INTERVIEWS

Το τηλέφωνο της Γωγώς Φαρμάκη χτυπάει συνεχώς εδώ και δυο χρόνια

Μιλήσαμε με το αγαπημένο μας πολυάσχολο Νότιο κορίτσι, τη Γωγώ Φαρμάκη, που ζει μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης, έχει τη δική της επιχείρηση, Kisterss, με την αδερφή της και κάθε Τετάρτη έχει στήλη μόδας στο Happy Day. 

Πώς ξεκίνησες το blogging;

Το Νοέμβριο του 2011 ξεκίνησα το blog μόνη μου. Το Φεβρουάριο του 2012, πριν φύγω για Νέα Υόρκη, έλεγα στην Όλγα να με βοηθήσει με το blog, που το έχει με τις φωτογραφίες και το styling. Στην αρχή δυσανασχετούσε, επειδή δεν είναι άνθρωπος του ρίσκου γενικά. Εγώ ρισκάρω συνέχεια. Είμαι μια εδώ, μια εκεί. Και έτσι ξεκινήσαμε μαζί το Kisterss. (< ΦαρμάΚΗ sisters, kisterss. Τέλειο;)

Πώς φτάσατε εδώ που βρίσκεστε σήμερα στο χώρο του blogging;

Στην αρχή κουραζόμασταν πολύ και δεν είχαμε έσοδα από το blog. Υπήρχε και γκρίνια, λίγο το αφήναμε, λίγο το ξαναπιάναμε, ώσπου ένα πρωί, μετά από ένα χρόνο περίπου, έγινε ένα μπαμ. Το θυμάμαι ακόμα. Χτυπούσαν όλο το πρωί τα τηλέφωνα, επικοινωνούσαν μαζί μας εταιρίες και τότε δεν ξέραμε πως να το διαχειριστούμε όλο αυτό τόσο ξαφνικά. Δεν ξέραμε τις τιμές τις πιάτσας ή πως λειτουργούσαν τα πράγματα.

Το ένα έφερε το άλλο και καταλήξαμε το 2015, σε ένα fashion week στο Μιλάνο. Φορούσαμε κάτι γυαλιά ηλίου, ενός φίλου μας που έχει κατάστημα στη Γλυφάδα. Και πραγματικά, έγινε ένας χαμός με αυτά τα γυαλιά. Τα γυαλιά τα ξεπούλησε αμέσως. Και συζητήσαμε πως να το εκμεταλλευτούμε αυτό το πράγμα με τα γυαλιά που έγιναν ανάρπαστα. Έτσι μας έβαλε ο Γιάννης, το μικρόβιο να φτιάξουμε τη δική μας σειρά με γυαλιά. Αποφασίσαμε λοιπόν να πάρουμε αυτό το ρίσκο.

Φτιάξαμε τα δικά μας χειροποίητα γυαλιά, μικρή παραγωγή σε ένα εργοστάσιο στην Ιταλία και βγήκαν sold out σε ενάμιση μήνα. Τα είχαμε σε πολύ λίγα και καλά μαγαζιά, όπως το Enny di Monaco και online. Μετά ο κόσμος άρχισε να τα ζητάει πάρα πολύ. Οπότε την επόμενη χρονιά είπαμε να το πάμε στο επόμενο επίπεδο, με μεγαλύτερη παραγωγή.

Ξεκινήσαμε παραγωγή εδώ στην Ελλάδα, για να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία και να “σπρώξουμε” τα ελληνικά νησιά και στο εξωτερικό. Για αυτό τα γυαλιά μας έχουν ονόματα από νησιά, όπως Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος.

Πια κάνουμε και συνεργασίες με άλλους σχεδιαστές, όπως τη Μιρκέτα από τα no Thinkin και τα Milkwhite και περάσαμε και στο κομμάτι των ρούχων, φούτερ και t-shirts. Τα φούτερ τα σχεδιάζει η Όλγα και τις τσάντες, τις Κisterss Mom, τις πλέκει η μαμά μας στο χέρι.

Α δηλαδή υπάρχει καλλιτεχνική φλέβα στην οικογένεια;

Όλοι στην οικογένεια έχουμε καλλιτεχνικές ανησυχίες. Εγώ ασχολήθηκα με την ηθοποιία, η Όλγα με το modeling, ο μπαμπάς ασχολείται με το έπιπλο, η μαμά φτιάχνει μόνη της τις τσάντες,ο αδερφός μας ο Κώστας, είναι φωτογράφος και ο άλλος μας αδερφός, ο Μανούσος, ήταν γραφίστας και τώρα έχει γίνει chef. Και μας μαγειρεύει κάτι φαγητά..Άστο.

