν με παρέμβαση του Δήμου οι περιβαλλοντικοί όροι της επένδυσης, η μείωση των κατασκευών στη χερσόνησο της Βουλιαγμένης και το γεγονός πως δεν θα αλλοιωθεί η υψηλή ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης, η ύπαρξη μίας τέτοιας τουριστικής μονάδας μόνο θετικά έχει να προσφέρει στην περιοχή.

Επιγραμματικά αναφέρω πως πλέον ως προορισμός θεωρούμαστε από τις κορυφαίες πόλεις παγκοσμίως, με προσέλευση τουρισμού πολύ υψηλού επιπέδου. Παράλληλα όμως διασφαλίσαμε μια σειρά από σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη για τους δημότες μας, ένα ποσοστό των θέσεων εργασίας της μονάδας να διασφαλίζεται για τους κατοίκους μας, ανταποδοτικά έργα υποδομής που θα προσεγγίζουν τα 3 εκ ευρώ και τέλος συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα κοινωνικής υπευθυνότητας της εταιρείας. Θεωρώ πως τέτοιου επιπέδου επενδύσεις, όταν γίνονται με κανόνες και όρους προσδίδουν μεγάλη προστιθέμενη αξία στην περιοχή

Η σύζυγός και τα τρία σας παιδιά σας ακούν κριτική;

Πολλές φορές.  Μόνο αν είναι κανείς αυστηρός και ειλικρινής όταν κάνει αυτοκριτική μπορεί να είναι χρήσιμος. Απαιτώ από τον εαυτό μου και τους συνεργάτες μου να δίνουμε όλη μας την ενέργεια για να είμαστε συνεπείς στο σοβαρό έργο που έχουμε αναλάβει.

Εκκλησία και Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης πως συνεργάζονται;

Ο Δήμος και η Εκκλησία έχουν ξεχωριστούς ρόλους και αποστολές. Είμαστε αρωγοί στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας και παρέχουμε κάθε διευκόλυνση όποτε μας ζητηθεί για την υλοποίηση του.

Σας ακούμε συχνά να μιλάτε για την συλλογική ευθύνη και το ρόλο του πολίτη ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητά  του. Κανείς δήμαρχος και καμιά δημοτική αρχή δεν μπορεί μόνη, επιβάλλονται, αλλαγή νοοτροπίας και συνεργασίες…

Συμφωνώ απόλυτα αλλά πρέπει να κατανοήσουμε πως ο Δήμος είναι αυτός που πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες, να παρέχει την πληροφόρηση προς τους πολίτες και να δίνει το καλό παράδειγμα με τις ενέργειες του προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο πληθυσμός και να συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητας. Λαμπερό παράδειγμα αυτής της λογικής είναι οι επιδόσεις του Δήμου στα ποσοστά ανακύκλωσης που ανέφερα. Η επιτυχία χρεώνεται πρωτίστως στη θετική ανταπόκριση των δημοτών, δεν θα υπήρχε όμως αν ο Δήμος δεν δημιουργούσε τις υποδομές για την ξεχωριστή συλλογή έξι ρευμάτων ανακύκλωσης και αν δεν είχε προηγηθεί μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία για τις μεθόδους και τη σημασία της.

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με τις παθογένειες του αποτελεί μικρογραφία του ελληνικού κράτους;

Όλοι οι οργανισμοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί, έχουν τις παθογένειες τους. Στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με τις καλές πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί θέλουμε να δείξουμε στην κοινωνία πως θα μπορούσε να λειτουργεί το Ελληνικό Κράτος. Χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και σεβασμού μεταξύ των τριών απαραίτητων κρίκων για να μπορέσει το κράτος και η κοινωνία μας να αλλάξει, μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας, των εργαζομένων και των πολιτών. Όταν αυτοί οι τρεις κρίκοι συνεργαστούν για το κοινό καλό σε κοινή κατεύθυνση είμαστε ικανοί για όλα.

Το πέρασμά σας από την Ολυμπιακή Αεροπορία και στις Ολυμπιακές Αερογραμμές, τι σας δίδαξε;

Η εμπειρία μου ως κυβερνήτης πολιτικής αεροπορίας μου έχει προσφέρει πολύτιμα βιώματα και μαθήματα που εφαρμόζω στην καθημερινότητα μου και στην άσκηση των καθηκόντων μου. Η αεροπορία μας διδάσκει να είμαστε αποτελεσματικοί, να κάνουμε άμεση και εύστοχη εκτίμησης κινδύνου,να έχουμε αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων και γενικότερα να εργαζόμαστε μεθοδικά για να φτάσουμε στον προορισμό μας με ασφάλεια.

Είστε αεροπόρος, ταξιδεύετε συχνά και έχετε γνωρίσει πόλεις και πολιτισμούς. Ζηλέψατε κάποια πρωτεύουσα;

Πράγματι έχω ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, έχω αποκομίσει εικόνες και εμπειρίες από πόλεις σε όλες τις ηπείρους και προσπαθώ να μεταφέρω ότι είναι αξιόλογο και χρήσιμο σαν πρακτική στην πόλη μας. Παράλληλα, όμως, μέσα από τα πολλά ταξίδια που έχω κάνει μπορώ να σας μεταφέρω με βεβαιότητα πως ζούμε στην ομορφότερη πόλη του κόσμου.

Πως θέλετε να δείτε τα νότια σε πέντε χρόνια; 

Το παραλιακό μας μέτωπο, η πολυσυζητημένη Aθηναϊκή Ριβιέρα, πιθανόν να αλλάξει μορφή τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι επενδύσεις που είναι προ των πυλών είναι σημαντικές, ίσως οι σημαντικότερες που έχουν γίνει στην χώρα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να συνεχίσει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα έργα ανάπτυξης της νότιας Αθήνας καθώς μόνο οι δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες που εκφράζουν μπορούν αν είναι θεματοφύλακες κατά της άναρχης δόμησης, της καταστροφής του περιβάλλοντος και της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Η Aθηναϊκή Ριβιέρα σχεδιάζεται και «αξιοποιείται».

Ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστεί πως η ανάπτυξη της Aθηναϊκής Ριβιέρας θα γίνει με όρους φιλοπεριβαλλοντικούς και δεν θα διαταράξει αρνητικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων είναι η ουσιαστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό της.

Τα άμεσα σχέδιά σας για τη νέα τετραετία;

Την επόμενη τετραετία θα φανεί το έργο που έχει επιτελεστεί και έχει προετοιμαστεί σε όλο του το εύρος. Η Πόλη αλλάζει εικόνα, ολοκληρώνονται βασικές υποδομές, ειδικά στη Δημοτική Ενότητα Βάρης, αναβαθμίζεται το παραλιακό μας μέτωπο, εκσυγχρονίζεται ακόμα περισσότερο ο Δήμος και οι υπηρεσίες που παρέχουμε στους δημότες μας, διατηρείτε και αυξάνεται το πράσινο και οι ελεύθεροι χώροι αναψυχής στην πόλη και εκσυγχρονίζουμε τις μεθόδους διαχείρισης των οικιακών απορριμμάτων μας με καινοτόμες δράσεις ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή.

Είναι ικανοποιητικό το ποσοστό;

Ήδη σήμερα ο Δήμος μας ανακυκλώνει σχεδόν το 25% των οικιακών του απορριμμάτων όταν ο πανελλαδικός μέσος όρος είναι κάτω από 10%. Μέσα στην επόμενη τετραετία με τα προγράμματα που είναι ήδη σε εξέλιξη στην πόλη μας το ποσοστό αναμένεται να υπερβεί το 60%.