Πώς έχετε χωρίσει τις αρμοδιότητες του Kisterss με την Όλγα;

Πραγματικά η Όλγα το έχει με το κομμάτι της αισθητικής. Και μια σακούλα σκουπιδιών να της δώσεις, θα την κάνει να φαίνεται σαν τουαλέτα. Κάνει πατρόν, ξέρει να ράβει και να σχεδιάζει και για αυτό σχεδιάζει πολλά και από τα ρούχα μας, γιατί εγώ σε αυτό το κομμάτι είμαι άσχετη. Δεν το έχω τόσο όσο εκείνη. 

Ότι έχει να κάνει με το κομμάτι της επικοινωνίας και της οργάνωσης, τα social media, τα emails, τα διαχειρίζομαι εγώ. Επιμελούμαι και το κομμάτι του site. Πάντα θα με δεις με το laptop μου να δουλεύω.

Το είχες πάντα στο μυαλό σου να ασχοληθείς με το fashion blogging;

Όχι. Έτσι προέκυψε. Το ένα έφερε το άλλο και μάλλον ήταν έτσι γραφτό να γίνει και να πορευτεί έτσι το πράγμα.

Πιστεύεις ότι είναι μια φούσκα όλο αυτό;

Δεν πιστεύω ότι κρατάει πολύ το fashion blogging. Ήδη έχει αρχίσει κάπως να ξεφουσκώνει. Το θέμα είναι να εξελίσσεσαι συνεχώς. Όσοι εξελίσσονται, πάνε καλά. Πρέπει ο καθένας να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που έχει και να το πηγαίνει στο επόμενο βήμα. Άμα μένεις στάσιμος, πόσο θα σε ακολουθεί ο κόσμος; Το νόημα είναι να δείχνεις ενδιαφέρον content στο κοινό για να μην βαριέται. Και να είσαι μέσα στην εποχή εννοείται.

Είναι full time job;

Ναι πραγματικά είναι full time job. Έχει παρά πολλή δουλειά από πίσω. Κυρίως το site μας. Από τα τέλη Αυγούστου που γύρισα από τις καλοκαιρινές διακοπές, δεν έχω σταματήσει να δουλεύω. Μια να κάνουμε ένα update στο site, μια να κάνουμε τη καινούργια φωτογράφιση, να βρούμε τα προϊόντα, να τα φωτογραφήσουμε. Μιλάμε για πολλή δουλειά. Κάθε μέρα θα ξυπνήσω, θα δω τι αποστολές έχω, πρέπει να τα πακετάρω, να ενημερώσω τον πελάτη για τα vouchers, να τα στείλω. Και σκέψου ότι τώρα είμαι εγώ και η Όλγα και μας βοηθάει και ο αδερφός μας, αλλά χρειάζονται κι άλλα άτομα. Σιγά σιγά χρειάζεται και άλλο προσωπικό.

Πώς είναι μια τυπική σου μέρα;

Ξυπνάω γύρω στις 9, θα πάω μια ώρα γυμναστήριο και μετά θα ξεκινήσω τις δουλειές μου. Θα στείλω παραγγελίες, θα κάνω τα ραντεβού μου. Αλλά προσπαθώ να τα έχω όλα πολύ οργανωμένα και τακτοποιημένα, ώστε μέχρι τις 6 να έχω τελειώσει τις δουλειές μου και να πάω σπίτι να κάτσω ήρεμη στο laptop μου. Περνάω πάρα πολλές ώρες μπροστά στο laptop μου. Και πολλές ώρες στο instagram. Δεν μπορώ να σου πω ότι κάθομαι μια ώρα στο instagram, γιατί ποτέ δεν είναι μια ώρα. Είναι σαν ένα site, θέλει πολλή δουλειά και θέλω να απαντάω και σε όσα περισσότερα comments μπορώ.

Εκτός από το site, επαγγελματικά με τι άλλο ασχολείσαι;

Αυτή τη περίοδο, είμαστε με την Όλγα κάθε Τετάρτη πρωί, στο Happy Day με την Σταματίνα και έχουμε την δική μας στήλη της μόδας. Πάει πολύ καλά και μας αρέσει.

Η πραγματική σου ζωή είναι όσο glamorous φαίνεται από το instagram;

Όχι. Μια normal ζωή κάνουμε, απλώς βγάζουμε ωραίες φωτογραφίες. Στο instagram θα ανεβάσεις την πιο καλή στιγμή σου. Η καθημερινότητα δεν είναι πάντα έτσι. Και Αγρίνιο να πάω, θα ανεβάσω φωτογραφία. Και Νέα Υόρκη να βρίσκομαι ή Μιλάνο, πάλι θα βάλω post. Απλώς θα ανεβάσω την καλύτερη φωτογραφία ή το καλύτερο outfit. Πάντα θα ανεβάσεις το καλύτερο. Οπότε αυτό όλο φαίνεται σαν να κάνουμε όλοι μια ζωάρα. Έχω διαβάσει σε στατιστικές ότι το 85% της πραγματικότητας του instagram είναι τα stories. Είναι πιο αυθόρμητα, άμεσα και είναι η πραγματικότητα του instagram.

Ο κόσμος προτιμάει το blog ή το instagram;

To instagram εννοείται. Είναι πλατφόρμα επιβίωσης. Όλοι χαζεύουνε στο instagram. Είναι το πιο τέλειο portfolio που μπορεί να έχει κάποιος και να δείχνει τη δουλειά του.

Πώς είναι η ζωή στη Νέα Υόρκη;

Η Νέα Υόρκη είναι ο μεγάλος μου έρωτας. Πήγα εκεί για τις σπουδές μου και μετά 3 χρόνια ζούσα μόνιμα εκεί. Αν υπήρχε όσκαρ ξεναγού, πιστεύω θα το έπαιρνα. Δεν υπήρχε περίπτωση να έρθει κάποιος να με επισκεφτεί και να μην τον ξεναγήσω παντού. Τους πήγαινα όπου έπρεπε να πάνε. Και στα τουριστικά μέρη αλλά και στα μέρη που δεν ξέρει ο περισσότερος κόσμος. Οι ρυθμοί είναι πολύ γρήγοροι. Μπορεί να ξυπνούσα 7 το πρωί και να κατέληγα σπίτι μου και 11 το βράδυ. Έβγαινα έξω, πήγαινα στα καφέ και γνώριζα πολύ κόσμο. Τώρα θα πηγαινοέρχομαι μεταξύ Ελλάδας και Νέας Υόρκης.

Οι ρυθμοί της ζωής στη Νέα Υόρκη σε ακολουθούν και εδώ;

Και χειρότερα. Έτσι και μιλήσεις με κάποιο φίλο μου, θα σου πει δεν μπορώ να κάνω παρέα με τη Γωγώ, γιατί είναι πολύ αγχώδης. Όλη μέρα είμαι στο τρέξιμο.

Ποια ιστορία λένε οι φίλοι σου για σένα;

Αχ οι φίλοι μου λένε ότι τσακώνομαι πανεύκολα. Τσαντίλας μεγάλος. Θα τσακωθώ πολύ εύκολα, χωρίς λόγο και πολύ άκυρα. Τσακώνομαι και μόνη μου. Μου λένε οι οι φίλες μου ή η Όλγα καμιά φορά , Γωγώ μου θα σου πω κάτι αλλά μην νευριάσεις. Τσαντίζομαι λίγο εύκολα, πρέπει να κάνω calm down τα νεύρα μου.

Τι αγαπάς στα Νότια και ποια είναι η αγαπημένη σου συνήθεια;

Μ’αρέσει πάρα πολύ η Γλυφάδα. Μου αρέσει ο αέρας της, τη θεωρώ γειτονιά. Δηλαδή αν άνοιγα ποτέ ένα μαγαζί, θα ήθελα να ήταν στη Γλυφάδα. Και αγαπημένη μου συνήθεια στα Νότια, είναι να πηγαίνω με την Όλγα για τρέξιμο στην παραλία στο Καβούρι.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου πράγμα στη Νέα Υόρκη;

Λατρεύω να πηγαίνω στο Dumbo του Brooklyn και να χαζεύω το Manhattan. H θέα είναι μαγευτική. Επίσης, το ατέλειωτο περπάτημα δεν το αλλάζω με τίποτα. Περπατάω αμέτρητα χιλιόμετρα. Όσες φορές κι αν περάσω από τις ίδιες λεωφόρους, από τα ίδια μαγαζιά, τα κοιτάζω σαν να είναι η πρώτη φορά. Εν αντιθέσει με την Ελλάδα, που όποτε έρχομαι λατρεύω να οδηγάω. Οι φίλοι μου λένε ότι θα μπορούσα να είμαι οδηγός ταξί.

Μπορείς να βρεις όλη τη συλλογή Kisterss online, στο επίσημο και ανανεωμένο site