Η καθημερινότητα του πολίτη;

Αυτή θα είναι ο αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής της επόμενης θητείας μας. Έχει ήδη ξεκινήσει εργολαβία ασφαλτοστρώσεων σε όλη την πόλη και μέσα στα επόμενα 4 χρόνια έχει γίνει πρόβλεψη να δαπανηθούν συνολικά 10 εκ ευρώ για 200 χλμ άσφαλτο, το σύνολο του οδικού δικτύου της πόλης. Παράλληλα θα συνεχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης των πεζοδρομίων μας, των πάρκων και των πλατειών και θα δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες, νέες παιδικές χαρές.

26 Μαΐου θα έχουμε εκλογές για αυτοδιοίκηση και ευρωκοινοβούλιο. Αν συναντούσε στον δρόμο ένα 18χρονο, που ψηφίζει φέτος για πρώτη φορά, τι θα του λέγατε σχετικά με την κρισιμότητα της επιλογής του;

Από φέτος δίνεται η δυνατότητα και στον 17χρονο να συμμετέχει στις εκλογές. Θεωρώ πως όλες οι εκλογές, όλων των βαθμίδων είναι κρίσιμες για το μέλλον μας. Είναι χρέος όλων μας να συμμετέχουμε και να κάνουμε μία συνειδητή επιλογή των εκπροσώπων μας στα όργανα της αυτοδιοίκησης, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο σύντομα, χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς να προσδοκούμε σε πελατειακές σχέσεις και χωρίς δογματισμούς με μοναδική κριτήριο επιλογής μας την αξιοκρατία. Να επιλέξουμε τους ανθρώπους που μας πείθουν μέσα από το λόγο τους, αλλά και τη διαδρομή τους πως θέλουν και μπορούν να μας προσφέρουν ένα καλύτερο αύριο.

Τα τελευταία χρόνια της κρίσης, παρατηρείται μαζί με την απαξίωση της πολιτικής και μια τάση η απογοήτευση να γίνεται άλλοθι του λαϊκού κυνισμού. Σας ανησυχεί αυτό;

Η απαξίωση και ο κυνισμός που περιγράφετε σίγουρα είναι από τις αρνητικές επιπτώσεις της παρακμής των τελευταίων ετών. Στο χέρι μας είναι όμως να χτίσουμε από μηδενική βάση νέες σχέσεις με την κοινωνία, σχέσεις όμως που θα στηρίζονται σε αλληλοσεβασμό και ειλικρίνεια. Πιστεύω πως οι συνθήκες είναι ώριμες αν επαναδιαπραγματευθούμε την συνολική σχέση μας με τους πολίτες και να τις χτίσουμε εκ νέου σε υγιέστερη βάση.

Πιστεύετε στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας μας;

Το Ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας μας είναι αναμφισβήτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και το ευοίωνο μέλλον μας. Δε νοείται να συζητάμε για οικονομική ευημερία, ανάπτυξη και ασφάλεια εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια συμβουλή που δεν θα ξεχάσετε;

Όταν ήμουν 29 ετών εξελέγην πρόεδρος των Ελλήνων πιλότων, στο επαγγελματικό μας σωματείο που ίδρυσε ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Θυμάμαι έγινα πρόεδρος σε περίπου εξακόσιους πιλότους εκ των οποίων το 10%, ηλικίας  55-60 ετών, βετεράνοι της Κορέας. Ήταν Μάρτιος του 1996,  όταν προσγειώθηκα στην Κέρκυρα και μου αναγγέλλει το γεγονός ο πατέρας μου. Μου ευχήθηκε και με συμβούλευσε: «Να χαιρετάς το πόπολο σάμα θα ανεβαίνεις, για να σε χαιρετά και αυτό σάμα θα κατεβαίνεις». Είναι κάτι που το έχω σαν φυλαχτό στην καρδιά μου».

 

Το NouPou επιθυμεί να δώσει βήμα και να φιλοξενήσει τις απόψεις και το πρόγραμμα όλων των υποψηφίων δημάρχων των νότιων Δήμων.